Onödig retweet av Frölunda, onödigt stora proportioner


► Det var ingen bra, ingen smart retweet av Frölunda.
► Men vad hände med nyanser, proportioner?
► Det finns dessutom en viktigare fråga.

Rakapuckar.com bild

MED FACIT I hand – tror ni Frölunda ångrar att man skickade ut en retweet av Mats Rosseli Olsens ”Liverpool-inlägg” i går?

Det tror jag.

Men som det utmärkta engelska uttrycket slår fast:

Hindsight is 20/20.

Lätt att vara efterklok, säger vi på svenska, och precis så är det ju.

Självklart smartast om Frölunda låtit saken vara, så hade ingen storm blåst upp, inga frågor krävt svar (som av presschefen här).

Nu är det ju som det är, och hela affären känns rätt talande för vår tid.

Lättkränktheten? Ja, den också, men jag har absolut respekt för att det finns folk som verkligen känner avsmak för att en spelare, sannolikt i berusat tillstånd, springer in på en fotbollsplan och att man tycker det borde behandlas med stort allvar i många år framåt.

Nej, jag tänker mer på bristen på perspektiv, på gråskala, på förmåga att se nyanser.

På ren svenska: klart det var åt helvete att X antal mer eller mindre överförfriskade Frölundaspelare triggade Rosseli Olsen att springa in på en fotbollsplan.

Detta är de flesta överens om.

Men – han gjorde det på en tom plan, en där absolut inget hände, där inget hänt på länge, där inget skulle komma att hända på länge.

Att inte se nyanser i det här fallet är som att likställa fortkörning på 30-väg utanför en skola med en Ferrari som blåser fram i 180 knyck på en fri motorväg 03.00.

Det är det ena, dessutom gammalt, dessutom överspelat.

Det andra är ju hur Frölundas retweet får väl stora proportioner.

Tycker jag den var bra?

Nej.

Tycker jag Frölunda som förening borde akta sig till 100 procent för att på minsta sätt sammanknippas med lättsinnig attityd till ”planstormning”?

Ja. Inte minst om man vill ha en bra relation till IFK Göteborgs fans och kanske locka dessa till Scandinavium.

Men – Rosseli Olsen har, det vet alla som följer honom på Twitter, länge drivit med sig själv på liknande sätt. Istället för att gömma sig har han tagit smällen, med vetskap om att han gjorde något riktigt dumt har han försökt avväpna situationen med humor.

Självironi. Självdistans. Lite som jag själv höll på med som liten när jag lärde mig att om jag själv skrattar åt mig så tar jag bort möjligheten för andra att göra det.

Igen: man kan absolut tycka att Frölunda inte skulle retweeta (RT), att den norska pucken skulle få ligga kvar på isen, det är en synnerligen relevant åsikt i sammanhanget, men att – som en i mitt tycke lite väl indignerad skribent på hockeysverige.se gör – tro att Frölunda med sin RT på fullaste allvar ger sitt stöd för att Rosseli Olsen ska springa in på en fotbollsplan igen … hoppla, kände jag.

Norrmannens skämt rörde matchen mellan Manchester City och Liverpool, en RT var liktydigt (enligt ”Rosses” tweet) med att han skulle in på planen.

Trodde skribenten verkligen att en RT var ett okejande av planstormningar i största allmänhet? 

Igen: jag försvarar inte Frölundas RT, jag tycker den var onödig.

Men ser ni vad jag menar, detta förlorande av allt vad proportioner heter?

Jag tror inte det är bra.

Jag tror det är skadligt.

Rakapuckar.com bild

Jag ser det i andra sammanhang, politiker som överdriver å det grövsta, som ljuger för att hamra hem en poäng, och följden blir bara förakt.

Varför reagerar jag så här starkt? Jo, för att faran är att vi förlorar den verkliga frågan här, den som i alla fall jag är mest intresserad av:

Den vanvettiga alkoholkulturen.

Den som säger att firar man måste man supa till rejält, den som säger att han som inte dricker, i alla fall vill göra det med måtta, honom (för det är värre på manliga sidan), är det något fel på.

Tror ni Rosseli Olsens kompisar triggat honom till något så jäkla dumt den där gången 2016 om de varit spik nyktra? 
(nej, jag har inget som helst bevis för promillen, men principiellt gör folk dummare saker på fyllan, och jag har svårt att se planspringningsidiotin ha andra utlösande faktorer än onödigt stort alkoholintag)

Tror ni folk slagit varandra på käften, eller sina fruar, lika mycket och ofta om de inte känt av kravet att ta sig några extra järn?

För att det är fredag.

För att de firar något.

För att … de är svenskar och inte vill/vågar falla utanför ramen.

Den pucken vill jag gärna ta upp, här skulle jag gärna sett att diskussionen landat redan efter den famösa fotbollsmatchen. 

Jag understryker det gärna igen, jag vet inget om Frölundaspelarnas exakta alkoholintag den kvällen, det är mer en principfråga än något annat.

Men den är viktig, och jag är lite rädd för att sådana här frågor förloras när hönor görs av fjädrar. 

Nå, summa summarum:

## Mats Rosseli Olsen har tagit sitt straff, inte gömt sig, han har drivit med sin egen dumhet.

## Frölunda borde ha avstått från en retweet i går.

Mycket mer än så är det inte, om man inte letar efter problem.

***

Avslutningsvis: här är tweets från några unga (gissar jag) killar vars föräldrar borde lära sina barn vikten av att kritisera i sak (vilket absolut är okej) och inte använda ett vidrigt språk.

Som så ofta ska dessutom sexarbetare förringas.

Vad är det för fel på att vara son till en sådan? Varför detta förakt?

Kritisera gärna det ni inte gillar – men lär er använda ett schyst språk, pojkar.

Det mår ni bättre av på sikt, jag lovar.

Vi andra också.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

  Jag tycker inte heller att Frölunda borde ha retweetat men att MRO:s originaltweet var ganska harmlös. Nu går sociala medier bananas över det här, igen...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Känna onödigt. Men lätt vara efterklok.

 • Kommentar avatar
  Mattias, 2 år sedanSvara

  Jag kan å ena sidan bli trött på hur stora proportioner en del saker får. Vi har krig, svält, orkaner och fan å hans moster, men en del går upp i linningen över ett skämt på Twitter. Är det verkligen så illa? Var är nyanserna?
  Samtidigt, onödigt av Frölunda. Tycker de skötte efterspelet ganska dåligt och slapphänt när det hände och att nu retweeta detta... jag vet inte, det känns som man gör fel igen. På en grej som knappt var en grej, iaf inte om det hade hanterats rätt.
  Men samtidigt, SÅ himla hemskt är det väl ändå inte? Onödigt, men knappast värt de sjuka epiteten du visar skärmdump på.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Som sagt: onödigt väcka sovande björnar. Men proportionerna som dras, parallellerna ... jösses.

 • Kommentar avatar
  Dahlgren, 2 år sedanSvara

  Faceoff in a week - gött !

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Mkt roligare ...

 • Kommentar avatar
  Niklas, 2 år sedanSvara

  Som vanligt , ruggigt bra skrivit Leman.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack!

 • Kommentar avatar
  Fredrik Lisberger, 2 år sedanSvara

  Jag har skrivit det förr och jag kommer skriva det många gånger till...alkohol och idrott hör inte ihop. Vi har en läktarkultur i det här landet där alkohol är en accepterat kamrat på våra arenor. Det stör mig att man inte kan låta alkoholen vara under den relativt korta tid som ett idrottsevenemang pågår...för att inte tala om det som du Henrik nämner,firandet av segrar m.m. Många av dom som tycker att MRO s planstormning samt tweet var åt helvete är även väldigt snabba att försvara den alkohol som serveras på arenorna vilket rimmar väldigt illa kan jag tycka. Vi är vuxna människor som bestämmer själva över våra liv men om du vet med dig eller om din omgivning påpekar för dig att du blir onödigt aggressiv,gapig eller allmänt otrevlig efter några öl så kanske offentliga miljöer med barnfamiljer och övriga hockeyälskare inte är en plats för dig...om du dessutom inte förstår ironin och humorn över den tweet som rörde upp ett storm i ett vattenglas så får jag beklaga att du inte kan skratta när någon faktiskt bjuder på och driver lite med sina egna misstag. Tack för en bra blogg Henrik

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Glad att någon mer än jag reflekterar över alkoholen. Tack för att du läser och gillar. :)

 • Kommentar avatar
  Janne, 2 år sedanSvara

  Bra skrivet!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tack!

 • Kommentar avatar
  Patrik, 2 år sedanSvara

  Håller med om att det lätt blir för stora proportioner. Ironi är nog klurigt att både leverera, läsa & tolka, speciellt på nätet i snabba korta meddelanden.
  Mats tweetar en bild på sin biljett till matchen > folk tweetar skämtsamma kommentarer till honom i stil med: "när ser vi dig på planen?" > Mats lägger sedan ut den ironiska tweeten som folk reagerar på.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Den som vill hitta saker att uppröras över har det lättare i dag med sociala medier ...

 • Kommentar avatar
  Sven, 2 år sedanSvara

  Herrejesus, när blev svenskarna fullständigt humorbefriade? Karibien håller på att förintas, men vi, moralens väktare och luthers starkaste följeslagare går bananas över en harmlös teeet. Jag tar mig för pannan och undrar över när folk helt tappade sina perspektiv i tillvaron. Jag tycker MROs tweet var kul och det var ännu roligare att Frölunda retweetade! All heder till dem!

  • Kommentar avatar
   Chris, 2 år sedanSvara

   Lite nyhetstorka för pressen innan säsongen dragit igång så dom är väl desperata.
   Vi lever verkligen i välfärd när man letar efter något man kan kritisera och sen gör det till en stor sak.
   Har sagt det tidigare, skapa rubriker och få många klick, nyhetsvärdet har oftast ingen betydelse..,

    Kommentar avatar
    Sven, 2 år sedanSvara

    Och just jakten på klick gör att bagatellartade händelser blåses upp och förvrider lättlurade människors perspektiv i tillvaron. Resultatet blir Trumph, Brexit och SD.


  Lämna en kommentar