Långsiktigt, visst – men behåller alla SHL-klubbar kylan i vinter?


► I går pratade Roger Rönnberg om en positiv utveckling för SHL, allt fler klubbar som tänker långsiktigt, som visar tålamod.
► I dag ger jag er läget i de 14 klubbarna.
► Och – visst har Rönnberg rätt. Se själva.
► Men det är förstås lätt att snacka, svårare att stå emot de snabba åtgärderna när det blåser snålt. Tror ni alla SHL-klubbar har kylan i vinter? Häng med och fundera.

Rakapuckar.com bild

I DEN HÄR texten pratade Frölundas tränare Roger Rönnberg ut om varför han ser en positiv utveckling i SHL med klubbar som blir starkare och bättre.

Han sa bland annat:

”Fler och fler organisationer jobbar långsiktigt med att bygga upp hela föreningen bakom laget, precis som vi gjort här. Det gör att de föreningarna utvecklas i rask takt och att det blir svårare att slå de lagen.
Nu finns det kontinuitet på ledarsidan i väldigt många lag i SHL. Det ger spelare som är vältränade, välutbildade, och vi ser hur många lag får fram unga, egna spelare. Det är bra för svensk hockey.”

Rönnberg var inte fel ute, det ser ni själva om ni tar del av texten nedan.

Många jobbar på sikt. Många har stärkt sina organisationer.

Men håller alla klubbar fast vid sin linje i vinter? Vad tror ni? Läs och bilda er en egen uppfattning.

Fyra tränare som sitter säkert, fyra tränare i långsiktigt satsande och trygga organisationer: Cam Abbott (Rögle), Sam Hallam (Växjö), Peter Andersson (Malmö) och Robert Ohlsson (Djurgården). Foto (Abbott): MATHIAS PELKONEN  

Brynäs
Tränare: Magnus Sundquist
– tillträdde 2018, förlängt kontrakt till 2022.
Sportdirektör: Andreas Dackell
– tillträdde 2019
Ansvarig herrlaget: Michael Sundlöv
– nyss tillträdd.
* På väg att bygga upp något efter en turbulent tid där tränarna Roger Melin och Tommy Sjödin samt GM Stefan Bengtzén sparkats under loppet av rätt kort tid. Nu är organisationen hemvävd med stort H, från Andreas Dackell och Micke Sundlöv i toppen ner till tränarna Mikael Holmqvist (assisterande) och Ove Molin (utveckling). 
Magnus Sundquists kontrakt förlängdes efter inhoppet förra vintern, ett tydligt tecken på vad Brynäs vill och önskar. Kan klubben hålla i detta, stå fast när det blåser emot? Säsongen/säsongerna som kommer följs med stort intresse.
”Sparka tränare”-risk (1–10 där 10 är högst risk): 4

Djurgården
Tränare: Robert Ohlsson
– tillträdde 2016, förlängt till 2021.
Sportchef: Joakim Eriksson
– tillträdde 2015.
* Här finns en väldigt tydlig röd tråd, har gjort så sedan Ohlsson hämtades hem från Frölunda. Jocke Eriksson och Thomas Johansson (nu i Leksand) skildes åt efter att de delat på sportchefsjobbet, för långsiktigheten förändrade det dock inget. 
I Djurgården satsas det klokt, gärna stockholmskt, och det är ordning och reda på det mesta. Dessutom stark djurgårdsanknytning i ledarstaben med Mikael Håkanson och Jörgen Bemström som assisterande tränare. Möjligen kan man fundera över att målvaktstränaren Janne Öhman inte fick fortsätta (Salavat Julajev istället), en expert som Petter Rönnqvist har satt stora frågetecken här, men jag vet alldeles för lite för att ha en åsikt. Mest en randanmärkning. Summa summarum: Djurgården är en stabil, långsiktigt satsande klubb med bra koll på kompassen.
”Sparka tränare”-risk:  1

Frölunda
Tränare: Roger Rönnberg
– tillträdde 2013, förlängt kontrakt till 2022.
Sportchef: Fredrik Sjöström
– tillträdde 2015.
Klubbdirektör: Christian Lechtaler
– tillträdde 2013.
* Mats Grauers kom in som ordförande med en vision av att bygga något, ha tålamod, se längre än nästa dag, nästa vecka – och han har belönats. Även om det bytts flitigt bland de tränare som assisterat Roger Rönnberg så har den karismatiske norrbottningen blivit en symbol för Frölundas vägval, långsiktigheten finns även på ledarplats där Fredrik Sjöström, hans assisterande Björn Liljander och klubbdirektören Christian Lechtaler ger föreningen den Frölundaanknytning som saknas i tränarbåset. 
Frölunda såg Skellefteå som föredöme och föregångare, fick gyllene utväxling på detta i både SHL och CHL.
”Sparka tränare”-risk:  0,5

Rakapuckar.com bild

Färjestad 
Tränare: Johan Pennerborn
– tillträdde 2017, förlängt kontrakt till 2022.
General Manager: Peter Jakobsson
– tillträdde 2017.
Sportchef: Thomas Rhodin
– tillträdde 2019.
* Färjestad påbörjade sin nysatsning 2017 när Pennerborn och Jakobsson kom in i föreningen, sakta men säkert har det sett allt bättre ut i Karlstad, både på och utanför isen, och när båda förlängde sina kontrakt var det en tydlig signal att även Färjestad hakat på tålamodstrenden. 
Thomas Rhodin numera sportchef, mycket mer Färjestadshjärta går förstås inte att få in i föreningen. Smeknamnet ”Toto” ska förresten höras på klingande Karlstadmål.
Intrycket man får är att Färjestad verkligen bestämt sig för vilken väg man vill köra på, att enstaka dikeskörningar inte ska förändra detta.
”Sparka tränare”-risk:  2

HV71  
Tränare: Stephan Lundh 
– tillträdde 2018, förlängt till 2020.
GM: Peter Ekelund
– tillträdde 2014
Sportchef: Johan Hult
– tillträdde 2014.
* Uffe Dahlén, Andreas Johansson, Johan Lindbom … det var rörigt på tränarsidan ett tag i HV71, men kanske blir  ”Lillis” Lundh (kom in 2016 som assisterande till Lindbom) kvar när hans kontrakt går ut efter kommande säsong? 
Om inte så finns ändå rätt mycket stadga i klubben vars sportsliga ledning (som även innehåller ikonen Johan Davidsson) är rutinerad och en garant för stabilitet och långsiktigt tänk. 
Känslan: skulle ”Lillis” inte vilja fortsätta som 60-åring (fast varför inte?) så är avslutet ett eget beslut, han blir knappast sparkad. Så pass stark känns hans position, så pass mycket rätt har HV hittat under hans ledning. 
Jonas Holmström (assisterande) lyftes upp från egna leden, Jönköpingskillen Nicklas Rahm (assisterande) har varit i HV sedan 2016. Rätt mycket 036-profil, rätt mycket trygghet.
”Sparka tränare”-risk:  2

Leksand
Tränare: Roger Melin
– tillträdde 2018, kontrakt till 2020.
General Manager: Thomas Johansson
– tillträdde 2018.
* Det har varit återtåg hit och nedflyttningar dit, sorger och bedrövelser, glädjefester, och X antal tränare som passerat revy. Men kanske är det ändring på väg nu, det krävs förstås säkra bevis innan vi ropar hej, men anställningen av Thomas Johansson som GM 2018 var en signal, precis som när rutinerade Roger Melin togs in som tränare under fjolårssäsongen när Leif Carlsson fick gå. 
Melin skrev inte bara kontrakt säsongen ut, det skrevs över kommande säsong också, alltså den vi nu står inför. 
Bingo för Leksand som tog sig upp i SHL, och nu kommer nästa test: försöka hänga kvar, försöka hålla i det långsiktiga sättet att jobba på – utan panikåtgärder skulle förlusterna hopa sig.
”Sparka tränare”-risk:  4

Rakapuckar.com bild

Linköping
Tränare: Bert Robertsson
– nyss tillträdd, kontrakt till 2022.
General Manager: Niklas Persson
– nyss tillträdd.
* LHC påbörjar en ny resa, vill säkert åt den här långsiktigheten, tryggheten, och gör det med store profilen Niklas Persson som högste ledare och spännande Bert Robertsson som tränare. Bert är för många känd för sin passion, sin lidelse, sitt humör, men det är intressant att han kommer från Skellefteå som var en föregångare vad gäller tålamod och långsiktighet i arbetet. 
I sju långa år arbetade Bert i Skellefteå, nu hoppas han få tillgång till LHC:s förtroende när han ska stå på egna ben i ny miljö.
Spännande att se om LHC som förening hittar något att hålla fast vid, om modet finns även om det kärvar i vinter. LHC har onekligen haft en del tränare de senaste åren, i våras stack Klas Östman (assisterande) till Schweiz, Daniel Eriksson från J20 ersatte, Johan Åkerman (i klubben sedan 2013) står för kontinuiteten. 
Ny resa, som sagt. Verkligen en ny resa. Intressant är bara förnamnet.
”Sparka tränare”-risk:  3

Luleå
Tränare: Thomas Berglund
– tillträdde 2017, förlängt till 2022.
General Manager: Stefan Nilsson
– tillträdde 2017
* Här är verkligen något bra på gång, Luleå är ett av lagen som ser allra starkast ut inför den kommande säsongen och det känns som klubben fått bra betalt för sitt långsiktiga tänk med hemvävd prägel. 
”Skuggan” Nilsson kom in som GM tidigt 2017, ”Bulan” Berglund hämtades hem från Brynäs den hösten, då kom även Roger Kyrö in som assisterande. Norrbotten är Norrtoppen med den trion.
Känns som att Luleå blir stabilare och bättre för varje år som går. Föreningen känns helt rätt ute, alltså. Det enda man möjligen kan undra är: det sägs ibland att ”Bulans” krävande ledarstil bara håller i si eller så många år, sedan orkar inte spelarna mer. Men när det går bra så …  
”Sparka tränare”-risk:  1

Malmö
Tränare: Peter Andersson
– tillträdde 2016, förlängt till 2022.
Sportchef: Patrik Sylvegård
– tillträdde 2012
* Här är ett annat utmärkt exempel på en klubb som hittat rätt genom att inte ha bråttom, inte leta efter en ”quick fix”, något Malmö ju annars var känt för tidigare. Det hände något när Patrik Sylvegård tog över rodret 2012, den flashiga ”slänga ut pengar på stora profiler”-klubben fick mer av en arbetarstämpel, det blev färre individualister och mer av ett lag; sakta men säkert har Malmö tagit sig upp från allsvenskan och etablerat sig som ett slutspelslag i SHL.
Anställningen av Peter Andersson 2016 (efterträdde Björn Hellkvist) blev ett lyckokast, den sluge, Malmöpräglade örebroaren har med förhållandevis små medel byggt ett lag som det krävs mycket för att besegra; hans kontrakt är nu förlängt till 2022. 
Martin Filander (assisterande) har varit med sedan 2016, Malmöprofilen Jesper Mattsson (assisterande) ända sedan 2013. Här finns alltså trygghet, långsiktighet och lokal förankring på alla nivåer.
”Sparka tränare”-risk:  1

Oskarshamn
Tränare: Håkan Åhlund
– tillträdde 2018, förlängt till 2021.
Sportchef: Daniel Stolt
– nyss tillträdd.
* Speciell situation för lilla Oskarshamn som närmast sensationellt tog sig upp i SHL och nu vill försöka etablera sig i svensk hockeys finrum. Sportchefen Daniel Stolt (från Vimmerby) är ny på jobbet, rutinerade coachen Håkan Åhlund går in på andra året, och det långsiktiga tänket är förstås underordnat säsongens viktigaste uppgift: att hänga kvar i SHL. 
Skulle Oskarshamn fixa det, då kan jobbet börja på allvar. 
”Sparka tränare”-risk:  4

Rakapuckar.com bild

Rögle
Tränare: Cam Abbott 
– tillträdde 2017, kontrakt till 2021.
Sportchef: Chris Abbott
– tillträdde 2017.
* Även i nordvästra Skåne finns numera en tydligt utstakad väg att jobba efter, tvillingarna Abbott har kommit in, pekat med hela handen (händerna?) och känslan är att det är något bra på gång. Tidiga dagar än, men ett bra tecken var att alla i Rögle tycktes sitta lugnt i båten när det kärvade i inledningen av förra säsongen. 
Att en tvilling är sportchef och den andre tränare gör förstås att det ska mycket till innan den ene kickar den andre … 
Rögle tycks stabilt med ett arbetssätt som alla köper, det ska bli kul att se om ännu ett steg på den sportsliga stegen tas i vinter.
”Sparka tränare”-risk:  2

Skellefteå
Tränare: Tommy Samuelsson
– tillträdde 2018, kontrakt till 2020.
General Manager: Erik Forssell
– nyss tillträdd.
Klubbdirektör: Pea Israelsson.
* Kanske lite av en nystart för Skellefteå, i alla fall en fortsättning på en, nu när store profilen Erik Forssell tagit över som GM. Mikael Lindgren tycktes aldrig riktigt fylla Lasse Johanssons skor,  Forssells tur att försöka göra Skellefteå till en het utmanare om guldet igen. 
Tommy Samuelsson återvände i fjol till klubben han tog tillbaka till SHL, Bert Robertsson har lämnat, så Stefan Klockare är nu den ende i tränarbåset som är kvar sedan Skellefteås goda år med sex SM-finaler i rad.   
Pea Israelsson, klubbdirektör och stark man sedan 2004, är garanten för att det ändå finns en hel del rödfärg kvar på tråden i Skellefteå.
”Sparka tränare”-risk:  3

Växjö
Tränare: Sam Hallam
– tillträdde 2012, förlängt till 2022.
Sportchef: Henrik Evertsson
– tillträdde 2006.
* Här osar det så mycket tålamod och långsiktighet så det täcker hela Småland. Ingen SHL-tränare har suttit längre än Hallam, Evertsson är ohotad ledare bland GM/sportchefer (räknar vi in klubbdirektörer har Pea Israelsson ledningen med två år), och Växjö Lakers genomsyras verkligen av en långsiktighet och beslut som fattas allt annat än på uppstuds. 
Fjolårssäsongen var en besvikelse men klubben agerade lugnt, gjorde inget överilat, och Lakers känns åter som en kandidat till SM-guldet.   
Intressant: assisterande tränaren Fredrik Hellgren (Åseda) har urstark Växjökoppling, haft jobbet sedan 2007. Apropå röda trådar.
”Sparka tränare”-risk:  0,5

Örebro
Tränare: Niklas Eriksson
– tillträdde 2018, förlängt till 2021.
Sportchef: Niklas Johansson
– tillträdde 2016.
* Här har det ju varit rätt rejält rörigt under några år sedan Kent Johansson lämnade som tränare hösten 2016, det var kort-kort med Johan Tornberg, det var längre med Niklas Sundblad, och till slut (?) fick vi förra säsongen se Niklas Eriksson ta steget från assisterande till huvudtränare när Sundblad fick gå. 
Nu är Eriksson kontrakterad till 2021, namnen Johansson är allt varmare i kläderna som sportchef, och med rutinerade Jörgen Jönsson kvar i tränarstaben (lyftes in när Eriksson ersatte Sundblad) känns det ändå som att saker och ting utanför isen håller på att stabiliseras i Örebro. Viktigt det, inte minst i ett läge där spelaromsättningen fortsatt är rätt hög. Men kanske är Närkeklubben på rätt spår nu, det känns så.
”Sparka tränare”-risk:  4

Har jag rört till det någonstans? Hoppas inte det, men i en lååång text som bara mina ögon läst igenom så finns alltid risken. Tipsa gärna i så fall. 

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

***

Påminner om detta igen, väldigt glad om ni hakar på:

På Twitter är det bra om ni följer @rakapuckarpunk1 – men ett bra tag till kommer jag säkert även använda @henrikleman

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

  Gedigen genomgång, vilket jobb du har lagt ned...
  Uppskattas!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Glad you like. Det tog sin lilla tid.

 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 11 månader sedanSvara

  Rört till och rört till...
  Efter Brynäs skrev du skalan 1-10 men du gav 0,5 i sannolikhet att Rönnberg och Hallam får sparken. Hmmm...;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Ja, det var ju meningen, lite skämtsamt så, för att påvisa hur liten risken är. :)

   Kommentar avatar
   Stefan Hansson, 11 månader sedanSvara

   Då är jag med. Så kan man också göra :)

 • Kommentar avatar
  CK, 11 månader sedanSvara

  Tror det är stor risk att Bert floppar i LHC. Tror inte han har vad som krävs för att bygga nytt och tror inte han går hem hos legoknektarna heller.

   Kommentar avatar
   Manne, 11 månader sedanSvara

   Linköping som lag kommer floppa, alltså floppar Bert också.

 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 11 månader sedanSvara

  Jag gillar ju när det är lite annat än "det gamla vanliga" såsom rapporter från träningar, matcher m m (även om jag uppskattar det också) så det här var nåt i min smak.
  Jag tänker inför varje säsong att i år känns det inte som om någon får sparken och likadant känns det i år. Hoppas min känsla stämmer denna gång, inte kul när någon får gå. Frågan är dock vad som händer om Oskarshamn om de börjar med en jäkla massa förluster första månaderna? Det är ju är, enligt mig, inte Åhlunds fel med den truppen men ibland måste man få in en ny röst som det brukar heta.
  Har Örebro stabileserats? Du anar ju det men jag är osäker när det gäller den klubben, tyvärr.
  Skellefteå är jag osäker på i år, vad med Samuelsson i så fall?
  Jaja, vi får ge det några veckor innan vi börjar spekulera alltför mycket.
  Tack för en bra och genomarbetad text!

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 11 månader sedanSvara

   Väldigt intressant frågeställning. Säkert kommer någon klubb att tappa kylan och byta tränare. Ibland fungerar det, mer ofta ger det ingen effekt. / Claes

   • Kommentar avatar
    #18, 11 månader sedanSvara

    Misstänker att Tommy i SAIK kan komma att få det svårt att sitta säsongen ut. Han är inte Forsells val och den tränarprofil han har tycker jag är underlig för ett lag som SAIK.

    • Kommentar avatar
     Mogge, 11 månader sedanSvara

     Leksand och Oskarshamn tror jag kommer att ligga skrynkligt till. Då sitter tränaren ofta löst. Malmö som bubblare.

     • Kommentar avatar
      Sothöna, 11 månader sedanSvara

      Robertsson och Samuelsson har störst chans att ryka. LHC saknar fullständigt kontinuitet med ett hav av spelare och ledare som kommer och går. Sammy är dåtid och en grinig jävel utan karisma.

      • Kommentar avatar
       Daniel B, 11 månader sedanSvara

       Det är ett antal lag som gör upp om guldet. Frölunda, fbk, lakers, hv och Luleå. Sen har vi saik, LHC och några till som kan gå långt. Massor av lag som ska gå långt och något/några lag kommer ha det tungt och då är frågan som Henrik Leman skrev i rubriken: Vilka har tålamodet att inte sparka sin tränare. Låter alltid bra att tänka långsiktigt men när man ligger i botten, vågar man fortfarande att tänka långsiktigt?

        Kommentar avatar
        Daniel B, 11 månader sedanSvara

        Glömde Dif som ett av guldlagen.

      • Kommentar avatar
       Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

       Spontant känns det som väldigt låga nummer på alla lag. Har du tex Kollat hur många tränare som fått sparken senaste 5 åren? Brukar alltid bara några.
       Kan du inte intevjua spelarna/sliparna lite om vilka profiler de kör på slipningen och hur de preppar sina klubbor. Bara ett förslag.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

        Var det något speciellt lag där du tyckte att jag låg lågt, där du tror att tränaren ryker?

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

        Oskarshamn, Leksand, Örebro Linköping. Här tror jag att minst två tränare ryker när sträcket tvingar fram förändring. Brynäs, HV är förhållandevis ostabilt och där kan det hända.

        Kommentar avatar
        Herr Lakers, 11 månader sedanSvara

        Även Skellefteå tror jag finns en hyfsat stor chans.

        Kommentar avatar
        Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

        Intressant. Själv tror jag klubbarna investerat så pass mkt i sitt långsiktiga tänk att det ska mkt till innan ngn ryker. Kan förstås ske. Absolut. Men det krävs nog en del.

      • Kommentar avatar
       Jamar, 11 månader sedanSvara

       Tack för intressant läsning HL! Hur många gånger har Roger Melin fått sparken från Elitserie/SHL lag egentligen? Jag tror han ryker denna säsongen också...

       • Kommentar avatar
        Nike, 11 månader sedanSvara

        Sigalet med hattrick i Brynäs första match, vet träningsmatch, men de där är en grymt bra back ändå!

         Kommentar avatar
         Henrikk, 11 månader sedanSvara

         En svikare.

       • Kommentar avatar
        Mackan, 11 månader sedanSvara

        Sigalet är en tungt tapp för Frölunda

         Kommentar avatar
         Daniel B, 11 månader sedanSvara

         Visst är det ett tungt tapp men jag tycker Geno är ett större tapp. Prinsen, ekbom och Grönlund har liknande spelstilar som Sigge men utan att veta hur lennström, Bergman och co har för spelstil. Geno kunde driva upp pucken och komma med fart.

       • Kommentar avatar
        Mogge, 11 månader sedanSvara

        Sigalet hade förmodligen skrivit på för Brynäs tidigt på våren. Han ville väl se om sitt hus. Med facit i hand så svider det. Var ju klart bättre i slutspelet.

        • Kommentar avatar
         E23, 11 månader sedanSvara

         Grym uppställning, snyggt

         • Kommentar avatar
          Richard, 11 månader sedanSvara

          Snyggt! Tror dock inte Hallam sitter så säkert men så dyr/namnkunnig trupp. Mellansäsongen förra året lär inte accepteras iår. Melin i Leksand, ser jag som minst 6:a. Brukar vara dåligt tålamod i Dalarna.

          • Kommentar avatar
           Conta, 11 månader sedanSvara

           Robertsson i Lucia hockey och Samuelsson i Skellefteå kan nog få lämna under säsongen.


           Lämna en kommentar