Larkin borde åtalas för misshandel, som Lilja


► Fyra matcher för överfallet på Daniel Paille – CHL:s dom i fallet Thomas Larkin är förstås ett skämt.
► Om inte tyska ligan DEL agerar går Larkin i princip fri.
► Är det inte läge att pröva detta i civil domstol, åtala Larkin för misshandel? 
► Jag tycker det – och skickar pucken till åklagarkammaren i Gävle.

Rakapuckar.com bild

NI VET HUR skånska advokaten Michelle Stein drev fallet med Jakob Lilja och dennes crosschecking i Jens Olssons nacke.

Liljas dom från tingsrätten fastställdes nyligen av hovrätten (villkorlig dom för misshandel, 40 dagsböter á 650 kronor,totalt 24 000 kronor).

Oavsett vad man tycker om just Lilja vs Olsson, över gränsen eller inte, så tror jag de flesta av oss är överens om att det i alla fall finns en gräns.

Idrotten kan inte vara en fredad zon.

Du kan inte göra dig skyldig till hur våldsamma överfall som helst.

Min åsikt: det Thomas Larkin gjorde mot Daniel Paille, en blindside hit med så mycket kraft – och en klubba upp mot huvudtrakten – att man blev illamående bara som åskådare, det är långt över gränsen för vad sporten ishockey själv kan och bör ta hand om.

Civilsamhället ska, anser jag, vara försiktigt innan det kliver in i idrottens värld.

Men här är dörren vidöppen.

Var så god att stiga på, herr eller fru åklagare i Gävle.

Och ja, jag vet, det är svårt att åtala utländska medborgare, herregud … svårt nog att fälla norrmän för P-böter, men det handlar väldigt mycket om en markering här.

Larkin visade absolut noll respekt.

Han kan ha skadat Paille för resten av dennes liv.

En svår hjärnskakning kan förstöra ditt liv, den kan leda till ångest, depressioner, och … tja, i värsta fall döden.

Självklart ska en åklagare gå in och göra en markering här, även om jag tror och innerligt hoppas att Daniel Paille ”bara” blir borta en kortare tid.

Men det vet man aldrig med hjärnskakningar.

Det är det som är det jävliga, varje kan vara den sista, och den sista kan, om det vill sig riktigt illa, vara början till slutet.

Rakapuckar.com bild

Ni som tycker det är löjligt med markeringar, menar att en utländsk spelare inte blir fälld i svensk domstol … nä, kanske inte, straffvärdet är kanske för lågt här för att en åklagare ens ska försöka, vad vet jag som inte har några studiepoäng i juridik.

Men det hade ju varit en markering även om CHL drämt till med 40 matchers avstängning.

Den hade ju inte påverkat Larkins spel för Mannheim i DEL, CHL:s avstängningar gäller bara i CHL, och vem vet om Mannheim kvalar i dit mer?

Nå, för att sammanfatta:

## Pinsamt av CHL som hade chansen att slå näven i bordet, markera med en tolv, 15 matcher och därmed skicka en tydlig signal till DEL.

## Jag hoppas DEL agerar ändå, visar lite stake, stänger av Larkin.

## Jag hoppas Mannheim agerar på samma vis, det skulle betyda mycket.

## Jag är tveksam till de två senaste punkterna, men alldeles oavsett – jag anser att detta borde tas upp av en svensk åklagare.

Det vi såg i går (tisdag) var ett överfall som var uppe och rörde sig på nivåerna kring Marty McSorleys Donald Brashear.

Ingen hockeyälskare behöver oroas för att åklagare ska börja ”lägga sig i för mycket” om det blir rättssak av Larkin vs Paille.

Alla hockeyälskare borde jubla.

Finns ingen, absolut ingen, som vill se den här typen av överfall (sorry, jag hittar inget bättre ord), och när CHL inte visar sig vara en liga professionell nog för att skicka tydliga signaler – då är det dags för civilsamhället att träda in.

***

I ett slutspel blir straffen oftast lägre än i grundserien (färre matcher kvar). Möjligen har CHL tänkt så här.

Det kan man göra för en vanlig knätackling.

Inte med överfall som riskerar göra människor till invalider.

Rakapuckar.com bild

***

Här kan ni läsa mer om straffet för Thomas Larkin (och Nikolai Goc + Sean Simpson).

***

TILLAGT 21.48: Jag glömde förut (det är för mycket i skallen) men Lasse Granqvist påminde mig: naturligtvis borde CHL och IIHF, det internationella ishockeyförbundet, ta en sittning och synkronisera sina bestraffningssystem. En ful tackling i en CHL-match bör betyda avstängning även i inhemska ligan, per automatik. CHL och IIHF var ju inte bästa kompisar från början, men nu sägs förhållandet vara bättre.  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
8 kommentarer
 • Kommentar avatar
  mike, 11 månader sedanSvara

  Hoppas samtliga svenska lag avböjer att vara med i forsättningen. En parodi.

   Kommentar avatar
   TOBBE HV, 11 månader sedanSvara

   Håller helt med att de svenska lagen ska dra sig ur om det inte blir bärre avstängningar för en sån här sak... helt sjukt!

 • Kommentar avatar
  Glenn, 11 månader sedanSvara

  Huvudtacklingar/vansinnestacklingar-som-resulterar-i-hjärnskakning borde ge (minst) 10 matchers automatisk avstängning. Som självklart skall gälla avsett liga/turnering. Nu kan ju den här fånen mycket väl slippa straff helt om inte DEL stänger av han.

  • Kommentar avatar
   Nolte, 11 månader sedanSvara

   Helt med dig HL. Sånt agerande hör inte hemma på banan. Det är långt över gränsen, precis som du säger kan inte rinken vara en skyddad verkstad så att man kan bete sig hur som helst. Sen är straffet i sig ett hån också, 3 matcher är pinsamt lindrigt

   • Kommentar avatar
    mike, 11 månader sedanSvara

    Det komiska i det hela (man måste ju bara skratta åt eländet) är ju att det egentligen skulle varit tre matcher, men att han får en extra pga en tidigare avstängning under samma säsong. Återfallsförbrytare. 4 matcher. Smaka på den.

    • Kommentar avatar
     Rasmus, 11 månader sedanSvara

     Flyttar min fråga hit.

     Med tanke på straffet på 4matcher (3+1 pga återfall), och endast i CHL kan jag tycka att de svenska lagen ska göra gemensam sak och säga att "är det på den här nivån vi ska vara, så vill vi inte vara med" och inte ställa upp nästa år. Se om lite påtryckningar från den kanske största CHL nationen kan sätta igång nåt

     • Kommentar avatar
      Johan Carlander, 11 månader sedanSvara

      Lämna över honom till svenskt rättsväsende alltså, får mig att tänka på vad hade följderna kunnat bli om de hade dömt i hockey?

      Villkorlig avstängning i fyra matcher med skyddstillsyn (övervakare på läktarplats), och i vanlig ordning "ute" efter halva tiden! Som återgångsförbytare slipper han dessutom att dömas för tidigare förseelser tack vare straffrabatten!

      Sen skulle domarbasen sitta och ömma för honom i hockeykväll: "Men också för den enskilde unge spelaren som begår en sån här förskräcklig händelse. Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?"

      Slutligen skulle det börja delas ut armband med texten "Tackla mig inte bakifrån!" till alla spelarna...

      Förlåt för raljerandet, men jag tror tyvärr inte att det redan överbelastade dysfunktionella svenska rättsväsendet ens kommer titta på detta. Även om Larkin förtjänar ett långt högre straff för sitt vidriga tilltag!

      • Kommentar avatar
       Sven, 11 månader sedanSvara

       Det Larkin höll på med hade inget med hockey att göra. Det var ett rent överfall. Självklart ska överfallet polisanmälas! Om hockeyn ska in på detta spår dör den snabbt.

       • Kommentar avatar
        Lasse, 11 månader sedanSvara

        Tror de vi som har söner i sporten tycker det är Ok. Min tanke var aldrig att sätta grabben på arena öppen för missandel. Tacklingar kan ta fel men detta var ingen tackling bara ett brutalt överfall och civilsamhället måste ingripa för hockeyns skull. Se på NFL vilka problem sporten annars kan få.


        Lämna en kommentar