Lasch: "Önskar det vore som i NHL här"


► Jag är ofta trött på att SHL kan utläsas ”Svenska Hakningsligan.”
► Ryan Lasch också.
► – Jag önskar det vore som i NHL.
► Samtidigt medger han vad som händer när han hakas, hålls fast:
► – Jag blir förbannad och går igång på det.

Rakapuckar.com bild

DET ÄR EN ocean mellan Europa och Nordamerika rent geografiskt. 

Ni som kan er hockey vet:

Det skiljer snudd på lika mycket vad gäller bedömning av hakningar, fasthållningar och andra spelförstörande moment inom sporten ishockey.

I NHL har man bestämt sig för att skicklighet ska premieras.

I SHL … tja, jag vet ibland inte riktigt vad ligan vill. Känns som att regelboken tolkas mycket mer än den följs.

Hakad, fasthållen, hindrad – det får Frölundas anfallsstjärna Ryan Lasch tänd och så där lagom "pissed off." Foto: TOMMY HOLL 

 

Jag tog upp det där med Frölundastjärnan Ryan Lasch:

– Om jag önskar det vore som i NHL här? Absolut. Där är det utvisning så fort du bara lägger klubban över motståndarens händer. Helt rätt. Du tar bort farten från spelaren med pucken, han som kan skapa en målchans. Och det är ju därför fans kommer på matcherna, för att se hockey i hög fart.

– Se på ”Raz” (Rasmus Dahlin) när han har pucken och åker genom mittzonen, han blir slashad, hakad – men det blir aldrig utvisning. När du hindrar en spelare med stort tekniskt kunnande, då tar du bort ett stort underhållningsmoment från sporten. Jag brukar fråga domarna: ”Ser ni någonsin på NHL-matcher?” De svarar: ”Nä …” Men det är förstås inte så mycket deras fel, de gör sitt jobb, det här måste komma från toppen.

Precis så. 

Det är detta jag skrivit om flera gånger.

Varför vill inte SHL införa en striktare regeltolkning?

Varför vill man inte ge skickliga spelare som Lasch, Joakim Lindström, Dick Axelsson, Robert Rosén med flera chansen att verkligen skina?

Jag förstår det inte. 

Lasch igen:

– Om det går i NHL, varför inte i SHL? Det här är ju till stor del en utvecklingsliga för NHL, varför inte förbereda spelarna på vad som väntar då?

Rakapuckar.com bild

Ryan Lasch är en av SHL:s mest tekniska och spelskickliga herrar, som sådan är han konstant hakad, fasthållen, så där lagom mycket som regeltolkningarna i Sverige tillåter.

Men istället för att gnälla om det säger Lasch att han faktiskt inte blir frustrerad utan snarare använder det som tändvätska:

– Om något så blir jag ”pissed off” (förbannad), det får igång mig. Liksom: kom igen, nu kör vi! Jag gillar det på så sätt, det får igång mig.

Han gillar det ju inte. Egentligen. Det förstår ni också.

Lindström, Axelsson, Rosén och övriga SHL-stjärnor skulle säkert resonera på samma sätt, inte visa att de blir frustrerade, inte gnälla över den egna situationen, mer tala i generella termer.

Det är bra.

Det är så SHL kanske kan komma någon vart.

Man kan i alla fall hoppas.

Vem fasen betalar inträde för att se skickliga spelare hindras på sätt som egentligen är förbjudna?

Ryan Lasch på en träning med Frölunda i veckan. Inte störst – men bäst.

 

Lasch till sist:

– Jag och Roger (tränaren Rönnberg) har pratat om det här, det handlar om att vara slutspelsredo. Det var så här förra säsongen. Jag måste kämpa mig igenom det. Om jag bara låter benen gå, till slut kommer jag få med mig en utvisning. Och om inte så ser det i alla fall bättre ut … 

***

Jakob Stenqvist har återvänt till allsvenska Björklöven dit han ju är utlånad. När Filip Westerlund återkom från JVM var Stenqvist överflödig, inte konstigare än så.

Rakapuckar.com bild

***

Hungriga före Frölunda–Mora i dag?

John Scott’s Avenyn ger er 30 procents rabatt på maten när ni laddar upp för matchen, bara ni kan visa att ni betalar för rakapuckar.com.

Smaklig måltid.

***

3–2, förlängning.

4–3, straffar.

3–1, sista målet i tom kasse.

Frölunda har tagit sju av nio poäng mot Mora, men det har det då sannerligen varit jämna tillställningar.

Säkert så även i eftermiddag.

Coolbet har Frölunda som favorit till 1,42 – Moraseger betalar just nu sex gånger pengarna.

Det och andra spännande odds hittar ni om ni klickar här.

Smarrigt välkomsterbjudande här, om ni inte redan är medlemmar hos min samarbetspartner.

Lycka till. 

***

Fler tankar inför Frölunda–Mora hittar ni om ni klickar här, jag skrev i går om behovet av att Joel Lundqvist & Co ger sig själva ett gott slut – för jösses, vilken rivstart som väntar 2018.

Idel toppmatcher plus möte med i form-laget Brynäs.

När GP, GT och jag stod och snackade med tränaren Roger Rönnberg i går och vi diskuterade tabellposition, slutspel, förhandstips etcetera sa han att han fortfarande ser Frölunda som guldfavorit.

Ja, tacka fasen för det, tänkte jag.

Tänk vilka signaler han sänt till spelarna om han plötsligt sagt att han ändrat sig, typ … jag trodde på vårt lag i höstas men nu gör jag inte det längre.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christer, 3 år sedanSvara

  Såg du värmningen idag

  • Kommentar avatar
   Rallyclay, 3 år sedanSvara

   Detta är en intressant frågeställning som någon från SHL och.från domarehåll skulle svara på. SHL pratar ju mycket produkt och underhållningsvärde så de borde ju vilja ha detta. Var det inte någon säsong där man verkligen tog dessa utv? / Claes

    Kommentar avatar
    Johan Carlander, 3 år sedanSvara

    Stämmer, man gjorde ett försök för några säsonger sen men det tog inte lång tid innan man av någon outgrundlig anledning återgick till den gamla bedömningsnivån igen! Ska jag gissa så hade man inte det tålamod som krävdes för att spelarna skulle hinna vänja sig vid och anpassa sig till den nya nivån! Trist som fasen hur som helst för underhållningsnivån blir verkligen inte bättre av att man blundar för detta! Och etter värre blir det i slutspelet då domarna blir ännu blindare för detta! :(

    Kommentar avatar
    Indianen, 3 år sedanSvara

    Håller med om att låta tekniska spelare ska gynnas av deras teknisk, samt att dem tuggar på och hamlar i bråk ska slippa få matchstraff!! 2min / gubbe underhållning gör så att fler kommer till arenan

  • Kommentar avatar
   Göran, 3 år sedanSvara

   Kan bara hålla med Det tillåts för mycket spelförstörande grejor! Sedan blir det ännu värre i slutspelet då man släpper ännu mer på bedömningarna. Tycker att spelande lag typ Frölunda blir lidande. Gott nytt år på dig Henrik..

   • Kommentar avatar
    Danne, 3 år sedanSvara

    Bra att du tar upp frågan Leman! Blir oerhört trött på alla hakningar, men mer alla fasthållningar kring sargen. Jösses! Kolla i eftermiddag hur spelare gång på gång låses fast i sargen. Otroligt spelförstörande och sänker farten totalt!
    Frågan är adekvat; varför gör inte SHL/ hockeyligan något åt det? Gott nytt år!

    • Kommentar avatar
     Peter Paegle , 3 år sedanSvara

     Lasch har helt rätt ! Har skrivit det själv flera gånger dom senaste 5 åren. Skicklighet ska premieras....inte bestraffas ! Vi tappar skicklighet till landslaget också med tiden , när spelare bara tränar på att haka fast och forechecka sönder spelet. Dom tappar tekniken. Kanadickerna har gått motsatt riktning i några år och är nästan lika tekniska som ryssarna ! Skärpning SHL

     • Kommentar avatar
      Peter Paegle , 3 år sedanSvara

      Claes.....det var för 4 år sedan dom var hårdare med hakningar , men istället så struntade dom i fasthållningar och speciellt fasthållningar av klubba efter ca 15 omgångar efter att dom " fula lagen " gnällt i media och på intervjuer ! Dom började gråta pga att dom blev utvisade

      • Kommentar avatar
       #18, 3 år sedanSvara

       Underbar artikel Leman! Det är precis detta som flera av oss har varit inne på, just detta med att utvisningarna inte tas konsekvent, utan genom ett tolknings/lekledare/utjämnings-filter. Då hjälper det inte om man så skulle ha 6 domare på isen. Jag är helt övertygad om att 4 välutbildade domare ser mer än 99% av det som sker på isen. Men, lägger man ihop den höga hastigheten på plan med att varje situation dessutom måste tolkas så förstår man hur komplexiteten i domarnas uppgift ökar exponentiellt. Det borde ligga i allas intressen, publikens, spelarnas, och kanske framför allt domarnas, att alla förseelser som domarna ser bestraffas. Inte minst de förtvivlade ”ut-boxningarna” som redan finns och som kommer att explodera i slutspelet.

       • Kommentar avatar
        Sven, 3 år sedanSvara

        Instämmer med alla andra. Enormt trist med alla slashingar och hakningar. Samtidigt som man tar för samtliga crosscheckingar Donovan delar ut. Domarna i SHL framstår som fullkomligt inkompetenta. Jag tycker ju det är domarnas ansvar att ta utvisning för slashing och hakning. Det är ju tydliga utvisningar som man oftast skiter i. Men så ibland blåser de.
        Sedan första matchen har Lasch blivit hakad och slashad. Det verkar finnas en högre acceptans från domarna att gå hårt mot honom för att han är så skicklig. Obegripligt enligt mig och att inte Frölunda klippt ihop en video med allt Lasch får stå ut med utan att det blir utvisning och skickat till media och domarbas är än mer obegripligt. Lasch gör sina poäng i PP, en anledning till detta är att där hakas han inte på samma sätt och han får det utrymme han alltid borde ha.

         Kommentar avatar
         S.Frimodig, 3 år sedanSvara

         Som jag skriver nedan, domarna följer instruktioner från SHL. Skulle dom skita i utvisningar åker som ur SHL. Ibland sker missar, men oftast är det så att SHL inte vill ha utvisningen.

       • Kommentar avatar
        Bengan, 3 år sedanSvara

        Domar nivån och hur de dömer är för ojämn i SHL, man vet ju inte från match till match hur bedömningen blir, och ibland varierar det under en match. Men det är inte lätt att vara domare, tänk när 10 000 buar åt dem, ganska lätt att hitta en kompensation utvisning och de skall ta beslut väldigt fort. Det är en hel del gnäll från spelare och ledare, det har givetvis att göra med att det är ojämnt från domar håll. Tycker det är allas ansvar att utbilda och hjälpa domarna, men visst blir man lite uppriven ibland när man ser matcher, är absolut inte enögd heller :-).

         Kommentar avatar
         S.Frimodig, 3 år sedanSvara

         Problemet är att domarna följer instruktionen de får från SHL. Annars får dom inte vara kvar i SHL. Ojämnheten kommer från att det är för mycket tolkningar av när det är bestraffningsbar hakning och inte.

       • Kommentar avatar
        S. Frimodig, 3 år sedanSvara

        Snälla ring Rönnmark och ställ frågan varför detta tillåts. Jag tror det skulle bli en bra och informativ artikel. Jag tror inte SHL äger frågan. Jag tror SHL följer instruktioner från Internationella Hockeyförbundet. Varje enskild domare följer sedan SHLs instruktioner, annars åker dom ur SHL. Samtidigt är det lite konstigt då det känns som det är hårdare bedömning i CHL.

        • Kommentar avatar
         Bamse, 3 år sedanSvara

         Vet du hur många biljetter som är sålda till dagens match?

         • Kommentar avatar
          LG, 3 år sedanSvara

          Mycket intressant debatt om "spelförstörande moment" som i en förlängning (redan nu?) minskar publikintresset. Jag vill lägga till - igen - det fullkomligt meningslösa gruffandet efter i princip VARJE avblåsning . Det var så härligt att läsa Webers uttalande i denna fråga, där han också gjorde en jämförelse med NHL.(Han tyckte att tuppfäktningarna i SHL var direkt pinsamma!) Bara att hålla med. Dessa djäkla gruff, linjedomarnas velande med att släppa pucken och domarnas tjatande med tjatande spelare är också FÖRSTÖRANDE moment. Med 18 minuters periodpauser och dessa idiotiska moment blir matcherna för långa. Detta och domarnas inkonsekvens drar ned mångas intresse (iaf mitt!). TV:n blir ett mer attraktivt alternativ, med möjlighet att se repriser, höra intervjuer och zappa till andra matcher när tidstjuvarna slår till.
          1. Följ NHL. Är det avblåst och du "instigerar" gruff åker du ut. Om den attackerade spelaren svarar får denna också en två MEN "instigatorn" får en EXTRA två! Likadant om du kommer in som trea i grupp = 2 minuter!
          2. Om man nu anser att det finns gott om tid att göra annat på isen än att spela hockey, kan ju SHL införa regeln att kolla tveksamma utvisningar (framförallt filmningar) på jumbotronen. Kan man döma offside i efterhand så......

           Kommentar avatar
           Bamse, 3 år sedanSvara

           Håller med dig om mkt. Men en match i NHL håller ju på i 3 timmar. Så att det tar för lång tid vet jag inte vad du jämför med.

         • Kommentar avatar
          Martin, 3 år sedanSvara

          Grymt bra! Kanske är det för att det finns så många mediokra spelare i SHL och det är deras sätt (spelförstörande) att hänga med stjärnorna.

          • Kommentar avatar
           DD, 3 år sedanSvara

           Detta är riktigt frustrerande. Tyvärr finns det ett glapp mellan vad Lindgren och andra styrande i SHL tror att vi (fans) vill ha och vad vi faktiskt vill ha.

           Jag, och de flesta med mig tror jag, vill ha en liga med mycket fart och där spelförstörande moment beivras. Där man istället för att prata produkt pratar upplevelse. Där det finns en levande ståplats. Där man tar fasta på det är som är det viktigaste, fansen. Där man tillåter läktarkulturen att frodas och utvecklas.

           Jag förstår att det är svårt att vara domare. Full respekt för det. Men man måste kunna hålla en jämnare nivå i matcherna. Komma överens om vad som gäller och försöka hålla den nivån. I en del matcher tillåts nästan allt. I en del ingenting. Klart det är svårt att vara spelare då. Om det är SHL som vill ha den här höga nivå så fine men kommunicera det då så att vi som faktiskt betalar stora summor för att följa våra låg får ge vår synpunkt i det hela. Det är vi som köper "produkten". Domarna måste också bli bättre på att acceptera att de gör fel och ta åt sig av kritiken. Ofta blir de väldigt defensiva upplever jag. Det är ju till viss del naturligt när man blir kritiserad men man måste också inse vilka fel man gör och försöka bättra sig till nästa gång. Ingen kommer döma en perfekt match men avfärda för den sakens skull inte de synpunkter som kommer in. Använd detta till att utbilda och bli en bättre domare till nästa match.

           • Kommentar avatar
            JT, 3 år sedanSvara

            En fågel kvittra om Eric Gryba...

            • Kommentar avatar
             Danne, 3 år sedanSvara

             JT: Gryba? Bara att gratulera i så fall! En back som varit nästintill ordinarie i NHL senaste 4-6 säsongerna....

             • Kommentar avatar
              Daniel, 3 år sedanSvara

              Gryba? Jo man tacka!,, :-) En forward på det så kan det bli en liiiten förhoppning om semifinal kanske.. men all tur och målvakter som spelar på toppnivå!

              • Kommentar avatar
               Zäta, 3 år sedanSvara

               Sanningen är rätt enkel. Vi har inte tillräckligt skickliga domare i SHL. Alla är allt för mediokra, några dessutom riktiga prinsessor på ärten. Bygger den här åsikten på allt för många tokiga domslut den här säsongen. Domarna hänger inte med i den fart som spelet nu håller. Mitt förslag: sätt en överdomare i en upphöjd stol (som i tennis) i höjd med mittlinjen och låt honom avgöra knepiga situationer. Ge honom en tv-skärm så

                Kommentar avatar
                S.Frimodig, 3 år sedanSvara

                Som jag skrev tidigare så är det inte så enkelt så vi kan kasta skit på domarna. De har instruktioner från SHL. Följs inte instruktionerna åker man ut. Finns exempel på domare sim åkt ur högsta serien för att de var för petiga.

              • Kommentar avatar
               Z, 3 år sedanSvara

               ...hoppsan. Där blev det stopp. ALLTSÅ: Ge honom en tv-skärm till hjälp så tror jag hockeyn har mycket att vinna

               • Kommentar avatar
                Conta, 3 år sedanSvara

                Lasch är extremt drabbad match efter match av hakningar och slashingar men domarna blundar.Om Lasch spelat i Skellefteå då hade hann fått många fler utvisningar med sig.mycket Norrlands kramande både av domarna och cmore kommentareri shl.Sen bedrövligt vad gäller gruff efter avblåsning,oftast blir ju spelaren som ger igen utvisad men spelaren som startar gruffet klarar sig väldigt ofta från utvisning.Men domarbasen sitter nöjd match efter match och tycker domarna är sååå duktiga.

                • Kommentar avatar
                 robert ström, 3 år sedanSvara

                 Ja du Ryan du är en av ligans bästa diving spelare och nu mot Mora hände det igen

                 • Kommentar avatar
                  oceanicfinance, 3 år sedanSvara

                  Hej tittare

                  Detta är Oceanic-Finance Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag runt om i världen, vi är registrerade och licensierade lånföretag, behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? behöver du ett lån för att köpa en lägenhet? Vi erbjuder alla typer av lån, om du är intresserad av att få ett lån av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com eller whats-app: +1(267)725-7570


                  Lämna en kommentar