Här är Frölundas nyckel, Dansk bra exempel för "JG"


► Kolla, så fort det kan svänga – en tröst för Johan Gustafsson, kanske?
► Jag skriver om Frölundas nyckel inför mötet med LHC.
► Hittade några bra odds från Coolbet, och ska ni käka före – John Scott’s Avenyn ger rabatt, glöm inte det.

Rakapuckar.com bild

OM NÅGON SAGT mig, så här års i fjol, att Oscar Dansk skulle storspela i NHL, hålla nollan, vinna tre i rad, vara en stor del av sitt lags framgångar … tja, jag hade räknat med att dagen därpå, då hade Hillary Clinton och Donald Trump berättat om sin romantiska helg ihop.

Oscar Dansk in action för Vegas Golden Knights. 7–0 mot Colorado Avalanche i natt. Bild från nhl.com

 

På den nivån, alltså.

Jag såg det inte hända.

Dansk, en talangfull målvakt, men alldeles för ojämn, misstagsbenägen, en del av Rögles problem.

Då. 

I dag: en del av Vegas Golden Knights framgångssaga; när först Marc-André Fleury och sedan Malcolm Subban gick sönder, då hämtade de gyllene riddarna bara en keeper från farmarlaget, och så var saken Oscar.

Så snabbt kan det gå.

Så mycket sitter i skallen.

… sedan hjälper det förstås att spela i ett vinnande lag.

Kanske kan Gustafsson
se Dansk och tänka
att ... det vänder snabbt?

Jag nämner detta för att det är kul för Oscar Dansk, men också som en liten påminnelse till alla Frölundasupportrar som just ju placerar Johan Gustafsson bara något pinnhål över Jan Lundell och Nicklas Dyrén, snarast på Mario Brunetta-nivå.

Men så dålig är ju inte ”JG”. Alls. Dock har han inte hållit tillräckligt hög nivå i höst, inte för att hjälpa ett otryggt lag.  

Men plötsligt händer det. Plötsligt tre lika … bra perioder. Det kan gå fortare än man tror, för en målvakt är väldigt, väldigt beroende av det.

Att tro, alltså. Inte på någon gud (även om det säkert också fungerar) utan på sig själv.

Detta sagt så ska Frölunda förstås gå med Johan Mattsson just nu, givet att hans kropp är fräsch nog för hundraprocentiga hockeyinsatser.

Rakapuckar.com bild

Jag ville bara visa att det går fort i den här världen ibland. Man ska inte ge upp, inte förrän det är kört.

***

Ni som läste mina texter från Växjö vet:

Frölunda byter inte spelsätt.

Frölunda tror på sin modell.

Joel Lundqvist, kaptenen, närmast skrattade åt frågan i torsdags.

Vad det däremot handlar är:

## Back to basics vad gäller att spela klart defensiven innan man chansar och går framåt.

## Bättre mentalt fokus.

## Förmåga att följa spelidén fullt ut.

Den är alltså inte ”spela fast sig”, den bygger istället på aggressivt i spel i egen zon, vinna pucken, snabbt hitta passningsalternativ, snabbt ta sig ut och framåt.

Det är när detta fallerar som spelarna tappat huvudet, börjat behandla motståndare som getingar, som något som ska viftas bort innan man i lugn och ro kan vända hem, dra ner på tempot, börja om.

Det duger inte.

Det duger heller inte att vara tveksam, sluta lita på kompisen, och tappa närkamper i parti och minut.

Det krävs att Lundqvist och tränaren Roger Rönnberg hållit brandtal, förmått alla spelare att dra åt samma håll, sett till att alla agerar så tydligt att om en går bom så finns det täckning, för alla vet vad som skett, alla har följt mallen, så att säga.

Hamnar Frölunda där redan i eftermiddag? Det är en nåd att stilla bedja om för plågade supportrar, för just nu finns inte spetskunskap att rädda ett lag med hackande, hostande motor.

Jobba hårt utav helsike. Jobba framför allt rätt. Utan puck. För att få tag på den.

Frölundas nyckel just nu.

***

Laddar ni upp på stan? Hungriga? Bra, då vet ni att John Scott’s Avenyn är ett bra alternativ, ni får 30 procents rabatt på maten om ni bara kan visa att ni ”prenumererar”, inte tjuvläser, på rakapuckar.com.

Fint, va? Smaklig måltid.

Rakapuckar.com bild

***

Linköping kommer med två segrar i rad mot Rögle i bagaget, Coolbet betalar 3,50 för LHC-triumf i Scandinavium, håller alltså Frölunda (1,85) som rätt klar favorit.

Gör vad ni vill med den informationen.

Färjestad till 1,75 hemma mot krisande Brynäs tycker jag känns riktigt bra, jag tror också Skellefteå tar revansch hemma mot Djurgården till 1,91.

Gillar ni att sätta en tjuga eller två för att göra hockeymatcherna mer spännande, gör det gärna hos min samarbetspartner Coolbet då.

Fint välkomsterbjudande här, för den som inte tagit del av det redan.

Vad gäller LHC: bröderna Mathis och Ken André Olimb har bildat en vass kedja med AIK-förvärvet Daniel Olsson Trkulja, frågetecken dock för Kristian Näkyvä och Derek Roy.

Stjärnmålvakten Jonas Gustavsson har varit sjuk men sägs vara okej, enligt corren.se.     

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
7 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Tommy, 1 år sedanSvara

  Kan bara instämma om Dansk och JG. Väldigt viktigt för supporters att inte glömma. JG har vart med och vunnit 3 guld för oss. Hur kan man glömma det så fort. Så kass som folk vill ha han till är han inte.

   Kommentar avatar
   Olle, 1 år sedanSvara

   3 guld för oss? Han var inte ens en bidragande orsak till att vi vann guldet för 2 år sedan. Då bar Lasse oss sedan så var laget så bra i finalserien att vi behövde ingen storspelande målvakt.

   Kommentar avatar
   SIMON, 1 år sedanSvara

   Vi glömmer inte, vi kritiserar RR för att han ställer JG när han är helt ur balans, i idrott kan man inte leva på gamla meriter, ingen har sagt att JG inte har en bra nivå men han är ojämn! Ingen målvakt som tar sitt lag ur svackor

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det är helt korrekt, Simon, inte just nu. Men att han stod mot Växjö, det berodde ju på att Johan Mattsson var sjuk. Jag tror säkert Frölunda kommer köra med Mattsson ett tag nu.

 • Kommentar avatar
  böbs, 1 år sedanSvara

  JA jg har vare med å vunnit 3 guld, men de ska vi framför allt tacka lasse för, ja va redan svajig säsongen 15-16 däremot hade de ett försvar som gjorde de enkelt i final matcherna.

  • Kommentar avatar
   KdeV , 1 år sedanSvara

   Linköping kommer bli en svår nöt , kommer krävas tålamod och hårt jobb. Vet du om Frölunda har alla spelare tillgängliga? Läge att sätta donovan åt sidan någon match?// Kristoffer

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Rosseli Olsen var tveksam i går, på grund av smällen jag skrev om i torsdags. Mattsson är nog frisk. Var inte på värmningen, har inte kollat. Vi får snart se. Tog inte upp det, för ... Frölundas stora grej just nu är att alla börjar spela som de ska, följa systemet, inte fuska, agera mycket, mycket rejälare med ett tydligare försvar först-tänk.

  • Kommentar avatar
   Bäckmörten, 1 år sedanSvara

   Ååh, Mario Brunetta, hockeyns motsvarighet till fotbollens Bruce Grobbelaar. Det var tider det.. :)

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Åh, det var lite, lite elakt mot Grobbelaar, var det inte? ;)

    Kommentar avatar
    KdeV , 1 år sedanSvara

    Brunett hade väl en räddningsprocent på 22% ... :))

    Kommentar avatar
    Bäckmörten, 1 år sedanSvara

    Jo, Grobbelaar var ju i grund och botten en riktigt bra målvakt, Brunettas nivå var "något lägre", men båda stod för häpnadsväckande tavlor mellan varven.. :)

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

   Men du vet inte om JM är frisk nog för att stå idag?
   Hört något om sålda biljetter ?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Nej och nej. Men tror "ja" och 9123.

  • Kommentar avatar
   Mats Emanuelsson, 1 år sedanSvara

   Vet att du är oändligt trött på all kritik mot JG, därför har jag inte skrivit på ett tag. Jag undrar ändå om du tycker att JG generellt varit en toppmålvakt i SHL sedan han anslöt till Frölunda. Nu menar jag inte enstaka matcher utan rent allmänt. Själv är jag inte imponerad men det handlar ju inte om hat som det ofta kallas för idag. Jag vet ju att du själv är allergisk mot rubriker som "attack" och "hat" när det bara handlar om konstruktiv kritik. Jag har absolut inget emot JG som person men jag anser-som så många andra-att han inte håller måttet i ett lag som siktar på att vinna alla matcher man spelar. Det känns som att det trillar in puckar från alla möjliga och omöjliga vinklar alldeles för lätt, känns som en målchans varje gång motståndarna får en möjlighet till avslut. Ställer mig frågande till hans reflexer-visst en fin plock senast-men rent allmänt ser det segt ut, han reagerar alldeles för sent enligt min syn. Detta är inget jag känner just nu, har känt så länge och är överygad om att Frölunda varit i SM-final i våras om Frölunda och Brynäs bytt målvakter med varandra. Sen att försvarsspelet över hela plan är uselt och bristen på målskyttar är monumental är en helt annan fråga...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 år sedanSvara

    Bra resonemang. Nej, sett över hela tiden har inte JG varit en toppmålvakt i SHL. Okej, men inte topp. Magnifik i finalspelet mot Skellefteå, bra men inte topp förra säsongen. Det är självfallet alldeles korrekt att föra fram den typen av åsikter, vad jag vänder mig emot är när folk blundar för utespelares alla misstag och tror att målvakter ska ta alla puckar – annars är de kass. Så fungerar det inte. Det vet du, men jag tycker det är för många andra som inte fattar.

  • Kommentar avatar
   Viktor, 1 år sedanSvara

   Statistiken ljuger inte, JG har som bäst varit medelmåttig sen han kom till frölunda, när vi vann guld mot Skellefteå var han dock bra men inget monster som folk vill få det som.


   Lämna en kommentar