Med och om Lucas Raymond – "lill-jäveln" på väg bli stor


► ”Lill-jäveln” är på väg att bli stor. Vem? Lucas Raymond så klart.
► En mogen 16-åring som förstås får chansen även när Frölunda tar emot Rögle på söndagen.
► Men den långsiktiga planen har inte förändrats – och det finns en sak Raymond behöver göra bättre. Roger Rönnberg och Pierre Johnsson berättar mer om det här.

Rakapuckar.com bild

Dagen efter målet i Skellefteå resonerade Lucas Raymond lugnt och sansat om betydelsen av det.


DAGEN EFTER ATT Lucas Raymond presenterade sig på allvar för SHL-publiken (2–0-målet mot Skellefteå var hans första i SHL) var han ett enda stort leende efter det lätta ispasset i Göteborg.

Frölunda var inte hemma förrän vid tretiden, bara de spelare som absolut ville gick på is under lördagsförmiddagen, och i den mån det fanns många tankar i den raymondska skallen efter att charterplanet landat så blev det inte mycket av funderandet på en historisk kväll:

– Jag var väldigt trött när vi kom hem, sova var inga problem. Extra glad eftersom vi vann också. 

** Målet? Uppmärksamheten? Hur mycket satte det sig i dig?
– Jag tror att … man blir väldigt glad för stunden. Men under matchen är det bara fokus på att vinna. Efteråt var det väldigt kul, men jag tror man måste släppa det, det är det jag gjort, måste fokusera på nästa sak hela tiden. Jag hinner inte riktigt börja njuta, det kan man göra när man lagt av.

Lagt av? Mm. Och det dröjer ju ett tag. Får man tro.

** Värdet av ett mål?
– Klart att … med den speltiden ska jag producera. Skönt att det börja lossna, skönt att känna att man kan göra mål (i SHL), Sedan får vi se … klart jag vill vara med och spela mer, det är målet, men det är väldigt många duktiga forwards i laget. Vi får se.

Moget resonemang av en 16-åring, kan tyckas. Lucas Raymond tycktes förhållandevis obrydd av fredagskvällens ståhej, han tog emot några hälsningar, några gratulationer, men pratade lugnt och behärskat om att fokusera på nästa match, nästa uppgift. 

Rakapuckar.com bild

Intrycket han gav i den långa sommarintervjun förstärktes, och det bekräftades ytterligare av ett samtal med J20-tränaren Pierre Johnsson.

Han sa om Lucas:

– Väldigt mogen som person, medveten om sig själv, bra självinsikt. Väldigt bra förståelse för spelet. Han läser spelet bra, man kan ha vettiga diskussioner med honom. Som människa är han långt framme.

** Och det avspeglar sig i spelet?
– Klart det gör.

I den där sommarintervjun snackade Lucas Raymond om tålamod, att han inte ville spela A-lagshockey förrän han riktigt kände sig mogen att spela sitt spel, göra sin grej, så att säga.

Från fredagskvällen: en målskytt gör sin första (?) intervju med Johan Edlund och Johan Tornberg. Foto: C MORE


En supertalang ska ju utmana, inte spela ”safe.” Fast helst ändå kunna kombinera utmanandet med ansvarsfullt beteende.

Knappt tio minuters speltid mot Skellefteå skvallrade om att den 16-årige göteborgaren är på god väg.

* Känner du dig mogen nu, Lucas?
– Ja, mer och mer. Det kan bli bättre, jag har ju inte varit med så mycket, men det känns bättre och bättre.  

När Frölunda tar emot Rögle på söndagen är Tim Söderlund tillbaka från sin avstängning, men det är förstås omöjligt för tränaren Roger Rönnberg att peta Raymond.

Sannolikt nytt förtroende i kedjan med kloka veteranerna Patrik Carlsson och Simon Hjalmarsson.

– Han ska spela, absolut. Jag vill inte flytta på honom. Varje läge man har att bygga självförtroende måste man ta som coach. Han har en jättebra känsla nu, den ska vi bygga vidare på, sa Rönnberg om Raymond.

** Lucas just nu enligt dig?
– Han tar steg för varje träning han är med oss, blir lugnare, tryggare, tar för sig mer och mer. Vi vet ju att han kan spela hockey, vi har en plan för honom där vi successivt ska vänja honom vid seniorspel. Han ska bli trygg med oss, vi ska bli trygga med honom.

Rakapuckar.com bild

** Förändrar ett mål i Skellefteå den bilden?
– Nä. Det är en situation, ett jättefint pass av (Simon) Hjalmarsson. Vi vet redan att Raymond kan lura målvakter, det ser jag i varje J20-match, så det förändrar ingenting. Det är mer hur han klarar av tempot, skridskoåkningen, hur han fattar beslut i högre fart, att han själv kommer över tröskeln och spelar för att uppnå saker, är kreativ, inte bara spelar för att klara sig. 

– Det är viktigt för offensiva spelare att de även är klara mentalt för den här nivån, att de går in för att spela för att … hur ska jag säga … för att uppnå saker. Det är den nivån vi vill ta Lucas till. Så länge han inte bedöms vara där så pratar vi i lugn och ro om att han ska fortsätta med det han gör i J20.

Den som tror att Lucas Raymond nu är bofast A-lagsspelare gör alltså ett stort misstag. Det är som jag skrivit tidigare, för en ung spelare handlar det att utvecklas genom att spela stora minuter, i viktiga lägen, och så sakta men säkert närma sig vuxenvärlden.

Även en hajpad kille som Raymond har saker att lära innan han är en fullfjädrad SHL-forward.

Pierre Johnsson:

— Det är en helt annan grej i SHL. Han behöver få upp tempot mer, han åker fortfarande för lite skridsko. Men det är han medveten om själv. De finter han försöker nu kommer gå hem med högre fart. Men det är en ung kille, han har många år på sig att rätta till det.

** Ditt intryck av Lucas mot Skellefteå? 
– Kul att se honom så lugn med pucken, att han inte var hispig med den, att han vågar spela sitt spel; fantastiskt kul. Han har blicken, kan hålla pucken utan att titta på den. Det är få förunnat.

Ni som ska till Scandinavium på söndagskvällen (eller följer Röglematchen via C More) kan själva studera Lucas Raymonds teknik.

Rakapuckar.com bild

Ett tips från mig: kolla även hans kloka uppträdande, hans förmåga att inte ställa till det, inte sätta sig i onödiga svårigheter.

Mogen utanför isen betyder ofta mogen på den samma.

I min värld är detta lika viktigt som klubbteknik.

Men … hur var det nu med ”lill-jäveln”?

Brett leende på Lucas Raymond när ämnet kom på tal:

– Haha … Det kom för två år sedan när jag fick vara med i J18, Pierre var tränare då, jag var liten, och så har jag ju en jäkla vinnarskalle. Pierre ropade ”lill-jävel”, så har det hängt med … haha.

– Han har ett jäkla humör, flinade Pierre Johnsson.

Skadar inte heller om man ska bli framgångsrik idrottare.  

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by frolunda_hc (@frolunda_hc) on


***

Det här har Lucas Raymond gjort i höst (matcher, mål, assist, poäng).

Frölunda A i SHL:
5 1 0 1

Frölunda A i CHL:
3 0 0 0

Frölunda J20:
23 10 19 29

U18-landslaget:
6 4 5 9

U17-landslaget:
7 6 4 10

***

***

Mattias Nörstebö, den stackaren, har något slags nyckelbensskada, möjligen något längre ner. Ingen läkare nar tittar på röntgenplåtarna än, besked dröjer, men det är ”ingen lött skada”, som Roger Rönnberg uttryckte det.

Sannolikt ersätter Filip Hasa mot Rögle. Hasa som jag tycker gjort det bra med de få minuter han fått.

Frölunda kör obligatorisk söndagsvärmning, räkna med i princip samma lag som slog Skellefteå, Tim Söderlund går in, sannolikt lämnar Jonatan Lundin Andersson.

***

Målvaktsfrågan? Så här är det: Johan Mattssons ljumske mår inte riktigt bra än, pallar inte maxträning och många matcher, dessutom anser Frölunda att Johan Gustafsson spelat så bra att han är svår att flytta på.

Båda faktorerna spelar in, poängterade Roger Rönnberg, när jag frågade varför Mattsson bara fick en match (Luleå).

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Och så förstås på Instagram.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 5 månader sedanSvara

  Då hade jag rätt om Mattssons ljumske... Patrik Carlsson var ju också fram och tillbaka med sin...
  Bra intervju!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Du var rätt ute. :) Tack!

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Du kan inte åka skridskor ordentligt utan hela ljumskar. Kan ta tid.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Ok. Då förstår jag varför jm bara fick en match. Tack HL för att du kollade upp det. Sen har du helt rätt angående Raymond. Matcha honom försiktigt i år och sen till nästa säsong kan han vara med och konkurrera om en plats. Det är många fans som vill att vi ska satsa på de yngre och peta han och han och han men skillnaden på en ungdom och en etablerad är jämnheten under en längre period. Bättre att låta Raymond spela några matcher och sen ner i ungdomslaget igen och sen kanske få några matcher till med herrarna. Då vet man lite vad som väntat när man väl kommer upp på heltid så att säga.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Mycket klokt.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Tack HL. Tack vare dig man får lära sig ett och annat om hockey. Jag trodde jag kunde mycket men så var ikke fallet. Och då ska det sägas att jag har aldrig spelat hockey innan utan bara kollat på tv och live i många år. Ibland önskar jag att man spelat hickey så man kan förstå varför spelare göra vissa saker i vissa lägen. Så tack igen HL.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Glad om jag kan bidra på mitt lilla sätt. ;)

 • Kommentar avatar
  Bengan, 5 månader sedanSvara

  Raymond ger ett moget intryck både på och utanför isen, vilken talang det är. Finns det någon spelare med mer otur än Nörstebo, väldigt trist, han får aldrig tillfälle att nå sin potential.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Ruskigt trist för Nörstebö.

 • Kommentar avatar
  Tommy, 5 månader sedanSvara

  Rönnberg gillar sin favorit (jg)

   Kommentar avatar
   Nicke, 5 månader sedanSvara

   Ja eller hur. Mattsson är säkert inte ens skadad. Roger tvingar säkert Mattsson att låtsas att han är skadad. Troligt.....

 • Kommentar avatar
  Göran, 5 månader sedanSvara

  Tar Frölunda hem Gunnarsson nu med Nörstebö skadad och Ekbom som verkar lite halvskadad?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Gunnarsson är i LHC säsongen ut.

 • Kommentar avatar
  Manne , 5 månader sedanSvara

  Sjöström på plats i "templet" idag. Undrar vilken eller vilka spelare han är där för att kika extra på?

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Templet???

   Kommentar avatar
   Affe, 5 månader sedanSvara

   Templet?

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Scaniarinken. Följer Södertälje - Västerås.

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Måste vara Sebastian Dyk för övrigt som siktet är inställt på.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Manne, bor du i 08 land?

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Gjorde. Flyttade för fem år sedan.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Ok. Är du på plats i scaniarinken?

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Jag såg matchen på plats.

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Det antecknades ganska så friskt mellan varven, måste ha varit Dyk. Blicken riktades mot honom i alla fall.

   Kommentar avatar
   JanneGLindström, 5 månader sedanSvara

   För övrigt? Vilka mer?

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Svårt att säga. Säkert någon i Västerås också.

 • Kommentar avatar
  Rw, 5 månader sedanSvara

  Clark verkar lämna Riga, vad säger ni om honom? själv känner jag att de inte är en spelare jag vill ha, pga filmningar och gammal Brynässpelare. Lär väl värvas bara för de...

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Nja, tveksam till Clark. Dels att man inte är så förtjust i honom och dels att det är en knatte. Vill ha någon som är lite större och starkare. Om han finns därute givetvis.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Ser inte att Frölunda ska värva Clark.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   HL, tycker du vf behöver ta in spelare? Vi var ju tveksamma innan säsongen men nu har folk börjat göra mål. Om vf ska ta on, vilken typ vill du ha in?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Det går upp och ner, när Frölunda har en dålig trend skriker folk efter värvningar som ska lösa allt, när det går bra är det liiite annat tonläge. Jag tycker väl så här, att Frölunda ska inte ta in en enda spelare om man inte känner att det är rätt typ, på såväl som utanför isen. Men hade en Joey Crabb-typ varit ledig, så ... ,) Tror Sjöström är försiktig men hugger om det känns rätt. Det tror jag är bra.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Absolut, man tar inte in vad som helst. Trots att vi gör mål nu ich fler bidrar så om det finns någon målskytt ledig så hoppas jag vf hugger. I slutändan kan det inte vara en nackdel att ha fler pålitliga poängspelare i laget.

   Kommentar avatar
   R. , 5 månader sedanSvara

   Ja, kul när att alla hatobjekten presterar rätt bra, i och för ytterst sällan intebHjalsmarsson och Friberg håller måttet - inte förstått kritiken över huvudtaget, mest tycker jag synd om min favoritspelare Nösteboe, han har en stor potential, visst han sänkte han Frölunda mot Mora i början av året, men med mer kontinuitet så kommer det, medveten jag sticker ut hakan, blir garanterat idiotförklarad, majoritet här vill säkert ha honom halshuggen.

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Jag tar mig för pannan. Tror ni alltså att Frölundas offensiva problem har pulvriserats??? Efter ett par matcher med osannolik utdelning?

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Och har någon sagt att Frölunda ska värva spelare som inte passar in? Aldrig varit med om maken på öppna dörrar som ska slås in.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Sett till hur klubbar ibland agerar tror jag inte dörren är så värst öppen. Man kan känna att chansen till framgång finns, en spelare blir ledig, han verkar bra men kanske inte heeeelt perfekt, man anar skillnaden mellan åttondel och semi, kvart och final, agerar liiite för snabbt. Tror inte det är ovanligt. Tror heller inte man på något sätt ska tro att Frölundas offensiva problem nu är borta, du underskattar nog läsarna här inne i så fall, däremot har Frölunda nu börjat visa att när man spelar enklare, snabbare, med mer på mål-inriktad offensiv, så finns det lite mer eldkraft i laget än vad det ett tag såg ut som. Lite så känner jag. Hoppas du kan ta till dig resonemanget, även om du inte håller med.

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Tror inte det finns något lag som medvetet väljer att ta in en som inte passar in.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Naturligtvis inte. Det är ju heller inte det jag skriver. Eller någon tycker, gissar jag.

   Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   " Frölunda ska inte ta in en enda spelare om man inte känner att det är rätt typ". Skulle bli förvånad om något lag tog in en spelare som var av fel typ.

 • Kommentar avatar
  Rallyclay, 5 månader sedanSvara

  LR är en mycket intressant spelare , skall bli kyl att följa hans utveckling. Tycker extremt synd om Nörstebö, hur länge orkar han? / Claes

  • Kommentar avatar
   Mattis, 5 månader sedanSvara

   Pengar insatta. Alltid härligt att följa din blogg.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Roligt att höra, tack!

  • Kommentar avatar
   Robert Ström, 5 månader sedanSvara

   Men snälla lillpojken gör ett mål och inte så mkt mer men hyllas som om han gjort mål i varje match säsongen ut..

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Gör han? Var då? Tvärtom handlar ju den här texten delvis om att ett mål INTE förändrar planeringen från Frölundas sida. Men han är 16 år, ansedd som en av världens allra största talanger. Inte konstigt att det skrivs lite då.

    Kommentar avatar
    Jenny, 5 månader sedanSvara

    Raymond är grym, du är det inte.

  • Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Gött med svensk seger mot USA. Täppte de till truten på många journalister/experter i olika tidningar osv, som sagt att laget är för svagt framåt bland annat. Inga stjärnforwards mm.
   Det finns massvis med kvalité!


   Lämna en kommentar