Himmel & helvete, och fem toppar i Frölunda


► Efter 4–3-dramat mot Luleå kan Frölunda åka på tredagarstripp till Frankrike med leenden på läpparna, med axlar som sjunkit ned en smula.
► Här mina fem bästa spelare för dagen. Håller ni med? Kommentera.

Rakapuckar.com bild

JAG STOD ETT tag med Luleåbacken Oscar Engsund. Spontana kommentaren:

– Fy fan, det här hatar jag.

Sedan var jag hos Christoffer Ehn i Frölunda:

– Åh, det här behövde vi, det här kan vi bygga på! Få in lite glädje, vi kan få gå och vara glada på söndagen, och så har vi en kul vecka som kommer.

Tre sekunder.

Tre ynkapynka sekunder skilde Frölundas himmel från Luleås helvete.

Idrotten är så grymt häftig ibland. Och så grymt elak, beroende på vilket lag man gillar.

Medan ex-frölundaiten Engsund, artigt leende utanpå men grymt besviken inuti, snackade om studsar som kunde ha gått med istället för emot, så andades Ehn ut.

Sa igen:

– Vi behövde det här.

True that, pôjk. Som en törstig behöver vatten, känner jag.

Rakapuckar.com bild

I alla fall behövde Frölunda undvika ännu en motgång, typ att Luleå avgjort i ännu en förlängning.

Nu gick det aldrig ens dit – för att Luleå glömde plocka upp Mats Rosseli Olsen mitt i skottsektorn, för att Oslogutten pricksköt som vore han Norges svar på Ragnar Skanåker.

Frölunda är med igen. 50-procentigt. En vinnare igen. Här finns mycket kvar att förbättra, tro inget annat, men det är lättare när man får något för mödan.

Carl Grundström, han vars direktskott (2–1) var matchens delikatess, sa:

– Grymt viktigt, det här bygger självförtroende för hela laget. Skönt att vara på vinnarspåret igen. Vi följde vår plan mycket bättre i dag, förtjänade vinsten.

Här finns att jobba med, som jag skrev i matchtexten.

1. Sluta ta hem pucken till förbannelse.

2. Starkare i kamperna framför eget mål.

Samtidigt bättre synkat överlag, fler offensiva idéer, fog för viss optimism, för helt lätt är det inte att som pressade idrottsmän komma ut på hemmaplan och förväntas vinna.

Strax mina fem bästa, först bara info för er som brukar följa träningarna:

Frölunda är borta måndag–onsdag, flyger reguljärt till Frankrike, missar en del träningsdagar när man tisdagsmatchar mot Gap i CHL. Hemkomst onsdag kväll, värmning torsdag, det blir enda ”träningen” före hemmamötet med HV71.

Rakapuckar.com bild

Tre dagars utflykt i Frankrike väntar, alltså.

Mats Rosseli Olsen fixade mungipor upp på den resan.

Okej, här är topplistan, där 1 är bäst:

1. Simon Hjalmarsson (bilden)
Stark på pucken, superbt arbete före 2–1 och 3–2. Kedjan med Sebastian Stålberg och Carl Grundström såg intressant ut.

2. Ryan Lasch
När det gäller, då är han där, som vid 1–0, som vid 4-3. Artist. Trollspö.

3. Adam Almquist
Tyckte han var trygg och säker med pucken, bra beslut.

4. Carl Grundström
Gör man ett sådant mål … klart man är med på listan då. Osynlig i Luleå, positiva tendenser nu.

5. Rasmus Dahlin
Färre felbeslut, liiite större marginaler, viktig när han driver upp tempot, passar eller transporterar pucken,

***

Johan Gustafsson var länge bra, sedan fick han dålig hjälp i tredje perioden, svårt att bedöma om han borde ha tagit 3–3-pucken, ni som sett repriser vet mer. Men ”JG” såg länge stabil ut, oberörd av insatsen i Karlstad för ett tag sedan. Tyckte ändå det lovade gott.

***

Luleå spelar motsatsen till Frölundahockey i egen zon, chippar ut, har spelare som går på puckarna, ligger på rulle, ställer om snabbt.

Emil Larsson och Einar Emanuelsson är attraktioner.

Betänk att Luleå saknade sjuke spelgeniet Niklas Olausson. Det skadade lagets chanser, speciellt i power play.  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Philip Steingrüber, 1 år sedanSvara

  Det stora problemet jag ser är att backarna ofta lämnas ensamma i egen zon medans forwards nästan verkar gömma sig bakom motspelare vilket ju givetvis leder till att vi har förtvivlat svårt att ta oss ur egen zon under kontroll. Något du också tänkt på?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Spelbarheten är en del, men ofta tar ju forwards hem puckar i onödan, plus att det för nonchalant chippas puckar i farliga lägen.

   Kommentar avatar
   Freddy, 1 år sedanSvara

   Precis jag tycker också det passas för mycket hemåt när det inte behövs. Sen är det jävligt mycket slarv hemma när dom bör passa vidare pucken i första steget. säkert en 5 till 6 situationer förra matchen där dom kunde kommit ut fort med en enkel pass i stället skall dom snurra i egen son och göra det svårt. och var är alla tacklingar?

 • Kommentar avatar
  PEter, 1 år sedanSvara

  Hmm, måste säga att jag inte riktigt förstår dig Henrik, JG va inte bra idag, massa returer, såg allmänt osäkert ut, plus att han släpper in jävligt billiga mål..igen... Annars är du köng Henke :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tyckte verkligen inte han såg osäker ut, fram till att Luleå fick trycka in två puckar från nära håll, och jag kan inte svara på huruvida han var skyldig där.

 • Kommentar avatar
  Göran J, 1 år sedanSvara

  Hoppas vi undviker skador i en match där gruppseger redan är klar

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Gissningsvis sparas sådana som inte är 100 procent friska.

 • Kommentar avatar
  Jannica , 1 år sedanSvara

  sant håller med fullständigt det du säger å skriver om. det tänkte ja på. samtidigt så ja till en vän på fb att det skulle bli 4-3 i tabellen inte visste ja att ja hade rätt... skulle ha satsat pengar ju...de spelare du räknade upp är de bästa hittills. mvh Jannica janki

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Du får satsa en slant nästa gång. :)

 • Kommentar avatar
  Hansson , 1 år sedanSvara

  Tycker backarna är för omständiga

  • Kommentar avatar
   Rinken, 1 år sedanSvara

   Varför hade Luleå hemmatröjor? Måste man inte spela i vitt borta?

    Kommentar avatar
    Rasmus, 1 år sedanSvara

    Tror reglerna säger "mörka" färger hemma, "ljusa" borta. Luleås hemmaställ är rött, gul är i jämförelse en ljus färg och kan därför användas. Typ.

  • Kommentar avatar
   Mikael, 1 år sedanSvara

   Sigalet gick bort sig "igen" vid Luleås kvittering har svårt för honom som du vet...

   • Kommentar avatar
    Dallasm3, 1 år sedanSvara

    Tur att Almqvist och Dahlin spelar bra. Backtränaren har lite att jobba på

    • Kommentar avatar
     Rasmus, 1 år sedanSvara

     Att sälja JG borde vara prio ett. Om det inte går så ska han lånas ut till allsvenskan. Han läcker som ett jävla såll, åtminstone 2 av 3 borde han tagit. Hade det varit en annan position som spelade så dåligt hade han aldrig fått vara kvar... säg att det varit en back som tog onödiga utvisningar, slog indianare och fick medspelarna att spela sämre så hade han varit bänkad direkt. Man hade inte gått och tyckt att "han har varit bra och borde kunna spela bättre. Om vi inte spelar honom så utvecklas han inte.", han är en jävla risk som istället för att ge Frölunda en chans att vinna en chans att förlora.

     • Kommentar avatar
      mike, 1 år sedanSvara

      Håller med en del övriga här, JG såg osäker ut. Inte hela tiden, men en del ingripanden lämnade en del att önska. Släppte ett par returer rakt ut, där en höll på att resultera för Luleå. Nu gjorde JG ändå en hyfsad insats, men kärnfrågan kvarstår ju; hur f-n matchar Frölunda sina målvakter? Mattsson återigen en grym insats senast. Otroligt stabil. Hur säker som helst i mål, och man hade definitivt honom att tacka för en räddad poäng. Hemma-match, chans till revansch, och nästan ett måste att ta 3 poäng. Jo men du, Mattsson, du var grym senast, men vi satsar på JG ikväll. Helt oförståeligt. Vi var ju överens här Leman, Mattsson borde stå. Nu är det inte du och jag som bestämmer, men man får gråa hår över sätter man väljer målvakt på. Dock sa jag att med Frölundas logik, så står JG.

       Kommentar avatar
       Rasmus, 1 år sedanSvara

       Håller med, jag är helt oförstående. Som nämnt i min tidigare kommentar, på alla andra platser så sållas folk bort på grund av konkurrens, men på målvaktspositionen spelar det ingen roll att en av spelarna uppenbarligen inte håller måttet

     • Kommentar avatar
      Johan Carlander, 1 år sedanSvara

      Är likt fler här helt oförstående till matchningen av målvakterna, i en måste-match som detta ändå var så är det helt obegripligt att inte ställa den hetaste! Nu chansade man väl för att ge JG självförtroende och det gick hem, men hade det inte varit för det sena målet hade det varit jobbigt att vakna upp idag!

      Med det sagt så var det en grymt skön vinst, längesen jag skrek så högt vid ett mål!

      • Kommentar avatar
       Andreas Öberg, 1 år sedanSvara

       Har respekt för åsikten att JG har varit mindre bra men jag tycker fortfarande att Mattsson är för oprövad i shl, dessutom lyfter JG mer i lön och har vunnit sm-guld. Det är ingen tvekan om att det är JG som är tänkt att ta Vf långt i ett slutspel och då måste han få spela under säsongen och bygga upp självförtroende tillsammans med resten av laget. Mattson kommer vara tänd och göra det bra men det finns inga "siffror" på att han skulle vara bättre över tid i grundsäsongen...inte än iaf ;). Laget måste spela bättre, då blir det också tacksammarebatt vara målis

        Kommentar avatar
        mike, 1 år sedanSvara

        Svårt att bli prövad då han gör fantastiska matcher, och ändå blir satt åt sidan nästkommande match. Det här med lön och guld i bagaget är irrelevant egentligen. Den som är hetast skall stå, punkt. JG är i grund och botten en bra målvakt, men som jag har sagt tidigare så lär det inte vara särskilt inspirerande, för någon av målvakterna, att göra en grym match, för att sedan inte få stå nästa. Lär ju inte "bygga" någon av dem. Det är möjligt att man vill få igång båda, men ingen lär lida av om den andre, låt säga, står två på raken. I en så pass viktig match borde Matssons stått. Nu gick det vägen ändå, men det var på håret. Frölundas sätt att matcha målvakterna är bortom all logik.

      • Kommentar avatar
       Johan Carlander, 1 år sedanSvara

       Delar av min förra kommentar verkar ha försvunnit så den kommer här:

       En helt annan tanke för att få hit mer folk, har du funderat på att dela ut flygblad på hemmamatcherna?
       Jag informerade f.ö. tre icke upplysta om din sida igår, förhoppningsvis så betalar de för sig också! ;-)

       • Kommentar avatar
        Rasmus, 1 år sedanSvara

        Det är som Mike säger orelevant vad han har gjort tidigare. Under SM-guldet så spelade han med Sveriges bästa backbesättning och ett lag som hade stort självförtroende, och han var inte någon guldhjälte, han hade tur mer än skicklighet. Att han sen var bra i JVM är ju ännu mer orelevant. Ingen är bättre än sin dagsform, och hela förra säsongen var JG's dagsform medioker på sin höjd. Året innan det, när han tävlade mot Lasse var den medioker på sin höjd. I år har varje match, inklusive försäsongsmatcher varit direkt svaga så här långt. Mattsson har kvaliteter som JG saknar, utöver en vass plock. Han sprider ett lugn där JG sprider oro. Han agerar istället för att reagera, bland annat när han väntar ut spelare. Mattsson har kvaliteter som jag inte har sett hos en frölunda målvakt sen Andersen spelade i VF, och nu är han en av världens bästa.

         Kommentar avatar
         Janne, 1 år sedanSvara

         Kan bara hålla med dig Rasmus och övriga som är lite frågande till JG. Han kom in mitt i slutspelet under guldåret i ett lag som kommit igång rejält, innan dess var han medioker när han fick chansen. Förra säsongen var så där, bättre än föregående säsong i alla fall, men i slutspelet kom tyvärr inget lyft, snarare tvärtom. I år är han på nivå med guldsäsongen när Lasse blev förstavalet, undrar om JG blir sämre av konkurrens?

       • Kommentar avatar
        JT, 1 år sedanSvara

        Backarna är mjuka som bomull... och tar onödiga risker.

        • Kommentar avatar
         Dennis, 1 år sedanSvara

         Satan vad alla gnäller på JG. "2 av 3 mål borde han ha tagit", undrar vilka? Skulle han ha tagit det extremt välplacerade skottet över axeln, som går ribba i? Eller flipper pucken som ställer honom helt när han är följer med pucken och den ändrar riktning totalt i förflyttelsen?

         Kanske skulle han ha tredje, men Hjalmarsson och Sigalet borde aldrig låta Luleå-spelaren få skjuta där.

         JG gjorde en bra match, hade några viktiga räddningar för Frölunda.


         Lämna en kommentar