Servitören Lasch kommer fortsätta leta stora chanser


► 59 spelare i SHL har gjort fler poäng än Ryan Lasch.
► Oroad amerikan? Inte alls:
► – Jag har skapat flest chanser i ligan.
► Läs också om varför Lasch inte alls håller med de fans som tycker det måste komma fler skott i power play.
► – Vi kommer fortsätta leta efter de stora chanserna. Men alla måste köpa strukturen i spelet.

Rakapuckar.com bild

Fortfarande är Ryan Lasch spelare som skapar chanser i parti och minut i SHL. Tänk när fler av dem omsätts i mål. 


GULDSÄSONGEN 2015/2016 var Ryan Lasch SHL:s poängkung, 51 (15+36) poäng på 51 matcher.

Förra vintern var han tvåa efter underbarnet Elias Pettersson, 55 (15+40) poäng på 49 matcher.

Det är en poängspelare, Lasch.

Måste vara så för att Frölunda ska lyckas.

Därför är det lätt haja till när man kikar på statistiken över SHL:s poängmakare, den lille kaliforniern återfinns först på plats 60 med sina 1+3 på åtta matcher.

Vi såg i går mot Ålborg (0+3) vad han kan göra mot lite sämre motstånd, i CHL är facit 0+10 på sex matcher, förstås imponerande.

Men över tid vill – och behöver – Lasch närma sig en poäng per match även i SHL. Närmast får han chansen mot Luleå (torsdag) och HV71 (lördag) när Frölunda intar Scandinavium för första gången på länge.  

Nu ska vi minnas följande: åtta ynka fajter, det är inte ens en sjättedel av SHL:s grundserie, så alla hattar bör verkligen hållas i.

Samtidigt är det ovanligt att nummer 81 inte står ut.

Själv säger han dock lugnt efter att ha studerat sina matcher med Roger Rönnberg & Co i Frölundas tränarteam:

– Jag har skapat flest chanser i SHL.

Alltså: spelet finns där. Och ni som sett Frölundas matcher vet: Lasch kunde haft en åtta, tio assist till om spelarna bättre utnyttjat hans mackor.

Lasch är servitör snarare än avslutare.

Den förstnämnde behöver de sistnämnda.

Rakapuckar.com bild

Det där är inget Lasch tar upp, inget han använder för att kritisera sina lagkompisar, men innerst inne … han vet, ni vet, jag vet. 

På frågan om han inte behöver skjuta mer säger 31-åringen:

– Jag kommer aldrig bli spelaren som bara lägger puckar på mål, det är inte jag. Jag skjuter inte från alla lägen, jag har vissa, som mot Brynäs.

Där avgjorde amerikanen i förlängningsspelet, i ett två mot ett-läge valde han skott före passning och satte 4–3-pucken vid första stolpen.      

I rätt lägen kommer ni se Lasch gå på egna avslut. I de flesta kommer ni se honom passa.

Frölundas framgång hänger på att fler av hans lagkompisar sätter pucken i nät.

I power play gäller i princip samma resonemang.

Målfirande under matchen mot Ålborg. Ryan Lasch i centrum som så ofta. Foto: C MORE


Många fans önskar sig fler skott. Lasch, som hänger med i vad som sägs, argumenterar emot.

– Jag ser att många tycker vi behöver skjuta mer, men med ett skjutande power play, då kommer du upp i max 19, 20 procent. Vi vill leta efter de där ”grade A chances” (ungefär ”stora målchanser”), vi behöver bara en eller två, som när (Jonathan) Sigalet gjorde mål mot Färjestad.

Alltså: Frölundas PP1 kommer inte börja kasta puckar på mål, skapa trafik, här handlar det om att fortsätta hålla i trissan, leta efter en eller två superchanser, sidledspass över centrallinjen, insticket till Joel Lundqvist, passet upp till backen som kommer glidande ”in i pucken” när boxen blivit låg.

Så ska målen göras. Enligt Lasch – som dock inte är nöjd med PP-facit (sex mål på 32 försök) så här långt:

– Självklart inte. Det är en del spelare som inte riktigt köpt strukturen i hur vi vill spela, vi har en delvis ny grupp i år, alla läser inte riktigt situationerna, kommer in en sekund för sent. Vi har inte riktigt kommit samman ännu, det har tagit lite längre tid än vanligt, jag vet inte riktigt varför. En del otur också, vi har verkligen skapat en del superchanser.

Men lösningen är alltså inte, menar Frölundastjärnan, att göra om PP-spelet, leta fler skott.

Rakapuckar.com bild

Istället handlar det om att jobba vidare enligt samma modell, leta efter den där jättechansen, men att göra det bättre än tidigare.

Lasch:

– Möjligt att den andra enheten kan vara mer skjutande, men vi kommer fortsätta leta efter sådana spel som vi vet fungerar. Förra säsongen gjorde vi flest power play-mål i ligan – och det var inte för att vi sköt en massa. 

– Vi känner så här: det är svårt att bara ta sig in i anfallszonen i den här ligan, när du skjuter, motståndarna är väldigt aggressiva, och då får du börja om, ta in pucken i zonen igen. Vi värderar puckinnehavet, kommer aldrig att bara börja skjuta puckar.

Håll utkik för ett PP1 som använder samma spelformel, alltså. Helst med bättre resultat.

Apropå bättre, till sist. Det där knäet som Ryan Lasch har problem med, det som fick honom att lämna en träning med svåra smärtor för inte så länge sedan, det ska det inte vara någon fara med:

– Två olika läkare har tittat på det, det är inget som stör mig under matcherna när jag blivit varm och adrenalinet pumpar. Vi behöver bara hålla koll på knäet, men som det är nu är jag inte orolig, inget som påverkar mitt spel.

Rakapuckar.com bild

En del supportrar satte säkert kvällsfikat i halsen i går kväll när Lasch, i slutet av matchen mot Ålborg, tycktes falla illa på det där knäet och åkte av isen med viss smärta.

Han var dock tillbaka för handskakningen, och när jag frågade Roger Rönnberg om något hände, om något förvärrades, blev det korta svaret:

– Nej och nej.

***

Frölunda anländer Göteborg vid tolvtiden, tränar inte på is under onsdagen, värmer i Scandinavium på torsdagen och tränar där även fredag. Matcher mot Luleå och HV71 väntar.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni texten? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook

På Instagram finns sajten också. Titta gärna in där.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Hans, 3 månader sedanSvara

  Bra som vanligt HL! Tack för att du gör jobbet lite roligare!!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Kul att du känner så!

 • Kommentar avatar
  Nolte, 3 månader sedanSvara

  Många kloka tankar, man märker att han kan sin ishockey! Jag är inte ett dugg orolig för Lasch faktiskt, ja han kunde vispat in någon mer puck själv, men alla vet att han är ett passninsgeni och han har serverat minst lika mycket som tidigare säsonger. Gällande PP så förstår jag hans tänk helt och hållet, tyvärr ser det lamt ut när det inte lyckas, men samtidigt passet till Hjalle igår, hockeygodis.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 3 månader sedanSvara

   Håller med dig nolte. Men tror ändå inte det är fel att skjuta lite mer för att variera spelet lite. Sen har man alltid sina varianter och kan köra på det men lite variation och pucktempo så blir detta kanon.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   Ja, det var precis så som det såg ut på "Hjalles-tid" i Linköping HC, framförallt säsongen 2013/14, när han ofta gjorde mål i PP där.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

   *PP1

 • Kommentar avatar
  L johansson, 3 månader sedanSvara

  kanon Leman så nöjd man hittat hit!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Härligt!

 • Kommentar avatar
  Håkan C , 3 månader sedanSvara

  PP med Lasch är välkänt för lagen SHL vilket är en anledning till att det går bättre i CHL . I SHL gör man allt för att skära av hans passnings lägen.

  • Kommentar avatar
   Vik, 3 månader sedanSvara

   Intressant text och skönt att höra (vad annars?) att det inte är så mycket tvivel iallafall. Ser lätt segt och lättläst ut, inte minst när Lasch snurrar och letar. Men när passen väl kommer så är ofta en bra målchans skapad. Jämför med Stanley Cup-final 5, mål 2-1 Ovechkin serverad av Bäckström (betydligt skickligare spelare, jag vet), alla vet att passen kommer men den är så skickligt slagen att det spelar absolut ingen roll, det blir mål ändå. Samma med Lasch, på lägre nivå som sagt men ja, försvarare och målvakt är på lägre nivå också. :) Hoppas det lossnar, Rhett i PP1 kanske hjälper?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Blir mkt spännande med Rhett i PP-spelet.

  • Kommentar avatar
   Jörgen, 3 månader sedanSvara

   Ibland blir man förbannad på Flyin Ryan för han har liknelser som Mathis Olimb, känns som dom 2 ska passa sig över mållinjen, har dom öppet mål så verkar det som om Olimb (När han var i Frölunda) och även Ryan letar ännu ett pass många gånger istället för att nypa dit pucken direkt. Kanske inte många som delar den uppfattningen med mig, vad vet jag ;)

    Kommentar avatar
    Vik, 3 månader sedanSvara

    Mjo, han hade en solklar sådan i sista perioden igår.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Det finns nog ingen som aldrig tänkt: "MEN VARFÖR SKJUTER INTE KARLN?!' ;)

  • Kommentar avatar
   mike, 3 månader sedanSvara

   Man behöver ju inte skjuta till förbannelse, men man måste ha lite variation för att inte bli sönderlästa. Om motståndaren är oviss på om det kommer skott eller pass, blir agerandet därefter.

    Kommentar avatar
    Daniel B, 3 månader sedanSvara

    Precis Mike. Det jag försökte få fram i mitt svar längre upp i tråden. Variera så motståndarna inte vet vad som ska hända. För nu vet alla att passningen till Joel i slottet eller backen som kommer från blå är det som kommer hända.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 3 månader sedanSvara

   Bra snack.
   Skönt att det finns en PP-plan...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Ryan och Sickan har en ...

    Kommentar avatar
    Manne , 3 månader sedanSvara

    Hela hockeyvärlden vet om Frölundas PP, sönderläst sedan hedenhös.

  • Kommentar avatar
   DD, 3 månader sedanSvara

   Lätt att börja skrika efter fler skott men gäller ju att ha rätt läge att skjuta och bra skyttar. Genoway har inte riktigt blivit den där PP generalen än. Saknas helt klart Rhett typ i PP ;)

    Kommentar avatar
    mike, 3 månader sedanSvara

    Har ju relativt fint "artilleri" på blå i form av Genoway och Lindström. Kan man öppna ett PP med lite skott därifrån, så måste motståndarna kliva upp lite i banan, vilket öppnar upp mer för Lasch & co.

  • Kommentar avatar
   Bengt Andersson, 3 månader sedanSvara

   Så här kan de va LASCH !
   En grundregel som alltid går hem i Hockey: En spelare som hela tiden är i rörelse "utan raka ben" i anfalls-Zon gör fler mål än en som har mindre rörelse-.schema. uppsnappat Citat på tränarkurs,för "hundra år sedan" av en gammal Värmländsk Hockeyprofil.

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 3 månader sedanSvara

    Klok människa när det gäller hockey. Potential finns i PP, spännande och se vad Rhett kan tillföra. /Claes

    • Kommentar avatar
     Per, 3 månader sedanSvara

     Lasch vet vad han snackar om. Inte bara vi fans som saknar snipers...

     • Kommentar avatar
      Peter Paegle , 3 månader sedanSvara

      Håller verkligen med Lasch när det gäller PP. Man ska inte skjuta mer i PP bara för att....det gäller att få rätt lägen , spelare framför mål vid rätt tillfälle...eller att försöka lura motståndarna mm. Att skjuta mer känns som en gammal klyscha. Men ibland kan det vara bra att lägga den på mål istället för i rundeln för att hoppas på nån studs eller retur framför mål

      • Kommentar avatar
       Peter Paegle , 3 månader sedanSvara

       Håller med några ovanståendes kommentarer att dom måste variera sig mer i PP och att Lasch borde skjuta lite mer själv när han får lägen

       • Kommentar avatar
        Kalle, 3 månader sedanSvara

        Jag kan endå inte sluta tänka på vad lasch å flugan skulle kunnat åstadkomma i PP, fyfan vilken duo!

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

         Pang-pang-hockey. :)

       • Kommentar avatar
        Matte, 3 månader sedanSvara

        Bra intervju HL - mycket kloka svar av Lasch om PP1. Klart han behöver fler än Joel som är rätt positionerade. Dock skulle man lyfta av lite av jobbet, om man hade ett fungerade PP2 som det kunde blandas med.

        • Kommentar avatar
         Robert Ström, 3 månader sedanSvara

         Nja Ryan man skall skjuta när läget finns och det missar ni otroligt många gånger och då framförallt backarna...ej Genoway... sedan är rörelsen dålig och vi kommer inte att ha gjort mest ppmål som förra året som han sa dom hade förra året...sönderläst...

         • Kommentar avatar
          Stefan Johansson , 3 månader sedanSvara

          Passen är samma som ifjol.. Men ingen i laget har samma skottkvalitet som Viktor O hade ifjol.. Behöver inte vara svårare än så.. Intressant att se vad Rakshani går för på den platsen...

           Kommentar avatar
           mike, 3 månader sedanSvara

           Frågan är väl om han får den platsen. han är ju högerskytt, så det blir inga direktskott där inte.


         Lämna en kommentar