Rakapuckar.com bild

"Jag tror inte på det, jag tror på jämnare produktion"


► Frölunda 19 matcher in på säsongen 2020/2021:
► 12–1 när man gjort första målet, 1–5 när man släppt in första.
► 9–0 på hemmaplan, 4–6 på bortaplan.
► – Ska vi bli ett mästarlag igen, då gäller det att hantera alla situationer, säger tränaren Roger Rönnberg i en lång intervju där han också svarar på frågan om spelarnas motivation mot lag längre ner i tabellen. 

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg i Frölundabåset under en av SHL-höstens bortamatcher. Foto: C MORE (skärmdump)


SHL TUFFAR PÅ den här veckan, Frölunda spelledigt fram till lördag då Robert Ohlsson tar sitt Djurgården ner till Göteborg och går en match i matchen mot kompisen Roger Rönnberg.

Drygt två månader in på säsongen kan Frölundas supportrar nöjt konstatera:

## Näst bäst poängsnitt i ligan (det enda intressanta om man prompt ska tabelltitta).

## Rätt stabilt spel, en förhållandevis hög lägstanivå.

## Bred trupp som klarar skador.

## Några sämre insatser, framför allt på bortaplan.

Summa summarum – det finns att förbättra, som alltid så här års, men rätt många lag hade nog gärna varit i Frölundas läge.  

– Vi har gjort våra analyser, fakta stämmer överens med våra generella uppfattningar, berättade Roger Rönnberg när jag ringde honom i går tisdag.

Jag ville stämma av, se vad han tycker om Frölundas första tredjedel (lite drygt) av SHL, ge er läsare chansen att hålla med, säga emot eller åtminstone få något att fundera över.

Rakapuckar.com bild

Så här svarade Rönnberg när jag frågade vad han var nöjd respektive mindre nöjd med: 

– Vi har en bra bas i spelet, driver spelet, kvalitetsmässigt i antal målchanser, skottförsök, där är vi ledande i SHL (fem mot fem). Med lite marginal, faktiskt. Vi skapar mest, är ett av de lagen som släpper på oss minst antal chanser. Nu har vi haft en dålig trend defensivt, gjort några sämre insatser på slutet. Men där tycker vi att basen ser väldigt hög ut.

– Lagmoralen är väldigt hög. Spelarna vill väldigt mycket, jag tycker vi har ett bra ”team” som fungerar bra. Box play har varit bra, vi har fått våra målvakter att spela bra, med bra försvarsspel framför.

– Sedan kommer det och går, effektiviteten, passningskvalitén, kvalitén i målskytte, i power play.  De kreativa delarna, spetsen framåt, det är där vi tycker att vi har pendlat – men där har vi tålamod.

Frölunda har nio segrar av nio möjliga hemma i Scandinavium, bara en tappad poäng (Skellefteå). Klart sämre utanför Göteborg. Fyra vinster och sex förluster. Inte helt ovanligt det där, även om man kunde tro att en coronaanstruken säsong där publikfaktorn försvunnit skulle jämna ut skillnaden.

** Bortaspelet, Roger – tankar?  
– Vi gör en bra bortamatch mot Luleå (2–0), en av våra bästa. Den är de facto på bortaplan. Den är bra. Våra sämsta matcher har kommit på bortaplan, det finns nog många anledningar man kan gräva fram, frågar du 22 spelare får du 15 olika svar. Men vi ser hur det ser ut på isen, skärpan vi har hemma finns inte alltid där, passningsspelet, att vi tar onödiga utvisningar borta, vi har haft någon match som den mot Leksand där vi helt glömmer bort att spela försvarsspel. Så … det finns väl något i det, det är för många matcher för att det ska vara en tillfällighet. Vi behöver se hur vi ska vara skarpare på bortaplan.

Rakapuckar.com bild

** Hur går ni till väga där?
– Spelarna gör egna analyser tillsammans med  Susanne (mentala tränaren Pettersson), hur de ska hitta ett bättre tillstånd in i alla matcher. De är också grymt missnöjda med hur vi sett ut. Sedan vi från tränarstaben, vi får ju kolla på … hur har vi sett ut på isen, hur är positionsspelet, hur är passningsspelet, hur är genomförandet? Det har vi hunnit titta på och det är inte bra, det har pendlat alldeles för mycket i vårt spel på bortaplan. Det är inte bara inställning. Sedan kan man prata inställning till att spela i spelsystemet. Den är jag mest missnöjd med i spelet på bortaplan, att vi inte är skarpa där.

Förluster mot Oskarshamn, Leksand och Brynäs, lag som supportrar gärna kallar ”bottenlag” även om skillnaden i enstaka matcher mellan de olika SHL-lagen är långt mindre än många nog förstår. Lik förbaskat är den här frågan relevant att ställa:

** Kan det ändå ligga något i att det ibland finns en smula underskattning med i bilden?
–  Jag tror det finns medvetna processer där vi medvetet absolut är ödmjuka och … det finns inte en chans att någon i vårt lag underskattar ett annat lag  i den här ligan. Sedan tror jag det finns omedvetna processer, när man möter Luleå borta så har man en förväntan hur det ska se ut, vet hur hårt man behöver jobba för varje millimeter, som gör att man omedvetet är i ett annat tillstånd. Det där är rätt så klurigt, tror jag, att komma till rätta med. Men där tycker jag spelarna tar ett jäkla bra ansvar, de hade kunnat ha tusen ursäkter, men när vi har pratat om det här så möts jag av en självkritisk, reflekterande grupp där de också ser, där Joel (Lundqvist) också ser att vi spelar löst, mjukt, inte jobbar färdigt närkamperna; de ser samma sak som vi. Det är bra, att vi har samma bild när det ser bra ut och när det ser mindre bra ut,. Där finns det en enighet i klubben om vad för hockey vi ska spela.

En annan intressant detalj är hur viktigt det varit för Frölunda att öppna målskyttet i höst.

## 13 gånger har Frölunda gjort första målet. Facit: tolv segrar, en förlust.

## Sex gånger har Frölunda släppt in första målet. Facit: en seger, fem förluster.

Rakapuckar.com bild

Vid ett enda tillfälle har alltså Frölunda vunnit en match där man initialt hamnat i underläge, det var i början av säsongen hemma mot Leksand (4–2).

** Tankar här, Roger Rönnberg?
– Jag tror den generella siffran för alla hockeymatcher är 65–78 procent, det pendlar där emellan. Det är ganska vanligt att  de som gör första målet får ett övertag i matcherna. Samtidigt som vi pratar om att … ska vi bli ett mästarlag igen, då gäller det att hantera alla situationer. Som Brynäs borta senast (1–7-raset), då tycker jag inte vi hanterar att hamna i underläge, vi blir väldigt stressade av första målet de gör (efter sex sekunder). Jag tror att det är en faktor som gör att vi spelar rätt så dåligt resten av matchen, att man liksom känner att man behöver jaga ikapp det där. Spelar med stress i underläge, gör större misstag i försvarsspelet och stressar i passningsspelet. Men det är sådana saker vi fått gå igenom tidigare säsonger, sådant vi behöver lära oss i årets lag också.

Ett klubb som Frölunda, som under Rönnbergs sejour vunnit två SM-guld och tagit fyra CHL-titlar, man kan tycka det borde finnas ett större lugn vid underläge, att vinnarvanan skulle ha skapat trygghet och tålamod.

Men sådant kan förstås också vara färskvara.

Rönnberg (bilden ovan) sa, när ämnet kom på tal:

– Vi har behövt jobba med det alla år. Våra mest framgångsrika år så är det här en ingrediens laget har lärt sig, spela med det tålamodet. Jag tror att årets lags största styrka är motivationen och viljan, att komma någonstans tillsammans. Det är ett väldigt lagorienterat lag vi har i år och … nio gånger av tio är det bra. Men tionde gången så är det samma egenskap som jobbar emot en i underläge, man blir stressad av lagets resultat. Man tänker lite för långt fram. Har man ett lite mindre lagorienterat lag så kan man faktiskt ha spelare som är mer avslappnade i det läget och spelar på. Så jag tror det är en bieffekt av årets grupp som man ser, jag skulle inte vilja vara utan all den vilja som finns i laget. Sedan … frustration skapas ju oftast av att man vill ha något väldigt gärna men inte kan få det av någon anledning. Det är den frustrationen vi ser i underläge, tror jag.

Till sist den här pucken, en där jag väl i och för sig anade svaret på förhand, men om även en inställd spelning är en spelning så kan ju ett givet svar vara av intresse. 

** Roger, ni kallar er som alltid ett "fyrkedjorslag", fyra jämna kedjor som ska pumpa på. Du ser ingen nackdel med det, att det blir för likriktat?
– Jag tycker det är positivt, annars hade jag valt en annan väg. Det är det enkla svaret. Jag tror att ska man göra som många andra lag gör, lasta allt i en förstakedja, då krävs det att den är nästan omänskligt bra, klarar av att göra de här tre målen i snitt, klarar av att i ett slutspel inte bli utmatchad av ett annat lag som kan lägga fokus på att stänga en kedja. Så …  jag tror inte på det, jag tror på jämnare produktion på fyra kedjor.

Rakapuckar.com bild

***

JOURNALISTIK KOSTAR. Regelbundna läsare behöver betala för sig. Läs mer härSwish: 0736-854501

FÖLJ PÅ FACEBOOKGör det här – då får ni veta när en ny text ligger ute.
FÖLJ PÅ TWITTERGör det här – av samma anledning.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMGör det här – för bilder och "stories."
DELA OM NI GILLAR. Bidra gärna till ökad läsning. Dela-knappar finns under varje text.

***

För den som missade, i matchen mot Djurgården på lördag ser det ut som om Frölunda åter kommer sakna sex spelare.

Robin Alvarez tillbaka efter sjukdom, Anders Grönlund avstängd.

Fem man kvar på skadelistan, ni kan läsa om det här.

Djurgården har stjärnan Jacob Josefson på skadelistan men ser ut att få tillbaka Dick Axelsson. Rhett Rakhshani är kvar i USA, landar i Sverige tidigast fredag, och är möjligen spelbar i nästa vecka.

Rakapuckar.com bild

Så här kopplade förresten Djurgården grepp om Brynäs (4–1) i går, en match där Brynäs var dominant inledningsvis. Men målen avgör som bekant vilket lag som är bäst.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Christoffer, 1 månad sedanSvara

  Nästa gång du pratar med Rönnberg (eller vilken coach som helst) kan du väl prata om skillnad mellan resultat och prestation, jag tror ni skulle ha vilt skilda åsikter.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Inte alls. För du missförstår det hela. Jag pratar om "bäst" så till vida att laget som gör flest mål är bäst på vad sporten går ut på (göra mål) i DEN ENSKILDA MATCHEN. Roger, och även vi journalister vill jag hävda, tittar på prestation under en lång serie eftersom om du spelar bra hockey så brukar det oftast generera goda resultat i längden. Skilj på det korta och det långa perspektivet här, Christoffer. För övrigt: tack för att du ofta är inne och debatterar tycker. Uppskattas mycket!

   Kommentar avatar
   Christoffer , 1 månad sedanSvara

   Och tack till dig som driver denna sajten. Att läsa dina texter och debattera med andra fans och dig är nästan lika mycket nöje som att kolla på matcherna i sig. Men jag menar också i den enskilda matchen. Titta t.ex. på Mantas räddning i mitten av första, den typen av räddningar med klubban händer ju då och då, så det är skicklighet, men det är även en hel del flyt. Om han skulle behöva göra exakt samma räddning i exakt samma läge skulle han troligtvis inte rädda det skottet mer än var 20e gång (killgissar andelen). Skapar man många sådana lägen i en match, men inte lyckas göra mål. Samtidigt som andra laget knappt får ett skott på mål, men någon studs på en skridsko styr in pucken i mål, då anser jag att det första laget är bättre, men dom förlorade matchen. Att göra mål eller släppa in ett mål är inte enbart skicklighet, utan har även en del tur/otur med sig därför tycker jag det är fel att helt dra slutsatsen att det vinnande laget alltid är det bättre laget.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Mantas skulle säkert inte göra om den på 19 försök. Men han gjorde den i går! Alltså var Mantas bättre än skytten i går. I den enskilda matchen. Där Djurgården var bättre. Eftersom man gjorde fler mål. Enda sätter att mäta bättre/sämre i ENSKILD match. Det behöver dock inte säga ett skvatt om vilket lag som verkligen är bäst, alltså ÖVER TID. :)

   Kommentar avatar
   Christoffer , 1 månad sedanSvara

   Vi får nog agree to disagree när det gäller detta :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Japp. :)

 • Kommentar avatar
  Herr Lakers, 1 månad sedanSvara

  Bra intervju!

  • Kommentar avatar
   Rallyclay , 1 månad sedanSvara

   Bra snack med Roger. Klart att man som supporter kan (och skall) tycka mycket men RR & Co har ju levererat resultat. / Claes

   • Kommentar avatar
    Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

    Toppen-content!

    • Kommentar avatar
     Maxad, 1 månad sedanSvara

     'en förhållandevis hög lägstanivå ".. hmm

      Kommentar avatar
      Daniel B, 1 månad sedanSvara

      Maxad, jag tycker faktiskt att lägstanivån har varit bra. Visst, matcherna mot leksand och Brynäs var väl inte så bra men annars så har man ändå spelat ok när spelet hackat lite.

    • Kommentar avatar
     Ingemar B, 1 månad sedanSvara

     Instämmer med föregående talare, intressant artikel. Det verkar som att RR är öppen och lätt att prata med. Funderar på det mentala. Det känns som att att det är just det som det handlar om, fokuseringen, tändningen. Visst, spelarna är proffs, men det är knepigt. Det ÄR fler celler i kroppen som mobiliserar om det är Luleå borta än om det är Oskarshamn. Jag är helt ovetenskapligt tvärsäker på detta! På samma sätt så tror jag att det är stort påslag när Frölunda kommer på besök! Laget att slå! Grrrrrr... då tänder det lite extra. Det där med att tagga till 100% varje kväll är omänskligt, det är jag också helt säker på. Oavsett vad vi jobbar med så vet vi att varje dag är inte den bästa, vi är inte alltid 100% närvarande. Vi är människor, vi är inte fullkomliga. Det avgörande är vilket lag som över tid är bäst på fokusering och förmågan att inom laget få upp varandra i nivå. Lagen är så jämna när det gäller teknik och fysik, det är det mentala som skiljer. Vanan att vinna, vanan att förlora. Vanan att komma igen, vanan att tappa kontroll... Visst brukar Rönnberg säga att " Vi ska skaffa oss bra vanor"! I alla fall så låter det väldigt klokt.

     • Kommentar avatar
      Allen, 1 månad sedanSvara

      Bra intervju, härlig läsning som alltid, tack!

      • Kommentar avatar
       Maxad, 1 månad sedanSvara

       Tack för en bra intervju. =0)

       • Kommentar avatar
        Maxad, 1 månad sedanSvara

        Instämmer med dig Ingemar B, helt rätt resonerat.

        • Kommentar avatar
         Maxad, 1 månad sedanSvara

         Räcker med några procent underskattning i bakhuvudet, så får man stryk av vilket bottenlag som helst.

         • Kommentar avatar
          Petey, 1 månad sedanSvara

          Bra artikel och intressanta svar! Ja hockey är en konstig sport det såg man i gårdagens 2 matcher, ett Luleå som dominerade i 3 perioder förlust 1-5 och ett Djurgården som under press nästan hela matchen mot Brynäs gör 3 mål på en minut och har en målvakt som står på huvudet resten av matchen!

          • Kommentar avatar
           DD, 1 månad sedanSvara

           Grymt bra intervju! Tror inte att resultaten hänger på det som vi kallar underskattning utan snarare att går man ner sig minsta lilla så syns det så mycket tydligare i elitidrott än vad det gör för oss med mer normala yrken. Sen är det vissa lag, typ BIF, som brukar passa Frölunda sämre. Lag som ligger lite på rulle och som när de har lite medstuds är jättesvåra att handskas med.
           Onekligen har säsongen börjat bra, nu får vi se hur det fortsätter. Förhoppningsvis kan man höja sig lite på bortaplan.

           • Kommentar avatar
            Nolte, 1 månad sedanSvara

            Intressant att du lyfte det där med att göra första målet. Har haft en känsla av att Frölunda har väldigt svårt när dom släpper första målet, och det visade ju sig stämma. Jag tror det har och göra med att man inte har den där spetsen som många andra lag har som lätt kan skicka in 2-3 mål på kort tid, medans Frölunda måste gnugga på över 60 min och jobba in sina puckar. När man då hamnar i underläge tappar man tålamodet att gnugga på och vill istället anfalla för mycket och går bort sig. Man har inte riktigt den offensiva skickligheten att forcera på det viset.

             Kommentar avatar
             Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

             Mycket klokt resonemang. Jag ser det på ungefär samma sätt.

             Kommentar avatar
             Daniel B, 1 månad sedanSvara

             Intressant det du skriver nolte. Och så är det säkert. Då måste Frölunda lära sig att ha tålamod och lita på att man får fortsätta gnugga på och till slut så kanske man gör 1-2 mål. Jag tycker att vi har kvalite i laget, kanske inte som Rögle som har flera spelare som är lite mer målskyttar men tänker på Raymond, mursak, (även om han inte riktigt fått till det), Sundström och purre. Samtliga har ju ett bra skott och fortsätter man gnugga på och maler ner motståndet så kommer det till slut. Som sagt, tålamod måste man ha. Börjar man chansa och riskera för tidigt så kan matchen ta slut som mot Brynäs.

           • Kommentar avatar
            Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

            Tack för glada, snälla tillrop!

            • Kommentar avatar
             Göran A, 1 månad sedanSvara

             En riktigt bra första del av säsongen. Ligger i topp i tabellen.
             Men inget lag är större än dess senaste insats. Och den var under all kritik. Avslöjande, visade hur låg lägstanivå detta lag kan ha i sina sämsta stunder.

             • Kommentar avatar
              Pupule, 1 månad sedanSvara

              Mycket bra intervju. Kul med lång läsning. Man får som vanligt summera efter säsongen, men visst finns det en problematik med spetsen. Vi får väl se om Rönnbergs "fyra kedjor som producerar" håller i det långa loppet. Tittar man på gamla laguppställningar som vunnit titlar skulle jag nog påstå att det är mer av "det gamla formatet", med två mer offensiva/spetsiga kedjor, med två mer gnuggande. Om det lönar sig att jämna ut mer till fyra mindre spetsiga känns tveksamt, men vi får se.

              • Kommentar avatar
               Conta , 1 månad sedanSvara

               Mycket bra intressant artikel.
               Men wn innan våren är ändå min känsla att minst 1 målskytt måste in i laget för att kämpa om Guldet på allvar.

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

                Tror inte du ska vänta dig att Frölunda plockar in fler spelare ett coronaår då alla klubbar blöder pengar.

              • Kommentar avatar
               #18, 1 månad sedanSvara

               Frölundas spel är verkligen fascinerande. Det skiljer så oerhört lite i insats mellan att vinna i Luleå med 2-0 och förlora i Gävle med stora siffror. Att det skulle bero på otåligheten bara för att man hamnar i ett underläge i början låter långsökt, men kanske är det tålamodet som årets lag behöver jobba på.


               Lämna en kommentar