Nya backändringar i Frölunda, Sigalet ner ett hack


► Omgjort på Frölundas backsida – igen.
► Ner i hierarkin: Jonathan Sigalet.

Rakapuckar.com bild

DET VAR NYTT i backparen än en gång när Frölunda tränade.

En del av er som kommenterat och klagat på Jonathan Sigalet kan läsa noga nu, för han gick i par med unge Filip Hasa, 17, på onsdagsträningen.

Visst, Frölunda använder även sin sjundeback en hel del, det är inte lika starka hierarkier som i Nordamerika, men ändå:

Svårt att inte se det som en markering.

– Upp till dig att tolka det, sa tränaren Roger Rönnberg.

Jonathan Sigalet i samband med en träning i Frölundaborg. Foto: TOMMY HOLL

 

Jag har inte känt att Sigalet, 31, riktigt blivit den bang for the buck-värvning (”verkligen värd pengarna”, på bättre svenska) som förhoppningen var när han han kom från Luleå 2016 – men jag tycker att han börjat den här säsongen bättre än den förra, och i den enklare, rakare försvarszonshockey som Frölunda visade prov på mot LHC i lördags, då tyckte jag att kanadensaren såg ut att trivas bättre än vanligt.

Därför blev jag lite förvånad när jag satt i Frölundaborg i dag.

Rasmus Dahlin var kvar med Adam Almquist, Sigalet gick alltså med Hasa, i övrigt så här:

Kristoffer GunnarssonJohn Nyberg
Filip Westerlund
Matt Donovan

Rakapuckar.com bild

Roger Rönnberg medgav att tränarstaben prövar sig fram, att man inte är helt nöjd med balansen, och därför testar olika kombinationer.

Backansvarige Pär Johansson påpekade klokt att eftersom Frölunda använder sju backar blir det ju nya kombinationer hela tiden under match, inte samma sak som att göra om kedjor.

Förstås en korrekt analys, därför ska man inte överdriva den här typen av förändringar.

Men i ett läge där Frölunda sagt sig vilja vara lite enklare, rakare i egen zon, spela med större marginaler (även om det inte alls syntes mot Örebro), just då åkte Sigalet ner ett hack.

Hm. Kände jag. 

Samma reaktion när jag såg små marginaler-spelarna Donovan och Westerlund i samma par. 

Hm en gång till, alltså. 

Rakapuckar.com bild

Westerlund behöver spela matcher för att bli tryggare, säkrare i bedömningarna, finns uppsida här, och jag gillar att han får mycket istid.

Jag hade inte satt mina pengar på att han skulle få det med Donovan, bara. 

Men kanske lyfter amerikanen från Oklahoma med ”papparollen”?

Det är sådant herrar Rönnberg & Johansson förstår sig på långt bättre än vi vanliga dödliga, vi som mest funderar och säger ”hm” åt saker och ting …

***

Apropå tidigare text om Sean Bergenheims och Mattias Nörstebös hjärnskakningar, nu har även HV71:s back Jacob Cederholm drabbats.

Jag som tyckte säsongen börjat så bra. Suck.  

Många jobbiga skador i HV, för övrigt. Inte minst att Martin Thörnberg ska opereras är ett tungt slag.

SHL är en så jämn liga att ett antal spelare borta kan betyda skillnaden mellan ett par, tre segrar i rad och ett par, tre förluster.

***

Jag hintade om Ryan Lasch förut. Kan vi ta den texten i kväll, eller kanske i morgon förmiddag? Bra. Tack.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Cecilia , 2 år sedanSvara

  Ser fram emot texten om Ryan:)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Du är med på ett hörn. ;)

 • Kommentar avatar
  Hasse, 2 år sedanSvara

  Nja, är det verkligen så konstigt att Sigalet åkt ner ett hack, Leman? Han gjorde en bra match mot Linköping, men va direkt tillbaka på ruta ett igår, då han såg minst sagt vimsig ut igen. Kollar man på det så har han gjort 1-2 bra matcher hittills av 9? Det är på tok för dåligt med hans prislapp. Håller med dig om Westerlund/donovan, känns riskabelt. Men samtidigt med en donovan som blandar och ger som en krupier, Sigalet som ständigt underpresterar och nu Nörstebö på skadelistan. Hur ska man få ihop nåt mer stabilt backpar utöver Dahlin/Almqvist som verkar hittat rätt tillsammans.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Inte så konstigt i sig - men tajmingen tyckte jag var konstig. Han var svagare förra säsongen, då mkt speltid. Mer så jag tänker. Men vad fasen, han kanskw loggar 18 min i morgon ändå. ;)

   Kommentar avatar
   Hasse, 2 år sedanSvara

   Ja vem vet. Va tror du om möjligheten att bänka honom och försöka få honom att lämna så att man kan plocka in något som ger mer valuta för pengarna (Brukar ofta dyka upp en del intressant på marknaden under säsongs gång)?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Alltså, jag tror inte Frölunda tycker Sigalet är SÅ dålig. Jag var inne på, efter förra säsongen, att det varit bättre att lägga pengar på Patrik Carlsson (hjärta, själ, kvalitet) och, av ekonomiska skäl då, titta på ev klubb som ville överta Sigalets kontrakt, givet att det inte var någon brist på backtalang i Frölunda. Men nu ... hm, har svårt se det hända. Men klubbar gör saker som förvånar mig.

   Kommentar avatar
   Hasse, 2 år sedanSvara

   Beror ju givetvis på hur man ser det. Håller han shl-klass? Ja men det gör han ju givetvis. Levererar han tillräckligt bra för att (enligt förra säsongens inkomstuppgifter hämtat från Expressen) vara 3e bäst betald i laget? Aldrig i livet. Sen får man ju avgöra om man vill ha en sån lönepost som 7e back. Men full respekt för att man inte bara kan göra sig av med en spelare och hitta en lyckad ersättare bara så. Men intressant tanke. jämför man då med Persson som va mycket uppskattad av oss fans och som även ville stanna men ansågs för dyr för vad man fick så tjänade han 100-150 tusen mindre förra säsongen.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Jag har alltid tyckt att Persson ut och 2, 2,5 backar in var stolligt. Hade hellre sett Persson kvar och att man inte chansat med Sigalet, inget ont om honom, men hellre jobbat vidare med en egen spelare än tagit in utifrån. Men nu valde Frölunda annan väg, och att i det här läget börja spekulera i spelare bort för att han i en match är ner ett litet hack i hierarkin ... du får nog vänta ett tag. ;)

   Kommentar avatar
   Hasse, 2 år sedanSvara

   Haha nejnej jag dömmer inte ut någon för en dålig match. Jag tycker helt enkelt inte att han levererade på hela förra säsongen (givetvis några undantagsmatcher) och jag tycker inte att det ser bättre ut i år. Så tror helt enkelt inte att han kommer bli en ledande back, vilket man borde vara med det lönekuvertet. Tror till och med att jag skrev i din gamla blogg att man skulle försökt göra sig av med honom inför den här säsongen

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Ja, som sagt – jag hade förstått en sådan lösning, inte minst av ekonomiska skäl efter förra säsongen. Om det skulle hända nu, när jag tycker han är bättre, det skulle dock förvåna mig. Men vad tusan, folk gör inte alltid som jag tror och tänker ...

 • Kommentar avatar
  Kevin P, 2 år sedanSvara

  Känns ju lite som att backbesättningen inte riktigt är kapabel till spela det press/uppspel-spel som klubben vill..
  Den enda ändringen från förra säsongen är ju Almqvist mot Tömmernes. Spelar det skiftet så stor roll? Jag menar utöver poängproduktionen (Almqvist har ju ändå producerat ganska okej so far). Visst, Jacob Larsson i viss mån kan spela in men nej väl? Men får ändå fråga varför det inte funkar så bra ännu trots den mindre skillnaden på backuppsättningen från ifjol...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Kanske för att det inte bara är backar det handlar om, mer kollektiv ödmjukhet, förmåga att vara spelbar, att inte söka det svåra i varje situation, förmåga att samarbeta back+fw, etc.

   Kommentar avatar
   Kevin P, 2 år sedanSvara

   Ja där har du givetvis en poäng, eller två. MÅNGA nya forwards som ska in i en för dem ny spelstil. Blir ovana från fler håll. Bara att nöta och kanske justera i någon formation här och var. Bara oktober ännu

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Tror det är så man får se det, ja. :)

 • Kommentar avatar
  Marcus N, 2 år sedanSvara

  Är det någon som ska höja sig är det donovan som gör misstag efter misstag. Känns inte alls trygg. Nu repade han de senast mot Örebro när han räddade den på linjen innan de blev mål. Men känner mig aldrig säker när han e på is tyvärr.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 2 år sedanSvara

   Han har jättemycket i sig. Blir ibland övermodig, vill för mycket. En av många som behöver lära sig att nöja sig med det lilla. Problemet är ju att det är ett kollektivt problem.

 • Kommentar avatar
  Effie, 2 år sedanSvara

  Håller med Marcus N.. Du vet iofs vad jag tycker om Donovan, Leman, jag har tyvärr inte mycket gott att säga om den "tomten".

  • Kommentar avatar
   Erik, 2 år sedanSvara

   Kommer texten handla om den höga lönen som Lasch har?

    Kommentar avatar
    Victor, 2 år sedanSvara

    Sluta älta det där.. förstår inte vad du är ute efter. Har inte märkt av att Henrik använder det uttrycket mer än 1 kanske 2 gånger... så lägg av med det snacket.

  • Kommentar avatar
   Erik, 2 år sedanSvara

   Paret Sigalet-Nörstebö var förresten lysande förra hösten. Ni vet, då paret knappt var inne på baklängesmål, när Frölunda klättrade till förstaplatsen. Leman verkar ha glömt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Jag vet att du inte gillar mig och gillar sticka in små giftpilar, det är verkligen okej, bara bra balans till annat här inne. Om du verkligen läser så ser du att jag inte skriver, eller har skrivit att Sigalet är kass, utan att mitt resonemang gällande hans kvalitéer handlar om bang for the buck och att ett lagbygge kanske kan må bättre av att bli av med en lönepost (behöver inte vara just Sigalet) för att vara bättre balanserat. Det är inte samma sak som att jag inte ser att Sigalet kan göra bra saker, berömde honom så sent som i lördags.

  • Kommentar avatar
   Tommy, 2 år sedanSvara

   Jag hoppas dom peppat och pratat med sigalet om det innan han flyttas så han vet hur och vad han behöver förbättra

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det tror jag verkligen. Vore oerhört oprofessionellt annars.

  • Kommentar avatar
   Mikael , 2 år sedanSvara

   Är ju överens med alla andra om att han inte håller måttet för lönen han bär. Finns det ngn chans att dom släpper iväg honom mitt under säsongen tror du? Om ngn vill ta över kontraktet vill säga.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Tror inte det. Skulle förvåna mig. Men ... ibland blir man just det: förvånad. Men ... nä, knappast i det här fallet. Dessutom tyckte jag ju Sigalet var klassen bättre när Frölunda förenklade saker och ting.

  • Kommentar avatar
   Peter, 2 år sedanSvara

   Har sakt det för och säger det igen, det blir aldrig något SM Guld med den back besättning det är väl bara att inse, och vem som har mest lön i detta läge är ointressant! Visst talang av massor finns på våra unga backar, med då går det inte att ha två transatlanter med så hög felprocent som dom har! Jag menar bara att våra unga backar måste få en trygghet och kunna ta rygg på dom, men nu är det snarare tvärt om.
   Vill Frölunda vara med att leka i April då måste det ske en förändring, om inte kommer det att sluta tidigare än förra säsongen tyvärr.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Så kan det vara. Intressant att följa utvecklingen här, om Frölunda och Fredrik Sjöström ger dig rätt.


  Lämna en kommentar