Ingen draft förrän i höst – det väcker frågor


► NHL-draften lär inte äga rum före oktober.
► Intressant om SHL och Hockeyallsvenskan är igång då.
► I övrigt var NHL:s besked i går mest de väntade.

Rakapuckar.com bild

JAG SATT FÖRSTÅS och följde vad Gary Bettman sa i går kväll, men vad gäller fortsättningen av säsongen var det inte mycket vi inte redan anade och visste.

24 lag i slutspel, tolv från varje konferens, play-in för 5–12, enkelserie för 1–4, en neutral spelort för varje konferens … ja, allt det där som redan framkommit.


Men – inga besked om vad matcherna för lag 1–4 ska betyda, inga besked om det blir fast spelschema eller ny seedning efter play-in, inga besked om vilka två spelorter som väljs ut.

Här finns detaljer för den som vill. Eller här, där ni också får mer om draftlotteriet som kan komma att avgöras i två städer. Eller så tittar ni på klippet nedan.


Den som vill se en hel kvart av Gary kan göra det hos Sportsnet

Rakapuckar.com bild

Att tänka på:

## Fas 2 (alltså att spelare får börja träna med sina lag i max sex man stora grupper, hårt kontrollerade och kontinuerligt covid-19-testade) kan komma i gång redan i nästa vecka.

## Träningsläger inte igång tidigare än början av juli.

## Start för play-in således knappast före … tja, säg 20:e juli.

## Slutspelet lär således pågå en bra bit in i september, säkert till mitten av månaden, kanske ännu längre, mycket beroende på hur långa serierna blir, men också på om NHL väljer bäst av sju från start eller börjar med bäst av fem och väntar till konferensfinal med en höjning.

Gary Bettman var försiktig med datum, påpekade flera gånger att det är avhängigt vad hälsovårdsmyndigheter och andra berörda myndigheter säger.   

Rakapuckar.com bild

Men en sak är klar – NHL-draften kommer vi få vänta på. Sannolikt till oktober.

Här blir det intressant, för om SHL är igång då, vad säger den ligan, vad säger Frölunda och Djurgården om att släppa över Lucas Raymond och Alexander Holtz på en draftfest som säkert tar sin lilla tid även om den inte blir lika omfattande som ett vanligt år?

Fokusförflyttning för europeiska spelare som i så fall ska börja sina säsonger på hemmaplan, avbryta, åka över, sedan återvända.

Om nu inte allt sköts online. Men det är knappast vad NHL vill.

Och vad händer när NHL-klubbarna vill ta över sina kontrakterade talanger på camp senare under hösten för en säsong 2020/2021 som kanske kickar igång i november/december?

Här kommer finns ett jobb att göra för Europa vs NHL – om man vill ha sina spelare i fred.

Å andra sidan vet ni ju vad jag skrev häromveckan: SHL jobbar intensivt för att kunna skjuta på säsongstarten ända fram till mitten på november då man hoppas publik ska vara tillåten.

Rakapuckar.com bild

I det läget skulle inte krocken med NHL bli lika jobbig.

Men vill C More vänta så länge med att sända SHL-hockey?

Med coronakrisen kommer så många frågor att man borde skriva upp dem på en listan för att inte glömma alla …

Nå, vi gör det vi kan – följer med spänning.

Även om vi inte vet exakt när eller var så vet vi att NHL jobbar stenhårt för att ge oss hockey i sensommar/höst, och efter att ha tagit del av de medicinska åtgärderna kan jag konstatera att det är inte mycket som lämnats åt slumpen inte.

Solen skiner utanför mitt fönster.

Låt oss dagdrömma om hockey.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

Rakapuckar.com bild

***

New York Rangers fansajt blueshirtbanter.com hade i går uppgifter om att Lias Andersson kan komma att lånas ut till HV71 även kommande säsong.

Det hade förstås varit fantastiskt för HV, fantastiskt för SHL – och säkert bra för Lias.

Men han tillhör Rangers, klubben draftade honom i första rundan, har sett en kille som misslyckats men vill förstås trejda och få något få sin tillgång.

Jag tror/har trott att Rangers vill testa den vägen innan man släpper ifrån sig Lias en vinter till. Men det är speciella tider med corona och osäkerhet just nu, och vem vet … Rangers kanske fått signaler att ingen annan NHL-klubb hugger.

Även här gäller: vi får se. 

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
4 kommentarer
 • Kommentar avatar
  R., 1 månad sedanSvara

  En fråga när du nämner Lias andersson, nu finns ju ingen som helst plats för honom i Frölunda men vad tror du hade hänt om läget var annorlunda och Frölunda hade plats. Vad tror du Lias hade valt då om valet var HV eller Frölunda? nu pratar vi givetvis om proffesionella spelare som sannolikt lärt sig att skilja på supporter hjärta och sin karriär men kan det vara problematiskt för ett lag som HV att Lias i grund och botten, baserat på tidigare uttalanden från honom, håller Frölunda högre om hjärtat får styra?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Tror HV går först för Lias, trivsel, "hemtamhet", vänner sedan tidigare. Så har jag alltid känt. Så tror jag fortfarande. Folk gör för mycket av var hans PAPPA spelat, det tycker jag inte är relevant.

   Kommentar avatar
   R., 1 månad sedanSvara

   Tycker det är en intressant frågeställning ändå supporterhjärta mot karriärval. Hans pappa kan väl givetvis spela en viss roll men det handlar kanske mer om att han kan ge råd kring valet i fråga om trivsel etc utifrån egen erfarenhet men i slutändan handlar det väl om jag förstår dig rätt men även baserat på vad man som okunnig läst och hört genom året vad klubben i fråga har att erbjuda i form av roll, framtid, etc. I Lias fall kan det väl spela stor roll också vilken klubb som på bästa sätt kan återstarta hans NHL karriär eller har jag helt fel nu?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Det sistnämnda spelar givetvis en mycket stor roll. Men jag tror det hänger ihop med det andra. Lias och HV har starka band. Lias och Frölunda har det inte. Att PAPPA däremot har ... Men det är ju en annan sak. För mig är det inte svårare så. Nå – ta inte detta som att jag säger att Lias kommer spela i SHL nästa säsong, det hoppas jag du förstod på texten ovan. :) Mycket ska till. Han är Rangers spelare. Men visst vore det kul att se honom på hemmaplan.

   Kommentar avatar
   R., 1 månad sedanSvara

   Har man följt dig och hockey i allmänhet under denna våren så känns det väl snarare som mer regel undantag att man inte kan ta något för givet när det gäller vart spelare spelar, om det görs nyförvärv eller om det ens blir något spel som normalt i höst . Dock är jag väldigt tacksam att vi faktiskt har något att diskutera och fundera på inom hockey trots den totala bristen på matcher under våren och det oklara i vad som skall hända! Alltid kul att få inspel från dig att fundera på när hockeysuget är så stort som det är nu!

   Kommentar avatar
   R-, 1 månad sedanSvara

   menar givetvis regel än undantag*

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jätteroligt att du känner så, att sajten kan bidra till något. Tack för de orden. =)

 • Kommentar avatar
  Tampa65 , 1 månad sedanSvara

  Jag undrar vad som händer med spelare som Fagemo och Moverare om NHL säsongen 2021 börjar i November ? Skall dom spela i Frölunda tills dess eller bara träna och försöka ta en plats i Kings när deras camp startas, om det blir någon för nästa säsong kanske startar direkt efter årets final. Många frågetecken....

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Nej, just det är inget frågetecken. SHL tillåter inte korttidskontrakt på det viset, ska de börja spela i SHL måste de stanna säsongen ut – och det tillåter inte deras NHL-klubbar givetvis. I så fall måste SHL göra om sina regler, tillåta korttidskontrakt, jag tror inte på det. Men visst, allt kan hända. Nå, eftersom SHL helst inte börjar förrän i november blir det kanske ingen grej ändå.

 • Kommentar avatar
  Mogge, 1 månad sedanSvara

  Lias kom till Frölunda från HV. Så jag tror att han skulle spela för oss, om han bara följde sitt hjärta.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ytterst kort tid i Frölunda. Betydligt längre i HV. Sedan ... detta är SÅ hypotetiskt. OM, om, om, om Rangers lånar ut honom igen så blir det till HV och inte Frölunda, Punkt. OM ... :)

   Kommentar avatar
   Manne , 1 månad sedanSvara

   Men tänk OM Lias ändå skulle hamna i Frölunda då, Leman? Springer du 100 varv runt Scandinavium då? Eller säg 23, det är ändå Lias nummer :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   23 kan jag såkert göra. Om Lias spelar i Frölunda i höst. Jag ser inte att det ska hända. :)

   Kommentar avatar
   Manne , 1 månad sedanSvara

   Tiden får utvisa.

 • Kommentar avatar
  Benjamin, 1 månad sedanSvara

  Jag säger väl såhär att Lias gillar båda klubbarna såklart men han har starkast band till HV. Då han har spelat längst där han trivs väldigt bra vilket man också ser på honom han har ju även ett sm guld med klubben. Så som sagt jag tror Just Lias Andersson har starkast band till HV och att folk tar in hans pappa lite för mycket istället. Nåja blir intressant att följa vad som händer i alla fall :)


  Lämna en kommentar