Måndagsmailbag med arenasnack – läget i Göteborg


► Måndag, Morning Mailbag, och jag känner att vi närmast har snackat ihjäl oss om SM-final 4, och senare i dag kommer massor inför SM-final 5.
► Ni får givetvis ha finalfrågor, finalsynpunkter, men – vad sägs om en uppdatering gällande arenabygget och nya isytor i Göteborg?
► Självklart snackar vi även Frölunda om ni vill – och Lucas Raymonds sköna söndag …

Rakapuckar.com bild


JAG FATTAR ATT finalspelet upptar nästan alla era tankar, vi kommer till det längre ner, men jag vet också att det här med nya arenor och vad som händer med isytorna i Göteborg är något som berör.

I veckan satt jag ner med David Lega (KD), bland annat idrottskommunalråd i Göteborg. Han har mycket annat på sitt bräde också, men det var idrotten som var i fokus när vi snackade.

Vi satt länge, men för att ni ska orka, bara snabba fakta på enkelt språk:


## ”Nya Scandinavium”, eventarenan

Ni vet att beslut är fattat att den ska byggas, det handlar om exakt hur det hela ska utformas, och den nya politiska ledningen i Göteborg (alliansen) tar nu ännu en titt på detta via en extern utredning.

Var? Ungefär där Valhalla IP är i dag. I alla fall grundtanken.

Rakapuckar.com bild

Hur? Tja, det hela är ute på ännu en funderingstur hos stadens politiker, kan man säga. Fortsatt så att kommunen lär bekosta bygget, att privat aktör kan komma att stå för driften, men det går att diskutera:

Ska kommunen, för att få in pengar till bygget, sälja mark för att bygga affärskomplex, ett stort köpcentrum, eller ska det vara bostäder?

Det finns förstås andra detaljer att kika på också, Valhallafotbollen på Heden, hur allt ska gå att lösa samtidigt som Västlänken byggs (den logistiken …) och detta lär ta sin lilla tid.

David Lega (KD)
Foto: PRIVAT

Ni vet att Lisebergshallen ska rivas, Valhallabadet likaså, och förstås Scandinavium. Här finns en hel del mark att sälja och utnyttja för att putta in pengar i det nya projektet. Samtidigt måste de gamla arenorna ersättas fullt ut – och Scandinavium ska underhållas för att behållas fräsch och fungerande. 

Tanken är, berättade David Lega för mig, att förutom en ny multiarena så ska två mindre arenor byggas, motsvarande Valhalla, plus en ny simhall.

2,1 miljarder var siffran David använde, det var minus ”valhallorna”, totalt vet jag att siffran 3,5 nämnts, men det spelar mindre roll, jag tappar alltid bort mig när så stora siffror bollas med, men markförsäljning ska ge inkomster nog att bygga – och i förlängningen ska ett stort, nytt arenakomplex ge inkomster (turism- och restaurangnäringen) och stolthet till staden.

Rakapuckar.com bild

Så är tanken. Och som jag förstod det är alla partier, minus V och MP, fortsatt med på tåget.

Men det ska förhandlas fram ett färdigt förslag så att bygget väl kan få ett startdatum också, jag tror det först när jag ser det. 

– I höst, svarade Lega på min fråga om när ett bestämt byggbeslut kan komma.

** Tidsplan när arenan/arenorna kan stå klara? Vad är rimligt?
– Sju till tolv år. 

Som jag varit inne på tidigare, risk för att jag är pensionär när allt är klart ... fast, som David Lega poängterade med ett skratt, det lär inte vara 65 som gäller då, så jag kanske får vara med på ett hörn ändå. 


## Nya isytor i Göteborg

Alliansen sa nej till vänsterns – som det tycktes mig – stolliga förslag att bygga en dyr, dubbeldäckarishall ute vid Frölundaborg. 

Andra förslag finns, andra förslag är nödvändiga, nya isytor ska byggas, det finns med i planen, men risken är att det tar tid. Frågan hänger ihop med annat, som till exempel var RIK ska spela sin handboll innan den nya multiarenan är klar om sju till tolv år.

Bygga något nytt som sedan är överflödigt? Bygga tillfälligt? Trycka in RIK i befintlig arena? Var då? Finns passande sådan?

Rakapuckar.com bild

Samma arenapåse vad gäller pengar och finansiering här.

Samtidigt som alla dessa frågor ska tas upp, redas ut, kommas till skott med, och då räknar jag in eventarenan, så ska pengar finnas till sjukvård, äldreomsorg, skolor etcetera.

Jag avundas inte politiker som har svåra beslut att fatta.

***

Okej,  snabbt om annat:

## Lucas Raymond ledde Sverige till guld i U18-VM i går, hattrick, avgjorde i förlängningen mot Ryssland, det var … tja, en kunglig insats. Vilka mål!

NHL-scouter och andra slickade sig om munnen. Draften 2020 kommer se den unge frölundaiten gå mycket högt, inget snack om den saken.

Lita på att vi redan nästa säsong kommer få se Raymond testas i några fler SHL-matcher än i år.

Nå … det visste ni ju redan. Dock, det göteborgaren gjorde i går – fantastiskt. Här finns snack, via HockeyNews.se.

17-åriga megatalangerna Raymond och Alexander Holtz (älskade passet till 3–3!) i all ära, men Karl Henriksson,18, stod verkligen ut.

Satt ni också och njöt av Frölundacentern från Mörrum? Här finns också en riktig pärla för framtiden.


Henriksson kommer draftas i sommar, precis som Samuel Fagemo. Andra rundan, kanske? 

Stor målvaktsinsats av Hugo Alnefelt (HV71), backarna Tobias Björnfot (Djurgården) och Philip Broberg (AIK) stod också ut, tyckte jag.

## Frölunda och guldjakten, den går vidare i dag efter en ledig söndag. Jag är förstås på plats när laget tränar vid elvadraget. Det mesta om final 4 är väl sagt, känner jag, men har ni frågor eller önskemål så lovar jag att svara eller ta till mig.


Okej, Morning Mailbag i något annorlunda tappning.

Njut av solen! 

Rakapuckar.com bild

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
15 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 år sedanSvara

  Ja, det är ett jäkla pussel det där. Jag tycker att det behövs en ny arena, sen att det kostar fattar alla. Men ur ett långsiktigt perspektiv så borde det ge en del stålar till staden. Men visst, svårt det där. Det är en del människor som har en del att säga till om. Att enas, ja det är inte det lättaste.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det tar tid. Och nu tar det ännu längre tid. Men ... kanske, en vacker dag. :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Oh ja, tid kommer det att ta. Men jag tycker staden behöver en multiarena. Om arenan påverkar vården, äldre, skola m.m så får man helt enkelt lösa det. Hur, vette fan. Höjda skatter ett tag, eller annat.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag tror markförsäljningen löser en stor del, men det finns mycket annat, vad ska byggas, hur ska byggas, hur ska det kombineras med Västlänken, hur lösa situationen under tiden, vem ska driva arenan, hur ska partierna enas? Och så vidare ... Lååångt i framtiden, tror jag fortfarande.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 1 år sedanSvara

   Ja, det låter som att det kommer ta tid. Hoppas vi får uppleva den nya arenan. Gamla som vi är...:)

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Det är ju synd att det i stort sett alltid varit trögrott politiskt i Göteborg. Beslutet om behov av en ny arena skulle kommit för länge sedan. Nu har man slagit fast att det skall byggas en arena, men inte kommit mycket längre än så. Lär ju tyvärr ta en evighet.......

   Kommentar avatar
   Erik, 1 år sedanSvara

   En ny arena vore såklart bäst, men har man helt skrinlagt planerna på en kraftigt upprustad Scandinavium? Det är visserligen mest av nostalgiska skäl som jag inte vill låta den tanken försvinna :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   "Kraftigt" upprustat lär det nog inte bli tal om, men den måste ju hålla i tio år till, så ... det lär krävas ett och annat.

   Kommentar avatar
   Kjelle, 1 år sedanSvara

   Bara att höja trängselskatten ;)

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Man lade 100 mille på en ny entré och ny evenemangsrestaurang. Det kändes viktigast. :/

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  Men om det ska bli multiarena, kommer det inte att vara samma problem som idag med hästar, melodifestival och andra event som krockar med hockeyn? Vad är vinsten för hockeyn och hockeypubliken? Fräschare lokaler?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oh, ja – krocken med hästarna försvinner inte om tio år. Möjligen går det något snabbare att bygga om en ny arena, men inget annat, nej.

   Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Inne på samma sak som dig där, Anna. Måste man ha en multiarena, det är frågan. Behöva "krocka" med andra evenemang varenda säsong.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 1 år sedanSvara

   Även min tanke/fundering. Förstår av ekonomiska skäl att multisportarena är det gångbara alternativet, men vad är vinsten för Frölunda och för publiken? Nyare, fräschare - visst. Men ändå flytt till Frölundaborg i slutspel (kanske vid fler tillfällen också, om man nu lockar till sig mer än idag, som väl ändå är en tanke/förhoppning?). Minns inte vad Grauers & co sagt exakt här.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis så är det, och det kommer man inte undan. Frölunda kan inte bygga egen arena, så de gånger världscupfinalerna (ridsport) avgörs i Göteborg (stor ekonomisk vinst för staden), då kommer Frölunda att tvingas göra en slutspelsmatch eller två i Borgen. Men det problemet är ju olösligt. Däremot, en modern arena kan gå snabbare att bygga om, och ... vem vet ... om tio år kanske världscupfinaler och hästar heller avgörs och hoppar någon helt annanstans. :)

 • Kommentar avatar
  Kristoffer// KdeV , 1 år sedanSvara

  Du har kanske svarat på frågan tusen ggr men hur är statusen på Mattsson ? Söndagen stora glädjeämne, Sheffield United tillbaks i premier legue!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ingen aning. Frölunda säger ju inget här, vet du. Får väl se om han är på is i dag. Grattis till PL!

 • Kommentar avatar
  Steffo, 1 år sedanSvara

  Ska inte pucken vara under kontroll för att straff ska blåsas?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   "... kontroll på pucken eller vara i klart bäst position att erövra en förlupen puck." (från regelboken)

 • Kommentar avatar
  Nolte, 1 år sedanSvara

  Håller med dig om Henriksson, där har Frölunda något spännande på G. Inte lika flashig och produktiv som Raymond, men han drev kedjan på ett mycket imponerande vis.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Enormt bra! Så grymt stark och explosiv – och smart.

 • Kommentar avatar
  LG, 1 år sedanSvara

  Jag tror att Raymond har det absolut vassaste (hårdaste) handledsskottet i Frölunda. Tidigare var det väl Olofsson. Härligt att se hur hans klubba böjer sig i skottögonblicket! Finns en del att lära för de andra! En spekulation från min sida är att Raymond kommer finnas i truppen de resterande finalerna i SHL! Hade inte piloterna strejkat hade du nog sett Lucas på träningen idag. Vad tror du själv (om hans medverkan)?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha ... ja, just det – hur kommer de hem? Men några flyg går väl? Jag vet inte, man ska ha respekt för att en 17-åring inte bara går in i en SM-final 5 för MÄN, det är stor skillnad, det går inte att komma ifrån. Så mycket mer man måste kunna på seniornivå än att gå in och ta vassa skott. Men nästa säsong blir spännande för Lucas del.

   Kommentar avatar
   LG, 1 år sedanSvara

   HL! Som alternativ till Fjellström/Nässén kan han vara tänkbar. Även om han inte har deras "tvåvägsegenskaper". Men, den som har en lever, får se!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Säger inte att det är otänkbart. Men ... i en tuff finalserie för män ... sorry, jag håller det inte för troligt. Men visst, jag kan ha fel. Det händer ju. ;)

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Får tydliga Henke Lundquist vibbar när jag ser Hugo Alnefelt spela i mål. Snacka om att ha en attityd som går rakt igenom tv-kamerorna när han spelar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Alnefelt såg riktigt stabil och säker ut. Imponerade verkligen, Ett år yngre Jesper Wallstedt, han anses väl nästan vara en ännu större talang? Spännande svensk målvaktsframtid.

 • Kommentar avatar
  Manne, 1 år sedanSvara

  Multiarena.. Varför inte bara en arena för ishockey? Iofs, då ska ju hockeyn gå först och allt annat ska hamna som nummer två.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Vem ska betala den då, tänkte du?

   Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Precis det som är kruxet. Gäller att hitta någon miljardär som vill ställa upp i så fall, men hur enkelt är det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis. :) Därmed lönlöst att ens tänka i de banorna. Om inte Percy och Hasse "Bula" ville slå sig ihop ... Driva arena är ett förlustprojekt, du behöver kunna räkna in kringinkomsterna, gärna äga mark att sälja för att bekosta.

   Kommentar avatar
   Molly, 1 år sedanSvara

   Peter Stordalen ihop med en del andra

 • Kommentar avatar
  Mattias L, 1 år sedanSvara

  Intressant att se vad det mynnar ut i till slut. Ofta är det väl tyvärr så när det gäller tidsplaner och ekonomiska beräkningar att de tenderar att sticka i väg... nu har jag som ”utböling” inte alls någon bra koll på Göteborg, men det senaste exemplet är, om jag förstått det rätt”, en linbana som ska (skulle?) byggas till Göteborgs jubileum. Om jag inte hörde fel så var beräkningen en dryg miljard i kostnad, men att det nu var drygt tre eller till och med fyra. Sen är det ju alltid utredningar, bakläxor, nya turer, osv. Inte för att vara negativ, men man ser ju själv vid småskalig renovering på hemmaplan – alltid händer det något oväntat som gör det dyrare och får sludatum att flyttas fram. Och då har man inte flera olika politiska åsikter eller någon Västlänk att ta hänsyn till :-)
  Jättekul med guldet i går! Nu verkar ju ”riktiga” VM bli hyfsat stjärntätt i år och kanske kommer jag sitta där i soffan och följa även det, men jag är helt på din linje, att det är så mycket roligare att se ungdomsturneringarna. Här är ju det ju verkligen de bästa som är med, framtidens stjärnor. Häftigt att få följa. Ska bli kul att se mer av Raymond nästa säsong, även om det så klart är skillnad på att lira en ungdomsturnering (må det vara VM) jämfört med att spela på seniornivå.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Linbanan, ja ... Tänk vad många göteborgare som måste ha längtat efter den. Not.

 • Kommentar avatar
  Åsa , 1 år sedanSvara

  Ros pratar om att Mattsson inte är aktuell för Stefan Liv Trophy längre - är det så? Och varför inte i så fall?

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   SLMT är för den som anses mest värdefull i slutspelet. Ros gör bara sin egen bedömning att Mattsson eventuellt kan strykas då han är skadad. Vi får se helt enkelt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Inte lika vass i finalserien som tidigare i slutspelet. Nu är det väl snarast Joel Lundqvist jag skulle lyfta fram i Frölunda, i Djurgården ... Reideborn har inte heller varit ngn gigant i finalserien. Dick, kanske - om han levererar och Dif tar guld.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   ... och är Mattsson skadad längre så ryker han väl av den anledningen.

 • Kommentar avatar
  Manne, 1 år sedanSvara

  Jag har en känsla, att Mattsson står ikväll.

   Kommentar avatar
   David, 1 år sedanSvara

   Imorgon kväll..

   Kommentar avatar
   Alfred, 1 år sedanSvara

   Matchen spelas imorgon kl20:00

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Manne; Har samma känsla.

   Kommentar avatar
   Manne, 1 år sedanSvara

   Jag vet att matchen spelas imorgon, skulle bara se om ni var vakna :)

 • Kommentar avatar
  Mats H, 1 år sedanSvara

  Hinner Lucas och de andra att ta sig ner till Scandinavium i morgon ?
  Eller är det andra åtaganden i vägen, tro.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ingen aning, men kanske hyllas de då. Så borde det vara.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   De hyllas i morgon. Kollade nyss.

 • Kommentar avatar
  Philip Glücksman, 1 år sedanSvara

  Har hör från ganska säkra källor att det finns aktörer som varit villiga att bekosta hela arenan bara man får tillgång till marken. Då är det ju liten risk för komunen och man kan säkert göra ett bra avtal där man får betalt för marken kanske över tid men inte sänker aktörerna. Sen att alla politiker skall förstå att det alltid är bättre och billigare att bygga i privat regi än i komunal/statlig är en annan sak.
  Såg finalen igår och extra kul att en sådan kunnig person som Håkan Andersson (Detroits chefscout/tidigare styrelseledamot i Frölunda) mer berömde Henriksson jobb vid Raymonds mål än Raymond själv känns lovande. Båda två borde ha en bra chans till spel nästa år kanske tillsammans med kloka spelare som Hjalmarsson eller Friberg.

   Kommentar avatar
   Per, 1 år sedanSvara

   Karolinska i Stockholm har byggts av privata intressen, driften har bestämts av privata konsultbolag. Kostnaden sinnessjuk. Att byta en dörr kostar 1,2 miljoner. Dessutom förser det privata landstinget med stödstrumpor för 5000kr st. Som på marknaden kostar 60kr.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Att privata aktörer skulle bekosta arenan i GBG bedömer jag som uteslutet.

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   Philip; Det fanns ju ett sådant intresse för ett tag sedan, men kommunen nekade ju till det.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis.

 • Kommentar avatar
  Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

  Vet du varför det "helt plötsligt" är två dagars vila istället för att de spelat varannan dag tidigare? Är det för att sjätte matchen inte ska infalla på 1 maj så de ska behöva jobba denna dag? ;)

   Kommentar avatar
   Adam, 1 år sedanSvara

   Djurgården behövde en extra dag vila sägs de ;)

   Kommentar avatar
   Ray, 1 år sedanSvara

   ...och ev en vinstmatch på Lördag i Scandinavium?

   Kommentar avatar
   Christoffer , 1 år sedanSvara

   Jag skulle gissa på att det är för att det annars skulle vara match på Onsdag, 1a maj.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror också det har med 1/5 att göra.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   Enligt Tomas Ros på Aftonbladet är det för att en match 7 alltid ska spelas på en lördag.

   Kommentar avatar
   Stefan Hansson, 1 år sedanSvara

   Tack för alla svar även om jag hade samma misstankar som ni andra?

 • Kommentar avatar
  KF, 1 år sedanSvara

  Kommunen har väl betalat klart för Scandinavium för länge sedan, så alla intäkter därifrån kan öronmärkas för ny arena.


  Lämna en kommentar