Nu börjar kampen mellan "JG "och Mattsson


► Från och med nu slåss Johan Gustafsson och Johan Mattsson om vem som ska gå in i slutspelet som etta i Frölundas kasse.
► I kväll mot Färjestad ser Mattsson ut att få chansen.
► Jag hade ett intressant snack med målvaktstränaren Kristoffer Martin om hur Frölunda ser på matchningen. Häng med.

Rakapuckar.com bild

Målvakstränaren Kristoffer Martin med sina adepter: Johan Gustafsson och Johan Mattsson. Foto: FRÖLUNDA HC

 

MÅLVAKTSFRÅGAN I FRÖLUNDA är alltid en snackis, jag var inne på den med en stump efter 1–4 mot Brynäs i lördags.

Min tes: 

Vare sig Johan Gustafsson eller Johan Mattsson får riktig trygghet med en match här, en match där; jag tycker jag ser två bra målvakter som inte riktigt får chansen att komma in i rytmen.

50/50-tänket kan säkert fungera, men nog borde det vara bättre med några matcher i rad för båda?

Det kan bli så nu. För i och med Färjestadsmatchen på torsdagskvällen (ser ut att bli fullt hus) går Frölundas målvaktsmatchning in i ”slutspels-mode”, så att säga.

– Varje år den här tiden har vi försökt sätta vem som är vår målvakt för slutspelet, ibland har det varit glasklart, ibland har det varit 50/50, säger Kristoffer Martin

** Så är läget nu?
– Exakt. Nu ska de få chansen att visa vad de går för.

Det kan betyda en lite annan matchning, att en het keeper får stå några fler matcher i rad, men vi återkommer dit.

Först om läget just nu, ni vet ju att Gustafsson och Mattsson i princip stått varannan match ett tag, till skillnad från i höstas då först Mattsson och sedan Gustafsson hade längre, rätt framgångsrika, sjok.

Rakapuckar.com bild

Martin:
– När ”JG” spelade några matcher i rad var det för att han behövde komma upp i tempo. Nu har ”JG” i och för sig torskat två, men jag tycker fortfarande han spelat stabilt. Mattsson, han har spelat stabilt oavsett om han spelat flera i rad eller varannan.

** Du håller inte med om att det är bra för målvakterna med i alla fall tre, fyra matcher i rad?
– Ibland. Det beror på var laget är. När ”JG”  spelade mycket var var laget ”down”, då behövs målvakten mer. Nu när vi mer spelar som ett lag, när målvakten får mer hjälp, då är det lättare att spela fördelat. Sedan att det nästan blivit varannan, det har mest blivit så, inte medvetet. Men ”Mattan” fick två i rad, ”JG” också, tror jag.

** ”Blivit så”? På grund av motståndet?

– Lite, men också hur jag vill ha det, om någon behöver få en ny chans. Men anledningen till att vi gick tillbaka till mer 50/50, det var för att laget började spela mer stabilt, stabilare grundspel, försvarsspel; det hade vi inte i höstas. Då behövde vi mer spela målvakterna i sjok.

Anledningen till 50/50-tänket är förstås att Frölunda vill bygga två bra målvakter till slutspelet.

Minimera riskerna.

Om en går sönder ska en (nästan) lika bra kunna hoppa in, som Johan Gustafsson när Lasse Johansson gick sönder guldsäsongen 2015/2016.

Fokus är på utveckling av båda målvakterna – fram till ungefär dags dato.

– Nu spelar vi för slutspelet, säger Martin.

** Och då är det kanske inte varannan match som gäller, om någon visar sig bättre än den andre?
– De kommer få chansen att spela bra, så säger jag. Du får själv räkna ut vad det innebär.

Rakapuckar.com bild

** Låter som det kan bli sjok-matchning igen, om en keeper står ut.
– Än en gång, viktigast är att de får förutsättningar att spela bra. Hösten är utveckling, nu spelar vi för slutspel, för att vinna. Det är den sista fasen inför slutspelet där man ska känna att man går in med bra självförtroende.

** Lättare att göra det om man får stå ett antal matcher i rad, väl?
– Så kan det vara. Det är svårt, men … man känner ofta efter matcher om en målvakt behöver en ny match eller inte. Det är kanske en match där vi förlorar men målvakten gör det jävligt bra, håller kvar laget, då påverkas man om man blir bänkad. Mentalt. Alla journalister ser att vi förlorade, och målvakten är inte bra om man förlorar, vi är ett för bra lag för att säga så. Om vi tar Karlskrona, om (Johannes) Jönsson släpper två, om de förlorar men han tar 40 skott, då har han varit kanonbra. Vi får det aldrig så. Aldrig. Så tycker ni journalister.

Det håller jag inte riktigt med om.

Fans, möjligen.

Vill nog tro att professionella yrkesmän och -kvinnor kan se skillnad på resultat och prestation.

Nå, en sista fråga:

** Ett mål som ”JG” ville ha tillbaka mot Brynäs, säg ett och ett halvt som Mattsson ville ha tillbaka mot HV71, min känsla är att de inte släppt de skotten om de stått flera matcher i rad. Men du håller inte med?
–  Det kan vara så. Absolut. Men när grundspelet blev bättre behövde vi få igång båda målvakterna, få med båda två. Jag vill fortfarande ha med båda i båten, men nu kanske det kan bli lite mer matchning.

Rakapuckar.com bild

Annan fas nu. Slutspelsfas. Även om det återstår 16 matcher i grundserien. Spännande.

***

Min uppfattning: ingen av Frölundas målvakter är en Viktor Fasth, men båda är bra nog för att Frölundas hopp om ett långt slutspel inte ska stå och falla med målvaktsspelet.

Men det är nog läge att börja matcha den hetaste nu.

Både Johan Gustafsson och Johan Mattsson har visat bra kvalitéer när de är inne i matchrytmen.

I kväll får vi se hur Mattsson klarar sig, om det blir några starter i rad.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
6 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Johan L , 1 år sedanSvara

  Hur såg det ut 03? Stod inte Henke och Norrena mycket 50-50 i grundserien. Eller kommer jag ihåg fel?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jo, stämmer. Henke/Norrena tävlade rätt mycket, det höll i en säsong. Svårt minnas om de stod mycket varannan eller mer i sjok, dock.

   Kommentar avatar
   Jock, 1 år sedanSvara

   Om inte mitt minne sviker mig så var det mer i sjok. Hur det än var då så håller jag med om tanken att något/några av dem målen du nämner kunde förhindrats om målvakten varit inne i ett sjok av matcher, matchvana/trygghet. Tror JG kommer att få förtroende i slutspelet, mest pga hans historia som guldmålvakt, men skulle nog personligen föredra Mattsson.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

  Ja! Mycket bra snack, du ger dig inte... och vi får i alla fall en inblick i målvaktstänket...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det fick jag också. :)

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Mycket bra intervju. En del lag, framför allt i NHL kör ju med typ 90/10 eller 80/20 matchning. Det är ju lite väl aggressivt tycker jag. Måste ju inte vara 50/50 men kanske 65/35 eller 70/30 om man vill satsa mer på en av målvakterna. Intressant att höra vad de själva säger. Misstänker nog ändå att de är mer trygga med någon match i rad även om de inte skulle våga kommunicera det utåt. Sen är ju målvakter som alla andra i att de vill spela så mycket som möjligt.

  Min analys av målvakterna är att de är tillräckligt bra för att vi inte ska förlora matcher på grund av dom. Frågan är om de är tillräckligt bra för att vinna matcherna. Det får vi se i slutspelet :)

  • Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Riktigt bra interjuv. Vassa frågor. En del svar hade ju klart platsat hos en politiker men det är ju så det är. Personligen så ser jag ju två olika målvaktstyper i JM & JG den förstämnde mer en klassisk "puckmotare" stabil täcker av den andra mer aggressiv tar mer chanser gör det spektakulära. Med det sagt så är ju båda mkt bra på sitt sätt.

   • Kommentar avatar
    Conta, 1 år sedanSvara

    Bra artikel.Jag håller personligen Matsson som nr1.Gustafsson är ingen dålig målvakt,han har kapacitet det vet vi.Han var ju Guldmålvakten 15/16.Jag kommer ihåg hur orolig jag blev när Lasse gick sönder.Shit tänkte jag nu blir det inget guld.Men JG spikade igen riktigt bra.Men denna säsongen har han ej nåt upp till sin kapacitet.Men vi får väl se hur det blir.
    Sen måste jag vara lite elak här angående journalister och bedömningar av målvakter efter matcher och prestation.Väldigt många journalister är ojämna på den punkten med du brukar ge korrekt och rättvis bedömning Leman.Finns några journalister som borde dra lärdom.

    • Kommentar avatar
     Matte, 1 år sedanSvara

     Tack för en bra intervjuomgång!
     Han har väldigt bra koll tycker jag.
     Bra att JM får stå hemma också ...


     Lämna en kommentar