Jan Mursaks besked till fansen: "Jag är ingen Lasch"


► Jan Mursak gick nästan fem månader utan att se is. Nu är han där han vill vara. 
► Tillbaka i Göteborg, tillbaka i Frölunda, och framför allt – tillbaka på isen.
► De stora pengarna har han gjort i Ryssland och Schweiz. Nu är han i Sverige för att trivas med livet, och så detta:
► – Jag är här för att vinna, och jag känner att jag fortfarande kan spela på en riktigt hög nivå i tre år.

Rakapuckar.com bild

Jan Mursak har tjänat bra pengar i Ryssland och Schweiz. Nu är han där han vill vara, i en klubb där han kan spela för att vinna – och trivas. 


NÄR NI SER Frölunda (youtube, 10.55, torsdag) göra säsongens första ispass ska ni inte haja till om det ser lite kantigt ut för slovenske stjärnan Jan Mursak, 32.

Tisdagens och onsdagens lekfulla, Joel Lundqvist-ledda ispass har varit viktiga för Mursak som inte sett is sedan coronapandemin stoppade säsongen 19/20.

– Jag försöker mest få lite känsla för pucken, har inte åkt skridskor på snart fem månader. Hur hårt man än tränar off ice så är det ändå tufft i början. Det tar nog en vecka eller två att få känslan tillbaka på isen, just nu är jag all over the place … (typ: överallt och ingenstans).

Formen är så där just nu, alltså.

Men Mursak hyser ingen oro.

– Nu ska vi börja träna hårt i morgon (torsdag), det kommer hjälpa mig mycket, åka skridskor, svettas ordentligt, komma tillbaka i matchvikt. Inte så att jag är överviktig, men det är kanske något kilo eller två, och det gör skillnad på isen. Men det försvinner snabbt.

Rakapuckar.com bild

Medan svenska spelare har kunnat köra på is under våren och sommaren har verkligheten för Jan Mursak varit en helt annan. Han berättar:

– Först var jag kvar i Schweiz under lockdown i en månad, jag kom inte ens hem. Sedan när det började öppnas så blev jag körd till Slovenien, nu på slutet har det varit rätt normalt där.

Vardagslivet, ja. För vanliga människor. Men inte för hockeyspelare. De behöver is. Mursak såg sådan först när han anlände Göteborg den gångna helgen.

– Vi har bara fem rinkar i Slovenien, bara en av dem hade is. Där var det sommarcamper för unga, jag hade fått jaga tider supertidigt eller supersent, plus att rinken är två timmar bort från mig. Men vi har gott om tid nu, det är ingen fara.

** Knappast matchredo till på torsdag (HV71, Frölundaborg), va?
– Jag visste inte ens att vi hade match. Men vi får se, bästa sättet att förbereda sig för matcher är att spela matcher.  

Rakapuckar.com bild

Mursak talade oerhört väl om Frölunda och Göteborg senast han var här. Tycktes uppskatta tillvaron. Ingen skillnad i snacket nu.

– Jag tyckte verkligen om allt när jag var här förra gången. Saker gick min väg, jag spelade bra. Jag kände redan när jag lämnade att … det här är inte sista gången i Frölunda. 

Mursak och Frölunda höll kontakten. Parterna kom överens redan i samband med att 031-laget var nere i Biel och bragdvände i Champions Hockey League i december.

– Ja, det var en done deal redan då. Känslorna var ömsesidiga, de ville, jag ville, berättar Mursak.

En och en annan supporter förvånades. Ett liv i alplandet är ju  långt bättre för ekonomin än vad det är i Sverige. Men Mursak trivdes inte i Bern, fick inte den roll, den speltid han önskade, och 32 år gammal tänkte slovenen så här:

– Eftersom jag inte har så mycket kvar av karriären ville jag till en stabil klubb med chansen att vinna något. Jag gillade Göteborg, laget, killarna, organisationen.

Rakapuckar.com bild

Nu är han här igen, Jan Mursak. För att han inte behöver spela för pengar.

– Pengarna var enda anledningen att jag lämnade Frölunda för Schweiz (två säsonger). Och jag spelade fem år i Ryssland, så pengar är inte allting. Jag ville till en klubb där jag verkligen vill vara, inte bara spela för pengar.

I Frölunda blir Mursak dessutom kvar i tre år. Åtminstone är kontraktet skrivet över så lång tid.

** Viktigt för dig?
– Absolut. Det är nog mitt sista kontrakt, viktigt att få känna den tryggheten. Jag har haft en del skador, jag vet att Frölunda kan hjälpa mig att vara frisk, det är viktigt för mig med en organisation som bryr sig om detaljer. De pushar mig också, jag får vara runt yngre spelare. Det och bra fysisk träning, då känner jag att jag fortfarande kan spela på en riktigt hög nivå i tre år. Jag saknade det i Schweiz.

Kraven kommer vara höga på Mursak. Många supportrar minns hans 10+10-facit på de 15 grundseriematcherna 17/18. Dessutom har fixstjärnan Ryan Lasch lämnat Göteborg.

Kan Mursak vara ersättaren? Han är noga med att poängtera motsatsen.

– Jag är ingen Lasch eller (Rhett) Rakhshani, jag är en helt annan typ av spelare. Center, tvåvägs, ingen naturlig målskytt eller poänggörare. Ibland går det min väg, visst vill jag producera här, men jag kan göra nytta ändå, jag vill hjälpa laget vinna oavsett. 

Det är därför han är här, Jan Mursak, han understryker det igen:

– För att vinna.

Rakapuckar.com bild

För att det ska ske, givet hur Frölundas forwardsbesättning ser ut på papperet, kommer det nog krävas en hel del slovensk produktion, må han själv vara blygsam i försnacket. Intressant att följa Mursaks insatser i höst.

Men tveklöst behöver centern med den snygga frisyren tid. Just nu är han ju, som han så träffande uttryckte det, all over the place.

***

10.55 på torsdagsförmiddagen kan ni se Frölundas första riktiga ispass för säsongen.

Ellen Ivarson, från klubbens medieteam, kommenterar. Assisterande sportchefen Björn Liljander är också med för att ge sin syn på det hela. Spelarintervjuer utlovas.

Men det är ingen ispremiär som andra år, inga stora presentationer, tekniktävlingar och annat. Mest en vanlig träning.

Träningarna, ja. De är fortsatt stängda för publik och media, jag fick specialtillstånd i dag eftersom jag hade privata bestyr i går. SHL jobbar för övrigt på en gemensam strategi här, alltså vad gäller möjligeten att se träningar. 

Jesper Sellgren? Han är på plats och träningsdebuterar på torsdagen. Bara Stefan Elliott saknas, kanadensaren kommer först i mitten av augusti, bestämt sedan tidigare.

***

Har Jan Mursak en mycket bra lön i Frölunda? Med SHL-mått – tveklöst. Säkert i trakterna kring 250 000/månad (jag har inte grävt). Men pengarna i framför allt Ryssland men även Schweiz, de är betydligt större. Därav snacket i texten om att Mursak inte spelar för pengarna i Frölunda. Han kunde dubblat lönen, minst, om han stannat i Schweiz.

***

Det här gäller – och det kommer vara än viktigare nu än före coronapandemin:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Vad gick egentligen fel i Bern förra säsongen? Säg så här, Jan Mursak och sedermera sparkade tränaren Kari Jalonen höll inte med varandra om allt. Centern Mursak placerades på en kant.

– Jag spelade men var en i mängden, ingen go-to guy. Andra PP, tredje eller fjärde penalty kill. Jag var en av många. Vi hade inget brett lag, ändå spelade jag i tredjekedjan, jag var fast där med två schweizare som inte var så bra. Alla vet att det sällan finns fyra kedjor med schweizisk talang, men tränaren ville sprida ut oss importer. Det fungerade inte förrän vi bytte tränare (Hans Kossman efterträdde Jalonen 28/1), då fick jag en ledande roll, spelade center, och det gick bra då, tycker jag. 

Från Jan Mursaks Instagramkonto.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
11 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

  Nu är det väl änna dags att lägga ner de här förbaskade riktnummer-referenserna va? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Jaså, är det för gammaldags? Haha. Okej, det får väl bli något annat då.

   Kommentar avatar
   Patric Agblad, 1 månad sedanSvara

   Tror att utöver Göteborg och Stockholm är det ingen som fattar snart :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Haha ... det kanske är så illa. Fan, vad gammal jag känner mig nu.

   Kommentar avatar
   EDWARD 51, 1 månad sedanSvara

   Och själv är jag såpass "modern" att man alltjämt kan använda 031 tillsammans med mitt fortfarande, gamla och behållande hem-nummer. Har idag s.k. mobilt hemtelefoni - efter att de fasta kopparledningarna försvann. :)

   Kommentar avatar
   Conta , 1 månad sedanSvara

   Nej, inte glömma av de gamla hederliga riktnummerna. Fina minnen, minns slutspelet 2003/2004 när Frölunda vann med 8-1 2 gånger om mot Djurgården och Expressen skojade om att Stockholm skulle byta riktnummer. Bort med noll-åtta, in med ett-åtta.

 • Kommentar avatar
  Sandra, 1 månad sedanSvara

  Jag vet att Frölunda och Lasch klippt banden bla bla bla.
  Men jag tror ändå att vi kommer att ha både en Mursak och en Lasch i laget i höst B-)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Man FÅR tro på osannolika saker. Som de säger i Gevaliareklamen: "Plötsligt händer det." Och visst, ibland är det verkligen så. Inte ofta. Men ibland.

   Kommentar avatar
   Patric, 1 månad sedanSvara

   *Trissreklamen. Gevalia har "när du får oväntat besök". Vilket också hade passat in här.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Ah, sorry, blandade ihop dem.

 • Kommentar avatar
  Christoffer , 1 månad sedanSvara

  Jag hör att Frölunda gjort klart med en tredjemålvakt i form av Zackarias Skog, ska spela med Västervik i vinter. Kanske var något gammalt men för mig var det nytt och inget jag kunnat läsa mig till.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

   Zacke är ju Frölundakille, låter logiskt att han är den som används som så kallad "namngiven tredjemålvakt" i slutspelet. Duktig keeper från Hovås HC, nyss tillbaka från universitetslivet i Nordamerika.

 • Kommentar avatar
  E23, 1 månad sedanSvara

  Mister Magic.
  Får han vara hel är han bästa värvningen av alla lag hittills. Nej, jag skojar inte.

   Kommentar avatar
   Micke, 1 månad sedanSvara

   Tveklöst en av de bästa värvningar inför säsongen iaf. Såg man när han va här sist, helt annan fart och pucktempo jämfört med övriga spelare.

   Kommentar avatar
   Jonte, 1 månad sedanSvara

   Håller helt med. Mursaks fart över hela banan. NHL klass. Både offensivt och defensivt. Gjorde han inte hat trick mot HV?

   Kommentar avatar
   Schlätta’ , 1 månad sedanSvara

   Det stämmer alldeles riktigt ! Och ett utav målen var sniper ifrån blålinjen om jag minns helt rätt .

 • Kommentar avatar
  Magnus, 1 månad sedanSvara

  Bra intervju. Fick svar på alla frågetecken man hade

  • Kommentar avatar
   Carl, 1 månad sedanSvara

   Jag hade önskat att vi fick in en "renodlad" målskytt/sniper i laget. Det hade känts mycket tryggare än nu. Även om jag tycker Mursak verkar vara en fin värvning.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

    Det är mycket man önskar som supporter. :) Det förstår jag mycket väl. Men eventuell fw-förstärkning kommer nog när/om behovet är tydligt, alltså isf senare i vinter.

  • Kommentar avatar
   Conta, 1 månad sedanSvara

   Ja en sniper måste in i laget.

   • Kommentar avatar
    Stefan. J., 1 månad sedanSvara

    Tänk om Thomas Sjögren vore 15-20 år yngre. Han var verkligen en riktig sniper.

     Kommentar avatar
     Sothöna, 1 månad sedanSvara

     Mmm där snackar vi sniper. Tror inte Sjögren missa en enda straff. Snärtade alltid in pucken i krysset.

   • Kommentar avatar
    Maxad, 1 månad sedanSvara

    Wellman!!!

    • Kommentar avatar
     Paul Axel, 1 månad sedanSvara

     Jag tycker Jan Mursak är den bästa värvning Frölunda gjort den här säsongen för det är viktigt att lyssna på spelaren, vad han vill. Bra gjort Sjöström.

     • Kommentar avatar
      Jonte, 1 månad sedanSvara

      Sniper. Det kanske växer fram i laget. Mycket talang. Och backsidan ser väldigt spännande ut. Kanske några fler pyttsan från dom i år


      Lämna en kommentar