Det går kanske bättre för Tim i Nordamerika?


► Tim Söderlund hade ingen lyckad säsong. Men nu har han skrivit på för … Chicago Blackhawks.
► Henrik Lundqvists framtid är en snackis på sociala medier efter en bra Expressen-intervju. Men jag tror många misstolkar.

Rakapuckar.com bild

Nya äventyr väntar för Tim Söderlund. Foto: MATHIAS PELKONEN

 
JO, DET STÄMMER – Chicago Blackhawks har skrivit kontrakt med Tim Söderlund. Treårs. Så kallat entry level contract.

En del av er undrar kanske …  varför? Tim platsade ju knappt i Frölunda, gjorde inte mycket väsen av sig när han bröt kontraktet och flyttade hem till Skellefteå heller.

Precis. Just därför.

Chicago ser att Söderlund, 21, inte fått någon fart på utvecklingen hemma i Sverige, man draftade den speedige anfallaren i fjärde rundan 2017 och vill inte kasta bort det draftvalet utan att verkligen ha försökt få ut något av det.

Därför tar Jeremy Collitons klubb över Tim, ser om han kanske kan trivas bättre på små rinkar, i ny miljö, med stor sannolikhet på AHL-nivå med Rockford.

Går det – kanon. Går det inte – äh, småpengar (i sammanhanget) som man lagt ut då.

Rakapuckar.com bild

För Tim – vars kontrakt med Skellefteå gått ut – tror jag det är helt rätt att testa nya jaktmarker. På de svenska kom han inte loss. Kan knappast bli sämre av att han försöker lära sig att stå på egna ben på andra sidan Atlanten.

Jag tror just det är grejen. Mogna. Utvecklas mentalt.

Kör hårt, känner jag.    

***

Expressens Magnus Nyström har bra snack med Henrik Lundqvist i dag, och det här citatet av Henke har – ser jag på sociala medier – fått en del att tro att han snart ska återförenas med brorsan Joel i Frölunda:

– Jag vet inte om jag blir kvar i Rangers hela karriären. Jag har två år kvar på kontraktet och det har alltid varit mitt mål att vara kvar i Rangers. Men när man kommer upp i åren vet man aldrig. Jag har en egen agenda, men vill klubben något annat så får jag vara lyhörd för det. Det går inte bara att köra sitt eget race. Det är inte alltid drömmen är realistisk, vi får se hur det blir. Nu fokuserar jag allt på VM.

Rakapuckar.com bild

Man ska förstås aldrig någonsin säga aldrig, ibland chockas man, men jag tror mer det handlar om att Henke kanske hamnar i en position där han går med på att ge upp sin ”no-trade clause” än att han flyttar hem till Sverige.

Om Rangers vill fortsätta sitt ombygge, detta i ett läge där a) ryssbulgaren Alexandar Georgijev än mer utmanar om nummer 1 nästa säsong och b) klubben även gjort klart med ryske stjärnmålvakten Igor Sjestjorkin, 23, från SKA St Petersburg, då skulle man förstås kunna tänka sig att klubben från det stora äpplet ville se vad man kan få för Lundqvist. 

Men någon ska vilja ta över svenskens feta kontrakt också. Nå, den dagen … 

Jag har lite svårt att se Rangers släppa hem Henke till Sverige och Frölunda, lite svårt att se att det är vad som står högst på dennes önskelista skulle han känna sig tvingad att lämna den klubb där han helst av allt vill vara, men … okej, allt kan hända.

Fast kanske knappast just det.  

Henrik och Joel får nog hitta på andra saker tillsammans.

***

Efter en enda säsong i Frölunda lämnade Adam Almquist för Bern och var med och vann guld i NLA efter seger mot Calle Klingbergs Zug i finalen.

Rakapuckar.com bild

Schweizisk media rapporterade i dag att Almquist, 28, inte blir kvar i Bern. På väg tillbaka till SHL, eller andra utlandsuppdrag, tro? Att Frölunda skulle hugga efter att Almquist lämnat Göteborg i förtid håller jag inte för troligt.  

***

Snack med Theodor Lennström här signerat HockeyNews.se. Inte så mycket mer konkret angående det där NHL-intresset.   

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
10 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Epoe, 3 månader sedanSvara

  Sjestiorkin

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Ja, det är möjligt att det är bättre så folk inte missförstår, tror det är "tjorkin", det är ju "jå/jo"-ljudet här, som i Fjodorov. Dock brukar det kyrilliska tecknet "ë" skrivas "jo" på svenska, men här, med ett "t" framför finns kanske risk att någon läser fel. Ska fundera på den.

 • Kommentar avatar
  Hedda, 3 månader sedanSvara

  Bor i Hv land och där pratas det flitigt att Adam ska komma hem till Hv igen har visst startat ett företag i Jkpg med en annan Hv ikon Niclas Thorp.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   HV känns väl hetast om Adam vill hem till Sverige, det håller jag med om.

   Kommentar avatar
   Mattias L, 3 månader sedanSvara

   Ja, om nu inte Frölunda ville vara med i racet om Sigalet känns det ju konstigt om man ville hugga på Almquist istället. Han lär ju inte vara gratis heller, och har bara en säsong i klubben. Hade säkert varit annat läge om han varit en egen produkt och gått hela vägen genom egna leden. Vore ju kul dock om han hamnar i SHL, kanske då HV.

 • Kommentar avatar
  Robin, 3 månader sedanSvara

  Svårt att se att Henke överhuvudtaget vill fortsätta i NHL om han tradeas.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 3 månader sedanSvara

   Hur mycket har Henrik Lundqvist att säga till om själv? En no-trade clause, kan man förhandla bort den? Har svårt att se att han skulle lämna NHL?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    No-trade betyder ju att han kan inte trejdas om han inte själv godkänner det. Men om NYR fortsätter vara svagt, om han vill ta en sista chans i bättre lag, om NYR ber honom att ge upp den mot att de betalar en del av lönen ... vem vet, jag har blivit förvånad förr. Men jag säger inte ATT det kommer hända.

  • Kommentar avatar
   Mikael O, 3 månader sedanSvara

   Låter på Joel som att nästa säsong kan vara den sista, och Henke går säkert i liknande tankar.
   Han vill antagligen stanna i Rangers men tvekar på om han mentalt orkar en till säsong i NHL:s bottenskikt om/när andra (bättre) lag är sugna på att värva honom.

   • Kommentar avatar
    Sandra, 3 månader sedanSvara

    Jag tror inte heller Grauers är beredd att äventyra föreningens ekonomi för att Henke ska få spela hemma en säsong. Om Henke skulle överväga det skulle han vilja ha betalt för det. Frölunda har en förstklassig målvakt (Mattsson) och en lokal kille med potential (Rubin). Jag minns när Nubben brände alla Frölundas guldpengar utan strategi. Det är inte Grauers stil att slänga ut så mycket pengar på så kort sikt. Det uppskattas!
    Henke har också alltid varit tydlig med att han är en new yorker och att han vill avsluta sin karriär där. Det hoppas jag att han får göra.

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 3 månader sedanSvara

     Skulle Henke vilja ha betalt för att spela ett år i VF så är det i det närmaste skrattretande, vad ska han med dom pengarna till?

     Kommentar avatar
     Christoffer, 3 månader sedanSvara

     Håller med, Peter. Jag tror inte Henke kommer att spela i VF. Rent generellt är det nog svårt att gå från att flyga privatjet, bo i lyxhotell etc. till att sätta sig på bussen eller tåget. Men om han nu skulle välja att spela i VF så är det inte för pengarna. Även om han skulle bli bäst betald i SHL på långavägar, så är det inte inget mot vad han redan tjänat... Om han skulle vilja spela i VF, så är det för att återigen få spela med brorsan.

     Kommentar avatar
     Sandra, 3 månader sedanSvara

     Och med två kompetenta målvakter i laget så skulle inte jag tycka det var värt att betala Henke dom pengarna bara for the fun of it. Jag säger som Leman - Henke och Joel får hitta på annat ihop. Jag tror inte att Henke skulle gå ner jättemycket i lön sitt sista år som han kan dra in pengar. Jag vill bara lyfta att han t.ex. har gjort spelreklam. Så trots att han har gott om pengar är de uppenbarligen inte helt oviktiga för honom. Jag är tacksam för de år han gjorde i Frölunda när han var bäst och är nöjd med det :)

     Kommentar avatar
     Cheffing, 3 månader sedanSvara

     Nu har jag för mig att han petade in de pengarna i en ny stiftelse här i Sverige för lokala idrottsföreningar och spelbolaget satsade lika mycket. Så det gjorde han inte för pengar.

     Kommentar avatar
     Sandra, 3 månader sedanSvara

     Okej fair enough - men jag tror ändå att ni fattar min poäng

     Kommentar avatar
     Christoffer , 3 månader sedanSvara

     Jag tror det är svårt att fatta hur mycket pengar man tjänar i NHL. Nästa säsong tjänar Henke 7 miljoner dollar. Med dagens kurs blir det 67 miljoner kronor. Det är mer än hela Frölundas spelarbudget. (2016 var den ungefär 44 miljoner). Det finns med andra ord ingen chans att Frölunda skulle kunna betala Henke lika mycket som han tjänar i NHL. Även om han skulle vara bäst betald i SHL (~400+ k / månad) så är det mindre än 1/10 del av vad han tjänar där. Dvs kommer han till SHL så är det inte pga pengarna, för honom kvittar det nog om han tjänar 200 k eller 400 k, då allt är extremt litet jämfört med vad han har tjänat. Men som sagt. Jag tror inte han kommer tillbaka till SHL. Om han inte spelar i Rangers, så tror jag antingen att han lägger av, eller spelar för någon Stanley cup contender.

   • Kommentar avatar
    Martin , 3 månader sedanSvara

    Henke bör väl va lite sugen att köra 1-2 säsonger med ert lag som skulle kunna utmana om titeln, NYR lär harva i botten ett tag... till vf, nä, allt att förlora här på nåt sätt...
    Unnar Henke en SC titel!

    • Kommentar avatar
     Cheffing , 3 månader sedanSvara

     Att Henke skulle komma ”hem” - var det nu är - känns något långsökt kan jag hålla med om.
     Jag kan dock tycka att man underskattar lite av det som varit mycket av hans profil i den här ekvationen: viljan att vinna.
     Att stå längst bak i ett lag som uttalat går för en hamna-sist-säsong är nog påfrestande för honom, 37 år ung. Det som ställer till det är hans uttalade lojalitet mot NYR, gör den att han sitter kvar eller får den honom att flytta på sig? Vart skulle han då? Mycket frågor och inga svar. Inte den här sidan midsommar 2020 kanske....
     Men det är klart är viljan att vinna och att avsluta som mästare riktigt stor, parat med närhet till familjen under ett år så kan ju Frölunda vara ett alternativ till Zug eller Islanders?

      Kommentar avatar
      Kba, 3 månader sedanSvara

      Islanders är nog inte intresserade med den lönen Henke har, sen så har Greiss kontrakt över nästa år och dom kommer garanterat att försöka förlänga med Lehner som har många år kvar att spela.

    • Kommentar avatar
     Greg , 3 månader sedanSvara

     Svårt att se att Henke skulle återvända till shl.
     Däremot kanske han börjat fundera på att vinna och att de kanske inte är helt realistisk att de kommer gå att vinna med Rangers dom närmsta åren. Jag skulle inte bli förvånad om han hamnar i en toppklubb som har chans att vinna.

     • Kommentar avatar
      Maxad, 3 månader sedanSvara

      Hade jag varit i Henkes position, så hade jag pröjsat VF 5 mille för att få göra en sista säsong med brorsan och på så sätt givit tebax för allt vad fans och vf gett honom.


      Lämna en kommentar