Vi borde prata mer om Lias Anderssons mod


► Det är en sak jag tycker glömts bort i allt snack om Lias Andersson:
► Hans mod. Modet att prata om att han inte mår bra.
► Och så detta: inget i Mr Madhawks uppgifter om Ryan Lasch och Rhett Rakhshani är det minsta förvånande. Tvärtom. Jag var ju inne på precis detta nyligen.

Rakapuckar.com bild

Lias Andersson vågar prata om sådant män inte pratade om förr. Det är bra. Ryan Lasch och Rhett Rakhshani kan vara inne på sina sista säsonger i Frölunda.   


VAD GÄLLER DET här med Lias Andersson är det ju rätt mycket som diskuterats.

Fått nog med chanser av New York Rangers? 

Inte varit tillräckligt bra?

Naivt, ungdomligt att ledsna på farmarligan och dra hem? 

Bättre att slita ont några år – eller kanske tvärtom, smartare att starta om i Sverige?

Folk har åsikter, ser jag, och det är väl okej, så länge dessa inte är allt för bestämda och starka. Ingen av oss vet ju vad som ligger bakom, ingen av oss har nog med fakta för att slå fast ditt eller datt.

Rakapuckar.com bild

Men mitt i allt slås jag av en sak – hur modig Lias Andersson är.

Han går tvärtemot det gamla machoidealet, vad vi ser är liksom en Robin Lehner light-situation.

Lias hade, när jag och många andra pratade med honom i går, inga problem med att säga att han behöver läka både kropp och själ.

Det fanns ingen skam i att prata om att han mått (och säkert mår) dåligt mentalt.

Precis som Patrik Berglund (Djurgården) gjorde när han lämnade Nordamerika och gav upp herrans mycket mer pengar än Lias – för att den mentala hälsan var viktigare.

Precis som Robin Lehner gjorde när han gick ut offentligt med sin beroendeproblematik, sin ADHD, han gjorde det med vetskap om att det kunde sätta käppar i hjulet för hans framtida NHL-karriär, men han gjorde det likväl – för att den mentala hälsan var viktigare.

Rakapuckar.com bild

Lias Andersson är kanske inte på samma nivå, men det är inte heller riktigt poängen.

Allt fler unga män vågar berätta när de inte mår bra i själen. 

Det hade aldrig förekommit när jag var ung. Det förekommer allt oftare nu.

Jag tycker det är glädjande, värt att uppmärksamma. Vi borde prata mer om det.

***

Mr Madhawk har uppgifter som säger att både Ryan Lasch och Rhett Rakhshani har bra utlandsbud, och … ärligt talat, ni som hänger här på sajten kan omöjligt vara förvånade.

Jag pratade med Frölundas sportchef Fredrik Sjöström strax före jul, då sa han saker som, angående Lasch: ”Finns det minsta chans att behålla honom, så …”

Ganska tydligt för mig. ”Finns det minsta …” Frölunda vet att det kommer bli svårt.

Jag skrev så här:

”Min känsla: Ryan Lasch har varit i Göteborg och Sverige sedan början på 2015, gjorde en utflykt till Schweiz 2016/2017, han har vunnit två gånger med Frölunda, han vann med Bern, han har hyllats som en ledande spelare, han fyller 33 i januari och … tja, är det någon gång det ska vara aktuellt med att testa kvalitéerna i KHL, göra de riktigt stora pengarna som tryggar en del av livet, då är det väl nu?”

Rakapuckar.com bild

Det står jag fast vid, och det behöver heller inte vara the end of the world. Någon gång måste Frölunda e.la. (efter Lasch) ta form, andra ska ta ansvar, ett nytt, kanske lite annorlunda, lag ska byggas.

Ryan Lasch har gjort fantastiska saker för Frölunda. Någon gång måste det ta slut. Jag blir ytterst oförvånad om det gör det i vår.

Vad gäller Rhett Rakhshani skrev jag:

”Det kan finnas andra anbud som lockar även Rakhshani, menade Sjöström. Naturligt med en sådan reservation, 31-åringen (32 i mars) är inne på sin femte SHL-klubb sedan han kom till Sverige.”

Rakhshani har aldrig varit mer än två år i samma klubb sedan han kom till Sverige, jag vet inte varför det skulle brytas just i Frölunda. Dessutom kan han vara stjärna på annat sätt i NLA (Schweiz) än i SHL där det är mycket svårare att göra mål. 

Frölunda har många lovande ungdomar som knackar på dörren, Laschs och Rakhshanis löner skulle frigöra möjligheter för en del spets, kanske delvis andra spelartyper.

Nå, den som lever får se.

Nu stänger vi butiken för i dag.

Rakapuckar.com bild

*** 

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
24 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Johan Carlander, 6 månader sedanSvara

  Känns lika logiskt som sorgligt att Lasch lämnar i vår, men som den naiva dåre man är så slutar man inte att hoppas!

   Kommentar avatar
   Nils, 6 månader sedanSvara

   Ryan Lasch kom tillbaka till Frölunda efter Schweiz för att familjen ville bo i Göteborg igen som dom älskar. Familjen betyder mycket när Lasch väljer vart han ska spela ishockey, så det är nog inte omöjligt att han stannar. Men man ska aldrig säga aldrig.

 • Kommentar avatar
  Tobbe, 6 månader sedanSvara

  När unga killar drar över till NHL, så blir det en väldigt stor social omställning. Nytt land, ny stad långt från kompisar och familj i Sverige. Om det inte funkar 100% utanför isen, så blir det nog svårt att få det att stämma på isen

   Kommentar avatar
   Håkan Schoultz, 6 månader sedanSvara

   Jag tror faktiskt det är tvärtom. Det blir aldrig som att bo hemma. Alltså aldrig 100% bra utanför isen. Det är på isen det måste funka.

 • Kommentar avatar
  Mikael , 6 månader sedanSvara

  Jag önskar Lias all lycka. Hoppas självklart han snart mår bättre.

  • Kommentar avatar
   Patric Agblad, 6 månader sedanSvara

   Eftersom jag tror att Joel spelar ett år till tror jag att det är bra att Lasch lämnar i sommar, så att vi inte måste anpassa oss till att vara utan båda på en gång.

    Kommentar avatar
    Patric Agblad, 6 månader sedanSvara

    Eh, såklart spelar Joel ett år till eftersom han har kontrakt... :)

  • Kommentar avatar
   Martin , 6 månader sedanSvara

   Tycker Lias gjorde en lysande intervju igår, sa som det var att han inte mår bra, sen får man väl se vad det egentligen är som hänt. Moget, öppet och ärligt. Bara att önskar honom allt gott och att han snart är tillbaka på banan, oavestt vart.
   Gällande Ryan och Rhett, har mycket svårt att tro att någon av dom skriver nytt med VF. Klart dr ska utnyttja Läget att tjäna lite extra pengar, unnar särskilt Ryan det som ändå varit hos oss några år och alltid bidragit och producerat!

   • Kommentar avatar
    Petrus Konvalj, 6 månader sedanSvara

    Bra resonerat kring amerikanerna. Nu som Rylander ska gapa om livstidskontrakt för Lasch igen? Om fem år kommer vi läsa om hur JR verkligen vill ha tillbaka Ryan till VF ihop med Kallio.

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 6 månader sedanSvara

     Känslan är tyvärr att både lasch och rhett lämnar. Hade man kunnat behålla lasch så ser jag inte rhett som en så stor förlust. Men om båda drar så tror jag att både gormley och stollen också lämnar. Av dessa fyra så ser jag bara lasch som en tung förlust. Mm, blir intressant att se vad som händer till våren. Det frigörs en del pengar om dessa fyra försvinner.

      Kommentar avatar
      Petrus Konvalj, 6 månader sedanSvara

      Varför skulle Stollen och Gormley lämna för att 81/49 lämnar? Det är inte juniorsport där man följer med bäste kompisen. Money rules.

      Kommentar avatar
      Daniel B, 6 månader sedanSvara

      Petrus, självklart ingen juniorhockey men jag skrev ”tror”. Har en känsla att det kan bli så.

    • Kommentar avatar
     Moa, 6 månader sedanSvara

     Utan Lasch blir vi ett mitten lag, typ som dif/malmö.

      Kommentar avatar
      Moa, 6 månader sedanSvara

      Snart kommer nog även GP ut med en artikel om hur "Fredrik Pettersson vill spela med Joel i Frölunda igen, snart....men inte ännu". Det brukar komma en sådan artikel varje nytt år ifrån GP. Själv tror jag att myggan aldrig mer kommer spela i Göteborg.

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

      Äh. Det finns nya och bättre spelare där ute. En förlorade spelare är en möjlighet att bli bättre. Tänk hur mycket pengar som frigörs med rätt och Rajjan går vidare och Joel kanske har ett kontrakt som blir något "billigare" nästa år. Varför inte lägga lite av de pengarna på Oskarshamns lilla gubbe?

      Kommentar avatar
      Sothöna , 6 månader sedanSvara

      Flugan

    • Kommentar avatar
     Lövet, 6 månader sedanSvara

     Du har rätt om Lias. Väldigt modigt och de som dömer utan att ha fakta, skämskudde på er...

      Kommentar avatar
      Sothöna , 6 månader sedanSvara

      Du som sitter på fakta kan väl dela med dig...

    • Kommentar avatar
     Pehr, 6 månader sedanSvara

     Större chans att Frölunda satsar på att ta in Lias om tillfälle ges nu då kanske? Om Rhett exempelvis skulle vara påväg bort inför nästa säsong, vet att dom inte är liknande speltyper , men ändå kanske en spelare att fylla en framtida lucka med.
     Sen nästintill omöjligt att ersätta Lasch, han har nästan varit för bra för shl, så de kommer bli en tuff lucka, om de nu blir så att dom lämnar vill säga. Man håller ju alla tummar i världen för Lasch. Extremt grym hockeyspelare.

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 6 månader sedanSvara

      Lika bra att vända blad helt och börja om med ett vitt papper om det blir SHL. Växjö...

      Kommentar avatar
      Sothöna , 6 månader sedanSvara

      Ni får mer än gärna ta honom. Noll klubbkänsla så han skulle passa utmärkt som legoknekt i Lakers. Lemans jämförelse med Patrik Berglund haltar betänkligt. Berglund hade en lång och framgångsrik karriär i NHL. Andersson har inte visat att han duger i Nordamerika. Att då vägra spela indikerar allt annat än professionelt kynne. Kasta medaljer på läktaren? Ja, jävlar... Men enligt Andersson står klubbarna på kö så vad lipar han om...

      Kommentar avatar
      Julius, 6 månader sedanSvara

      Och exakt vad vet du om detta???? Onödigt med uttalande i total okunskap helt utan insikt! Vad vet du tacksam för den informationen

      Kommentar avatar
      Sothöna , 6 månader sedanSvara

      Att han gjort sig skyldig till kontraktsbrott som vägrar spela.

      Kommentar avatar
      Julius, 6 månader sedanSvara

      Sothöna du har inte en aning ändå skall du gapa! Inte för inte alla vill slippa dig och dina uttalande här.. du är en ensam mäniska..

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Sothöna: En sak att du oftast är otrevlig mot andra människor, men du brukar ju i alla fall förstå skriven text. Jämförelsen med P Berglund haltar inte alls, båda satte sin mentala hälsa framför NHL-karriären, DET är vad texten handlar om. Sedan är situationerna olika, andra pengar, annan plats i livet, i karriären, men båda vågade prata om sitt mentala "mående", det är det jag tar upp ovan. Nog kan du förstå det. Sedan, allt detta trams med "legoknektar", för det första är det Rangers som avgör när, var och om Lias spelar hockey i Sverige, för det andra, om han själv fick välja, då borde han ju spela i HV för att inte betraktas som legoknekt, det var i Jönköping han förädlades och skolades som junior. Nå, hela legoknektsresonemanget är ju fånigt, bygger mest på en avundsjuka gentemot Växjö Lakers och dess framgångar.

      Kommentar avatar
      Julius, 6 månader sedanSvara

      Amen

      Kommentar avatar
      Sothöna , 6 månader sedanSvara

      Vem är avundsjuk på Växjö? VF har helt andra framgångar och historia än Växjö. En plastklubb utan historia. Fortsätt du med ditt daddande av Andersson. Han är patetisk. Du är patetisk.

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

      Nu är det snart block även på den här IP-adressen, Sothöna. Gud ska veta att jag givit dig chanser, men du gör inget annat än att förstöra för människor här inne. Jag anar att du inte mår bra, men ... ändå.

    • Kommentar avatar
     Per, 6 månader sedanSvara

     Lasch har ju nästan ensam burit oss de senaste åren. Jäkligt spännande att se hur man tänker kring ev ersättare.

     • Kommentar avatar
      Sothöna , 6 månader sedanSvara

      Tror inte man tänker i termer av att ersätta Lasch. Han är outstanding i SHL. Utan honom hade vi inte haft framgångarna på senare år.
      Blir till att bygga något helt annat om han lämnar. Kan tänka mig att de yngre ges betydligt mer utrymme och att man tar några mellanår. Idrott går i cykler och möjligen är det dags för Frölunda att dippa några säsonger.

       Kommentar avatar
       E23, 6 månader sedanSvara

       Kan ligga mkt i detta. Bygga om.

     • Kommentar avatar
      Peter, 6 månader sedanSvara

      Herre gud finns 6 lag som är lika bra som Frölunda och dom har ingen Lasch, visst har han varit bra men man faller inte med en gubbe! Och ärligt 5 mot 5 är finns det flera i SHL som är bättre.
      Och nu är han dessutom sönder läst i SHL i powerplay också.
      Nej vi får tacka då för flera grymma säsongen, men livet går vidare och och det kommer alltid nya tider.

      • Kommentar avatar
       Sunken , 6 månader sedanSvara

       Johan Sundström är och har kapacitet att var minst lika bra som Lasch

       • Kommentar avatar
        VF, 6 månader sedanSvara

        Om ni lyssnar på rylanders intervju med Rhett.
        Så kommer ni få en annan bild på Ryan och rhetts tänk.
        Det trivs otroligt bra i Göteborg och deras fruar är med otroligt bra vänner och trivs fantastiskt i Göteborg.
        Så tror inte pengar lockar denna gång.
        Utan mer hur familjen trivs här.

         Kommentar avatar
         Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

         Det är min uppfattning, efter att hade pratat både med R&R och folk runt om, att de trivs jättebra i Göteborg. Och självfallet är inget omöjligt. De KAN bli kvar. I den här branschen är det enda man vet att man inget vet, du vet. ;) Men jag skulle inte sätta pengar på det.

         Kommentar avatar
         Robban , 6 månader sedanSvara

         Ja om inte ja minns helt fel så hade väl Ryans fru som krav innan dom gifte sig att dom antingen skulle flytta till Finland eller tillbaks till Sverige. Och då blev det ju Göteborg eftersom dom trivdes så bra där. Men allt kan ju ändras med tiden. Skulle dock inte bli alltför förvånad om han stannade kvar i Frölunda.

       • Kommentar avatar
        ABRIS, 6 månader sedanSvara

        Lasch, lika fantastisk som han är i offensiv zon lika urusel är han i försvarszon, så när han inte levererar i anfallszon så har man inte mycket mer nytta av honom, det funkar att ha en sån kille i varje lag men det är inte en spelare som bär ett lag över tid? Det är spelare som Joel, lasu, Sundström, Carlsson, Hjalmarsson. Det är den typen av spelare som gör det möjligt för en spelare som Lasch att leka med motståndarna, ska inte vara orolig att tappa Lasch, finns bara nya möjligheter, :)

         Kommentar avatar
         Sothöna , 6 månader sedanSvara

         Det är precis det han gjort att som SHLs bästa spelare burit Frölunda till dubbla SM-guld och CHL-titlar. Utan Lasch hade det inte skett.

       • Kommentar avatar
        Rikard S, 6 månader sedanSvara

        Tråkigt att Lias mår dåligt men svårt att se att det finns något värde för honom för någon annan NHL klubb.. Han blev draftad för högt. Omstart i HV71 kanske är bäst för honom, om Rangers tillåter, vilket dom bör. Hans värde kan ju egentligen bara gå upp genom spel.
        Lasch och Rhett är väl inte så konstigt egentligen. Ska bli spännande att se vilket lag Frölunda blir utan främst Lasch. Bara att tacka för hans tid här.

        • Kommentar avatar
         Peter, 6 månader sedanSvara

         Respekt för Lias, och vad som har hänt i NHL så är det människan Lias som går först inget annat.
         Om han nu väljer att starta om i Sverige så är det väl Frölunda som gäller får vi hoppas, tryggheten och närheten till klubben han mest förankring till med all historia det finns i familjen Andersson.
         Du är mer en välkommen till mitt Frölunda om du vill starta om Lias!!!!

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 6 månader sedanSvara

          Jag har skrivit det ett antal gånger, OM Rangers låter Lias spela hockey i Sverige så gör man det där man tycker det är bäst för honom; mer Rangers än Lias som väljer, alltså.

          Kommentar avatar
          Rikard S, 6 månader sedanSvara

          Nästa säsong kan det vara intressant men ser inte att Lias tar plats i dagens läge.. Därför tror jag HV71 kan vara en lösning för honom kortsiktigt men som Leman säger är det Rangers som bestämmer men menar, han kan bara bli värd mer för dom i en trade OM han spelar hockey. Nu är han nog inte värd många ören.

        • Kommentar avatar
         Bosse , 6 månader sedanSvara

         Inte bra att Lasch lämnar, men blir värre när Joel gör det

         • Kommentar avatar
          E23, 6 månader sedanSvara

          Lasch blir extremt svår att ersätta. Ge honom det bästa kontraktet i frölundahistorien. Treårskontrakt med extra allt.

          • Kommentar avatar
           Nico, 6 månader sedanSvara

           Normalt sätt så brukar det vara en hackkyckling!
           Men här har vi en Kyckling som hackar på alla.

            Kommentar avatar
            VF, 6 månader sedanSvara

            Touché! Det lyser igenom rätt ordentligt att enbart den egna åsikten är den rätta, och motsägs den, så är man per automatik dum i huvudet. Uppenbarligen mår inte människan bra.....

          • Kommentar avatar
           Per, 6 månader sedanSvara

           Många undrar och har funderingar kring Lias och hans agerande, vilket är förståeligt. Varför inte tala ur skägget? Berätta vad som hänt så slipper alla skjuta från höften. Hoppas Lias har bra rådgivare som kan få honom att förstå vinsterna med att tala ut. Gör han inte det kommer många undra om det är en liten skitsak.

           • Kommentar avatar
            Sami, 6 månader sedanSvara

            Det är inte lätt att göra det som Lias gjorde. Men vi som är utanför hans närmsta krets vet ju inte anledningen till varför han åkte hem annat än det som han har sagt. Men han har väl varit i Rangers nu två år och åkt upp och ner mellan NHL och AHL och det lär inte varit lätt för honom och hans psyke att en 18 årig Kaapo Kakko kommer från den Finska ligan och tar en plats i Rangers direkt och han själv skickas ner till farmarlaget. Hoppas att han får ordning på både kropp och själ och att Rangers låter honom spela någonstans denna säsongen. Annars om de inte låter honom spela, så kommer det bli en lång semester och sommarträning för Lias inför nästa säsong...
            Vad gäller Lasch och Rakster, så är det ju lätt att förstå om de går efter pengarna och dit där de får högsta lönerna. Båda har några år kvar av karriären och det börjar bli sista chansen att tjäna miljonerna som erbjuds i Schweiz och KHL...

            • Kommentar avatar
             Bengt Andersson, 6 månader sedanSvara

             Lias fixar nog framtiden på ett bra sätt genom att göra så som han gör, hälsan måste gå först, mentalt är det nog helt rätt väg att gå och vara öppen med problemen, bra för andra unga spelare att lära sig av. Nu hoppas ju alla att Lias mår gott igen. Han är ung och kommer säkert till baka på hög nivå, tålamod behöver inte bara Lias, även dagens unga spelare i VF och inte minst vi som skriver här.Tycker även att de spelare som vill lämna nu i vår skall göra det utan en massa övertalningar med extra sedelbuntar, satsa på inhemskt som VF senaste åren har fått respekt för i hockeykretsar, det finns unga lirare som säkert vill satsa i VF, exp-vis från Timrå, Modo, och alla andra lag som kanske inte kvalar in till SHL i vår,. Ta vara på den fina ledartrojkan i VF genom att ge dem ännu mer chans till att få utveckla lovande unga hungriga spelare i Frölunda till säkert ett bra pris.


             Lämna en kommentar