Kom igen, SHL – kaxa upp er, berätta om besluten


► Joakim Lindström anmäldes inte. Helt okej.
► Nils Andersson anmäls inte. Det är kanske också helt okej.
► Men kom igen, SHL – det är dags att bli proffsigare och ge besked om hur ni tänker, varför ni agerar som ni gör.
► Folk ska inte gå och undra, fans ska inte stimuleras till konspirationsteorier.
”När snackisar dyker upp – adressera dem”, skriver jag i en krönika för HockeyNews.se.

Rakapuckar.com bild


 

ATT DET INTE blev någon anmälan för Nils Andersson efter vad som ur i alla fall en vinkel ser ut som en huvudtackling på Mats Rosseli Olsen klagar jag inte på.

Precis som andra bilder förändrade synen på Joakim Lindströms Oskar Steen-crosscheckingar så har väl SHL:s situationsrum sett Andersson vs Rosseli Olsen på annat vis än vi vanliga dödliga och kommit fram till att det inte var en huvudtackling.

Fair enough. 

Men så berätta det då.

Argumentera för er sak, SHL.

Nu tänker ju en stor del av Hockeysverige så här: ”SHL skiter i huvudtacklingar bara för att det är slutspel.”

Så är det (hoppas jag verkligen!) säkert inte.

Men bara att folk tänker så är olyckligt.

Och det var likadant efter Lindström vs Steen, ingen anmälan, ingen förklaring, allt bara rann ut i sanden, kvar stod Hockeysverige med sina konspirationsteorier.

Varför? Varför inte agera med tydlighet, SHL?

Rakapuckar.com bild

Så här skriver jag i krönikan för HockeyNews.se:

Vad SHL tyckte, vad Christer Lärking & Co i situationsrummet tyckte, det kom aldrig fram.
Jo, visst, vi förstod att Lindströms crosscheckingar inte bedömdes avstängningsvärda, men:
* Varför anmäldes inte Lindström?
* Hur argumenterade Lärking & Co?
* Hur kom man fram till sitt beslut? 
Jag hade verkligen önskat mig ett kaxigare SHL, en självsäkrare liga, en som förstod att när det snackas ute i stugorna, när folk undrar vad i helsike SHL sysslar med, då är det läge att harkla sig och ta till orda.

## Även en icke anmäld spelare är en en snackis.
## Även en icke anmäld spelare tarvar en förklaring, i text- eller videoformat.
”Så här tänkte vi.
Så här resonerade vi.
Så här kom vi fram till vårt beslut.”

Här kan ni förstås byta ut ”Lindströms crosscheckingar” mot ”Anderssons tackling” om ni vill, men det är inte personerna som är intressanta här, det är SHL:s agerande.

Det måste ligga i ligans eget intresse att tala ett tydligare språk, stå upp för sina beslut, för även en icke-anmälan är ju ett sådant.

Rakapuckar.com bild

Jag är övertygad om att SHL och dess situationsrum fattar rätt beslut i en övervägande majoritet av fallen.

Ser bilder vi inte gör.

Har tillgång till alla fakta.

Men så berätta det då!

Jag tycker fansen förtjänar det.

***

Det verkar inget bra med Malmös Lars Bryggman, ser jag i Kvällsposten. Trist om krocken med Max Friberg ska ha fått så olyckliga konsekvenser.

Jag tycker Bryggman varit riktigt bra. Vill gärna se mer av honom. Tufft avbräck för Malmö om ...

Hur det är med Joel Mustonen hoppas jag få besked om i samband med Frölundas träning (12) i dag. Men jag vet hur det är med besked om skador i den klubben …  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Mattias, 11 månader sedanSvara

  Mycket bra, Leman! Jag gillar ju att domarna vid videogranskning gått från att bara peka på mittcirkeln eller göra wash out, till att lite kortfattat förklara varför man fattat det beslut man gjort. Vore väl alldeles utmärkt (för att inte säga nödvändigt) om det kunde gälla även från SHL i den här typen av ärenden.
  Sen hoppas jag att man tar en rejäl diskussion kring det här med smällar mot huvudet, cross-checkingar och annat, att man sätter ned foten och bestämmer vad som ska gälla. Så enkelt är det väl inte, så naiv ska jag inte vara, men något måste ju iaf hända. Tydlighet, krafttag, kontinuitet.

  • Kommentar avatar
   Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

   Jag håller helt med dig och känner själv att SHL inte bryr sig alls om oss tittare. Känns som att deras attityd är att de är de högsta hönsen och sitter på all makt medan vi är pöbeln. Extra saker som gynnar oss och vi skulle tycka om är oviktigt så länge de tjänar pengar.

   • Kommentar avatar
    Marcus, 11 månader sedanSvara

    Vet du hur biljettförsäljningen går till imorgon?

     Kommentar avatar
     Gustav, 11 månader sedanSvara

     Över 10.000 sålda enligt Rylander på GP. Blir säkerligen 12.044 imorgon.

   • Kommentar avatar
    Peter Paegle , 11 månader sedanSvara

    Håller med ! Man vill få en vettig förklaring. Men fallet " Lindström " såg jag faktiskt situationen på CMore.....och crosscheckingen tar i bröstet och axlar ( inte huvudet ) så där gör nog domarna rätt anser jag

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Jag tycker absolut, och har skrivit, att det var rätt att inte anmäla Lindström. Det var INTE det jag ville få fram. Men eftersom det var en snackis, eftersom många undrade varför anmälan uteblev, här skulle SHL tydligt förklarat: "Så här tänkte vi när vi inte anmälde."

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

    Helt rätt! Så jäkla bra skrivet!

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 11 månader sedanSvara

     Jag vill ha tuffa, hårda men ärliga tag. Det tror jag dom flesta vill. Dessa huvudtacklingar är livsfarliga om det träffar rätt/fel. En karriär kan ta slut men framför allt så kan en människas liv förstöras. Därför vill jag att SHL är hårda när det gäller detta. Jag vill ha lirarna kvar på isen i slutspelet. Sen om det är lasch, Pettersson eller Lindström det bryr jag mig inte om. Vill att hockeyn ska få avgöra vilka som ska gå vidare och att det inte ska löna sig att grisa till sig segrar.

      Kommentar avatar
      Henrik, 11 månader sedanSvara

      Håller med dig vill se tufft hårt spel och snabbt spel men det skall ligga på rätt sida och vara rent. Det gäller både den som tacklar och mottagare att göra det snyggt tror publiken uppskattar det spelet

    • Kommentar avatar
     Matte, 11 månader sedanSvara

     Bra skrivet Leman!

     • Kommentar avatar
      Håkan, 11 månader sedanSvara

      Bra skrivet Leman ! Något som också borde förklaras är när domaren kommenterar en tränares fråga om en utvisningssituation som inte blev utvisning med ’Visst är det utvisning men inte i ett läge som skulle gett er 5 mot 3’

      SHL väljer som vanligt inte att kommentera utan svarar käckt: ’Vi hör dig men vi tar det väl på uppstuds, är du med ? :)’

      • Kommentar avatar
       Johan L , 11 månader sedanSvara

       Helt rätt. Hur svårt ska det vara. Mindre hemlighetsmakeri. Kanske skulle ha mikrofon och kamera som domarna hade förra slutspelet. Även när de sitter och diskuterar i efterhand. Lägg sedan upp det på någon hemsida. Tanken är kittlande :)

       • Kommentar avatar
        Gammelwargen , 11 månader sedanSvara

        Angående Jocke Lindströms dubbel-cross så vill jag påpeka att för att en anmälan/avstängning skall komma till stånd, krävs INTE att någon BLIR skadad. Det räcker med att händelsen bedöms som så grov att RISK för allvarlig skada föreligger. I fallet Lindström/Steen gör alltså DN bedömningen att ingen eller liten risk för allvarlig skada föreligger. Testa hemma att trycka en hockeyklubba med full kraft två gånger över halsen på valfri antagonist. Försök sedan, när du står inför skranket, att förklara dig med att: "det är ok. Det fanns ingen risk för skada." Eller, nej. Pröva inte det hemma. Det blir så lätt tråkig stämning då... I övrigt vill jag dra en parallell till NHL. Det snackas om att domarna inte hinner med för att spelet är så snabbt nu för tiden. NHL är ÄNNU snabbare, men där gör domarna betydligt färre misstag. Är det utbildningen som är problemet? Eller är svenska domare helt enkelt trögare i skallen?

        • Kommentar avatar
         N, 11 månader sedanSvara

         En liten notis- Bryggmans säsong över skriver mrmadhawk

         • Kommentar avatar
          mike, 11 månader sedanSvara

          Bryggmans säsong är över enl. madhawk. Det skadar ju inte oss iaf (pun intended).

          • Kommentar avatar
           Nicke.K, 11 månader sedanSvara

           Vi har ju haft uppe diskussionen tidigare angående filmningar mm inom hockeyn, de vill vi ju ha bort. Då pratade vi om att ibland är känslan att spelarna slänger sig mer för att visa att - Kolla han hakar mig. För annars tar domarna inte utvisningen. Alltså tycker jag att de läggs en stor vikt på att domare agerar även när folk inte ramlar. Så till frågan, om nu MRO hade blivit liggandes igår, då tror jag situationen hade kollats på på ett helt annat sätt? Skrämmande? ja. Men de är vad jag tror. Här finns ett problem. Att vi nu har hamnat i ett läge där det är farligare enbart om spelaren blir skadad. Så vi dömmer för konsekvensen , inte handlingen. Jag hoppas verkligen INTE att så är fallet , men känslan är den.
           Hur tänker du där?

            Kommentar avatar
            Daniel B, 11 månader sedanSvara

            Du har helt rätt, måste man ligga ner och vrida sig som fotbollspelare för att det ska hända något?

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

            Nicke – svarade dig i annat inlägg. :)

          • Kommentar avatar
           Martin , 11 månader sedanSvara

           Så rätt Henrik!!!

           • Kommentar avatar
            Jonny Andersson, 11 månader sedanSvara

            Domarna lever i en skyddad verkstad. Media vågar inte kritisera dom och nästan står med mössan i hand och bugar. Shl och förbundet tar i te problemen med ojämnjet i bedömningar m.m på allvar. Deras attityd till och med inom sin egna organisation är att domarna är som indiska heliga kor. Får inte kritiseras skall bara respekteras och lysas.

            Det har till och med fått så långt att suoervisor som kritiserat domslut och tillsättningar av domare slutsats neråt i hierarkin på grund av att domarna är oantastliga.

            • Kommentar avatar
             Johan Carlander, 11 månader sedanSvara

             Grymt bra krönika, SHL och domarna behöver bli mycket bättre på kommunikation. Av respekt för både lagen och vi som i slutändan betalar för hela kalaset. Känns lite för ofta som de har en "von oben-attityd" gentemot fansen!

             • Kommentar avatar
              Jonas, 11 månader sedanSvara

              Kommunikation är livsviktig. Kollade lite på Skellefteå Färjestad igår. Färjestads 0-1 döms bort. Varför? Bara washout. Malmös 4-2 döms mål . Ingen förklaring . Som supporter känns det viktigt att
              Få tydliga besked om matchavgörande situationer. Hellre ett för mycket .

              • Kommentar avatar
               Jonas2, 11 månader sedanSvara

               Jag tycker inte att detta är självklart. Varje ord i ett försök till motivering skulle vridas och vändas på, tolkas utifrån lagtillhörighet.
               Jag tycker inte att det känns svårt att acceptera beslut fattade i situationsrummet. Erfarna hockeydomare har tittat på situationen och gjort en bedömning är det så mycket mer att diskutera? De kommer ju inte att ändra sig iaf....

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

                Okej. Intressant med någon som tycker annorlunda. Det gillar jag. Utmanar mig att tänka till. Även om jag inte håller med ... ;)

              • Kommentar avatar
               Gunnar, 11 månader sedanSvara

               Tyvärr misstänker man i bästa fall att dom tagit fram Slutspelsregelboken, i ett värre fall att om man anmäler och fäller spelare som domarna friat, då framstår domarkvaliten i all sin bristfällighet alltför tydligt.

                Kommentar avatar
                Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

                Mja, flera gånger under grundserien har ju spelare fällts utan att ha visats ut, så det argumentet köper jag inte.

              • Kommentar avatar
               Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

               Till er som berömt krönikan – stort tack!

               • Kommentar avatar
                Matte, 11 månader sedanSvara

                Bra betyg - välförtjänt HL
                Kollade 1:a perioden mellan Växjö och Brynäs. Växjö är fula och Noah W delar ut riktig fula crosschecking - ingen åtgärd av domarna. Detta var tydligt mot nacken - dvs mycket farligt.
                Martin L kör in i Rautio - ingen åtgärd. Synd att inte detta bestraffas - gäller ju oxå gårdagens match. Ibland kan det vara lättare att kommentera andra lag ;) och vara mer objektiv.


                Lämna en kommentar