Frölunda "ser över" backsidan med Nörstebö borta


► Frölunda ser över sin backsida med Mattias Nörstebö långtidsskadad, inte uteslutet att det värvas.
► Min åsikt: då ska det vara något riktigt bra.
► Apropå sådana spelare: Henrik Tömmernes blir kvar i Schweiz i ytterligare två säsonger.
► Apropå det här med att värva: den här krönikan för HockeyNews.se får ni gärna läsa.

Rakapuckar.com bild

Det dröjer nog två månader innan vi ser otursförföljde Mattias Nörstebö så här inne i Scandinavium.


FRÅGAN KOM FÖRSTÅS osökt upp när vidden av Mattias Nörstebös nyckelbensskada (två månader) blev känd:

Ska Frölunda, som tidigare släppt Kristoffer Gunnarsson till Linköping, nu ge sig ut på backjakt?

Sportchefen Fredrik Sjöström:

– Om ”Nörste” är borta länge får vi eventuellt se över det, ja.

Om? Två månader (rehab, ej operation) sa ju Roger Rönnberg i den här texten. Men Sjöström förtydligar:

– Två månader är väl inte riktigt hundra spikat än, kan vara längre, kan vara kortare. Men visst ser vi över.

Intressant att se hur Frölunda agerar här, som jag ser det är det ingen som helst panik.

Sju backar just nu:

Jonathan Sigalet
Gustav Lindström
Chay Genoway
Anders Grönlund
Viktor Ekbom
Jacob Moverare
Fillip Westerlund

Rakapuckar.com bild

Här har inte minst Jacob Moverare (mer om honom senare) tagit stora kliv på sistone, det är en bra förstasexa, och med vettig speltid finns också chans för Filip Westerlund att visa vad han kan.

Sidospår: dessutom hävdar jag att backarna är bättre när de (i princip) rullar på sex, inte sju.

Mot Timrå på lördagseftermiddagen får Leon Lerebäck, 18, agera sjundeback, men den som tidigare gjort ett utmärkt jobb – med begränsad speltid – är Filip Hasa. 18-åringen från Enköping har, tycker jag, sett lugn, klok och trygg ut i de byten han fått.

Hasa fixar mer.

Skulle Frölunda ändå må bra av en riktigt bra back in truppen? Visst. Men det hade gällt även om Mattias Nörstebö varit hel.

Därför hade jag nog haft en hel del is i magen om jag hetat Fredrik Sjöström.

Jag skrev förresten så här angående värvningar i en krönika för HockeyNews.se. Läs gärna.


***

Den Frölundasupporter som drömt om en snar återkomst till Göteborg för Henrik Tömmernes kan sluta med det.

Värmlänningen blir kvar ytterligare två säsonger i schweiziska Geneve-Servette.

***

Vad ska man skriva om Mattias Nörstebös otur som inte redan är skrivet och sagt? Jag har snart inga ord kvar. Jag tror alla, med- som motspelare, lider med norrmannen som har knäopererats, haft axelproblem och dessutom hjärnskakning under den inte allt för långa tiden i Frölunda.

Och då har jag säkert ändå glömt något.

Jag vet faktiskt inte vad mer jag ska skriva. Det känns bara jäkligt trist, smått ofattbart att det kan grina emot så mycket för en hockeyspelare.

Rakapuckar.com bild

***   

Bingo för Luleå, kan tyckas – Isac Lundeström (Anaheim) avslutar säsongen i SHL:s topplag från Norrbotten.

Självklart en finfin förstärkning.

Men förväntningarna bör vara rimliga; Lundeström – som inledde säsongen i NHL – var inte bra i JVM och har knappast haft en formkurva som pekat uppåt i AHL (San Diego).

Om Lundeström sett riktigt bra ut på slutet hade Anaheim knappast lånat ut honom. 

Jag säger inte att det här är dåligt för Luleå; tvärtom, givetvis. Breddar forwardssidan till en början. Med tiden bör den också spetsas. Men rimliga förväntningar.

***

Växjö Lakers fick inte alls samma utveckling på backen Karl Johansson som man fick på Joel Persson.

Nu när Johansson försvunnit till Graz gör Växjö ett spännande försök med David Bernhardt, den 21-årige Huddingekillen som fått rätt magert med speltid i Djurgården (16 matcher).

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
18 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Svante, 5 månader sedanSvara

  En stor, stark och tuff slutspelsback, JA tack!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Sigalet, Grönlund, Ekbom inte tuffa nog för dig?

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Dom är tuffa HL, men jag skulle vilja ha en elak back som inger respekt. Tror det kommer behövas i ett ev slutspel. Då ska den elake vara sjundeback, typ bra att ha när det blir riktigt smutsigt och som kan ”skydda” lasch och andra toppspelare. Han ska markera när det behövs.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Ska vara lite mer tydlig. Jag förespråkar inte slagsmål eller sånt utan mer att den typen behövs. Typ Lauridsen. Han släppte handskarna en gång när det behövdes. Andra lag ska inte skicka sina ”sämre” mot lasch och purre och börja slåss för att få ut dom. Domarna ser tyvärr inte det utan när lasch och purre ska försvara sig så tar man ut alla och då förlorar Frölunda på det. Hoppas du förstår vad jag menar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Tycker kanske inte riktigt att hockeyn fungerar så längre, att man ska ta in en back enkom av den anledningen, men ... okej, jag förstår.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Ne, hockeyn är nog inte så länge men i shl är det mycket gruffande och skit i slutspelet. Menar mer att det är synd att ”offra” Sigge eller ekbom när det blir grinigare och dom ska stå upp för sitt lag. Men visst, du har nog rätt.

   Kommentar avatar
   Svante, 5 månader sedanSvara

   Helt korrekt. Inte på långa vägar. En Rahimi typ, det är en slutspelsback det. Har man en sån spelare i truppen så får stjärnorna lite mer lugn och ro, Lasch misshandlas match efter match utan att någon markerar. Det funkar definitivt så fortfarande i hockeyn.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Svante, lite så jag menade ja.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Fast det funkar ju inte så, (i princip) ingen spelare går in och tar ett matchstraff för att hämnas, ingen tar en fajt och riskerar matchstraff och avstängning. Rahimi är tuff, det kan smälla rejält, du får akta dig när han är inne – men han är också en mycket skicklig SPELARE. Om han kunde klonas, visst, men ta in en kille som ska agera sjundeback och tro att han ska skrämmas, sedan sitta utvisad ... nja, håller inte alls med. Men visst, blir en bra back som även kan spela kraftfull ledig så ... tja, då är nog många lag intresserade.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   HL, tror du missuppfattar mig. Han ska inte gå in och slåss bara för att. Säg så här, den crosscheckingen lasch fick i början av mora, hade det velat sig illa så hade köken eller nåt annat gått. Då ska i te Sigge, ekbom eller Joel gå in och markera. Då ska den elake göra det. Man ska inte offra dom bättre spelarna för att göra det. Jag menar, du kommer knappast se, Jocke Lindström, Josefsson eller nån annan bra spelare gå in och spela smutsigt. Det är mer 3:e och 4:e linespelare som gör sånt. Menar att nu när det är så få spetsspelare i vf att man får se till att skydda dom. Lite svårt att förklara, får ta det när jag ser dig på nån träning.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Dom flesta av oss kommer ihåg när Frölunda mötte Luleå för ett par år sedan när Frölunda vann i match 7 i kvartsfinalen. Tror det var match 2 eller 3 där Luleå skickade in sina 4:e linespelare mot olimb, Johnsson och nån mer. Det slutade med att alla 6 fick sitta i utvisningsbåset. Vem tjänade på det? Luleå såklart. Tätänk dig då i en ev kvartsfinal i år där purre, lasch och hjalle får stå utvmed sånt. Då tappar du väldigt mycket offensivt i dagens Frölunda.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Jag säger inte att detta inte KAN hända, eller att det aldrig händer, men jag tror man överskattar vikten av det. Flera i Frölunda kan stå upp om det blåser. Betyder inte alls att det gjort ont med ytterligare någon, men då ska ju denne vara en förhållandevis bra hockeyspelare också. Plus så klok att han alltid får någon motståndare med sig ut till utvisningsbåset. :)

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Självklart ska denna få med sig en ut i båset. Man ska inte slåss och sen sätta laget i skiten. Inte så jag menar. Visst kam flera i vf stå på sig, måste kanske visa det lite mer.

   Kommentar avatar
   Matte, 5 månader sedanSvara

   Här är jag 100 % på HL linje. Jag förstår dock Er andras argument om storlek på spelare, men det kan man inte komma på lagom till slutet! Nu har FHC i sin vishet gjort sig av med Gunnarsson..mfl... Fullständigt idiotiskt med nyvärvningar på backsidan...Det får alla ansvariga att ta på sig dummermössan.

   Kommentar avatar
   Matte, 5 månader sedanSvara

   Sorry..... Dummer-Jönsmössan eller struten

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Matte, jag tycker Gunnarsson kunde varit den tuffe ich elake men han har man skeppat iväg till LHC. För att prata wikegårdska så ska det göra riktigt jävla ont att stå framför Frölundas mål. Sen behöver inte den elake backen vara stor men tuff, elak och allmänt jobbig att möta. Nu finns ingen i laget tycker jag.

   Kommentar avatar
   Matte, 5 månader sedanSvara

   Daniel B - ja det är klart Du har rätt - stort medhåll men det skulle man tänkt igenom förra våren - inte nu. Inga nya värvningar utan det som är uttagna får ta i lite mer.

   Kommentar avatar
   Daniel B, 5 månader sedanSvara

   Matte, sant. Dom som finns nu får lösa det.

   Kommentar avatar
   Richard, 5 månader sedanSvara

   Den rollen som Lauridsen hade måste Ekbom ta i ett slutspel. Behöver vi en back så måste det vara en skridskosnabb back med bra första pass. Men jag håller delvis med Lehman, vi bör ha is i magen om inte vi hittar en back för nästa år, som täcker en kommande spelarförlust. Däremot bör vi hitta mer fart/spets till offensiven, när Tim försvann. Han kunde bryta mönster. Synd att Sallinen dä gled mellan fingrarna och hamnade i Brynäs. Han har bra fart. Tror inte heller på fasta roller för Nänssen,Raimond, Emanuelsson i år.

   Kommentar avatar
   Epoe, 5 månader sedanSvara

   Leman bryr sig inte om era argument. Ingen idé att käbbla

 • Kommentar avatar
  Lars, 5 månader sedanSvara

  Min känsla är att så fort en back blir borta, så ska man värva en ny. Medans om en forward blir borta, Så hämtar man upp en. Finns det inga backar att hämta upp i de egna leden? Personligen så tycker jag man ska satsa på en bra forward, typ Mursak som nämndes i något tidigare inlägg du gjorde. Klart de växer inte på träd. Men Se Rögle hittade en i Karlskrona verkar det som.. Kanske är det bara jag som tycker att forwardsidan är lite tunn medans backsidan är ganska stabil.?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Det är ju precis det jag skriver? Från egna leden finns Filip Hasa som gjort utmärkt jobb, i morgon får Leon Lerebäck chansen, Filip Westerlund kommer hem från JVM. Ingen panik, alltså. Sedan ... Matt Carey som Rögle tog från Karlskrona är absolut en duglig spelare, men han är ingen Jan Mursak.

 • Kommentar avatar
  Per Andersson, 5 månader sedanSvara

  Det var på tiden att Leon får möjligheten. Vadå värva när man har en kille som honom i J20. Han kan både spelet och besitter det fysiska, vilket de flesta av A-lagets backar saknar, ja förutom Cigarett då. Ge nu grabben chansen så blir det bra.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Mm, ska bli kul att se Leon, hör gott om honom.

 • Kommentar avatar
  Martin Jansson, 5 månader sedanSvara

  Tycker inte Frölunda ska ut och leta bara för sakens skull utan låt backarna från J20 som ligger närmast få en ordentlig chans nu. Med all respekt för Nöserbö så står ju Frölunda inte och faller med honom. Nu kan ju även Westerlund få god tid på sig och lugn och ro som har varit in och ut i laget denna säsong.

   Kommentar avatar
   Matte, 5 månader sedanSvara

   Medhåll

 • Kommentar avatar
  Bengan, 5 månader sedanSvara

  Läste din krönika, många kloka åsikter, det duger inte att tokvärva utan bygga från grunden. Kolla Mora, tagit in 5 spelare, inte speciellt mycket bättre för det (utom mot Frölunda). Om en spelare skall in då skall det vara toppklass (i SHL) och gärna med ett kontrakt längre än April. Det är klart att Sjöström kollar runt, det är hans jobb, men hoppas att de inte tar in någon bredd spelare, backsidan ser helt ok ut, och Hasa har gjort det bra. Forward sidan har ju blivit bredare med Fjellström som gjort det så bra, och Raymond (finns det något tak), Nässén gör alltid bra ifrån sig, och även Lundin-Andersson. Är Emanuelsson fortfarande skadad?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Såg Emanuelsson träna med J20 i förra veckan, så han verkar på gång.

   Kommentar avatar
   Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

   Frölunda skulle varit på hugget nu när DIF kickade ut en stor stark back.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Frölunda hade inte behov av en talang som knappt fått spela och har uppsida men behöver tid för att växa in. Här finns sju backar plus lovande juniorer. Ska något in är det i så fall en färdig, bra senior.

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Herr Lakers: Nej.

 • Kommentar avatar
  Pehr, 5 månader sedanSvara

  Ja lite bittert och tråkigt att Tömmernäs blir kvar i Schweiz men fullt logiskt. Han hade nog varenda Frölunda supporter hoppats på, men samtidigt är killen för bra för SHL. Lite som Johan Sundström. Men man ska alltid drömma om att få tillbaka Frölunda grabbar , hoppet är ju det sista som överger sägs de ju :)

  • Kommentar avatar
   EDWARD 51, 5 månader sedanSvara

   Gode HL, vad gôtt Du skriver i Din krönika HockeyNews.se!
   Om konsten att "bygga bättre", istället för att kanske värva.
   Men luften gick faktiskt ur mig lite grann när det stod klart med Tim Söderlunds fortsättning.
   F-n att han inte fick uppleva samhörigheten med Frölunda. :(

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Tack, Edward!

  • Kommentar avatar
   Rickard, 5 månader sedanSvara

   Skulle vilja ha en back som kan vara nr 1 i pp och på ett långtidskontrakt. En back som då kan utbilda dom yngre i spel förståelse och passningsspel. Tyvärr är dom svåra att hitta men man vet aldrig vem som vill hem.

   • Kommentar avatar
    Thomas S, 5 månader sedanSvara

    Värvningarna av både Grönlund och Ekbom är ju klart tveksamma, får dom möjlighet att få hit en backklippa som stannar en säsong eller två måste dom ta den, trots att vi har 7 backar idag

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Är de värvningarna tveksamma? Hur menar du då?

     Kommentar avatar
     Erik andersin, 5 månader sedanSvara

     Tveksamma? Grönlund har ju gjort en kanonsäsong hittills. Ekbom också med ett litet minus på hans utvisningar.

     Kommentar avatar
     Thomas S, 5 månader sedanSvara

     Ja jag tycker faktiskt att skall vi ta in backar utifrån så måste dom vara betydligt bättre än dessa två, annars kan vi låta juniorer ta platserna, Vi ser tydligen lite olika på dessa herrars kapacitet

   • Kommentar avatar
    Rallyclay, 5 månader sedanSvara

    Helt eniga Leman. Jag tycker att Frölunda skall bygga på en stomme från egna led. Utbildningen måste vara så pass bra att man klarar av detta. Sedan toppar man med det man saknar. Visst kan det vara svårt att vara ” självförsörjande” alla år men det borde gå över tid att vara det. Har man tur så får man fram topp ur sin egen bredd.
    Skola talangerna i seniorhockey tidigt, låt de känna på div 1 med Hanhals. Påsikt är det bra om Hanhals kan komma upp i HA. Tufft men möjligt. / Claes

     Kommentar avatar
     Matte, 5 månader sedanSvara

     Så rätt kommenterat Rallyclay!

   • Kommentar avatar
    Adam, 5 månader sedanSvara

    Vill inte vara taskig på någevis, men känns dock bra att Nörstebö blir borta ett tag, han är INTE en bra shl back.. Aldrig förståt varför han spelar i frölunda, men han och JG är någe av RR älsklingar så kan vara därför :S Aldrig roligt med skador men RR hade ALDRIG petat honom så jag ser ingen förlust i hans skada, tvärtom!

    • Kommentar avatar
     Kalle, 5 månader sedanSvara

     Hur ser det ut med fd Frölunda backar i ahl? Någon man kan ta hem till slutspel? Hur går det tex för Jakob Larsson?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Jacob spelar i NHL. Anaheim. Rätt sällan en spelare släpps även om han är i AHL, därför var Lundeström lite förvånande.

    • Kommentar avatar
     Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

     Jaha, här försvinner det inte bara backar, utan poster också. Tråkigt!

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Men ... jag tog ju bara bort en dublett. Svarade högre upp.

      Kommentar avatar
      Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

      Bra svar och bra svar! Tackar

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      ;)

    • Kommentar avatar
     Rasmus, 5 månader sedanSvara

     Hur ser det ut med MN kontrakt? Om det löper ut hippas jag att man inte förlänger mer, oavsett utveckling och potential. Han har helt enkelt varit skadad för mycket, före och under sin tid i Frölunda

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Går ut i vår.

      Kommentar avatar
      Rasmus, 5 månader sedanSvara

      Vad tror du om förlängning?

      Kommentar avatar
      Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

      Hänger nog en del på Mattias hälsa, skulle jag tro.

      Kommentar avatar
      Richard, 5 månader sedanSvara

      Det tror jag inte är upp till Mattias hälsa utan hur hans slutspel er ut eller vad Frölunda tror om hans hälsa för kommande år.Tror inte att kontraktet förnyas pga alla skador

    • Kommentar avatar
     Henrik indian i exil, 5 månader sedanSvara

     Situationen belyser ännu mer vansinnet i att skeppa iväg Gunnarsson till LHC. Han skulle naturligtvis fått en ordinarie plats i Frölunda såsom han har i LHC. Precis den backtyp vi behöver i ett ev slutspel. Vad är det som är så bra med Moverare och kom gärna tillbaka med en enda parameter i statistiken där han har bättre skills än Gunnar, finns inte....

      Kommentar avatar
      Richard, 5 månader sedanSvara

      Gunnar vs Moverare. Stor skillnad tycker jag till Moverares fördel. Bättre positionsspel, mer lösningsorienterad i försvarszonen. Moverare har sämre skott från blå han är dock starkare i närkampsspelet vilket är förvånande när Gunnar har alla förutsättningar

      Kommentar avatar
      Christoffer, 5 månader sedanSvara

      Har ingen personlig känsla för vilken utav Moverare eller Gunnarsson som är bäst, men bara för att svara med lite statisik. Gunnarsson har spelat 6 matcher sen han kom till Linköping, jämför jag detta med Moverares 6 senaste matcher ser det ut så här: Corsi: Gunnarsson är sämst utav backarna i LHC med ~35%, Moverare är 4a i Frölunda med ~49%. Poäng: Gunnarsson har inga poäng, Moverare har 1 assist. +/-: Gunnarsson är 0, Moverare är +2. (Gunnarsson har varit inne på 5 mål framåt och 5 mål bakåt, Moverare inne på 3 mål framåt och 1 mål bakåt). PK: Båda spelar mycket PK, och här har Gunnarsson varit inne på ett mål framåt, inget mål bakåt. Moverare har inte varit inne på något mål åt något håll. Utvisningar: Gunnarsson har varit utvisad vid 4a tillfällen, Moverare inte alls. Blockerade skott: Gunnarsson 11, Moverare 9. Tacklingar: Gunarsson 17, Moverare 2. Avslutningsvis kan man nog säga att Gunnarsson och Moverare går ganska bra att jämföra då dom verkar ha liknande uppgifter i sina respektive lag (defensiva), dom har ungefär lika mycket istid och båda spelar mycket i PK. Gunnarsson verkar spela lite mer fysiskt, men som man kan ses av de många utvisningarna så kommer han nog in fel i situationerna. Gunnarsson verkar fastna i egen zon mer än Moverare då han har sett ungefär ~100 skott emot jämfört med de ~70 skott emot som Moverare sett.

      Kommentar avatar
      Henrik indian i exil, 5 månader sedanSvara

      Tack Christoffer, det blir dock lite skevt och väldigt mycket till Moverares fördel att plocka ut ett visst antal matcher ur statistiken. Det ser helt annorlunda ut om du inkluderar hela säsongen och inte alls som så att Moverare då har bätttre stats än Gunnar. Det kan ju å andra sidan vara som HL skriver, d v s att Moverare lyft sig betänkligt på slutet och att de senare matcherna speglar hans egentliga potential och då är det ju toppen.

    • Kommentar avatar
     Mattias , 5 månader sedanSvara

     Hade vart gött med en Jalasvara. Stenhård och som inger respekt. Det gör ont att möta honom...

     • Kommentar avatar
      Mattias, 5 månader sedanSvara

      Skulle nog både för Frölunda samt Nörstebö vara bra tror jag med en förlängning men kanske med en reducerad lön. pga skador. chansen att han drabbas för några mer långtidskador till borde ju minskas radikalt kan man tycka.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

       Redan så att han inte har speciellt hög lön, om jag minns rätt. Killen har en uppsida, inget snack om det, men alla skadorna är självfallet ett minus.

       Kommentar avatar
       Epoe, 5 månader sedanSvara

       var precis så dom tänkte när dom gav nytt kontrakt inför denna. lol

     • Kommentar avatar
      Johan, 5 månader sedanSvara

      Henrik: En helt annan sak. Vet du hur det är med den där supertalangen Theodor Niederbach? Vad jag förstått hör han till landets absolut mest lovande 02or, men verkar som han ännu inte spelat i år pga en knäskada (har jag sökt mig till). Vet du om han är körd för säsongen? Nära comeback? Googlat som en tok, men inte hittat någon info.
      Tack!

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

       Får kolla detta, vet bara att han fortfarande är skadad.


     Lämna en kommentar