SHL 17/18 - här är nya lirare som …?


► Med tre dagar kvar till premiären: dags för ännu en SHL-lista.
► I dag – nya jag tror på, och så några där jag är mer tveksam.
► Vad tycker ni? Kommentera här nedan. Välkomna.

Rakapuckar.com bild

INFÖR SHL-SÄSONGEN har jag satt samman ett antal listor, subjektiva sådana, så som den här typen av listor plägar vara.

Först ut var doldisarna, sedan kom talangerna, därefter spelarna som jag upplever har något att bevisa, och här nedan är det dags för de spännande värvningarna.

Nä, inte alla. Men några. Jag tog ut tio där jag förutspår succé (nå, det är ju ett flytande begrepp, men kalla det ”lyckade” värvningar, då), och så fyra där jag är mer tveksam.

Vad säger ni? Är jag galet snett på det?

Kanske halvrätt? Helrätt?

Tyck till, kommentera nedan. 

 

!!!

* Niklas Arell, b, Malmö
Den store stockholmaren var sjätte-, sjundeback i Färjestad med begränsad istid, i Karlskronas tajta, defensiva spelmodell växte han ut till en jätte. Jag förutsätter att Malmö vet precis vad man värvat, Arell är smart nog att hålla sig till det han kan, och då bör detta bli bra.

* Tomas Berglund, tränare, Luleå
Nä, ”Bulan” ska inte spela, men han kan ändå visa sig vara den viktigaste värvningen. Trots alla Minecraft-miljoner har det inte lyft i Luleå, det har varit turbulent, stjärnor, eller i alla fall ”stjärnor”, har inte bildat ett lag. In nu med en vinnarskalle till norrbottning vars hjärta dunkar LU-leå, LU-leå, LU-leå. Jösses, han var efterlängtad, ”Bulan”.

* Victor Ejdsell, fw, HV71
Succésäsongen i allsvenska Karlskoga (50 matcher, 57 poäng) gav kontrakt med Nashville, men 22-åringen från Karlstad var klok, ville ha ett SHL-år först. Oprövad på högsta svenska nivå, men med den förståndiga skallen, med Johan Lindboms kloka, mjuka ledarskap … det här ser jag positivt på.

* Andreas Engqvist, fw, Djurgården
Det här tror jag helt enkelt inte kan gå fel. Kanske inte så flashig, men mycket bra, drivande tvåvägsscenter, återställd från hjärnskakningen, bra i KHL, stockholmare, ville verkligen hem till Djurgården. Supervärvning.

* Joacim Eriksson, mv, Djurgården
Det rådde viss osäkerhet på målvaktssidan i Djurgården förut, Mikael Tellqvist (hatten av för fantastisk karriär) är nu ersatt av elva år yngre Jocke Eriksson (27) som visade klass i Växjö; bra etta och mentor till Adam Reideborn.

* Viktor Fasth, mv, Växjö
Har inte spelat massivt mycket i CSKA Moskva men hela tiden visat god klass, precis som de gånger han spelat med hemmalandslaget. 35 är ingen ålder på en kille som slog igenom sent; Fasth – från Vänersborg – är tillbaka (tre allsvenska år) i Växjö för att bära en guldkandidat.

* Martin Johansson, fw, Färjestad
Hade sin poängmässigt sämsta säsong i Närke förra vintern, men vem hade inte problem i det laget. Nu ”hemma” i Karlstad igen, revanschsugen, har farten, näsan för mål, med bättre spelare runt sig bör det inte kunna gå fel.

* Ryan Lasch, fw, Frölunda
Frölunda kunde inte gjort en bättre värvning, inte om vi håller oss inom realismens ramar. En stor stjärna på SHL-nivå, lyfter dessutom andra (hej, Joel Lundqvist), är ödmjuk och älskar Göteborg och Frölunda nog för att acceptera ett tunnare lönekuvert än i Schweiz. 

* Andy Miele, fw, Malmö
I flera år har den här killen känts som den bäste AHL-forwarden utan att få/ta chansen i NHL. Man har undrat: När ger han upp, när kommer han till Europa? Svaret blev ”nu” och ”till Malmö”, och visst … det finns alltid en osäkerhet med spelare som upplever breda rinkar för första gången, men Miele är för bra för att inte stå ut över tid. Efternamnets uttal? Miili, om ni tänker svenskt. Meelee, om ni tänker engelskt.

* Elias Pettersson, Växjö
Hett eftertraktad av alla SHL-klubbar, men killen som valdes i första rundan av Vancouver Canucks stack till Småland för att gå i NHL-flyktade brorsan Emils fotspår. Växjö Lakers och dess fans tackar för det. Kanske inte en pinne per match som i Timrå – men det här blir bra.

 

???

* Jonas Gustavsson, mv, Linköping
I grund och botten en jättebra målvakt, Erik Granqvist blir väl arg på mig nu, men Jonas har hoppat mellan NHL-klubbarna utan att riktigt fastna någonstans, varit en hel del skadad, och nu förväntar sig många omedelbar succé hemma i SHL där han inte spelat sedan 2009. Jag säger inte emot, jag säger bara att jag inte är riktigt säker.

* Dick Axelsson, Färjestad
Att killen kan massor är det ju inget snack om, men kan han hålla tillräckligt hög och jämn nivå för att det ska bli nog med bang for the buck, så att säga? Billig är han ju inte, Dick. Skadad nästan hela förra säsongen (Davos), visade förnämlig defensiv arbetsmoral senast i SHL (Frölunda), men han behöver sticka ut offensivt på isen lika ofta och mycket som i sociala medier. Gör han det? Kanske. I så fall är SHL och hockeyfansen att gratulera.

* Joey Hishon, Luleå
En gång (2010) jättelöfte som valdes i första rundan av Colorado, men det blev inget av NHL-karriären för 25-åringen som dragits med en del hjärnskakningsproblem och haft svårt att göra avtryck i AHL. Förra vintern var misslyckad i KHL-laget Jokerit (48 matcher, nio poäng), nu vill han sätta fart på karriären i Sverige.

* Konstantin Komarek, fw, Karlskrona
Här finns säkert saker jag inte känner till, men när österrikaren var hel tyckte jag han var riktigt bra, så att Malmö släppte honom … jag blev lite förvånad. Men det säger kanske också en del om bristen på kontinuitet i hans spel. 24-åringen kan ta en större roll i Karlskrona och bidra, det kan nog också gå åt fel håll. 

***

Mindre frågetecken kan förstås sättas på alla nordamerikaner som är i Europa för första gången, ni vet det där med omställningen från liten till stor rink. Ja, på alla utom Andy Miele, då …

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
2 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Lars Pettersson, 2 år sedanSvara

  Alexander Sunnefors i Växjö? Upplockad i alaget från juniorerna ny från Södertälje ser mycket intressant ut.

  • Kommentar avatar
   Martin K, 2 år sedanSvara

   Dick Axelssons tid är nog förbi känner jag det som. Menar bara att han haft tid på sig att rycka upp sig. För som du säger, har han visat att han kan. Men frågan är om det är för sent för denna 30-åring. Okej, 30 år är ingen ålder i SHL, om man ser till andra spelare i ligan. Men jag är skeptisk. Tror han blivit lite för bekväm i sin roll helt enkelt.


   Lämna en kommentar