Det känns i hjärtat att läsa om Tollefsen


► Så jäkla tråkigt, även om det var väntat, med Ole-Kristian Tollefsens besked i dag.
► Desto roligare att disciplinnämnden använde sunt förnuft vad gäller Jens Olsson.
► Men usch, det känns verkligen i hjärtat att läsa om Tollefsen på Färjestads webbsajt.
► Jag är rädd att det snart kan komma en liknande text på Frölundas. Kanske på Brynäs också. Och på Djurgårdens.

Rakapuckar.com bild

Skärmdump från farjestadbk.se i dag – Ole Kristian Tollefsens hockeykarriär är över.


DET ÄR PÅ farjestadbk.se, i en text av klubbens Stefan Eriksson, som Ole-Kristian Tollefsen öppenhjärtigt berättar om beslutet, det som till slut blev det enda möjliga:

Hans karriär som hockeyspelare är över. Texten här, för den som vill.

Som oberoende betraktare tycker jag det är trist att en stor SHL-profil försvinner, en som älskades högt av de egna fansen, som var rätt rejält illa omtyckt av motståndarnas.

Men ändå respekterad, tror jag. 

För kärleken till sporten. För det bultande hjärtat. För viljan att vinna, göra allt för sina lagkamrater. 

Lite av en modern Anders Broström, för att ta till en liknelse Frölundas fans förstår.

Men mest sorgsen blir jag förstås av att läsa storyn om människan Tollefsen, hur dåligt han mått, hur jobbigt det fortfarande är, jag tänker på Magnus Kahnberg, på Sanny Lindström, på Marius Holtet, på Daniel Fernholm, jag förbannar det faktum att dessa hjärnskakningar framstår som hockeyns cancer, omöjliga att fullt ut besegra, och jag tänker på tre andra spelare som just nu är i farozonen:

Sean Bergenheim, Frölunda.

Daniel Paille, Brynäs.

Andreas Engqvist, Djurgården.

Tvingas de alla sluta? Kanske bara den förstnämnde? Kanske både nummer ett och två?

Det är grejen med hjärnskakningar – du kan aldrig veta. Släpper symptomen eller ej? Även en mild träff mot huvudet kan vara förödande.

Bergenheim, precis som Tollefsen, fick sin smäll på träning. Det krävs alltså inte ens en tuff/ful huvudtackling i en intensiv match för att det ska gå illa.

Så farligt är det. 

Jag hoppas innerligt att någon begåvad människa finner lösningen, må det vara kraftigare hjälmar, andra typer av skydd, eller något helt annat.

Men det här gör mig bara ledsen in i själen.

Lycka till med resten av livet, Ole-Kristian.

Om någon tog illa upp av cancerliknelsen: nej, det är naturligtvis inte lika illa att tvingas sluta spela hockey som att drabbas av en sjukdom som kan vara dödlig. Vad jag menar är att hur mycket det än forskas och undersöks så verkar det vara omöjligt att komma fram till en lösning på problemet, trots att forskare och vetenskapsmän fixar så mycket annat. Och det finns fall där hjärnskakningar och det helvete som följer drivit människor till självmord. Så ... jag tycker inte liknelsen är helt uppåt väggarna.

Rakapuckar.com bild

***

Ni såg kanske att Jens Olsson inte fick något mer straff än en den avstängning (en match) som automatiskt följer på ett så kallat match penalty. Texten från shl.se finns att läsa här.

Tack och lov fanns sunt förnuft hos förbundets disciplinnämnd. Det hade varit bisarrt med ytterligare straff, redan det här var egentligen för mycket, tycker jag.

Att ta tag i funktionärer och/eller domare är förbjudet och tydligen stipulerar regel 116 ett så kallat match penalty. Fair enough.

Men de som skrev regelboken hade nog inte räknat med att funktionärer (isskrapepojken räknas ju som en sådan här) med berått mod skulle gå till attack mot spelare …

Ja, Olsson skulle naturligtvis ha flyttat sig.

Nej, inget – absolut inget – rättfärdigar att han blir nedmejad av grabben med isskrapan.

Killen skulle givetvis kört runt Olsson, gnällt om en sur gammal gubbe med rött skägg, låtit Mora ta striden med Malmö och beklaga sig hos SHL, om det nu var så viktigt att varje liten isyta snöbefriades.

Rakapuckar.com bild

Det gläder mig att disciplinnämnden medger att isskraparen uppträdde provocerande”, poängterar att Olsson ska avhålla sig från kontakt, men skriver: ”Provokationen vägs dock in på sådant sätt att den avstängning om en match som automatiskt följer av domarens beslut på isen att tilldela Jens Olsson ett match penalty får anses tillräcklig.”

Tack och lov.

Intressant dock: det hemmalag som vill få ett bortalags spelare ur balans kan alltså skicka in en kille med isskrapa och säga till honom att köra över den bortaspelare som inte flyttar sig.

Minsta reaktion – matchstraff och en motståndare ur leken.

Raljerar jag? 

Kanske.

Säger inte att det kommer hända, men jag vidhåller att … det är fan så mycket lättare att sitta hemma i soffan och säga vad den och den minsann ska tåla än att själv leva upp till detta i ett läge då adrenalinet sprutar ut genom öronen.

Den utan synd kan ju komma hem till mig och kasta sten.

Jag bor rätt nära Vågmästareplatsen.

Rakapuckar.com bild

***

Jag tyckte Gustav Possler var bra i Djurgården i går. Coolbet betalar 6,50 om han gör mål mot Frölunda i kväll.

Bra spel. Tycker jag. Men jag inser ju att jag förstör stackars Posslers chanser med dessa ord …

Nå, Frölunda är favorit mot mot ett mer skadedrabbat bortalag: 2,05 mot 3.15.

Massa fina odds om ni klickar här.

Välkomsterbjudandet ska ni nappa på om ni inte redan gjort – klicka här.

Lycka till!  

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  #18, 11 månader sedanSvara

  Blev mer än lite förtjust i Lagesson också.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Förstår jag. Han har haft en bra höst.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 11 månader sedanSvara

  I morgon är det tre år sedan Magnus Kahnbergs hjärnskakning som satte stopp för hans hockeykarriär...

  • Kommentar avatar
   Rickie, 11 månader sedanSvara

   Ingen spelare skall behöva sluta pga hjärnskakning! Detta måste vara devisen hockeyn lever efter. Hoppas att vi når dit väldigt fort.

   • Kommentar avatar
    Bengan, 11 månader sedanSvara

    Alltid trist att spelare måste lägga av, men ett problem som inte är så lätt att komma åt. Isen är hård, inget att göra- Sargen är hård, blir lite svårt att göra som i Speedway med uppblåsbar skyddszon på sargen. Farten blir högre och högre, en stor faktor, inte skall vi tillåta hakningar för att ta ner den. Hjälmen kan säkert bli ytterligare bättre, axelskydden något mjukare, men inte lätt. Tollefsen var ju en spelare som man älskade att reta sig på, gott betyg till honom det, trist är det i alla fall.

    • Kommentar avatar
     Anders Olsson, 11 månader sedanSvara

     Även Om man som mig alltid avskytt Tollefsen på isen och det fula spel han körde där varje situation ständigt var precis på gränsen till utvisning (killen måste haft stenkoll på regelboken och domarnas tolerans). Trots detta måste man alltid inse att utanför isen är det en människa som alla andra (ingen koll på om han är ödmjukare där eller samma as) med familj, mål och drömmar. Att behöva sluta göra nått man älskar utan egen vilja måste vara bland de värsta som finns.

     • Kommentar avatar
      Epoe, 11 månader sedanSvara

      Tollefsen var den smutsigaste spelaren på den här sidan Chára. Ingen respekt från mig. Har någon sett något fulare än när OKT satte ner sig över Figrens ben och knäckte det? Karlstad 2015. Live by the sword. Vi snackar om hjärnskakningar, spelare i SHL är tryggare nu när OKT inte kommer tillbaka. Låter grymt, men så är det.

      • Kommentar avatar
       Matte, 11 månader sedanSvara

       Bra skrivet HL. Väldigt tragiskt för alla som råkar illa ut. Har större och hårdare skydd (axelskydd) något med det att göra? Skulle inte de kunna var dämpande mot motståndaren?

       • Kommentar avatar
        Radmus, 11 månader sedanSvara

        Men vafan? "Minsta reaktion"? Blir löjligt med den kommentaren, hade det varit utanför rinken är det skäl för åtal att rycka tag i ett barn och agera aggressivt. Jag har själv erfarenhet av lärare som blivit av med jobbet för samma sak, som hoppla fått byta karriär. Nej, det är inte "minsta reaktion", det är en kraftig överreaktion och hade det varit min grabb som Olsson ryckt tag i hade det slagit slint i mig. Ja, BARNET agerade fel, borde fått en tillrättavisning från sin ledare och sina föräldrar. Borde inte få skrapa isen mer. BARNET ska INTE få en 20 år äldre man över sig som agerar hotfullt. Skärpning

        • Kommentar avatar
         Mats, 11 månader sedanSvara

         På nyare cykelhjälmar finns MIPS för att motverka hjärnskakning. Som jag förstår det är det snabba vridningar som är värst för hjärnskakning vilket MIPS minskar risken för. Någon som vet om det diskuterats inom hockeyn?
         https://www.kthmagazine.se/artiklar/mips-hjalmen-kan-halvera-risken-hjarnskador


         Lämna en kommentar