Europas ligor jobbar för en start i november


► Klubbarna och ligorna i Europa har fått det internationella förbundet att flytta fram VM-starten 2021 till 21:e maj.
► Nu vill man även att Euro Hockey Tour skrotas.
► Det ger SHL & Co chansen att börja sina respektive ligor först i november – förhoppningsvis med publik. Det är den absoluta målsättningen, som jag förstår det. Huruvida det verkligen blir så återstår att se.

Rakapuckar.com bild


JAG GRÄVDE LITE mer i det här med coronakrisen och nästa säsong – och det här kanske kan vara intressant att veta:

Hockey Europe (ligorna) och Alliance of European Hockey Clubs (klubbarna) har kört rätt intensiv lobbying gentemot det internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Kravet, eller önskan om ni hellre vill: ”Ge oss chansen – flytta fram VM 2021, starta senare.”

Det gick i lås, IIHF-styrelsen har, som jag förstår det, föreslagit att kicka igång VM (Minsk/Riga) först den 21:e maj, två veckor senare än planerat (mest formalia att IIHF-kongressen i juni faststället beslutet). 

Detta för att ge de europeiska ligorna möjlighet att starta senare i höst, att inte tvingas komprimera spelprogrammen fullt så mycket.

Rakapuckar.com bild

Jag skrev tidigare i dag att SHL nog kan börja utan publik (återkommer till det nedan), men uppgifter till mig från initierat håll gör gällande att SHL och övriga ligor jobbar intensivt för att slippa starta utan fans på läktarna.

Man har med fasa sett hur trist och tråkigt det är, och framför allt:

Man vet hur oerhört mycket pengar klubbarna förlorar på att spela inför tomma läktare.

Detta insåg även IIHF, förbundet gynnas ju inte av att klubbarna i medlemsländerna blöder pengar, och därför ”lobbar” ligorna och klubbarna nu även för att Euro Hockey Tour ska skrotas säsongen 20/21.

Detta skulle möjliggöra att ligorna kunde vänta till mitten av november med sina respektive premiärer, spela till ungefär mitten av maj – utan att behöva göra uppehåll för de rent idrottsligt sett meningslösa matcherna med hemmalandslagen.

Rakapuckar.com bild

Förbundens sponsorer pyntar en del cash för att synas i samband med dessa landskamper, här riskerar förstås pengar att gå upp i rök, men för IIHF gäller det att fundera över följande:

Är det värt extrapengarna för förbunden om det går åt helsike för klubbarna/ligorna, basen i själva verksamheten?

Tydligt är alltså att SHL & Co kommer göra precis allt i sin makt för att slippa spela utan publik på läktarna.

Men här finns en annan aspekt att ta hänsyn till, speciellt i Sverige:

C More – och det förnämliga TV-avtal som SHL-slutit med mediejätten.

35-40 miljoner per klubb och år genererar det. C More vill givetvis ha en produkt att visa upp om pengar ska betalas ut även framgent.

Rakapuckar.com bild

Om SHL i augusti skulle få ett löfte från svenska regeringen, eller dess nuvarande företrädare i coronafrågor, Anders Tegnell och FHM, ett löfte om att det från (till exempel) 15:e november är okej med publika evenemang – då kanske C More inte tycker det är så farligt att vänta.

TV-bolaget får ju visa sina 52 omgångar, låt vara med senare start och i komprimerad form.

Men om ett sådant löfte är omöjligt att få? Om det bara handlar om en chanstagning, ett vågspel – sitter då C More lugnt och tänker att ”Sex månader utan hockey, det är helt okej för oss med åtta också?”

Här är nog knäckfrågan, skulle jag tro.

Jag är, efter att ha skaffat mig bättre info, inte alls längre säker på att SHL startar 19:e september. Men jag skulle ändå inte bli förvånad om …

Så osäkert är läget. Men nu vet ni i alla fall lite mer. 

Det här är också intressant, förresten – går IIHF med på att skippa Euro Hockey Tour kommande säsong om klubbarna ändå vill spela (ett bantat) Champions Hockey League? Det borde kanske ryka också? Se där ännu en fråga att fundera över. Som om det inte fanns nog redan ... 

Rakapuckar.com bild

***

"Gulligt men naivt" skrev jag i den här texten i morse, om tankarna på att vänta in fansen och senarelägga SHL-starten. Har jag svängt 180 grader på några timmar? Nja, inte riktigt ... Nu när VM flyttas fram, och om Euro Hockey Tour försvinner, då öppnar sig ju andra möligheter att få till ett drägligt spelprogram även med betydligt senare höststart. Fortsatt så att jag inte alls är säker på att C More köper det, men klart större chanser utan EHT och med senare VM.

Nya uppgifter, nya tankar. Inte svårare än så.

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Jag gillar back-to-back-matcher. Skulle gärna se fler. Kanske blir det en trevlig "coronakonsekvens" kommande säsong i ett något komprimerat program? 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 3 månader sedanSvara

  Tack för uppdatering!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Vassego!

 • Kommentar avatar
  DD, 3 månader sedanSvara

  Mycket intressant! Tack, Leman. Blir intressant att se vad FHM gör för bedömning längre fram. Det är ju lite av ett socialt stigma det här. Kommer vi kunna bedriva idrott med publik när smittspridning fortfarande pågår? Svaret är troligen ja då vi nog får leva med detta i ett par år framåt. Vad får det i så fall för effekt på publiksiffrorna? Vi har varit bortskämda med snitt på 10000 åskådare. Är det kanske ett minne blott? Vet du var "break even" går för en match i Scandinavium? Med säg 7000 personer kanske man hellre kör i Borgen?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Jag tror att vi "måste" kunna bedriva idrott med publik, för smittan försvinner nog inte i en handvändning. Svårt säga hur publiksiffror påverkas, för tidigt att ha en bra åsikt, känner jag. Max 6044 i Frölundaborg, knappast ett alternativ för SHL-matcher. Kiosker, ståplats, trångt etcetera.

 • Kommentar avatar
  CL, 3 månader sedanSvara

  Låter ju som om Garpenlöv kan få tillbringa ännu mindre tid ihop med ett lag...

  • Kommentar avatar
   babar, 3 månader sedanSvara

   Joel bestämmer att alla lag utom Frölunda ska spela med tomma läktare. På så sätt löser ni det med ekonomin.

   • Kommentar avatar
    Arvids, 3 månader sedanSvara

    Jag förstår inte tänket med att säsongen kanske startar först i november ?
    Fotbollsligorna börjar ju dra igång nu i juni och NHL kör ju igång snart igen.
    Varför skulle SHL starta senare när det handlar om så stora pengar?


    Lämna en kommentar