Krävs mer av fler om Frölunda ska bli riktigt bra


► Glöm förlusten mot Rögle ett tag och tänk så här:
► Frölundas uppvaknande med modifierat, förståndigt spelsätt ger hopp om en okej säsong.
► För att den ska bli riktigt bra krävs mer – av fler.

Rakapuckar.com bild

RESPEKT FÖR ATT flera supportrar, inte minst de som gjorde resan till Ängelholm, var missnöjda med Frölundas insats mot Rögle i år.

Än en gång stod tränaren Roger Rönnberg och talade om dålig attityd in i matchen.

Jag förstår om ni hade hoppats slippa höra det igen.

Men Frölunda hann under sex matcher visa att man fattat vilket spår som är rätt.

Jag tror inte den insikten är borta.

Svar gives på lördag (Malmö hemma).

Läget är trots allt mycket bättre nu än för ett tag sedan vad gäller Joel Lundqvist och Frölunda. Men det krävs mer, bland annat av lagkaptenen som inte fått till målskyttet. Foto: BOBBO LAUHAGE 

 

Har jag fel är hela resonemanget nedan meningslöst, då är Frölunda illa ute av andra anledningar, men jag tror alltså inte det är så, jag tror gårdagen mer var en följd av att när människan tror sig kunna pusta ut lite, då gör hon gärna det.

Nå, häng med här oavsett vad ni anser.

Min känsla.

1. Om Frölunda håller i sitt uppvaknande, stannar kvar på rätt spår, då är säsongen räddad, då är det minst en topp 10-plats, det är spel i åttondelsfinal, det är … tja, inte totalt elände i alla fall. Så pass hög är klassen när alla uppträder med ödmjukhet att slutspel känns som en självklarhet.

2. För att en topp 6-plats ska kvala in under s-rubriken, för att Frölunda ska kliva fram som ett lag med drömmar om att kunna gå riktig långt, då krävs mer – av fler.

Rakapuckar.com bild

Så här tänker jag:

Frölunda just nu är ett lag där alla jobbar häcken av sig (igen: kan vi glömma Röglematchen för argumentationens skull?), där det är väldigt lätt att ge fint betyg för just jobbet, för viljan, för intentionerna, för att det lovar gott.

Men – någon gång måste det där goda komma.

Det krävs produktion.

Inte bara intention.

Ni behöver inte se de inringade spelarna här bredvid som ”sågade” eller ”hårt kritiserade”, det är mycket enklare än så.

Jag konstaterar bara att siffrorna måste upp.

Ska Frölunda vara att räkna med fram i mars krävs mer – av fler.

Nu har jag tjatat in den formuleringen så det räcker, men jag tycker den är viktig.

Ta Christoffer Ehn, till exempel. En spelare jag är mycket förtjust i – men han måste få till sina avslut.

Mats Rosseli Olsen, kan så mycket, gör så lite – utöver arbetsinsatsen.

Ponthus Westerholm, många goda initativ, händer för lite.

Max Friberg, djuriskt hårt jobb, alla små saker rätt, men någon gång måste han peta in den lilla svarta saken också.

Joel Lundqvist, spelar med Ryan Lasch och då krävs bättre sikte.

Sebastian Stålberg, möjligen elakt att ha med honom här, spelar dock med lagets just nu bäste center, bör göra fler mål i den miljön.  

Rakapuckar.com bild

Kanske är det Roger Rönnbergs vilja att ha ett fyrkedjorslag som drar ner produktionen (miljön inte alltid den gynnsammaste?), kanske är det spelarnas kvalité som brister, kanske är det den lagmässigt svaga starten som skapat dåligt självförtroende – och om några veckor ser siffrorna mycket bättre ut?

Jag vet inte. Har inga färdiga svar. Men det var funderingar jag ville ventilera med er en dag när jag skrivit hockeynews-krönika, tränat, fått ur mig de är raderna och snart ska iväg och äta kvällsmat med Carola.

Ni som vet vet.

Ni som inte … får leva utan vetskapen.

Till dess – ha en go’ onsdag, alla!

Rakapuckar.com bild

Förresten, jag påminner ju ibland, informerar:

Ni vet vad som gäller, eller hur? 

rakapuckar.com är beroende av er läsare, annonspengar räcker en liten bit men inte alls hela vägen, därav sajtens slogan:

1 krona/dag.

30 spänn i månaden tycker jag det är värt för hockeytexter minst sex dagar i veckan, så länge inte för många tjuvläser kan den här sajten vara öppen och leva vidare.

Swish: 0736–854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Jag påminner lite titt som tätt, det vet ni.

Tack för er förståelse. Tack för ert stöd.  

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
25 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Peter, 11 månader sedanSvara

  Jag köper ditt resonemang här HL och hoppas att spelarna tar till sig av Rögle matchen och ransakar sig själva, för det var inte många som får godkänt här, Sen tycker jag att RR måste få igång första formationen omgående! In med V.Olofsson där och låt julmust ta Olofsson plats, och sätt RO i julmust formation! Låter inte detta som ett bra val HL?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tror inte man ska splitta Olofsson/Lias nu när de börjat fungera så bra tillsammans.

 • Kommentar avatar
  DD, 11 månader sedanSvara

  Wow. MRO spelar med en top-3 spelare i ligan i samma kedja och har producerat 5 poäng. Det är ju nästan bisarrt. Tycker det är dags att Roger gör något med "1a kedjan" snart. MRO och Joel utnyttjar inte Ryans potential. MRO gör inget just nu som inte t.ex. Emanuelsson eller Widerström kan göra.

  Joel... Klart underkänd säsong än så länge. Kan ju hoppas på att det är en svacka men kanske börjar åldern göra sig påmind (eller skador). Kan vara läge att ta mer av en "landslagsroll" med mer fokus på defensivt ansvar. Kommer dock aldrig hända med RR som coach.

  Ehn får ut alldeles för lite av sin fina skridskoåkning. Borde hänga på Mustonen på träningarna för att lära sig rörelsemönster och få ut mer av sin åkning. Är ingen idé att åka till andra sidan pölen innan han lärt sig mer om positionering, får till en bättre offensiv och bättre skytte. Det är inte saker man lär sig där per automatik. Behöver 2 säsonger till på hemmaplan anser jag.

  Pontus Westerholm har ju iaf en formpil som pekar uppåt. Jämfört med en väldigt slätstruken inledning av säsongen förvisso men ändå små steg åt rätt håll.

  Friberg... Visst, han kämpar och sliter. RR och Sjöström kanske inte värvade honom som en "stjärna" eller "sniper" men 0 mål ÄR faktiskt FIASKO. Han har missat öppet mål ett par gånger vid det här laget. Självklart sitter mycket i huvudet. Det enda man kan hoppas på är att när han väl petar in en så släpper det mentalt.

  Jag förstår RRs tanke med fyra kedjor och i princip håller jag med, men finns materialet för det i år? Inte som det verkar just nu.

  Samtidigt tror jag att lag som Växjö och FBK är rätt känsliga för om Elias Pettersson eller Johan Ryno går sönder. Det är rätt stor del av deras produktion som kommer från 1a kedjan.

  Tur man inte är coach...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   ... men det vore kul om du och jag fick coacha för en dag. ;)

 • Kommentar avatar
  Manne , 11 månader sedanSvara

  Fruktansvärt trött på att höra dessa klyschor och olika bortförklaringar vid förlust. Vi hade dålig attityd och respekterade inte våra motståndare, åkte för lite skridskor, litade inte på varandra, var inte beredda att stoppa in näsan där det hettar till osv. Bannemej dags att få bukt med framförallt attityden, den måste kunna vara på topp i varje match, liksom inställningen. Går inte att glida ut på en skridsko och hoppas att det löser sig, inte ens mot seriens sämsta lag. De kan sprattla till ibland också och vinna någon match. Återigen, det är Rönnbergs jobb att se till att spelarna kommer till match med både attityd och inställning, till hundraprocent. Går inte att komma ut med 90-95%. Hybris är något som Frölunda haft i många, många år och jag begriper inte att de aldrig får bukt med det. Som man brukar säga, det sitter i väggarna.. Eller snarare i tröjorna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det är möjligt du har rätt, att det sitter i väggarna, fast ... jag undrar om det inte sitter i fler lags väggar. Inte helt onaturligt det där med att man blir lite, lite bekväm ibland.

 • Kommentar avatar
  Manne , 11 månader sedanSvara

  Stålberg är ingen målskytt och han ska man inte kräva så många mål utav, däremot Friberg ska kunna stänka in en och annan. Rosseli hör inte hemma i en förstalina, utan ska spela i checkingline som han gjorde under Lasus dagar. Då gjorde han även mål, nu får han aldrig de lägena. Sätt ihop Rosseli med Stålberg och kanske Ehn som center.

   Kommentar avatar
   Conta, 11 månader sedanSvara

   Rosselli Ståhlberg och Ehn som center.mycket bra förslag.den kedjan skulle kunna göra det riktigt besvärligt för motståndaren.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Det tror jag också. Men än så länge ser jag det inte hända, kanske i ett slutspel.

 • Kommentar avatar
  Jaker71, 11 månader sedanSvara

  Vad hände i med RR och Lasch idag som ligger låst på GP?
  Leman lägg upp din lilla informationstext om hur det kommer sig att man kan läsa denna sida direkt på startsidan. Det skadar inte om att bli påmind per automatik när man kommer hit.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   De fräste väl bara lite åt varandra när Rönnberg inte blåste i ett moment, sådant som händer, lite känslor. Vet inte om jag kan lägga upp på startsidan, passar på att påminna om det ibland istället.

   Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Ryan hade blivit hakad i en internmatch och det missade RR som dock passade på att berömma sina spelares vinnarskallar. Undrade var dom var igår men nu förstår jag att dom var kvar hemma...

   Kommentar avatar
   Daniel, 11 månader sedanSvara

   Jag håller men en här om att jag hade velat se rosseli med Stålberg och nån till och det blir en checking kedja. Den kedjan var ju grym med lasu förra året och jag tror att det kan funka med ehn istället för lasu tillsammans med dom 2 andra. Sen vem som tar rosses plats i förstalinan vet jag inte. Varför i te Friberg??

 • Kommentar avatar
  Manne , 11 månader sedanSvara

  En förstalina skulle kunna vara. Olofsson - Julmusten - Lasch. Snacka om att de två förstnämnda skulle ta till vara på Lasch passningar. Det skulle bara smälla till bakom målvakten.

   Kommentar avatar
   Conta, 11 månader sedanSvara

   Ja Manne den första kedjan ser jag med gärna att Rönnberg provar

   Kommentar avatar
   Joel, 11 månader sedanSvara

   Fast då har vi bara en producerande lina. Vi behöver åtminstone två och därför bör Olofsson fortsätta med Andersson. Men Lasch ihop med Musten och Ehn, eller med Hjalmarsson och Emanuelsson.

   Kommentar avatar
   Johan Carlander, 11 månader sedanSvara

   Instämmer delvis, folk frågar sig ju ofta varför Lasch inte producerar mer i 5 mot 5 men det är ju inte så märkligt om man ser vem han spelare med! Dock så har många framgångsrika kedjor bestått av en playmaker, en sniper och en grovjobbare! Därför skulle jag byta plats på MRO & Julmusten. Lias och Hjalmarssons kedjor är ändå bra nu så de vill jag inte röra. Lasch–Lundqvist–Mustonen. Stålberg–Hjalmarsson-Emanuelsson. Westerholm–Andersson–Olofsson. Friberg–Ehn–MRO.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Carlander har koll, som vanligt. Dels handlar det om balans i varje enhet, dels om viss balans över fyra kedjor, även om det förstås kan finnas viss hierarki.

   Kommentar avatar
   Johan Carlander, 11 månader sedanSvara

   Tackar & bugar för de snälla orden!

 • Kommentar avatar
  Conta, 11 månader sedanSvara

  Slantat in 365kr på ditt konto nu Leman.vill verkligen kunna läsa din blogg varje dag.Rylander på GP gör ett bra jobb.men när det gäller tankar och funderingar om Frölundas eskapader samt övrig hockey så är du helt klart bäst.Hoppas verkligen att denna blogg fortsätter många år till.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Massor med tack, Conta!

 • Kommentar avatar
  Philip Lindberg, 11 månader sedanSvara

  Joel är ingen förstecenter längre. Klart han hade en bra säsong förra gången Lasch var här men då spelade han över sin förmåga. Låt Lasch - Mustonen - Olofsson spela, låt det gå undan med rivigt spel och läckra pass. Andersson - Hjalmarsson -Roselli-Olsen, Emanuelsson - Lundqvist - Friberg, Westerholm - Ehn - Stålberg.

  Almquist - Dahlin
  Nyberg - Sigalet
  Weber - Gunnarsson

   Kommentar avatar
   Pel, 11 månader sedanSvara

   Splittra Lias och Olofsson? Dom två som har bäst offensiv kemi i laget?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Där håller jag med, splittra inte två som just nu håller på att bygga upp något bra.

 • Kommentar avatar
  Nolte, 11 månader sedanSvara

  Helt med dig HL. Absolut dags att göra något åt kedjorna och släppa "alla kedjor ska leverera"-tänket för det finns inte spelare för det. Satsa på att få ihop 2 vassare och 2 riktigt jobbig att möta. Hjalle som gjort en riktigt bra säsong och börjat leverera skulle kunna pass bra ihop med lasch tror jag. Så jag hade kunnat tänka mig lasch-hjalle-mustonen, lias kedja som den är för dom har hittat nåt, Friberg-Joel-Wide, MRO-Ehn-stålis

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Texten handlade inte primärt om att Frölunda ska göra om i kedjorna (även om jag kan se en poäng med det), mer att det är ett antal spelare som kommer behöva öka på sin produktion.

   Kommentar avatar
   Philip Lindberg, 11 månader sedanSvara

   Det ena leder till det andra...

 • Kommentar avatar
  Danne, 11 månader sedanSvara

  I dagens hockey behövs en producerande kedja som levererar, även när spelet gått i lås och laget och spelet ej fungerar. Just nu har vi ingen producerande line som håller top 10 i SHL, ens. Illa. Jättebra med 4 jämn”dåliga” kedjor, men det handlar om att producera och vinna matcher. Om det så krävs att man flyttar på den Heliga Joel, gör det då! Tror laget skulle tjäna på att Joel kliver tillbaka och gör det han är bäst på. Och då i en annan kedja.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Jag hör dig. Så att säga. :)

 • Kommentar avatar
  Manne , 11 månader sedanSvara

  Olofsson - Julmusten - Lasch. De kommer leverera ordentligt. Lias - Hjalmarsson - Grundström (När han är tillbaka) Friberg - Joel - Rosseli. Stålberg - Ehn - Westerholm/Widerström.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Tror som jag skrev ovan det är dumt att splittra fungerande Lias/Olofsson.

 • Kommentar avatar
  Bamse, 11 månader sedanSvara

  Swishade precis 100 kr. Du är bäst leman när det gäller att följa Frölunda.
  Keep up the good work ☺️

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Massor med tack!

 • Kommentar avatar
  Lövet , 11 månader sedanSvara

  Visst behöver Ryan en snopet vid sin sida men vi har ju bara en (Victor) sedan är det just nu ett jättehopp ner till Lias. Efter Lias kommer just inget. Väljer att inte nämna Julmusten då vi inte har sett över tid ännu. Att splitta på Lias och Victor är ju inte aktuellt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Kan ändå se att Mustonen skulle kunna vara en hit där.

   Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Tycker def man kan pröva fast det krävs nog stake av RR för att göra den förändringen. Fast vi närmar ju oss juletider så vem vet den kanske dyker upp...

 • Kommentar avatar
  Lövet, 11 månader sedanSvara

  Sniper skulle det vara..

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Förstod det, du ... :)

   Kommentar avatar
   Lövet, 11 månader sedanSvara

   Är det säkert de;)

 • Kommentar avatar
  Nolte, 11 månader sedanSvara

  Nej jag är med dig, va mer min syn av hur man kan få mer produktion. Jag tänker mer att lasch får spela med Joel & MRO som tillsammans gjort hälften så mycket poäng som lasch. Och hjalle spelar med Stålberg och emanuellson som tillsammans gjort färre poäng än hjalle. Känns som att 2 offensivt duktiga spelare får väldigt lite dragkraft nu och att dom tillsammans kanske lyft varandra ännu mer samtidigt som stålis/Joel/mro mfl kanske hade skrapat ihop sina poäng ändå och på så vis får man totalt ökad produktion?

   Kommentar avatar
   Nolte, 11 månader sedanSvara

   Ah, skrev på fel ställe, skulle svara på tidigare kommentar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Lugnt. ;) Jag, jag känner nog att det skulle kunna vara tid att fundera lite på små förändringar, men ... klart det är lätt för mig att skriva det, jag som inte behöver ta ansvar. ;)

 • Kommentar avatar
  #18, 11 månader sedanSvara

  Men jösses så det gnälls på Joel. Som det gnälldes på JG för någon vecka sen. Om högmodet sitter i Frölundas väggar så sitter uppenbarligen gnället och kappvänderiet i väggarna hos många fans. Joel vet. Joel lider. Men framför allt, Joel kommer.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

   Gnälls vet jag inte, jag konstaterar mest lite som han själv gjort, att han gjort för få mål, och inte ens en kapten, en kulturbärare som Joel kan vara immun mot diskussion, mot försiktig fundering om man möjligen ska hitta annan omgivning. eller annan tredjelänk. Tycker även kommentarer här är rätt konstruktiva, inte så gnälliga, vilket jag uppskattar.

   Kommentar avatar
   Manne , 11 månader sedanSvara

   Är du nöjd med vad Joel har presterat såhär långt efter 23 matcher? Vi diskuterar hur man skulle kunna placera honom, med vilka spelare för att få upp honom till den nivån vi alla vet att han kan hålla och bör hålla om vi ska ta oss långt i ett slutspel. Han är vår ledare och spelar han bra, då kan jag garantera att alla andra hakar på. Gäller att få flera spelare i laget att komma upp i nivå, för ganska många spelar under sin kapacitet för tillfället. Vi vet ju vad maskinen Frölunda kan åstadkomma när allt stämmer.

   Kommentar avatar
   #18, 11 månader sedanSvara

   Kanske onödigt vasst och spetsigt formulerat av mig, men kontentan är ändå att sen Frölunda ”fick mer ordning” på grejorna så har Joel spelat 1 match. Innan dess vet ingen av oss hur länge han spelat med smärta. En annan iakttagelse är att Joels kedja är riktigt bra på att förflytta spelet till anfallszon och få till nedsläpp där. Jag tycker att man skall ge en helt frisk Joel åtminstone 4-5 matcher till i ”sin” lina innan man gör förändringar. Dessutom, gissa om det kommer att gå hett till på Lördag. MIF förlorade hemma mot KHK igår. Det muttras om underskattning bland MIF-fansen.

   Kommentar avatar
   mike, 11 månader sedanSvara

   Det finns ju en anledning till varför Lasch gjort majoriteten av sina poäng i PP, och desto färre i spel fem mot fem. Den anledningen stavas kedjekamrater. Vi har faktiskt ingen "leading line".

   Kommentar avatar
   Andreas, 11 månader sedanSvara

   Jag tycker absolut inte man ska sära på Lias och Olofsson som börjar hitta en allt mer fantastisk kemi tillsammans. Sedan undrar jag om det är så klokt att splittra på kedjan Stålberg-Hjalmarsson-Emanuelsson som endast för någon match sedan ansågs vara lagets bästa av Rönnberg. Däremot så skulle jag gärna se ett skifte på Rosseli och Mustonen, då Mustonen ju är klart hetare framåt och Rosseli passar bättre in i en checking line.... Lasch - Lundqvist - Mustonen Olofsson - Andersson - Vesterholm Stålberg - Hjalmarsson - Emanuelsson Friberg - Ehn - Rosseli Olsen Widerström

 • Kommentar avatar
  Bo , 11 månader sedanSvara

  Irriterande att höra ditt snack om den kritik du har om Rönnbergs analys av matcher.

  • Kommentar avatar
   Sven, 11 månader sedanSvara

   Flera av de spelare du räknar upp

   • Kommentar avatar
    Sven, 11 månader sedanSvara

    Flera av de spelare du räknar upp producerar som de brukar. Har svårt att tro att Frölunda bygger sina drömmar på att alla dessa spelare ska börja producera på en helt annan nivå än de gjort tidigare år.

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 11 månader sedanSvara

     Nå, Frölunda har byggt sitt lag på "utveckling", så ni får nog hoppas de börjar producera i alla fall lite mer.

   • Kommentar avatar
    Sven, 11 månader sedanSvara

    Det är väl främst Lias, Sean, tvillingar, grusse, Lasch och Olofsson som ska görat framåt. Kan inte tänka mig att de tänkt som du tror.

    • Kommentar avatar
     Eric, 11 månader sedanSvara

     Tycker fortfarande 11-61-81 som etta, flytta upp julmusten men behåll Friberg i hans kedja. Med Simon Hjalmarsson kanske?

     • Kommentar avatar
      Matte, 11 månader sedanSvara

      Tror det är bra om RR håller i lagdelarna. Men som Du skrev HL - attityden måste nog bli mer permanent på en nivå där samtliga vill vinna och få bra läge inför ett eventuellt play-in och slutspel. Nu under 2017 ser det inte så svårt ut med motståndet - men efter nyår då börjar det bli betydligt tuffare - dvs man kan inte lalla nu och inte tar varje math på allvar. Sen har det även under den senaste tiden tagits väldigt många utvisningar. Är inte av uppfattningen att man kan skylla på domarna. Det kanske förtjänas att ånyo tänka på. Ligger man fel, är man efter eller har man inte fysiken ?? Satte in 200 kr för ett tag sen tänkte göra samma till nyår om det passar.

      • Kommentar avatar
       Matte, 11 månader sedanSvara

       "inte ta varje match på allvar" ... sorry

       • Kommentar avatar
        Matte, 11 månader sedanSvara

        Man måste nog vinna några 6 poängmatcher nu under december - helst alla fram tom nyår. Inga bortförklaringar om underskattning mm - dessa lag förutom LHC är på nedre halvan. Nu är man 8 - det går snabbt utför....efter nyår blir det betydligt mycket svårare.
        Gissar att man lätt kan förlora de 6 första matcherna 2018 pga att motståndet är betydligt bättre än Malmö, Örebro, KHK, Mora och Rögle.
        Tror inte fansen kommer att vara beredda på detta....

        • Kommentar avatar
         Daniel , 11 månader sedanSvara

         Visste inte att du hade denna sidan Leman, sen du slutade på GT har jag väntat på att du ska något eget och nu har du det. Trevligt, har saknat dina texter..


         Lämna en kommentar