Söderlund flyger hem – och måste sluta spela bandy


► I kväll: första matchen mot Skellefteå för killen från Skellefteå. 
► – Känns faktiskt som en vanlig match, sa Frölundas Tim Söderlund dagen före.
► Vi väntar på lyftet i nya omgivningen, tränaren Roger Rönnberg vet hur det ska gå till – Tim ska sluta spela bandy ...

Rakapuckar.com bild

En trollgubbe utan dess like. Men Tim Söderlund behöver få ut mer. Sluta spela bandy, är tränaren Roger Rönnbergs direktiv. 


20 ÅR GAMMAL gör Tim Söderlund sin första seniormatch mot klubben han växte upp med och i: Skellefteå.

Kunde kännas konstigt. Kanske gör det också. När det väl är dags. Men Tim sa på onsdagen:

– Nä, men det känns faktiskt bara som en vanlig match. Inga problem alls. Det ska bara bli kul, länge sedan jag var hemma.

** Inte ens under sommaren?
– Nej, inte varit där sedan jag flyttade ner hit i våras, jag har varit här och på Gotland.

Mamma och pappa har lovat att komma förbi och säga hej, men i övrigt är det mest hem, spela hockey och lämna som gäller.

Frölunda flyger upp, åker hem direkt efter matchen.

Talande, det förflutna är just förflutet, det intressanta är nuet, och där har vi sett Tim Söderlund jobba häcken av sig under hösten, han har åkt skridskor som en furie, dribblat mot en, två, tre, fyra och fem match – men bortsett från Röglematchen (två mål) i Ängelholm aldrig lyckats fullt ut.

Rakapuckar.com bild

Absolut inget fel på motivationen.

Heller ingen riktig lycka med utfallet av den.

2+0 på elva matcher (snitt 0,18) . Det är sämre än 9+5 på 43 (0,33) i Skellefteå. Och det var ju i Göteborg Tim skulle skjuta fart med mer förtroende och istid.

– Det kanske blivit att jag velat för mycket, ”överjobbat” situationerna. Men det är bara att fortsätta jobba, jag är ny här, ny i systemet, det tar tid att lära sig. Förhoppningsvis släpper det, det är jag inte orolig för, det är bara att jobba på, slog Tim fast när ämnet kom på tal.

** Det nya?
– Lite grunderna, hur man ska åka så vi blir samspelta hela formationen, forecheck och backcheck. Senaste matcherna har det varit mycket åkning utan puck, jag vill ha mycket puck, så det gäller att få alla att … hur säger man … mer samspelta. 

Tim Söderlund är svårläst, för med- såväl som för motspelare. 

Det förstnämnda måste Frölunda komma åt.

Tränaren Roger Rönnberg var tydlig här:

– Vi jobbar i bakgrunden varje dag med Tim, senast i dag hade jag ett samtal med honom för att få honom att åka mot rätt mål så ofta som möjligt.

** Vänder om för mycket?
– Han spelar lite bandy. Tar om och tar om och tar om, letar stor, fri is istället för att utmana sig själv. Han är så kvick och snabb, när han spelar på attack motståndarmålet är han nästan omöjlig att … 

Stoppa? Läsa? Rönnberg tog inte meningen i mål, men det finns flera verb som fungerar.

Rakapuckar.com bild

** Överambition? Vill han för mycket, Tim?
– Vad det beror på vet jag inte, men faktan är det jag ser, att han går ifrån motståndarmålet. Vi behöver hjälpa honom så att oftare lyckas mot motståndarmålet.

Mindre av överarbetandet, färre bandysvängar, mer av att direkt ta pucken på mål.

Håll koll på det i kväll när hemmasonen är på isen.

Annars kan man lätt tänka, givet Tim Söderlunds helt fantastiska teknik och skridskoåkning:

Ge killen pucken.

Säg till honom att gå på mål.

Sebastian Stålberg och Simon Hjalmarsson att haka på och hugga på returerna.

– Det är väl lite så, kommunikationen som vi ska få till, hjälpa varandra, log Tim som i skadade Patrik Carlssons frånvaro nu är en power play-spelare igen.

** Ditt självförtroende efter 2+0 på elva matcher?
– Jag är aldrig orolig. Jag har haft det så här förut, det gäller bara att få till samspelet. 

Enligt Frölundas Instagramkonto har Tim Söderlund förresten SHL:s fräckaste hårsvall.

Rakapuckar.com bild

Skellefteå kontrade med den här bilden på lovande junioren Albin Eriksson, 18, Dallasdraftad i andra rundan. Håll koll på honom i kväll, stor, tuff, rejäl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skellefteå AIK Hockey (@skellefteaaik) on


***

Joel Lundqvist gör sin 900:e tävlingsmatch i Frölundas tröja uppe i Skellefteå. Men då är i princip rubbet inräknat, diverse europeiska turneringar, plus SM-slutspelsmatcher.

***

Ni gnäller, en del av er, på Frölundas power play. Kolla detta, då.


***

Tim Söderlund är född och uppvuxen i Skellefteå, han flyttade dock till Luleå som 15-åring men var tillbaka i ”schtaan” efter två juniorår några mil norrut.

***

Mer senare i dag, om inte förr så två timmar före nedsläpp när ni får den sedvanliga inför match-texten.

Men har inget speciellt hänt är det säkert de här kedjorna:

49 Rhett Rakhshani–20 Joel Lundqvist–81 Ryan Lasch
11 Samuel Fagemo–7 Pathrik Westerholm–27 Ponthus Westerholm
9 Tim Söderlund–59 Simon Hjalmarsson–17 Sebastian Stålberg
51 Mats Rosseli Olsen–22 Linus Nässén–12 Max Friberg
46 Oliwer Fjellström

På backsidan kan det vara Kristoffer Gunnarssons (o)tur att stå över, jag vet inte, men i så fall:

5 Chay Genoway–10 Gustav Lindström
56 Jonathan Sigalet–16 Filip Westerlund
8 Viktor Ekbom–3 Jacob Moverare
15 Anders Grönlund

Johan Mattsson eller Johan Gustafsson mellan stolparna – mm, vi får se.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

***

Enligt C More:s program Hockeylabbet är Tim Söderlund den som dribblar mest och bäst. Kan knappast ha överraskat någon. Och då finns ändå Hv71:s Mattias Tedenby i SHL. Tedenby som dock får ut mycket mer av sitt puckinnehav och artisteri. Än så länge, i alla fall.


***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. 

Glöm inte följa rakapuckar.com på Facebook. Gärna också på Instagram där framför allt Mathias Pelkonen bjuder på fina bilder. 

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
9 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Rasmus, 5 månader sedanSvara

  Håller tummarna för att "familjen är värst" och att Tim sätter en balja eller två.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Han skulle behöva lyckas med lite, grabben. Bli lugnare, inte överarbeta.

   Kommentar avatar
   Danne#1, 5 månader sedanSvara

   Kan dock känna att mitt tålamod med en spelare som Tim är betydligt högre än med några andra. Tim försöker iaf göra något utanför boxen, försöker utmana och agera på egen hand, vilket faktiskt ställer till det för försvararna. Sen behöver han självklart lära sig att värdera bättre, ta snabbare beslut mm, men ser hellre att han försöker och misslyckas, än inte försöker och misslyckas. Om ni är med på vad jag menar?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Tim har spetskvalitéer som kan lösa upp en match, självklart ska Frölunda ha tålamod så länge som det bara går. Men det var verkligen synd att Patrik Carlsson tvingades lämna in senast. Där kanske det kunde ha fött något slags kemi.

 • Kommentar avatar
  Rasmus, 5 månader sedanSvara

  Lyfter min kommentar om Max klubba med, stor risk att ingen ser detta i min OT.
  Jag är sent in i matchen men jag tycker absolut att det ska anmälas. Absolut att klubban gick upp i skyddsnätet, men man ser på Max att han har inte en tanke när han kastar klubban. Det är ren och skär tur att nätet är ivägen, och hade det inte varit det så hade något fått klubban på sig. Jämför det med en vårdslös tackling där det är ren tur att det inte blir skada. Ska vi döma efter handling eller konsekvens? Jag tycker 1 match + böter motsvarande en till absolut borde tagits, det här ska aldrig accepteras

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Respekt för den åsikten, jag såg att Mr Madhawk hade ett långt inlägg om detta också, och jag tar till mig synpunkterna. Själv har jag svårt att se en avstängning för att en spelare slänger en klubba i skyddsnätet, för att han KUNDE ha slängt den någon annanstans. Det KUNDE han ju, men nu GJORDE han inte det. Den dagen kan vi ta en ny diskussion. Men om jag blir förbannad, slår näven i plexit istället för fejset på motståndaren som står jämte, så blir jag väl knappast avstängd för slagsmål? Dock: det var förstås ett game misconduct. Men nej, jag tror inte spelare kommer börja kasta klubbor hej vilt efter slutsignalen på grund av detta. Samma sak här: den dagen det händer så ...

   Kommentar avatar
   Rasmus, 5 månader sedanSvara

   Skillnaden är väl att du siktar mot plexiglaset, Max kastade klubban utan att ha en tanke på var han siktade. Han hade som sagt tur som gjorde att han missade en "civil". Jag tycker att exempel tackling är bättre än slå mot plexiglaset. Om jag tacklar och tacklingen är vårdslös (om max kastar klubban vårdslöst), men har "tur" så träffen orsakar inte skada (max har tur och klubban träffar nätet) så ska spelaren ha samma straff som om det orsakade skada (så ska Max ha samma straff som om han träffade publik). Med tanke på att du brukar förespråka handling och inte konsekvens med tacklingar så är jag förvånad över din ståndpunkt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

   Hur vet du att Max kastade utan att ha en tanke på var han siktade? För mig ser det ut som han vet precis vart han kastar. Upp i skyddsnätet. Då känns det oerhört överdramatiserat med en avstängning. Nå, jag tror inte vi kommer se detta fler gånger. Tror det rätt snabbt blir en icke-fråga.

   Kommentar avatar
   Lappen, 5 månader sedanSvara

   Hur länge har Frölunda förtroendet med Friberg? Karln är ju kraftigt överbetald och har spelat powerplay m m utan att prestera en poäng. Detta har varit en fiaskovärvning och en svag investering. Kom inte dragandes med att han gör sån nytta för laget m m, sätt in en junior för tiondelen av kostnaden istället och få samma output.

   Kommentar avatar
   Manne , 5 månader sedanSvara

   Han vet att det är ett skyddsnät där och hade så inte varit så hade han aldrig kastat klubban. Han blev förbannad och hivade klubban, ser inget med det. Hade han kastat upp den på läktaren, då hade jag reagerat. Ge han två minuter för osportsligt uppträdande, räcker så.

 • Kommentar avatar
  Garvarmyren, 5 månader sedanSvara

  Tycker Tim och även Max borde göra allt en tiondel långsammare så dom själva hänger med. Det ser så ”flaxigt” ut och blir då mest som när man vispar grädde i en för liten skål, det sprids överallt och ingen annan hinner samla upp det. Lite lugnare i rörelserna men behålla farten så kommer det hända positiva saker strax, kanske redan ikväll.

  • Kommentar avatar
   Lars, 5 månader sedanSvara

   Det skulle va kul om SAIK hedrade Joel ikväll. En liten blomma. För 900 marcher i samma tröja är stort. Ännu roligare å mer soeciellt vore det om Jimmy Eriksson lömnar över den. Bara en tanke.

    Kommentar avatar
    #18, 5 månader sedanSvara

    *skrattar* Jag tror att det engelska uttrycket för något osannolikt är "...and pigs might fly"

    Kommentar avatar
    Manne , 5 månader sedanSvara

    Jag tror inte att detta är helt omöjligt faktiskt.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

    Inte jag heller, om jag ska vara ärlig. Finns mycket respekt för såväl Joel som Jimmie inom SHL.

  • Kommentar avatar
   Thomasi, 5 månader sedanSvara

   Det vore hel kul om det blir så Lars. Håller helt med dig å från Saik håll kan man se det som en psyking mot Joel att Jimmy räcker över blomman.
   Fan va kul det skulle va

   • Kommentar avatar
    Nolte, 5 månader sedanSvara

    Bara en vanlig match säger han, Tim. Men jag tror att det är mycket mer än så. Risken är att han kommer vara ännu mer överambitiös idag och verkligen vara överallt och ingenstans och köra ännu mer solo. spännande att se...

     Kommentar avatar
     Henrik Leman, 5 månader sedanSvara

     Delar den funderingen.

   • Kommentar avatar
    Bengan, 5 månader sedanSvara

    Man hoppas att det lossnar, det är en underbar spelar typ, men som RR säger, svårläst för både med och mot spelare. Kan han visa vad han visade upp i slutspelet, då blir han grym.

    • Kommentar avatar
     Stora norrland, 5 månader sedanSvara

     Spännande match i kväll. Hoppas indians kan landa i AIK land. Det har toksnöat hela dagen!! Det självklara målvakten i indians måste ju vara JG. Han kan ju "tappa" målvakten lungan i trängda lägen ,eller göra en " Bollywood" och komma undan med det! Fast nu är det ju bortaplan förstådd. Ser fram emot matchen och önskar välkommen till indians ifrån gtb. Hoppas nån av era fans också hittar till Skellefteå kraft Arena 2.0. nytt och fräscht! Må bästa lag vinna, och det är jag helt säker på heter SAIK, för indians är inne i en bra trend

     • Kommentar avatar
      Stora norrland, 5 månader sedanSvara

      Målvaktsklubban ska det stå. Sorry!


      Lämna en kommentar