Det här förväntar jag mig av Frölundas spelare 20/21


► Vad sägs om en Facebook live i kväll där ni får snacka av er lite inför sommaren?
► Bra. 19.00. Den här länken.
► Vad sägs om mina förväntningar på Frölundas spelare inför nästa säsong?
► Bra. Nedan. Välkomna.

Rakapuckar.com bild

Niklas Rubin, Viktor Ekbom, Lucas Raymond och Jan Mursak – om dessa spelare, och övriga i Frölunda, kan ni läsa nedan. 


DET BÖRJAR NÄRMA sig tiden då ert hockeysug inte riktigt räcker till för att jag ska driva den här sajten på maxfart, men den här sommaren är ju inte som andra.

För mycket händer. Blir nog inget semesterstängt med hänglås. Mer ettans växel med små accelerationer vid behov.

Nå, jag vet att några av er efterfrågat en chans att livesnacka lite med mig, det kanske bara är dessa få som vill, men visst, vi kör. Kanske finns ändå ett behov att få ur sig en del inför sommaren.

19.00. Här är länken. Vi kör i fem eller 50 minuter. Allt beror på er. Frölundas lag, spelare, konkurrenter, ”nya arenan”, corona och hur allt påverkas, ungdomshockey … frågan är fri.

Men jag tänkte börja med info om en onsdagsgrej där ni gärna får vara delaktiga. Info kommer i kväll.

Nå, det här kan vi också snacka om, mina tankar om Frölundas spelare inför kommande säsong, när den nu börjar … och på vilket sätt.


## Målvakter

Johan Mattsson
En bra SHL-målvakt, dock tyckte jag nog inte att han tog ett steg framåt 19/20. Skulle vilja se det nu, snäppet bättre, snäppet stabilare. Tycker den kapaciteten finns, Mattsson har visat det när han varit inne i superperioder.

Rakapuckar.com bild

Niklas Rubin
Utropstecken förra säsongen, i alla fall givet att vi inte riktigt visste vad vi skulle förvänta oss. Rubin bör utmana än hårdare, växa ytterligare något, kanske få fler matcher i rad nu när spelfältet nog är utjämnat i tränarnas ögon. Eller – det kanske det inte är? 


## Backar

Viktor Ekbom
Ännu ett bevis på att Frölunda kan få utveckling på ”äldre” spelare. Hålla i det stadiga, det trygga, det viktiga, lite oftare fylla på offensivt, som mot Örebro, ni vet … Söker inte rampljuset, men Ekbom saknas när han inte är med. Bra trend i karriären.

Stefan Elliott
Ska vara en back att lita på i varje match, hög lägstanivå, bidra offensivt i fem mot fem, fem mot fyra/tre, kunna suga åt sig mycket istid vid behov. Värvad som toppback. Det ska han leva upp till.

Anders Grönlund
Blev ibland lite hackkyckling här inne, kanske för att förväntningarna på honom gick från noll 18/19 till 100 19/20. I så fall felaktigt. Grönlund ska ge bang for the buck även framgent, komplettera, ta sin istid och göra det bästa av den, enkelt och rejält – och så delta offensivt när tillfälle ges. Han är ju inte alls oäven där.  

Filip Johansson
I Frölunda för att få en kick, få fart på den karriär som fick honom draftad av Minnesota. Svårbedömd på förhand efter en rätt liten roll i Leksand, behöver få tid på sig. Tvåvägsback, hyllas av Roger Rönnberg för personligheten, det betyder att 20-åringen kommer få gott om chanser.

Rakapuckar.com bild

Mattias Norlinder
SHL är inte allsvenskan, men över tid ska förstås en så talangfull kille som Montrealdraftade Norlinder, 20, visa att han kan göra offensiv skillnad även i högsta ligan – samtidigt som defensiven är god nog.

Jens Olsson
Rutinen är viktig, Olsson kommer hem till SHL med full koll på hur man spelar i den här ligan. Gillas skarpt av Fredrik Sjöström & Co, inplockad som del i ansiktslyftet, få bättre uppspel/igångsättningar från bakplan. Agera stadigt, sätta igång spelet, det blir Olssons uppgift.

En back ska in, eller två, där har inget förändrats, ni vet vad som gäller. Mer om det en annan gång.


## Forwards

Patrik Carlsson
Kanske lagets jämnaste spelare på hög nivå. Utmaningen: att lite oftare nå de lite högre höjderna. Hänger också en del på i vilken omgivning han placeras, vilket defensivt ansvar han behöver ta. I mina ögon en av lagets viktigaste spelare. 

Max Friberg
Jag hade en lång text med Roger Rönnberg om spelarutveckling där Max Friberg fick tjäna som exempel. Skaraborgaren har en arbetsmoral som få andra, jag vägrar ge mig vad gäller hans kapacitet att sätta dit fler puckar. Har ju bra skott. Kan sätta pucken högt. Tänk lite mer kyla där, lite större självförtroende. Tror det kan betyda en hel del.

Karl Henriksson
Det lilla vi såg förra säsongen lovade gott. Vuxen i spelet, stark på pucken trots brist på storlek (176/79), kan ”explodera”, smart passningsspelare. Jag har rätt höga förväntningar här på delaktighet och initiativ. Det har säkert Frölunda också. Och New York Rangers.

Rakapuckar.com bild

Simon Hjalmarsson
Tänkt att nu vara tillbaka som ytterforward, kommer behöva utnyttja den lite större offensiva friheten till att visa att han kan skapa chanser, göra mål. Känner viss tveksamhet på förhand, ”Hjalle” har i mina ögon varit nyttigare som smart center. Det här blir spännande. Kan smålänningen släppa loss?

Nicklas Lasu
Kom hem, fick tidigt en stor roll som Ryan Laschs center, var borta innan han hann säga Kalifornien, sedan blev det i princip samma som före Finlandstrippen: Lasu ledde kedjor vars huvuduppgift inte var direkt offensiva. Glimtade till, visade större mod att hålla i pucken, ta den mot mål – behöver göra detta oftare.

Joel Lundqvist
Ett fenomen sett till att han är 38 och länge begränsades av skador och sin inte helt fulländade skridskoåkning. Kaptenen är som ett fint vin, blir bara bättre, är ett hot i power play, driver på sitt lag med ledaregenskaper som är svåröverträffade i Hockeysverige. Inte den spelskickliga centern, men en drivande sådan i en arbetskedja, oerhört värdefull som lagets hjärta. Förväntar mig detta i ännu en vinter.
Såg ni förresten att Joel Lundqvist prisades nyligen?


Jan Mursak
Här har ni en sloven med förväntningar på sina axlar. Bäst poängsnitt i Frölundas historia: 1,33. Låt vara att han bara gjorde 15 grundseriematcher 17/18. Mursak kommer från två vintrar i Bern där han inte fick den ledande, offensiva roll han önskade. Han får den i Frölunda – och det är viktigt att han gör rätt mycket bra av den. Behöver vara den ledande spelare han är värvad för, alltså ta pucken mot mål, skapa, vinna tekningar, hota konstant. Tror hans revanschlust är stor.

Joel Mustonen
En av de som Roger Rönnberg vill locka fram mer offensiv ur, frågan är om den finns sedan Mustonen i Frölunda gjorts om från en mer risktagande till en rakt igenom pålitlig spelare. Har spetsen slipats bort eller kan den energiske 27-åringen få ut fler poäng? Jag förväntar mig inget mer än vanligt men följer med spänning.

Rakapuckar.com bild

Linus Nässén
Om den här unge (20) killen sa Roger Rönnberg tidigt saker som ”framtida kapten i Frölunda”, och ni vet hur det är – det skadar inte att ha tränarens förtroende. Nässén hade det jobbigt med skador i Timrå (höft, hjärnskakning), nu får han inte centerrollen, kommer gnugga på en kant. Spelar med maxenergi, ska primärt visa att han är en SHL-spelare på kontinuerlig basis.

Mats Rosseli Olsen
Om jag varit tränare hade jag sagt till norrmannen: ”Om du inte i varje match tar pucken och bryter in på mål, visar att du vill skapa kaos, så får du inte vara med.” Nu är det ju miljoners mil från Rönnbergs ledarstil, jag överdriver givetvis en del också, men ”Rosse” behöver visa större delaktighet. Slutspelet 18/19 ett bevis på nivån han har i sig.

Lucas Raymond
Kanske det största spänningsmomentet inför kommande säsong. Jag fortsätter jämföra honom med Ryan Lasch som spelartyp, 18-åringen behöver ha massor med puckkontakt i en stor roll, för det krävs förtroende, tränaracceptans för en del misslyckade aktioner – men det krävs också att Raymond själv går in med stor tro och kaxighet. 

Johan Sundström
Jag tror han hade gjort ett stort slutspel – om inte coronakrisen kommit emellan. Som väntat hackade det lite efter två jobbiga, skadefyllda KHL-vintrar, som väntat blev göteborgaren bara bättre ju fler matcher han fick under bältet. Börjar på en högre nivå nu, ska ha mer istid, ska göra mer av den. Ser inte varför det inte skulle bli så.

Elmer Söderblom
Hovåskillens mått (201/105) gör honom superspännande att följa. Om han som 19-åring (fyller i juli) lär sig hantera centimeter och kilon, får hyggligt med istid, inte känner att han måste bevisa något i varje byte, då finns det en fin framtid här, tror jag. Det blir ett läroår, men jag kan se ett antal goda prestationer.    

Rakapuckar.com bild

***

Tack för att ni förstår:

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 

För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS 

***

Även Erik Lignell har förlängt sitt kontrakt med Frölunda, och han får en ny titel: analytiker, snarare än videocoach.

Egentligen bara mer överensstämmande med verkligheten, känner jag.

Läs mer här.

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
22 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Daniel B, 1 månad sedanSvara

  Oj oj oj!! Vilken sammanställning. Får vi in en bra back och förhoppningsvis har råd med Printz så är jag mer än nöjd med backsidan. Tror killen från Modo kommer bli bra med tiden. Truppen känns bra och är det något, bara något litet man får gnälla på så är det avsaknaden av en målskytt. Jag vet, fler ska bidra och göra fler. Men ändå. Håller med om friberg, finns mer att hämta där. Viktigt att Murre levererar från början för det kommer behövas.

  • Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 månad sedanSvara

   Joel... Jag hade faktiskt inte sett den intervjun.. :)
   Bra sammanställning för övrigt. Ser fram emot kvällen...

   • Kommentar avatar
    Jonas, 1 månad sedanSvara

    Jag tror och hoppas att målvaktsmatchen/kampen om förstaspaden blir jämnare säsong 20/21. Tycker inte riktigt att Rubin alltid fick samma stöd på isen som Mattsson.

    • Kommentar avatar
     Danne, 1 månad sedanSvara

     Bra genomgång HL! Är dock mer orolig över offensiven än backsidan. Tycker det saknas något riktigt stark spets där framme. Tror nämligen inte att spelare som Mustonen, Friberg, Rosse, Lasu mfl kommer öka poängproduktionen till den nivå som krävs för att bli ett finallag. I så fall kan ju alla klubbar tänka så och inte behöva lägga dyra pengar på ”spets” och poängspelare. ”Vi ser till att de vingar gör fler poäng bara, blir målskyttar”. Låter riktigt bra, men fungerar verkligen inte så.
     Betänk att man inte direkt tappat några dussinspelare...en ganska stor del av totala poängskörden har försvunnit och den absolut ”bästa” spelaren i Peterson. Som kommer göra succé hos Fbk, tyvärr.
     Sagt det innan, men en spelare som Stålberg Sr hade gjort skillnad. Varje byte gör han något på isen, skapar lägen, utmanar och ökar förutsättningarna för laget. Nu tycker jag mycket är förutsägbart och man får slita för målen oftast (om det inte är PP). Man bryter inte mönstret, utan allt sker enligt en, ganska tråkig, mall. Över mittlinjen, in med puck, jaga dom blådårar, tryck ner motståndarna och hoppas på chans/läge. Klart som fasen att vissa spelare inte är på tårna eller orkar sen när chanserna kommer (ex Friberg). Här har RR o övriga lite att jobba med.
     Med ovan sagt så ärmjag säker på att VF blir ett bättre LAG denna säsong. Med viss oro för offensiven.
     Väl mött!

     • Kommentar avatar
      Benji , 1 månad sedanSvara

      Håller med om att en forward 30+ som gnuggat hela sin karriär inte blir en målskytt för att han blir tillsagd att göra fler mål!!! Andra låg söker aktivt poäng på företagssidan men VF är nöjda med att Rosse och Lasu skall blir målskyttar... alla sportchefer vet att man måste ersätta poäng med poäng, dock behövs både och. Trevlig dag!

       Kommentar avatar
       Benji , 1 månad sedanSvara

       Forwardssidan *

     • Kommentar avatar
      DD, 1 månad sedanSvara

      Tack för genomgången. Intressant att se hur Frölunda kommer se ut när man fått flera månader extra försäsong, de flesta fått vara friska och hela, inga VM och så vidare. Laget kommer vara bättre tränat än någonsin. Det är ett som är säkert.
      Bra förlängning med Lignell. Roger har ju själv sagt att han hade en stor del i att Frölunda så bra kunde neutralisera Luleå i semifinalen säsongen innan.
      Tror spelet kommer se lite annorlunda ut utan Lasch. På gott och ont, så klart. Tror det blir lite mer fart och bättre uppspel bakifrån.

       Kommentar avatar
       Daniel B, 1 månad sedanSvara

       Håller med i det du skriver. Med mursak som jag ty mer i klass med lasch så tycker jag att vi kommer vara ett bättre lag i 5-5 spelet. Mursak har ju en annan poser och fart än vad lasch hade. Mm, blir intressant detta.

     • Kommentar avatar
      Mattias, 1 månad sedanSvara

      Det där med trubbig offensiv gångna säsongen stämmer inte. Vi gjorde 154 mål - två mål fler än guldsäsongen 2018/19.
      Bara två lag gjorde fler mål än oss (HV, 158, Färjestad 173).
      Frölunda hade alltså ett effektivt anfallsspel (trots "brunkare" i laget). Kommande säsong tror jag att vi gör ännu fler mål trots att Lasch, Rakshani och Fagemo lämnat. För vi kommer få ett bättre försvarsspel, sätta igång anfallen snabbare - och det kommer ge resultat. Tror också att vi får se stora genombrott hos minst ett par spelare ur gruppen Raymond, Söderblom, Henriksson och Torgersson.
      För övrigt en myclet bra och intressant sammanställning.

      • Kommentar avatar
       #18, 1 månad sedanSvara

       Instämmer med dig Henrik om att Mattsson nästa säsong skall klara av att hålla sin nära-på högstanivå i fler matcher än i år. När matts son är påkopplad är han tvivelsutan en av seriens absolut bästa målvakter. Men, som visade sig redan i Timråtiden, under årets mörkaste månader så har Mattsson historiskt visat upp en svajigare form under serielunken. Detta hoppas jag att han kan slipa bort.

       • Kommentar avatar
        Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

        Skulle kanske ha lagt till, men underifrån kommer spännande forwards som Daniel Torgersson och Theodor Niederbach, backar som Axel Kumlin och Måns Krämer. Bland andra.

        • Kommentar avatar
         Tobias , 1 månad sedanSvara

         Tycker vi har ett väldigt bra målvakts par... När inte JM varit på topp tycker jag Rubin varit klockren och vice versa... Tyvärr räcker det ju att en målvakt råkar göra en dålig match så bli han kölhalad här inne... Tycker vi skall vara väldigt nöjda med dessa två, ser inte direkt ngt annat lag som har bättre.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 1 månad sedanSvara

          Håller med. Om vi säger så här, vi står inte och faller med våra målvakter.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

          Verkligen inte. Står och faller, alltså. Goda nog att ta guld med.

        • Kommentar avatar
         Christoffer, 1 månad sedanSvara

         Personligen hoppas jag Torgersson lyckas slå sig in.
         En powerforward som driver mot nätet är något jag tycker saknas annars.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

          Gillade det jag såg av honom.

        • Kommentar avatar
         Ronny, 1 månad sedanSvara

         Raymond spelar inte i SHL nästa säsong.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

          Ska mycket till för att han INTE ska göra det.

        • Kommentar avatar
         Göran , 1 månad sedanSvara

         Lasch är otroligt mycket bättre än Mursak. Det finns inte på kartan att Mursak kommer ligga på liknade poäng/match som Lasch. Inte ens en hel kedja med brunkarna kan matcha Lasch.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 1 månad sedanSvara

          Nja, håller inte med om det Göran. Nu går jag efter det mursak visade när han var här sist och då visade han att han är i klass med lasch. Det var då, hoppas han är minst lika bra nu.

          Kommentar avatar
          Manne , 1 månad sedanSvara

          Brunkarna. Jösses.. Finns inga brunkare nuförtiden. Alla har olika roller.

        • Kommentar avatar
         Matte, 1 månad sedanSvara

         Ser väl bra ut - saknar nog bara Printz. Peterson kunde väl fått vara kvar? Mursak blir nog en väldigt bra tillgång.
         Broder Jonson skulle jag gärna sätt i FHC - men det hade kanske varit mycket begärt

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

          Handlade inte om att Peterson inte FICK vara kvar, Frölunda hade gärba förlängt, men JP valde att flytta till Färjestad för att få bättre utveckling på karriären, plus att han där får en tydlig roll som center.

          Kommentar avatar
          Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

          Broder Jonson? Ah, Jonathan Johnson? Fattade först inte. Han var aldrig aktuell, är center, hade kanonsäsong i allsvenskan, Frölunda är centertjockt och kunde aldrig erbjuda en roll högt i hierarkin. Att inte ha plats för Peterson men ta in Johnson hade ju varit bisarrt.

        • Kommentar avatar
         Richard, 1 månad sedanSvara

         Tråkigt med Petersson som kommer slå igenom den här säsongen. Tyvärr har Joel ett år kvar annars hade det funnits plats om båda hade velat. Sett till den hör eminenta genomgången så tror jag på ett bra lag med bra chanser i ett slutspel men inte så bra i serielunken. Vi har byggt detta lag på vassa omställningar, men att hålla pucken och tro att vi ska vara effektiva med denna spets är inte rättvist. Endast Raymond, Murre kommer vara ett hot offensivt. Sundström glimtar till men tyvärr tror jag inte på Nänzen, Hjalmarsson, Friberg, Söderblom, Carlsson som typiska avslutare.
         Mustonen, Lasu, Rosse är bra spelare men absolut inga avslutare.
         Backsidan ser intressant ut. Kan bli riktigt bra om vi får in en som är jobbig att möta. Jag känner att vi har defensiva hot i Elliot, Norlinder, Olsson
         Bättre än förra säsongen då endast Lennström stod för den varan.

         • Kommentar avatar
          Carnbäck , 1 månad sedanSvara

          Känner att det här kan bli jättebra! Bra mix mellan rutinerat och ungt. Men det hänger precis som HL skrev att minst två av Raymond, Henriksson och Söderblom tar stegen. Backsidan kommer bli bättre och därmed får man ett mer balanserat lag. Nyckelfaktorn för mig är om Raymond klarar att bli en Lasch-light. Henriksson är jag inte orolig för. Om dessutom Söderblom kan ta för sig ser det grymt bra ut.

          • Kommentar avatar
           Mackan, 1 månad sedanSvara

           Ska de va så jäla svårt att få Nick Elbers påskrift

           • Kommentar avatar
            Rallyclay , 1 månad sedanSvara

            Intressant lag med en bra mix av gammalt och jag ungt. Visst behövs det utveckling på vissa platser men det blir nog bra. / Claes

            • Kommentar avatar
             robert ström, 1 månad sedanSvara

             Håller helt klart Rubin som nummer 1..han var jämnare och gjorde mer bra räddningar...snittet va även bättre än Mattson...i alla fall bra länge..

             • Kommentar avatar
              Daniel B, 1 månad sedanSvara

              Jag missade livesändningen, kan man se den i efterhand?

               Kommentar avatar
               Henrik Leman, 1 månad sedanSvara

               Kolla senaste inlägget, Daniel. Där finns sändningen.

             • Kommentar avatar
              Manne , 1 månad sedanSvara

              Vi kommer få slita hårt för poängen, den saken är klar. Nu är vi faktiskt baktunga. För tunt framåt.

              • Kommentar avatar
               Diana Hanganut, 5 dagar sedanSvara

               När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
               1) Kärleksformer
               2) Lost Love Spells
               3) Skilsmässor
               4) Giftermål
               5) Bindande stav.
               6) Uppdelningar


               Lämna en kommentar