Någon borde göra en film om Robin Lehners resa


► Det måste finnas en regissör där ute som står redo att göra en film om Robin Lehner, 27.
► Så fantastisk är hans resa.
► Så gripande är hans historia.
► Nu nominerad som en av NHL:s tre bästa målvakter. Fattas bara att New York Islanders vinner Stanley Cup också. Då du, Steven Spielberg … 

Rakapuckar.com bild


NÄR DE TRE kandidaterna till Vezina Trophy – NHL:s bäste målvakt i grundserien – släpptes i går var det ett namn som stack ut vid sidan av Tampas Andreij Vasiljevskij och Dallas Ben Bishop.

Robin Lehner, New York Islanders.

Inte för att han inte var värd nomineringen sett till den fantastiska säsong han haft, mer för att det var ännu en påminnelse om vilken helt sanslös story han är.

Ärligt talat: finns det en idrottsman här och nu som är nära att få en film om sig så måste det vara Robin Lehner från Mölndal.

Ni kan ju storyn, hans karriär var på väg att spolas ner i toaletten, hans privata liv var ett kaos, alkoholproblem, mental ohälsa och självmordstankar.

Rakapuckar.com bild

Så skrev han in sig på den där rehabkliniken.

Så skrev han det där (sanslöst gripande) öppna brevet i The Athletic.

Så gav han sig själv en andra chans i livet.

Så fick han en möjlighet av New York Islanders.

Så … tja, snabbspolning framåt och Lehner är en av världens hetaste hockeymålvakter, dessutom via medicin, stöd av sina närmaste och ett helsikes jobb på egen hand en långt mer harmonisk och fungerande människa än förr.

Jag vet inte vad  mer som finns att säga, det är nästan så att jag hör Lisa Ekdal sjunga om en ”…. saaaaaga för god, för att vara sann.”

Men det är ingen saga.

Det är Robin Lehners liv.

Och det är filmmaterial, tro mig.

Rakapuckar.com bild

Det Robin gjort är så starkt, så viktigt, han har synliggjort ett problem han långt ifrån är ensam om att drabbas av, men det är också väldigt lätt att hålla en extra tumme för New York Islanders i slutspelet.

Inte bara för att Matt Barzal, Jordan Eberle & Co är rasande kul att se, än mer så för hur GM Lou Lamoriello och coachen Barry Trotz hanterat situationen.

Fulla av respekt, fulla av förståelse för vad Robin gått och går igenom.

I klippet nedan kan ni se svensken hylla dem för att de inte varit dömande, för att de ställt upp, funnits där, stöttat på rätt sätt.


Barry Trotz till nhl.com:

– Från dag 1 så var han (Lehner) öppen med mig. Jag var öppen med honom. Han vet att att han har stöd av mig och Lou och organisationen, av sina lagkamrater. Vi talar om att skapa en familjär atmosfär, well … en av våra familjemedlemmar hade personliga problem att hantera och allt det. Det är en del av livet.

Om Robin Lehner förtjänar massor av respekt för sin kamp (och det gör han), New York Islanders som organisation ska verkligen lyftas här också.

En av ytterst få NHL-klubbar som ville ta i Lehner med tång efter dennes avslöjande.

Rakapuckar.com bild

Islanders kunde inte ha satsat mer rätt. Såväl mänskligt som sportsligt. Lehner (ihop med Thomas Greiss) hade en utsökt grundserie, han följde upp det med att vara grymt bra när Pittsburgh eliminerades i fyra matcher i första rundan.

Lehner är även nominerad till Bill Masterton Trophy som delas ut till den som visat störst ihärdighet, sportsmannaanda och engagemang inom hockeyn. I fjol prisades Brian Boyle (då i New Jersey, nu i Nashville) som kämpat mot cancer.

Lehner jobbar också aktivt med att minsta stigmat runt psykisk ohälsa, har bland annat använt hashtaggen #sicknotweak på Twitter.

Här kan ni höra mer av den svenske supermålvakten tala om sin makalösa resa, hur han hanterar sin vardag. Rekommenderas varmt.


***

Efter dagens SM-final, på bästa svensktid: Toronto Maple Leafs–Boston Bruins (3–2), match 6. 

Ibland är livet extra snällt mot en.

***

Stort tack för att ni betalar för journalistiken. Annars hade ni inte läst de här raderna.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Glöm inte kika på vårt Instagramkonto.  Facebooksidan följer ni väl också?  

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Kommer ihåg artikeln i The Athletic. Man satt med en klump i magen och lite fukt i ögonen efter läsning. Sanslös resa han har gjort Lehner. Värdsklass & respekt!

   Kommentar avatar
   mike, 1 år sedanSvara

   *världsklass

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 1 år sedanSvara

  Otroligt starkt.
  Förhoppningsvis kan det hjälpa andra i liknande sits.

  • Kommentar avatar
   Boisvert, 1 år sedanSvara

   För att inte inte tala om hans relation till pappa. Detta är ett utdrag ifrån en gammal aftonbladet artikel:
   "Robin Lehners väg till toppen liknar ingenting annat.
   Småkronornas succémålvakt drillades stenhårt av pappa Michael under uppväxten.
   Det gick så långt att grannarna anmälde Michael till Bris.
   – Det har varit en ständig press, Jag visste att om jag var dålig skulle farsan sälja skydden och så var det kört, säger Robin.
   En av många hetsiga diskussioner slutade med att Michael medvetet skickade i väg en puck när Robin inte var beredd. Projektilen träffade med våldsam kraft den ena armen och Robin började gråta. Trots det fortsatte puckarna att vina mot honom"

   • Kommentar avatar
    Boisvert, 1 år sedanSvara

    Kändes viktigt att då med detta också:
    "Michael var tuff, på gränsen till brutal i sin behandling av sonen.
    – Jag hånade Robin om han inte var tillräckligt bra. Jag gjorde det för att trigga honom och få de där hornen att växa ut. Det har alltid funnits ett syfte med allting jag gjort. Jag har valt att ta att Robin inte gillat mig speciellt mycket.
    Hur ser du i dag på hur du behandlat Robin?
    – Det har nog inte varit rätt väg. Nu, tio år senare, kan jag sitta här med en klump i magen. Vi förlorade en massa trevliga år som far och son. Nu börjar vänskapen komma tillbaka, säger Michael.
    – Egentligen var det först när jag flyttade över till Nordamerika som vår relation blev bra, säger Robin och Michael nickar instämmande.
    Oftast gick den stenhårda drillningen av Robin alldeles för långt"

    • Kommentar avatar
     Rallyclay, 1 år sedanSvara

     Helt otrolig resa han har gjort i år. / Claes


     Lämna en kommentar