Apropå JVM – kan vi inte jobba lite med nyanserna?


► Det är 2019 nu – kan vi inte bli lite bättre på att se nyanserna i livet? Please?
► Som nu med junior-VM och den svenska kvartsfinalförlusten.
► Allt är inte ”antingen eller.”

Rakapuckar.com bild

Schweiziskt jubel efter 2–0-målet mot Sverige i kvartsfinalen. Foto: C MORE


DET PRATAS NATURLIGTVIS om ”fiasko” efter Sveriges förlust mot Schweiz, någonstans såg jag till och med ”praktfiasko.”

Detta efter förlust mot ett lag som föll med bara ett mål mot Kanada, som tog Tjeckien till övertid, som ledde 2–0 och 3–1 mot Ryssland (4–7 till slut) och som vi vet har goda kvalitéer.

På sociala medier sågas Sverige och svenskarna, det är som det vore Vitryssland 2002 igen.

Nog för att fans som älskar sitt lag kan tappa förmågan att se nyktert på saker och ting, men … tror man att förlora hockeymatcher mot Schweiz aldrig kan, får eller ska hända ett svenskt landslag så har man nog sovit under en sten de senaste 15, 20 åren.

Det är det ena.

På andra sidan står de som tycker att unga pojkar (de flesta är 19 år!) inte ska behöva ta kritik, som anser att silkesvantar bör användas för att inte dessa pojkar ska ta skada.

Herregud, här handlar det inte om att ha sovit under en sten, här handlar det nog mer om att över huvud taget inte förstå.

Rakapuckar.com bild

Självfallet måste 19-åriga hockeyspelare kunna ta kritik. De står redan med ena benet i vuxenvärlden, även i kravlösa Sverige måste det finnas gränser.

Allt kan inte vara beröm. Allt kan inte vara klappar i ryggen. Allt kan inte vara söta, gulliga TV-reportage i SVT och C More.

Klart som fasen att när ett svenskt lag underpresterar i en avgörande slutspelsmatch så ska tuffa frågor ställas om varför detta skedde, vad som gick fel.

Inte primärt för att Schweiz vann (det kan absolut hända) utan snarare varför Sveriges prestation var så svag.

Ärligt talat, nog går väl detta (i mitt tycke rätt basala) resonemang att ta till sig?

Nej, varje motgång i en do or die-match full av små marginaler måste inte per automatik dömas ut som som fiasko, praktfiasko och så vidare.

Ja, en svag insats när det gäller bör givetvis granskas och kritiseras.

Jag kan till och med gå så långt som att skriva att … tja, den här gången, givet hur svagt Sverige uppträdde, så lite som stämde, så var själva insatsen fiaskobetonad.

Rakapuckar.com bild

Men att slänga sig med f-ordet så fort det blir oväntad förlust i en slutspelsmatch mot ett lag som på papperet är något sämre, det tyder däremot på viss okunnighet.

Då kan man kanske sänka sitt tonläge en smula. Tycker jag.

Jag har tydligen inte Aftonbladet plus längre, men ingressen på Hans Abrahamssons krönika (nedan) tycker jag är utmärkt. Givetvis måste man kunna kritisera på det viset, speciellt när det är underbyggt och kommer från landets (i mina ögon) ledande hockeytyckare.


***

Bäste svensk i kvartsfinalen var Björn Oldeen. Hade missat att han var en så skicklig kommentator. Såg honom mest som programledare. Mycket bra jobb.

***

I kväll är det Toronto–Minnesota på svenska supertiden 20.00. Toronto som saknar båda sina målvakter, Frederik Andersen och Garret Sparks. Ovanlig situation. För övrigt tror jag William Nylander kommer loss nu.

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

Rakapuckar.com bild

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram där Mathias Pelkonen ofta bjuder på fina bilder.

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
16 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 5 månader sedanSvara

  Så som matchen utspelades måste jag ändå benämna det ett fiasko. Maken till uddlöst spel där inte ens enkla passningar på ett par meter gick med rätt adress.
  Montén är säkert en duktig coach men några missar tycker jag han står för under turneringen:
  - Prat om grundseriesviten, där borde budskapet till journalisterna vara att "Allt vårt fokus är på att gå långt i slutspelet, grundserien är en sak, slutspel en annan"
  - Prata om en 50/50 match istället för att skapa en en tro hos spelarna där man är mer framåtlutade och visar vilka som ska vara drivande i matchen.
  - Oförmåga att förändra matchbild och för passiv i sitt coachande. När matchen börjar gå Sverige ur händerna, det var tydligt rätt tidigt, så lyckas han inte ge någon ny energi till laget. Visst, att ge hårtorkar hela tiden är inte effektivt men ibland måste man ta till det när energin saknas i laget.

  • Kommentar avatar
   Ulf Friman, 5 månader sedanSvara

   Även de stora kronorna har förlorat mot Schweiz i VM 2013

    Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 5 månader sedanSvara

    Dock inte i slutspelet... :)

  • Kommentar avatar
   Per, 5 månader sedanSvara

   Du skriver "kravlösa Sverige". Vad menar du med det? Kan du precisera?

   • Kommentar avatar
    Peter Smögen, 5 månader sedanSvara

    Så som Schweiz spelade var det inte överraskande att dom vann. Sveriges insats var ett fiasko, men det baserar man ju på att man bedömer Sveriges insats kontra vad man visat upp tidigare.
    Medhåll, Sverige är ett rätt kravlöst samhälle...

     Kommentar avatar
     mike, 5 månader sedanSvara

     Det "bästa" var väl när man i ett försök till att få fler poliser, sänkte kraven för läs- och skrivförståelse. Man tar sig för pannan.

     Kommentar avatar
     Per, 5 månader sedanSvara

     Det bästa exemplet på det kravlösa Sverige är alltså att politiker ville sänka kraven på intag till polisutbildningen med avsikten att utbilda fler poliser? Jag tar av mig hatten för din komiska ådra, det här var det roligaste jag läst på evigheter! Skämt åsido, det är skrämmande att skribenter som Leman helt okritiskt slänger sig med Trumpistiska uttalanden som att Sverige är kravlöst. Det är en skrämmande utveckling med en allt mer omfattande faktaresistens och tilltagande kunskap- och kompetensförakt.

     Kommentar avatar
     Peter Smögen, 5 månader sedanSvara

     Per: Du låter som en vänsterstolle....

     Kommentar avatar
     mike, 5 månader sedanSvara

     Peter; Skojar du, eller....

   • Kommentar avatar
    Jenny, 5 månader sedanSvara

    Nästa år är Raymond med, då vinner Sverige guld. Den här upplagan av juniorkronorna var inge vidare. Men det var väl klart redan innan turneringen började ?

    • Kommentar avatar
     mike, 5 månader sedanSvara

     Om man läser vad Kanada, och framförallt deras lagkapten, Maxime Comtois fick utstå, så känns vi väldigt nyanserade. :)

     • Kommentar avatar
      Rallyclay, 5 månader sedanSvara

      Blir ju tyvärr ibland lite stora ord när det gäller idrott. Målet var väl (?) medalj och då är ju inte en kvartsfinalförlust godkänd.
      Sedan får man ju utvärdera varför det blev förlust! Magsjuka, dålig fokus eller att motståndarna denna kväll var bättre.
      Positiv och negativ kritik mår alla bra av. / Claes

      • Kommentar avatar
       Guest23, 5 månader sedanSvara

       Vad menar du med kravlösa sverige? SD-retoriken klär dig illa...

       • Kommentar avatar
        Kalle, 5 månader sedanSvara

        Timrå verkar kunna få hem sina jvm spelare, vad är skillnaden till att vi inte får hem våra?

        • Kommentar avatar
         Göran, 5 månader sedanSvara

         Såg att det första Bulan gjorde när juniorkronorna åkt ut var att ordna en flygbillett hem för Nils Lundkvist. Som tack vare detta snabba agerande kan få med honom redan imorgon i Luleås match. Vad har Frölunda gjort för att få hem Fagemo o Westerlund?

          Kommentar avatar
          Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

          Sitt ner i båten! Alla shlspelare är påväg hem utom rögles elvenes.

          Kommentar avatar
          Manne , 5 månader sedanSvara

          Gör väl inget om han står upp, kan bli en roligare färd då.

        • Kommentar avatar
         Herr Lakers, 5 månader sedanSvara

         Ah! Spelarna är redan över förlusten. Lika bra att fira med gånget innan man drar tillbaka för lite säsongshockey.

         • Kommentar avatar
          Mike, 5 månader sedanSvara

          Ryktas om att spelare efter matchen gick ut och festade, trots att just det tagits upp på ett möte efter matchen. Inte speciellt ansvarfullt.
          För övrigt så är det mer eller mindre klart att alla SHL-klubbarna får hem sina JVM-spelare imorgon/lördag. Jag ser som jag nämnt tidigare gärna Fagemo spela och han orkar/vill då det på pappret är en bra match att studsa tillbaka i samt att han passar perfekt med PW:s.

          • Kommentar avatar
           L johansson, 5 månader sedanSvara

           oj blev ju mest kritik här trodde mer på att vi alla skulle förstå va idrott och livet är små marginaler ibland bu och ibland bö kommer alltid en ny dag utom den sista

           • Kommentar avatar
            Matte, 5 månader sedanSvara

            HL - Du har många rätt i Din skrivning om JVM. Tycker att kraven ökar med ökad betalning på spelarna osv - dvs JVM är fel turnering at dela ut orden fiasko mm. Klart man måste kunna misslyckas - ingen fara. Däremot i SHL tex med lag som har en omsättning per år mellan 100- 200 Mkr eller mer så kan det nog definitivt bli fiasko stämpel på olika delar av organisationerna.

            • Kommentar avatar
             Vik, 5 månader sedanSvara

             Kul att du fick rätt om Nylander. Ett mål är bara ett mål, jag vet... men ändå :)
             Att det ibland kommer matcher där allting bara går fel, trots att man "bör" vara bättre än motståndaren, är ju sådant som händer. Inte minst vet vi VFare det. Här gick ju allt fel, vurpor, felpass, avbrutna PP (interferencen på Brännström var bedrövlig), mål i baken just som spelet börjar stämma (nåt så när iaf). Detta hade givetvis lika gärna kunnat bli en seger och till slut hade ingen brytt sig att det såg skit ut. Antagligen hade det räckt att en av de många lägena i sista perioden letat sig in, så hade ångesten sakta övergått till en "nu jävlar"-känsla medan det motsatta hänt Schweiz. Ni vet ju själva hur man mår när man leder med två mål i sista och motståndarlaget reducerar.. fyfan. Får helt enkelt acceptera att vissa matcher vill sig inte (den tränaren som vet hur man vänder på det får gärna hjälpa RR i båset) och för att vända sådana matcher krävs antingen att slumpen är på din sida eller någon riktigt skicklig spelare löser det hela med en soloprestation. Just en sådan detta laget var utan. Svårt att vinna på att vara ett LAG när inte LAGspelet klickar, överhuvudtaget. Drar lite kopplingar till frölunda här med givetvis.
             Det enda som stör mig riktigt rejält är att man alltid ska "passa över favoritskapet". Vad fan då för? Kan man inte bara vara ärlig och säga som det är? "Vi är Sverige och tänker vinna den här kvarten. Schweiz kommer med all säkerhet ge oss ett helvete men spelar vi som vi kan så löser vi det här." Bara något som faktiskt signalerar att man tror på det man gör och inte bara går in och hoppas det går bra. Självförtroende utan att lätta från marken. Hade kunnat fortsätta några hundra rader till man vi bryter där, blir väl mest svammel ändå.
             Nu håller vi vårt hopp till frölunda istället! :)

             • Kommentar avatar
              Thomas S, 5 månader sedanSvara

              Håller hel med dig HL
              Tragiskt när man ser tv reportrar och läser i div. Media som skriver om hur stor katastrof detta är,
              Det kan vi faktiskt tänka på i detta forum också, jag menar all sågning och grova uttryck så fort vi förlorar, ganska jobbigt att läsa.
              Glöm inte att vi är serieledare


              Lämna en kommentar