Morning Mailbag #12 – dags att hålla sig på isen


► Det börjar bli dags för Frölunda att adressera ett problem: utvisningarna.
► Den SHL-ligan vill man inte toppa.
► Detta och annat kan vi prata om när det är måndag och ännu en Morning Mailbag. Och så, om ni vill: frågor till Nicklas Lasu?

Rakapuckar.com bild


JAG HAR VARIT inne på det ofta, men det är nog värt att nämna igen:

När Frölunda vunnit nio av de tio senaste matcherna i SHL har inte allt gått som på räls, laget har fått slita enormt i box play flera gånger, levt på bra målvaktsspel, plus effektivitet i anfallsspelet, i fem mot fem och i fem mot fyra.

Tittar man på vilka lag i SHL som dragit på sig flest tvåminutersutvisngar är det ingen god läsning för Roger Rönnbergs gäng:

1. Växjö – 50
2. Frölunda – 49
2. Örebro – 49
4. Skellefteå – 44
5. Djurgården – 43
5. Linköping – 43

I längden duger det inte att tvingas spela med en man mindre så ofta, dels sliter det på box play-manskapet, dels skapar det dålig rytm där många blir sittande längre.

Plus det givna, stor risk att släppa in mål.

Rakapuckar.com bild

Här har Frölundas spelare något att jobba på, hålla nere klubbarna, vara extra försiktiga i tacklingar mot sarg, och så vidare.

Men det är svårt, jag inser det. SHL är ju en liga där det tyvärr inte alls råder totalförbud mot hakningar och fasthållningar (efter en helg med NHL-hockey är det bara att konstatera att det till stora delar är en annan sport), det gäller alltså för Joel Lundqvists mannar att hitta rätt nivå.

Fler tillfällen med fem man på isen.

Det är en viktig väg fram.

***

Hur står det till med Brandon Gormleys huvud, med Theodor Lennströms (som jag tror) axel? I dag får vi kanske veta mer.

***

Jag träffar Nicklas Lasu senare i dag. Är det någon som har frågor till hemvändaren, något speciellt som borde tas upp?

Skriv en fråga i kommentarsfältet så kanske den kommer med. Om den inte redan står på min lista, förstås. Fast då kommer den ju med …

Rakapuckar.com bild

***

Med risk för att ha dåligt minne, jag tror det är på lördag (Skellefteå) som Turkish Airlines är schemalagd som matchvärd.

Skrev om detta i slutet av förra veckan, upprepar här:

Det ligger nog vare sig i det turkiska flygbolagets eller Frölundas intresse att det av turkiska staten hälftenägda bolaget får den typen av uppmärksamhet just nu.

”En dialog med partnern”, berättade Frölundas ordförande Mats Grauers om i slutet av förra veckan. Den borde leda fram till en annan matchvärd. Känner jag.

Respekt för att ni är en del som tycker Frölunda borde bryta helt med Turkish Airlines givet Turkiets angrepp i nordöstra Syrien, det som av de utsatta kurderna beskrivits som en ”etnisk rensning.”

Här finns ett avtal mellan Frölunda och flygbolaget, ett som det kostar att ta sig ur. En vacker dag, om bilderna på brända, kurdiska barn blir ännu fler, kan det dock kosta mer att stanna kvar.

Låt oss se vad som händer. Intressant också att se hur BK Häcken gör, Turkish Airlines är ju partner till Gothia Cup.


***

Lucas Raymond spelade J20 i går, var med i 5–2-matchen mot LHC. Utmärkt, tycker jag. Han behöver spela mer än åtta, nio minuter per match, 17-åringen.

Inga poäng av Raymond i toppmötet med LHC, jag såg period 3 och gillade store centern Arvid Caderoth som var 1+2 och även hade bra  skottblock på kontot.

Rakapuckar.com bild

***

LHC, förresten, seniorlaget har hittat en välbekant back som fyller en viktig lucka eftersom stackars Mattias Bäckman aldrig tycks bli hel: Sam Lofquist.

*** 

Ska vi stanna där i dag? Bra. Morning Mailbag. Er tur. Fråga och tyck – välkomna!

***

PS: Kommer inte ihåg om jag nämnde det här.


Men att Per-Johan Axelssons frisyr är het i Bolivia, det har ni väl inte missat? Frågan är vad bolivianerna säger nu när han poppat till den?


 

Rakapuckar.com bild

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
17 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Jan Håkansson , 9 månader sedanSvara

  Godmorgon!
  Känns lite som om vi har lite för mycket skador redan på backar och mitt förslag är att försöka få hem en Sigalet från Gnynäs som dessutom tycker han inte presterar.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Så Frölunda ska ha NIO backar med två på läktaren? Är ju inga långvariga grejor med Lennström/Gormley. OM inte den sistnämnde skulle ha allvarliga huvudproblem, förstås. Men det får vi inte hoppas. Och i så fall är det ju en PP-skicklig back Frölunda behöver leta efter. Inte en som Sigalet.

   Kommentar avatar
   November/rain, 9 månader sedanSvara

   Få hem sigalet från brynäs? Kan man få be om en gnutta verklighets förankring? Du påstår att dom inte är nöjda med honom? Mina vänner som håller på Brynäs ser honom som ett av få ljus i gävle såhär långt och vi har redan varit tvugna att skicka upp Bergman på läktarn i en match herregud förstår verkligen inte hur folk resonerar

   Kommentar avatar
   Gunnar, 9 månader sedanSvara

   Hade du något problem med Sigalet förra året... det hade inte jag

   Kommentar avatar
   Rw, 9 månader sedanSvara

   Det jag har sett från Sigalet i Brynäs har inte varit så positivt. Tar dumma utvisningar och gör dumma passningar. Brynäs envisas även med att spela honom i PP (vilket vi såg i Frölunda att de inte var så effektivt.)

 • Kommentar avatar
  DD, 9 månader sedanSvara

  Absolut dags att dra ner på antalet utvisningar.
  Till Nicklas: Många offensiva spelare som lyckats bra i Finland lyckas sämre i Sverige. Vad beror det på? Mindre tid med pucken? Jämnare lag? Vad blir er största utmaning för att lyckas i slutspelet i år? Som spelare, är det viktigt att vinna ligan? Eller bara fokus slutspel? Frölunda satsar hårt på CHL och ni spelare verkar tycka det är en rolig turnering, hur högt smäller ett CHL guld jämfört med SHL? Gillar du bäst att spela i Borgen eller Scandinavium? Vad tycker du om eventuell ny arena i Göteborg? Vad har du för intressen utöver hockeyn? Hur ska man minska hjärnskakningar i hockeyn? Vilka är dina förebilder inom hockeyn? Vem är den bästa spelare du spelat med eller mot?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Du hade ett batteri med frågor liggande, eller? ;) Tack!

   Kommentar avatar
   DD, 9 månader sedanSvara

   Haha, nej. De kom spontant. Alltid kul när du intervjuar spelare.

 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 9 månader sedanSvara

  Nyhetsmorgon hade tydligen också uppmärksammat Pebbens frisyrmodellande… :)
  Turkish Airlines tycker jag kändes som inte helt klockren partner från start och än mindre nu...
  Fråga till Lasu: Vilka är de största skillnaderna i att spela i Finska Liiga och här, "hemma"?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Fyran brukar inte kamma noll i sådana avseenden.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein , 9 månader sedanSvara

   Så länge de inte drar alla över en kam, är det väl ok...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Inget permanent, i alla fall.

   Kommentar avatar
   Andy S, 9 månader sedanSvara

   Ni lockar fram ett litet leende när ni håller på.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Självfallet. ;)

   Kommentar avatar
   JonasG, 9 månader sedanSvara

   Har du borstat på arbetstid?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Knappts ens utanför numera. :)

 • Kommentar avatar
  Axel, 9 månader sedanSvara

  Backarna, får vi se en förstärkning.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Behövs det förstärkas, tycker du? Tror inget händer om det inte visar sig att någon är långtidsskadad, och där är vi ju inte nu.

 • Kommentar avatar
  Nicke, 9 månader sedanSvara

  Till Nicklas- du har ju varit med på resorna för Frölunda genom åren, vad är det största skillnaden nu med Roger? Ligger man med i toppen framåt jul så är ju känslan att Frölunda ofta tränat ner sig extremt hårt, frågorna kommer ju då ofta i media, men spelarna lägger ju sällan svaret att man är nedtränade , så nu en gång för alla? Känner man ibland att man förlorar matcher pga att man/gruppen känns väldigt nedtränad och trötta i både huvud och ben? :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Tack!

 • Kommentar avatar
  Erik Johansson , 9 månader sedanSvara

  Kan du hålla koll på om de förändrade kedjorna från tredje perioden är något man behåller ett tag? Mustonen med 20 och 12 samt bytt plats på 18 och 81. Tyckte det såg bättre ut men FHC är ju ofta starka i tredje.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Jodå, det lär jag kika på som alltid. Att Mustonen kom in för Peterson var ju ingen stor grej. 18/81 ... undrar om inte det mest var tillfälligt. Man ändrar då och då under match, ibland blir det otakt efter utvisningar också.

 • Kommentar avatar
  Ingemar B, 9 månader sedanSvara

  Morrn.
  Nu vill jag inte vara en jobbig å sur gubbe, men jag måste anmärka på ett ord som flera av dina kollegor journalister använder nar det talas om hockeyspelare. Tror inte att jag sett dig använda det, men t.ex Härenstam använder ordet ofta - produkt! Löjligt kanhända, men att benämna Hjalle som en "Gislavedsprodukt", det låter inte bra i mina öron. Det är att förminska. En hockeyspelare är så mycket mer än en produkt. Kanske inte nåt stort problem, men jag tycker att ord är bra när de används på ett bra sätt. Visst låter det väl bättre om en säger att Hjalle är hockeyfostrad i Gislaved! I övrigt så anser jag att hakningar och andra missbruk av klubbor ska beivras. I de flesta fall beror detta otyg på bristen av ork och vilja att åka skridskor.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

   Intressant, Ingemar. Jag har inte reflekterat över att ordet "produkt" skulle vara ett dåligt ord i det sammanhanget, men det är möjligt att du har en poäng. "Fostrad i ..." kan nog vara bättre. Ska fundera och bära med mig.

   Kommentar avatar
   Anders Pettersson , 9 månader sedanSvara

   Någon liten löjlig sak som jag irriterar mig på är. Första akten.För mig är det period. Det är val ingen opera dom tittar på.

 • Kommentar avatar
  Airkr, 9 månader sedanSvara

  Till Lasu, din kedja är ett ständigt hot och alltid duktigt på att flytta upp spelet till offensiv zon (om inte bäst) och där jobba fast sig. Vad tror du behövs för att det ska visa sig i produktionen 5v5 med?

  • Kommentar avatar
   Philip Glücksman, 9 månader sedanSvara

   Tycker inte Bergman håller måttet. I lördags släppte han till exempel sin gubbe helt fri i en två mot tvåa. Sämst Corsi av backarna.
   Många småskador på backarna Lennström och nu Gormely. Sen om man tittar på utvisningar så har Prinz tagit 7 tvåor och Ekbom 5, bra att ha stora backar men de kanske har lite svårt att hänga med ibland?
   Tycker Frölunda borde varit med på Sam Lofquist offensiv back som skulle kunna stödja upp när några är borta.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Korttidskontrakt på en vecka? ;)

    Kommentar avatar
    Philip Glücksman, 9 månader sedanSvara

    Självklart inte. Tycker som sagt att Bergman inte håller måttet (går att se i statistiken som sagt). Vid skador är det tunt. Tycker man skall ha lika bredd uppsättning som förra året.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Okej, du menar att man borde göra sig av med Bergman och ta in en annan? Då är jag med. Håller inte med, dock. Så dålig tycker jag inte alls Bergman varit, men han lider av att han får spela rätt lite. Svårt hitta rytm och trygghet då. Med Gormley/Lennström på G lär det knappast bli någon ändring här heller.

  • Kommentar avatar
   Lövet , 9 månader sedanSvara

   Vad det gäller utvisningarna så kommer dem ju oftast av man är lite sen eller slarvar för mkt och inte gör jobbet. Känslan är att för just Frölundas del handlar om fokus. Man är tillräckligt bra för att inte behöva ta så många tvåor. Vad tror du om den analysen?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Kan ligga en del i det.

  • Kommentar avatar
   Stefan Johansson, 9 månader sedanSvara

   Intressant om det är axelproblem på Lennström.. Tyckte skridskoåkningen såg extremt stel o hämmad ut mot Malmö.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

    Ska inte svära på att jag har rätt. Kan ha fel istället. :)

    Kommentar avatar
    Manne , 9 månader sedanSvara

    Det är axeln. Det påverkar skridskoåkningen, han är van att röra överkroppen på ett visst sätt. Det går inte nu, i och med axelproblemen.

  • Kommentar avatar
   Fredrik Björck, 9 månader sedanSvara

   Till Nicklas: Är du fortfarande lika noggrann med vad du äter? Du berättande ju om det i en Leman-intervju för några år sedan.

   • Kommentar avatar
    Johan, 9 månader sedanSvara

    Utvisningarna är ett problem. Men jag tycker det är ett större problem än Frölunda. Tittar man på andra ligor som exempelvis NHL så får oftast det spelförande laget spela mest PP. Så är det inte i SHL. Här verkar det vara mer lotto och vilket lag som har vilken domare på sin planhalva och vilket humör den domaren är på för dagen. Lag som i 5 mot 5 fört matcherna (statistiskt) som Växjö och Frölunda sitter också mest utvisade. Lag som Färjestad som haft problem i 5 mot 5-spel får flest PP. Det kan såklart vara så att Växjö och Frölunda är extremt odisciplinerade, lägg märke till att detta då bara gäller i SHL. I CHL är Frölunda tydligen mycket mer disciplinerade. Min känsla är att domarnivån i SHL i år har sviktat mer än någonsin. Kan bara ta i lördags som exempel när Malmö i 2 situationer (Fagemos friläge och Joels inbrytning i 3e) har klubborna över handskarna. Kollade sen HV Örebro där en identisk situation uppstod och Örebro åkte 2min hakning. Hur ska spelarna lära sig nivån när inte ens domarna vet vilken nivå som gäller?

     Kommentar avatar
     Christer, 9 månader sedanSvara

     Håller med dig i mycket. Domarnivån är ojämnare i år än vad den varit någonsin tidigare.

   • Kommentar avatar
    #18, 9 månader sedanSvara

    Vidhåller fortfarande min tes att svenska domare har som mål att göra matcherna så jämna och spännande som möjligt snarare än att ta för de regelrätta utvisningarna de ser under spelets gång. Detta är en avart som hotar intresset för SHL på lång sikt.En utvisning skall vara en konsekvens av en regelöverträdelse, inte ett verktyg för att balansera eller jämna ut matcher. Av följande resonemang följer att starka hemmalag bör få många utvisningar mot sig på hemmaplan... Örebro har 30, Frölunda 29, följt av Färjestad 25, Djurgården och Växjö 21 antal 2-minutare. I rest my case. Detta är inget annat än beklämmande.

     Kommentar avatar
     #18, 9 månader sedanSvara

     ..på hemmaplan

   • Kommentar avatar
    Conta , 9 månader sedanSvara

    Färjestad ryggsäckshockeyns mästare inte bland topparna i utvisningsligan.?

    • Kommentar avatar
     Andyman, 9 månader sedanSvara

     Till Nicklas. Hur känns det nu i Frölunda efter att ha varit borta i Finland, känns det som att du har utvecklats och växt som spelare? Du pratade om att bli en mer "hel" spelare i jämförelse än vad du va tidigare innan Finland. Samt att öka offensiven om jag inte minns fel?

     • Kommentar avatar
      LG, 9 månader sedanSvara

      Raymond hade det tufft mot LHC:s jättar, verkade som om de bestämt sig för att "han skall inte komma här och tro nå´t" Målvakt-Bengans pöjk Jonatan hade en bra dag, utöver mål o assist så var han helt grym på att blockera skott. (målvaktsgenen?). Jag tror klubben har backar så det räcker. Det var väl tre junisar (minst) på dagens träning och gjorde bra ifrån sig.

       Kommentar avatar
       Henrik Leman, 9 månader sedanSvara

       Yes, Krämer, Berglund och Persson. Återväxten är god. Mm, noterade också JLA, han gör inte bort sig på seniornivå heller.


     Lämna en kommentar