Fokus på "JG" – som inte fokuserar på procenten ...


► Måndag är Morning Mailbag.
► Måndag är också slutspelsstart för Frölunda.
► Jag tog ett snack om procenten med Johan Gustafsson – han som ska stoppa Malmös skott i kväll.
► – Procenten har inget att göra med om du ska rädda nästa skott eller inte, säger ”JG.”

Rakapuckar.com bild

DET FINNS EN myt som säger att målvaktsspelet avgör slutspelsserier.

Så är det förstås inte.

Det är en faktor, en av flera.

Ju sämre laget är offensivt desto bättre behöver försvars- och målvaktsspel vara.

Öser du in mål, då kommer du undan med ett och annat misstag där bak.

Frågan är om något av lagen Frölunda och Malmö kommer ösa in mål, det kan bli tajt, och då blir förstås detaljer avgörande.

Som att göra något bra av chanserna man skapar.

Som att ha ett stabilt försvarsspel.

Som att ha ett bra målvaktsspel.

I det sistnämnda fallet litar Frölundatränaren Roger Rönnberg fullt ut på Johan Gustafsson eftersom ”JG”, har Rönnberg poängterat, vinner matcher.

Johan Gustafsson – han som ska stoppa Malmös skott i kväll.


SHL-statistiken avdelning vunna grundseriematcher i procent ger stöd här:

1. Viktor Fasth, Växjö, 78,12
2. Viktor Andrén, Växjö, 75,00
3. Johan Gustafsson, Frölunda, 68,97
4. Joacim Eriksson, Djurgården, 63,64
5. Joel Lassinantti, Luleå, 62,50

Tittar man istället på räddningsprocent är det helt annat:

1. Adam Reideborn, Djurgården, 93,70
2. Gustav Lindvall, Skellefteå, 93,04
3. Viktor Andrén, Växjö, 92,34
4. Viktor Fasth, Växjö, 91,78
5. Filip Gustavsson, Luleå, 91,83
(…)
Johan Gustafsson, Frölunda, 89,16

Rakapuckar.com bild

Det är den här svaga statistiken som fått många supportrar att kraftigt ifrågasätta Frölundas val av ”JG” som etta in i slutspelet, något som var klart redan innan Johan Mattsson skadade knäet.

När slutspelet nu börjar har Johan Gustafsson chansen att visa att Roger Rönnberg kan betydligt mer om hockey än fansen …

– Klart det känns bra att börja i första matchen. Jag ska försöka förvalta förtroendet, det är det enda man kan göra. Jag kommer göra allt för att spela bra, säger ”JG”, guldhjälte 2016.

Malmös Oscar Alsenfelt – en av tre nominerade till till SHL-titeln Årets målvakt – har vunnit 57,14 procent av de matcher han spelat, men hans räddningsprocent är klart bättre än Gustafssons: 91,48.

** Spelar sådant någon roll, Johan?
– Jag tror båda går in med noll procent i slutspelet, va? 

** Procenten är inget du funderar över?
– Det är något mediemänniskor ofta lägger stor vikt vid.

** Och fans.
– Och fans, men framför allt media, det är de som skriver om det så mycket. Procenten har inget att göra med om du ska rädda nästa skott eller inte. Så ser jag det.

Mina funderingar? Tja, lite så här:

Hockey går ut på att vinna matcher, vinstprocenten kan vara ett trubbigt verktyg eftersom du kan räddas av ett bra lag, räddningsprocenten är å andra sidan minst lika trubbig eftersom du kan såras av några insläppa mål när matchen redan är avgjord eller om motståndarna skjuter få men bra skott.

Rakapuckar.com bild

Hade jag hetat Petter Rönnqvist (eller Carnbro) hade jag tagit fram avancerad statistik gällande skott från olika delar av isen, på olika veckodagar och Gud vet allt, men nu nöjer jag mig att konstatera:

Johan Gustafsson är en SHL-målvakt av rätt bra klass när hans lagkamrater spelar ett bra försvarsspel och är starka framför honom.

Problemet är att han kan släppa in en del lätta puckar.

Jag upplever att det är en fokusgrej.

Jag upplever också att vi ser mindre av det ju mer matcherna gäller.

Nå – det är upp till bevis för ”JG”, och jag tror han gillar det läget. Samtidigt ska man komma ihåg, Johan Mattsson är frisk nu, han konkurrerar fullt ut.

Det bör betyda blåslampa i häcken på killen som är Frölundas förstemålvakt här och nu. 

Det är upp till honom själv om det fortsatt ska vara så.

Avslappnat snack mellan målvaktstränaren Kristoffer Martin och Johan Gustafsson före träningen. 


***

Om någon surfat in på shl.se eller stats.swehockey.se och tycker mina målvaktsligor skiljer sig åt i jämförelse så har jag tagit med målvakter som de inte har.

Jag känner så här: har man spelat +20 matcher av 52, då ska man baske mig vara kvalificerad på listan.

***

Det är bara slutspelspremiär en gång om året (jag vet, det är ju redan i gång för flera lag, men de flesta här inne har ju fokus på Frölunda), så det kommer en förhandstext till senare i dag; troliga laguppställningar, mina tankar om ditt och datt, med mera.

Men här och nu är det er tur, ställ frågor, kom med åsikter, berätta vad ni tänker på, det är ju trots allt måndag och Morning Mailbag.

Rakapuckar.com bild

 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
21 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

  God morgon!
  Jag är nervös, förväntansfull och redo för slutspel, hoppas laget också är…
  Vad ser du, för att tala i Erik Granqvist-termer som nycklarna för att Frölunda ska kunna ta sig genom kvartsfinalserien som vinnare?
  Är det risk att vi får se ett ringrostigt lag efter att inte spelat match på över en vecka? Eller är de bara taggade för spel?
  Vad tror du om de andra kvartsfinalerna?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Som så ofta är försvarsspelet, att farten hålls uppe, att svårighetsgraden inte skruvas upp, en nyckel för Frölunda. Man ser ofta tidigt i matcher vart det är på väg. Sedan blir kamperna framför mål viktiga, Malmö är starkt där, tydligare i det spelet än andra lag, Viss ringrost finns säkert hos båda lagen, men det är ju lika, så ... Tror Växjö vinner, tror Dif vinner om inte LHC kvitterar i morgon, har inte den blekaste i fallet FBK-Skellefteå.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Inte ett dugg nervös överhuvudtaget! Känns faktiskt inte ens spännande, av någon anledning.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Henrik: Ge mig ett par byten och direkt ser man vart det är påväg. Börjas det med flippmackor i egen zon och nonchalant spel, då blir det en jobbig afton och garanterat några bjudningar bakåt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Korrekt, jag är också av den åsikten, att man ser rätt tidigt hur fokus är.

 • Kommentar avatar
  Bengan, 1 år sedanSvara

  Vi får hoppas på ett långt slutspel, det ser ganska jämnt ut på förhand, förutom Växjö som måste hållas som favorit. Dif körde över Linköping, får de tillbaka Engqvist och Bourque så lär de också bli att räkna med. Hoppas också att spelet premieras, vill inte se sådan hockey som mellan Luleå och Brynäs, för mycket slashing och crosschecking. Det är inte lätt att vara domare, publik tryck, snack från spelare/ledare, hoppas det hittar en bra nivå att blåsa på i kvarten.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, jag håller verkligen tummarna för detta. Såg Växjö-Brynäs i går, tyckte inte att det tilläts för mycket där. Men visst, varje match lever sitt eget liv.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Jag vill se lite tjuvnyp, kamp, intensitet, hårt spel och en stor vilja. Annars kan vi lägger ner SHL och börja med innebandy.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Lägga*

 • Kommentar avatar
  Simon , 1 år sedanSvara

  Hur många biljetter är bokade inför dagens match? Tycker det är dåligt om det inte är fullsatt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jagade en siffra nyss men fick ingen. Skulle väl gissa på knappt 9000.

   Kommentar avatar
   Anna Agdestein, 1 år sedanSvara

   8300 enligt Twitter...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, det var något lägre än jag trodde.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Usel siffra, faktiskt! Men Frölunda har sig själva att skylla när man som seriekortsinnehavare får pröjsa 290 spänn nästan längst upp på långsidan.

 • Kommentar avatar
  Dennis, 1 år sedanSvara

  Såklart att JG funderar på statistik, men gör allt för att inte försöka tänka på det. Men är ju starten på säsongen som driver ner hans siffror så enormt. Tippar på att det är ganska skönt för honom att gå in med nollställningen. Upp till bevis att visa vad han går för. Frölunda-Djurgården är det ganska hög chans att det blir i semin. Tror du det blir någon match i borgen då?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nix, inga Borgenmatcher i år. Scandinavium inte upptaget. Japp, skönt att gå in nollställd – det är upp till bevis.

 • Kommentar avatar
  Göran, 1 år sedanSvara

  Har förstått HL att du gillar JG och hans spelstil. Här håller jag dock inte med dig. Vilket jag oftast gör faktiskt tycker du ser hockey på ett bra sätt. JG är vår svaga punkt såhär långt. Vore kul att se hans procent på lämnade returer där är jag övertygad att han leder stort, måste vara frustrerande att spela försvar framför honom. Det ser lugnare ut med JM i mål. Övrigt tycker jag att vi sakta börjat hitta vårt spel och bör kunna göra några mål. Hoppas jag har fel gällande JAG men han känns svagast av samtliga målvakter i slutspelet. Igen Henrik tack för bästa hockey bloggen. PS läser inte GT längre. .

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Jag vet inte riktigt ... du är inte den enda som skriver så, trots att ... jag tror inte att jag en ENDASTE GÅNG skrivit om JG:s "spelstil", vare sig gillande eller ogillande. Det enda jag skrivit, känner jag, är att modifiera den kritik som menar att JG är typ den sämsta målvakt som stått i ett SHL-lag. Det är han inte. Han är ingen toppmålvakt. Men heller inte kass. Och returer ... det släpper Johan Mattsson också. Men då är det många som inte reagerar, för man ser det man vill se. Detta sagt så är det mycket möjligt att Mattsson, med förtroende, varit ett ännu bättre målvaktsval. Det KAN vara så. Samtidigt vet vi att JG ofta höjer sig i viktiga matcher. Så ... vi får se. Poängen är, känner jag, att jag inte tror att Frölunda står och faller med målvaktsspelet. Nå, vi får se. Tusen tack för snälla ord – det värmer! :)

   Kommentar avatar
   Sören, 1 år sedanSvara

   @HL Om jag säger att jag tycker att JG är en av de sämsta 1a målvakterna i slutspelet, då håller du inte med ?. Så vilka målvakter tycker du är sämre än JG i slutspelet och varför ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Det kan säkert vara sant, om man plockar ut åtta förstemålvakter, så är JG långt ner på den listan, absolut. Men vi får se, nu är det slutspel, nu börjar det om, upp till bevis – som jag skriver ovan.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   En bra start för JG vore att byta plocka, så att han kan plocka puckarna, istället för att de 9 gånger av 10 studsar rakt ut ur plocken. De flesta målvakter spelar med en plock som går att stänga, inte JG däremot.

 • Kommentar avatar
  John, 1 år sedanSvara

  Årets Frölunda kommer inte ta SM-guld utan en målvakt i SHL-topp. Vi kommer förmodligen inte ens förbi kvarten utan en hygglig insats från målisarna.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nä, utan en "hygglig" insats är det förstås omöjligt att vinna en slutspelsserie, självklart har du rätt där.

 • Kommentar avatar
  DD, 1 år sedanSvara

  Kommer FHC upp i normal klass offensivt så ska JG inte behöva storspela för att FHC ska vinna. Malmö har ingen spelare i Olofsson, Grundström (med nuvarande form), Mursak klass när det gäller målskyttet. Å andra sidan står Alsfenfelt på andra sidan...

  Ska man jämföra JG och JM så tycker jag att JM är lugnare, stabilare och gör färre misstag. Till JGs fördel får man väl säga då att han när det stämmer kan göra lite fler idioträddningar än JM, brukar höja sig i viktiga matcher och har mer rutin. Så det är inget enkelt val men klart JG ska få chansen att visa vad han går för.

  Jag tror det blir viktigt för Frölunda att få en bra start men samtidigt ha tålamod. Det kan ta tid att få förbi nån puck på Alsenfelt så gäller att inte börja "chansa". Över 60 minuter skall FHC om man gör en bra match skapa mer offensivt än Malmö. Därmed inte sagt att man kommer vinna alla matcher men man får inte börja jaga för tidigt om man får ett baklängesmål.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Mycket god analys. Behöver inte svara mer än så. :)

 • Kommentar avatar
  Lövet, 1 år sedanSvara

  Mot Malmö gäller det nog att ösa på för fullt från start, första 10 viktiga. Minsta lilla chans och dom kommer att hugga som kobror. Tror även det är viktigt att VF håller sig på isen och inte tar några "dåliga" utvisningar. Känslan är att VF bör vinna första matchen för att gå vidare risk att nerver m.m. kommer in annars...

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Tror Frölunda bör ösa på med tålamod. Spela klokt. Sätta tryck, men vara noga med tredjeman hem. Malmö kommer gå när man får chansen, det är bäst av sju, viktigt att ha det i åtanke, inte tokköra.

   Kommentar avatar
   Lövet, 1 år sedanSvara

   Ösa på med tålamod var ordet sa Bull;)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Haha - visst lät det väl bra. :)

   Kommentar avatar
   Lövet , 1 år sedanSvara

   Klockrent:)

 • Kommentar avatar
  #18, 1 år sedanSvara

  Håller verkligen alla tummar för att JG inte skall behöva se något billigt mål slinka förbi sig, men efter att ha tittat ganska mycket på åttondelsfinalerna och gårdagens kvartsfinaler inser man att det finns även andra målvakter som gör tavlor/släpper billiga mål. Skulle det slinka förbi någon billig puck i kväll vill jag se hela laget framme vid JG, stötta och pusha samt gasa som fan framåt. Min övertygelse är att det som kommer att fälla avgörandet i serien mot Malmö är vilka medel som domarna kommer att tillåta för att hålla våra spelare utanför slottet. Kort sagt - hård bedömning på interference och vi går vidare - tillåts mycket interference - då blir det här riktigt tajt och svårt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Malmö är starkt framför burarna, inte minst ta sig offensivt. Gynnas också om man inte får plocka bort folk hur som helst. Ja, det där skulle många av Frölundas fans behöva se, att det inte är så att övriga 13 SHL-lags målvakter är väggar ... ;)

 • Kommentar avatar
  Sören, 1 år sedanSvara

  Det är väl självklart att JG säger att han inte fokuserar på räddningsprocenten, när han är en av de sämre i hela SHL. Hade han haft en räddningsprocent på 93-94% och varit i topp i ligan hade han självfallet poängterat att han var i toppen av ligan och att en bra målvakt vinner mästerskap. Jag undrar hur många matcher mot Malmö som vi skall förlora innan JM får spela ? När det står 0-2, 0-3 i matcher till Malmö kanske JM får chansen...kanske ?

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Nja, det tror jag inte, min känsla är att om JG inte är bra nog, då tror jag inte Rönnberg & Co är rädda för att byta. Så är min känsla i alla fall. Men den kan förstås vara fel.

 • Kommentar avatar
  Abris , 1 år sedanSvara

  Snart är en lång väntan över, ser fortfarande inte nån spelardel som svagaste länken, Match coachningen vill jag ha ett bra besked om, där har det funnits stor utvecklings potential och där hoppas jag det här tagits många steg framåt... :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, den blir intressant att följa, håller med om det. Tror RR kan vara aktivare här än i grundserien.

 • Kommentar avatar
  mike, 1 år sedanSvara

  Mitt "måndagssnack" kommer endast att bestå av den här futtiga analysen; tight, målsnålt. 2-3 mål. Varning utfärdad! :)

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Den är nog inte så dum, den analysen. :)

 • Kommentar avatar
  Bäckmörten , 1 år sedanSvara

  Att hålla sig borta från utvisningsbåset, att inte spela fast sig själva i egen zon och att undvika enkla misstag. Där är mina tre nycklar till seger. Sen ska vi "bara" få puckarna förbi Alsenfelt.. Inledningen på matchen blir viktig, hemmaplan med en massa förväntningar på sig, nog vet vi hur det kan se ut då.. Hade suttit fint med ett rött slutspelsställ idag, det kanske t.o.m hade gjort skillnad! ;) Mitt tips 2-2 och så avgör Hjalmarsson 8 minuter in i den femte perioden.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Oj, ska man behöva jobba så länge i kväll? ;)

 • Kommentar avatar
  Peter Smögen, 1 år sedanSvara

  Nej vi har inte en av dom bättre målvakterna om man tänker på jämn högsta nivå, men vi har en målvakt som är kapabel i ett slutspel, kommer utan tvivel släppa in 2-3 varje match. Vackert så. Serien kommer att avgöras runt Malmös kasse, går man rakt på mål konsekvent o metodiskt så kommer det att lösa sig, men vi måste sätta dit puckarna

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Precis, det finns annat som spelar roll nu. Hur är en målvakt mot ett visst lag, när det gäller som mest, hur agerar laget vad gäller fokus, skapa trafik etc? Man kan titta på grundseriestats, man kan också se att nu börjar det om från noll.

 • Kommentar avatar
  Jonas , 1 år sedanSvara

  Det jag ser med årets lag är att målvakterna är den svaga länken. Med stabila målvakter kan backarna spela på ett helt annat sätt känna trygghet.
  Vi vet ju hur det gick när Lasse gick sönder och JG gick in och dominerande. Hoppas verkligen på en repris i år. Jag är sjukt nervös nu inför nedsläpp

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Man kan också vända på det, med ett stabilt försvarsspel får målvakterna en helt annan trygghet. Hönan och ägget. :)

 • Kommentar avatar
  David, 1 år sedanSvara

  Tycker ju som de flesta att vårt målvaktsspel varit rätt svajigt under säsongen, men när den ene av målvakterna har vacklat så har den andre räddat upp! Men försvarsspelet kan ju diskuteras också, allt hänger ju samman. Sista matcherna är det ju snarare spelet i numerärt underläge som varit svajigt! Hoppas att de två målen Olofsson gjorde mot Brynäs gör nytta, tycker han varit lite sämre mot slutet och hans vassa målskytte kommer behövas mot Malmö!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Ja, en Olofsson som verkligen hotar även i fem mot fem är viktigt.

 • Kommentar avatar
  GöranA , 1 år sedanSvara

  Självklart måste du ha en bra målvakt för att gå hela vägen. Det är nog ingen myt.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   En bra målvakt, absolut. Det är ingen myt. Men att JUST målvaktsspel vinner serier är det.

 • Kommentar avatar
  GöranA , 1 år sedanSvara

  JG har visat förr att han växer och blir mycket bättre i ett slutspel. Så är det bara med vissa spelare, både målvakter och utespelare, att de blir klasser bättre när det vankas slutspel och avgörande matchet.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 1 år sedanSvara

   Japp. Som Jacob Blomqvist i Brynäs.

   Kommentar avatar
   Manne , 1 år sedanSvara

   Jacke ät alltid bäst när det gäller som mest. Måste vara en gudomlig spelare att ha i laget.

 • Kommentar avatar
  GöranA , 1 år sedanSvara

  Är lugn inför dagens match, vi vinner med 3- 4 mål. JG gör en mycket bra match trots halvtaskigt spel i egen zon Men framåt gör vi många mål. Mursak gör 3 mål.

  • Kommentar avatar
   Henrik indian i exil, 1 år sedanSvara

   Att JGs målvaktsspel lämnat mycket övrigt att önska denna säsongen är nog ett faktum som skulle vara svårt att bestrida. Däremot så tycker jag han har helt rätt inställning i att man går in i slutspelet nollställd och på samma nivå som Alsenfelt. Hur spelet var i oktober saknar relevans nu. Han behöver höja sig och säga vad man vill om de olika procenten, men 89% kommer sannolikt inte vara tillräckligt för avancemang. Go for it JG!

   • Kommentar avatar
    Matte, 1 år sedanSvara

    Hej HL - som Du säker vet så är detta med matematisk statistik inom mitt arbetsområde (i 30 år). Just det där med vinnarstatistiken är det alldeles för dålig korrelation (samband) för att kunna använda som statistika metoder och uttala sig om utan att var på gränsen till att bluffa. Så korrelationen mellan FHC vinst och isens temperatur eller antalet FHC anhängare som ha röda tröjor eller månens läge vid start på matchen är ungefär lika intressanta. Det skall inte belastas JG utan snarare RR, som använder mycket matematiska metoder, men som måste vara försiktig när det kommer till olika områden där det blir mer tro än fakta. Och när man argumenterar om det. Det är sk "alternativa fakta".
    Kommer man till JG, så är tyvärr räddningstatistiken (som där finns korrelation dvs samband med och man statistiskt korrekt kan uttala sig om detta) - en av de nedre i ligan.
    Detta är utan tvekan tydligt för de flesta. Jag tycker det är synd om JG som skall stå - fakta är att han inte avsevärt ändrar sin statistik historisk när det blir slutspel heller. Ungefär lika mycket som andra målvakter. Dvs alla dessa argument är svaga eller mycket svaga. Det är synd att ledningen inte tar allvar på detta för då tror jag att FHC kunde vara en kandidat till SM final och SM guld.


    Lämna en kommentar