Smarta killar lär sig snabbt, för en del är mindre bättre


► Ja, hockey på smala rinkar är ”en annan sport.” 
► Men smarta killar lär sig snabbt. Som Lias Andersson.
► Och för en sådan som Carl Grundström är nog det smala bara bra.

Rakapuckar.com bild

IBLAND HAR JAG fått frågan hur den eller den kan ha platsat i NHL när han inte stått ut på europeiska rinkar, eller hur en svensk fått sådan bra utveckling på andra sidan pölen utan att ha sett så där vass ut på hemmaplan.

”Det är en annan sport”, har jag svarat.

Månne något överdrivet, men inte så jäkla mycket.

Fyra meter smalare rink gör att det går mycket snabbare att ta sig in på mål, spelet blir mer direkt, det krävs inte samma saker, det krävs andra saker, och … tja, en del spelare är mer passande för det ena, en del för det andra.

Det är ett ämne för en annan gång, om Europa borde följa efter, men jag tänkte på detta när jag sent i går kväll såg intervjun med Lias Andersson i New York Rangers-TV.

”Det är en annan sport”, sa Lias när han skulle försöka förklara sin känsla efter den nyss avslutade rookieturneringen i Traverse City (där Rangers kom sist efter förlust mot John Nybergs Dallas i sista matchen).

”Jag visste inte att det gick så fort här”, sa Lias uppriktigt.

Nu vet han. Redan på Rangers camp har han lärt sig. Tror jag. För så är det: de riktigt skickliga spelarna kan anpassa sig åt båda hållen, både när isar blir större och när isar blir mindre.

Ta inte Lias uttalande som ett tecken på att han snart är på väg hem till Frölunda. Det vore ett stort misstag, Han var bara ärlig.

Anpassning sitter i hjärnan. Och är det något som är Lias Anderssons styrka så är det just det som finns i skallen.

Rakapuckar.com bild

18-åringen från Kungälv kommer vara bra på Rangers camp. Han kommer få sina chanser i början av NHL-säsongen. Sedan får vi se.

Där vid lag har inget förändrats.

En annan gång tar vi diskussionen om storleken på hockeyisar, men jag påminner om vad Henrik Sedin sa till mig förra hösten, att små rinkar, små ytor, gynnar utvecklingen av unga spelare. Mer kontakt med pucken.

***

I The Athletic framkom vad Carl Grundström sagt till Roger Rönnberg innan han drog till Toronto Maple Leafs camp, att han inte har en plan B, att målet är att tiden i Göteborg ska vara över, att han är i Kanada för att ta en plats.

Punkt slut.

En utmärkt inställning. Men också en given inställning. Jag förstår inte ens hur man skulle kunna ha en annan, om man inte är i en situation där klubben tydligt säger att man bara tar över spelaren för att ge lite rutin för framtiden.

Där är ju inte Grundström. Han vill in i NHL. Och om inte Carl Grundström tror på Carl Grundström – vem ska då göra det?

Sedan att jag tror Umeåkillen kommer tillbaka, helt enkelt för att konkurrensen i Leafs är mördande, det är en annan femma.

Men det är den i Frölunda också. Grundström, som i så fall har en omställningsprocess att gå igenom, kommer få kämpa för att ta plats.

För övrigt är han typen, anser jag, som kommer göra ännu bättre ifrån sig på smala rinkar. Så chanslös är han absolut inte, och blir det inte NHL i höst så blir det nog nästa år.

Hans inställning är dock den enda rätt. Bra där, Calle. 

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
5 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Anna Agdestein , 2 år sedanSvara

  Det är bara att vänta och se då... Naturligtvis vill de helst stanna där borta... även om vi helst ser att de kommer hem...

  • Kommentar avatar
   Andreas, 2 år sedanSvara

   Lias i all ära men Rangers behöver en mer rutinerad center till denna säsongen. Hört att dom har 10 miljoner USD till dom slår i lönetaket kan det stämma?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    De har tre miljoner dollar upp till taket, så ska de signa något stort krävs trejd.

    Kommentar avatar
    Andreas, 2 år sedanSvara

    Aj då, då blir det ju värre.

  • Kommentar avatar
   Anders, 2 år sedanSvara

   När kan de förväntas komma tillbaka, om de kommer tillbaka?

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Mitten oktober tidigast (Carl), sent oktober i Lias fall, kanske skiftet oktober/november.

  • Kommentar avatar
   Peppe, 2 år sedanSvara

   All heder till Lisa, men visst skulle det känna lite konstig om en svensk 18 åring som bara gjort en riktig säsong i SHL, och som jag känner inte var HV 71 ledande spelare förra året! tar en ordinarie plats som center i Rangers NHL.
   Personligen tror jag att det gått för fort för Lias, talang jag! men färdig för att ta en tröja i Rangers skulle förvåna mig mycket!

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 2 år sedanSvara

    Det handlar i NHL också om att a) bygga ett lag där alla inte kan ha stjärnstatus och kosta därefter, och b) ge dina tidiga draftval rejält med chans och istid. Plus att jag tror Lias kan trivas på smala rinkar med sitt fysiska, aggressiva sätt att spela. Nå, vi får se.

  • Kommentar avatar
   robert ström, 2 år sedanSvara

   Självklart vore det rätt att köra järnet där borta för att ta en plats även om jag är tveksam att dom är där ännu båda 2 utan 1 säsong till med hård träning så blir dom några procent bättre och vad vi såg mot Växjö så saknar då jag inte dessa 2 utan vi har bra killar som platsar för dom helt klart...


   Lämna en kommentar