I Frölunda ska bara Lasch lira som Lasch


► Inget nytt under solen.
► När för många i Frölunda inspireras av Ryan Lasch blir det svårt.
► Det finns en inbyggd motvilja när det kommer till det här med skott & trafik.
► Nå, det där brukar ordna sig med tiden. Kan det säkert göra i vinter också. Det och mina fem bästa frölundaiter mot Brynäs här.

Rakapuckar.com bild

Här har Joel Lundqvist & Co försökt få till lte tryck mot Brynäskassen men misslyckats med att få pucken i mål. Foto: C MORE (skärmdump) 


NI SOM SÅG Frölundas match mot Brynäs (1–3, matchtexten här) noterade kanske att tränaren Roger Rönnberg efterlyste fler skott och mer trafik i en av pauserna.

Har ni hört den förr?

Mm, tänkte väl det.

Det sitter så att säga i väggarna i Frölundas organisation – oavsett vilka spelarna är – att man inte riktigt vill använda sig av den typen av hockey.

Man eftersträvar den öppnande passningen som ger tom kasse.

Ett vackert mål upplevs som värt lite mer.

Ett äkta ”Frölundamål.”

Är det där ett problem? Absolut. Ett stort? Nej, det skulle jag trots allt inte säga. Det är alltså inget nytt, och lagom till slutspelet, eller en bit före (som förra säsongen), så brukar inställningen ha förändrats.

Rakapuckar.com bild

Då förstår även Frölundas spelare.

Men det tar gärna lite tid.

Just nu är laget där igen, lite för många försöker spela som Ryan Lasch, och det är illa nog när även han överdriver jakten på det perfekta, men med amerikanen är det ändå okej eftersom det finns en jackpott väntande runt hörnet.

Låt Lasch leka.

Övriga behöver förstå att, inte minst mot lag som backar hem, skyddar målvakt, skyddar ledning, krävs mer av detta:

## Tidigare avslut – innan alla motståndare hunnit positionera sig.

## Enklare avslut – ibland måste även Frölundas spelare nöja sig med det lilla, direktskott fast läget inte är perfekt, skott på bortre benskydd, skott som inte är för att göra mål men för att skapa en kampsituation att vinna.

Det gör offensiven mer svårläst, skapar en variation, en som öppnar för det svårare spelet – när läget är rätt.

Nå, som sagt – inget nytt under solen. Roger Rönnberg får väl tjata lite mer. Och köra videon med Joel Lundqvists fantastiska 1–1-styrning på ”repeat.”

Rakapuckar.com bild

***

Kommande vecka kör Frölunda dubbelpass måndag–torsdag, tar ledigt fredag/lördag, tränar sedan som vanligt söndag/måndag, och på tisdag är det CHL-åttondel borta mot Färjestad,

Johan Sundström, Max Friberg, Samuel Fagemo – alla är borta på landslagsuppdrag med senior- respektive juniorlandslaget.  Lucas Raymond (och Karl Henriksson, i Södertälje på lån) också, han hade annars kört med Roger Rönnbergs gäng.

Kanske läge för Jonatan Lundin Andersson, Arvid Caderoth och Elmer Söderblom nu, J20:s succékedja. 

***

Jag förstår att ni som är supportrar ser saker i svart och vitt, är ruskigt besvikna efter en förlust, vill att ert favoritlag ska vinna varje match.

All respekt för det. Verkligen.

Det är ändå viktigt att poängtera:

Frölunda var inte segt, inte viljelöst, inte slött mot Brynäs.

Visst kan laget mer, men det var en helt okej insats, rent spelmässigt.

Svagt power play, stundtals för mycket letande efter det perfekta läget i offensiven, kunde varit fler skott, bättre trafik, som jag är inne på ovan. Och så var Viktor Ekboms utvisning förödande, just efter 1–1, i ett läge där Joel Lundqvist skapat 031-momentum.

Rakapuckar.com bild

Men inte på något sätt var det ett Frölunda som ”inte tog i”, som ”gick på halvfart” eller vad mer jag läste.

Sorry, men det stämmer helt enkelt inte.

Det finns inga dåliga lag i SHL, du behöver prestera nära max för att vinna. 

Ett bra PP hade gett en annan matchbild mot Brynäs som då tvingats öppna sig, det hade fått Frölunda att se bättre ut.

Att ha i åtanke, bara.

***

rakapuckar.com är beroende av att läsarna visar förståelse och betalar för sig.

1 kr/dag, alltså 30 kr/månad, är minimiavgiften.

Det är fullt tillåtet att överskrida den …

Betalningsmodeller:

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13 
För er utomlands behövs:
IBAN: 1950000000050010076913 
Bic: ESSESESS

Rakapuckar.com bild

***

Okej, mina fem bästa frölundaiter mot Brynäs:

1 – Niklas Rubin
* Fortsätter hålla en mycket hög klass. Imponerande.

2 – Joel Lundqvist
* Kaptenen var drivande i spelet, vann kamper, och så det fantastiska målet.

3 – Simon Hjalmarsson
* Växlade upp i matchen, vann sina små matcher i matchen, gav laget en offensiv. 

4 – Jacob Moverare
* Man är van vid att han är framträdande. Sällan han inte är det.

Rakapuckar.com bild

5 – Johan Sundström
* Det fattas det lilla sista, utdelning, men stark på pucken, håller i, ger möjlighet till långa anfall. Kom dock lite fel i skottäcket vid Brynäs 1–0.

Här pangar Josef Ingman in sitt 1–0-mål för Brynäs mot Frölunda. Foto: C MORE (skärmdump)

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
19 kommentarer
 • Kommentar avatar
  Benji , 3 månader sedanSvara

  Håller oftast med dig HL men inte idag, tycker vf underpresterar större delen av matchen backar som hamnar på ryggen på BIFs forwards. Laget låg ofta fel i uppspelet, passningar hamnade lite bakom och vi tappade farten. Vi har svårt för denna typ av spel med lag som backar hem. Vi behöver spela mer fysiskt in på mål igår var vi utanför större delen av matchen Brynäs fick spela efter sin plan utan större hot. Såg likadant ut ofta förra säsongen också men det blev ju bra. Men igår en avslagen dålig insatts av VF. Trevlig söndag!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Det du tycker är "tappar fart" är rätt mycket så som det blir mot lag som backar hem och skyddar ledning, det blir ju inte den farten i spelet, i själva matchen, då. Men passningarna satt bättre än mot Malmö. Däremot är du ju inne på samma som jag, behövs ett ännu bättre jobb vad gäller att ta sig in på mål, ta lite enklare avslut, skapa kaos-hockey. Trevlig söndag!

 • Kommentar avatar
  Angela, 3 månader sedanSvara

  Karl Henriksson har väl lämnat för Södertälje (iaf allsvenskan) eller är han bara utlånad?
  Sedan har Frölunda inte haft med sig turen som dom haft i en del andra matcher där dom spelat halvbra. Väntar lite fortfarande på att spelet ska sitta bättre.

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Självklart. Min miss i hastigheten. Tack.

 • Kommentar avatar
  Peter, 3 månader sedanSvara

  Två mindre bra matcher då blir det förlust, inget att säga om detta för det finns en motståndare också.
  Nu får vi träna på och samla ny krafter för en tuffa matcher mot Färjestad i CHL och en topp match mot Örebro.
  Bara det är väl något bra at vänta på, frölunda kommer igen inget snack!

   Kommentar avatar
   Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

   Frölunda har gjort "mindre bra matcher" förut också, t.ex Malmö hemma, men den här gången fanns inget PP, ingen effektivitet, som kunde rädda. Så jämnt är det i SHL.

 • Kommentar avatar
  Mats Emanuelsson, 3 månader sedanSvara

  Är också övertygad om att det blir allt bättre ju längre säsongen lider. Vi såg det förra säsongen och vi kommer se det denna säsong också. De kommer att gå rakare på mål, disciplinen kommer att bli bättre sista tredjedelen av säsongen. Det är min fulla övertygelse. Har svårt att se något annat, tror att Frölunda med sin bredd åter blir svåra att stå emot när det skall avgöras till våren.
  Men som supporter vill man se den inställningen varje match, även i början/mitten av serien. Varje match betyder oerhört mycket för en supporter, det påverkar kommande dagars arbete och privatliv och då blir man lätt trött på att höra återkommande kommentarer som lära sig läxan, disciplinen måste bli bättre med mera. Vi vill ju se detta varje match och tänker inte lika långsiktigt som föreningen gör. Vi vill se Frölunda vinna grundserien, även fast vi vet att det avgörs i ett slutspel. Att vara kritisk mot sitt eget lag ligger i supporterskapets natur. Trots att vi vet att det ordnar sig till slut...;)

  • Kommentar avatar
   LG, 3 månader sedanSvara

   Jag tyckte att det var en ganska kul match och att Frölunda lika väl kunde vunnit. Men de förlorar på detaljer. All matchstatistik i BIF:s favör. Hittar dock ej "blockerade skott". Men efter första perioden ledde BIF med 6 - 2 i den grenen, enligt CMore.
   Sundström är en stor spelare och hanterar det mesta på isen. Dock inne på alla baklängesmål. Kunde säkert täckt skottet som gav BIF ledningen på ett bättre sätt eller låtit bli. Jag har nog aldrig sett honom träna boxplay ändå kör man honom i den spelformen. Även Purre spelas i boxplay (på träning?) Denne var inne på två av målen bakåt. Formsvag. Lite hybris att köra dessa två i boxplay. Finns bättre boxplayspelare som tränar på det och som kan göra mål framåt. Gormley hade väl inte sin bästa dag igår? Idiotisk utvisning av #8.
   Att de skjuter sällan (verkar ju "livsfarligt att skjuta direkt", kan ju bli som Grönlunds pärla mot MIF) och som krattor grundläggs ju på träningen. Fortfarande avslutas de flesta spelövningar med "skott på mål".

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Undrar också lite om Sundström i box play, har säkert med "ge mer speltid" att göra, att han inte ska bli sittande för länge. Angående skotten ... du vet ju att jag håller med. :)

  • Kommentar avatar
   Conta , 3 månader sedanSvara

   Såg inte matchen igår men läser kommentarerna här. Du har helt rätt Leman att det finns en utpräglad Frölunda sjuka, man leta efter den läckra passningen so. Ska ge årets mål i shl. Detta gäller i spel 5mot 5 5 och i powerplay i ännu större grad. Jag blir galen när det i powerplay passas runt till förbannelse och ingen vågar skjuta alla väntar på det perfekta läget,. Det perfekta läget kommer väldigt väldigt sällan. Då brukar det sluta med ivägkastad puck i panik när powerplay lider mot sitt slut. Väldigt lätt för andra lag att försvara sig mot detta, dom vet att Frölunda ofta är överkonstruktiva i powerplay. Nej mera nackskott från blå med skymning av målvakten och forwards som hugger på returer. Powerplay måste förbättras rejält nu, för mycket dutta de. Lasch letar Joel gång på gång. Nytänkande tack.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Nackskott från blå hade varit intressant. :)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

    'Nackskott', Haha... Hemskt i sig själv, Conta! ;) Men, som en klasskamrat en gång i tiden sade när vi pluggade tillsammans i skolan: "Om inte huvudet alltid räcker till, så får man fan i mej också ta i med resten av hela kroppen, för att ändå till sist kunna gå i land med studierna." Snacka om kämpatag! :)

    Kommentar avatar
    Conta , 3 månader sedanSvara

    Dumstrut xl på mitt huvud som inte läst igenom min text tillräckligt noga. Ska vara backskott från blå... Hoppas de flesta ändå förstod att inte ens jag ville vara så elak

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

    Lugnt, Conta! Har väldigt svårt och se att Du skulle vara en fullt ut ondskefull människa. ;) Angående att ta till med hela kroppen i hockey (som jag egentligen först skojade om), så är det ju känt att man inte får vare sig sparka eller med handen fösa pucken i mål. Nicka är heller är tillåtet, men en puck som skulle kunna pricka nacken på en spelare och vidare på ett besynnerligt sätt gå i mål, där vet jag inte vad reglerna skulle säga om en sådan "nackträff" i så fall. Döms väl förmodligen bort eftersom pucken troligen innan då har varit ovanför ribbhöjden. Men puckar som har träffat målvakts-ryggar ("ryggskott") och därefter gått i mål, har väl tidigare blivit godkända, eller hur? :)

    Kommentar avatar
    EDWARD 51, 3 månader sedanSvara

    *Nicka är heller inte tillåtet,

    Kommentar avatar
    Conta , 3 månader sedanSvara

    Tackar Edward51. Nej nicka är inte godkänt men puck som snuddar hjälm och går i mål tror jag godkänns? Har för mig jag sett det i någon NHL match, men minnet kanske lurar mig här?

  • Kommentar avatar
   Håkan G, 3 månader sedanSvara

   Man kan hävda att alla lag i SHL är bra, men spelmässigt tycker iaf jag att Malmö och Brynäs tillhör bottengängen. Kan Leksand åka ner till Malmö och vinna lätt (?) borde väl vi ha dominerat den matchen från start.

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Ledsen, Håkan. Förstår, men – det fungerar inte så. Skillnaderna mellan lagen ÄR inte så stora i SHL. Inte i enskilda matcher. Däremot över tid, i en lång serie, bör Frölunda ha rätt mycket fler poäng än Leksand. Och i en slutspelsserie gå vinnande ur med 4–1, 4–2. Men i enskilda matcher, där en studs hit eller dit spelar stor roll, är faktiskt inte skillnaden så stor.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 3 månader sedanSvara

    Resultatmässigt håller jag med dig helt HL. Men spelmässigt och sett till matchbilderna ser det inte ut som att vi är ett topplag. Visst borde vår bredd med starka 3:e och 4:e formationer lysa kraftigare mot lag med betydligt längre budgetar...

    Kommentar avatar
    Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

    Men – det är ju det jag skriver, ÖVER TID gör det säkert det också, om vi jämför t.ex. Frölunda och Leksand. Men skillnaderna är inte stora i SHL att det alltid ska skilja massor i ENSTAKA matcher. Ärligt: det hade väl varit trist, med en liga där några lag dominerar som Barcelona och Real Madrid.

    Kommentar avatar
    Håkan G, 3 månader sedanSvara

    Då missuppfattade jag dig. Jag trodde du pratade om poängutdelning över en längre tid.

  • Kommentar avatar
   Bengt Andersson, 3 månader sedanSvara

   Det är upp och ner i ishockey för alla lag, så små marginaler är det ju i denna sport, men för att vinna hockeymatcher bör man nog minst göra 2-3 mål framåt även på bortais. Just nu spyr många galla över Lasch och det får han nog ta lika väl som han kan gotta sig åt allt beröm i detta medium då och då, det finns en grund i all hockey på alla nivåer det är att hela tiden vara i rörelse som forward runt motståndarens mål och därifrån skapa förutsättningar för att luckra upp defensiva lag med snabba pass över centrallinjen och även tillbaka spel till backar för skott "in i skiten". Tycker Rönnberg skall sätta sig med Lasch och kompani och visa hur FBK i går spelade ut Djurgården, "firma Lillis- Lindqvist", just nu i en klass för sig i SHL för att skapa en orgie i vassa avslut inte minst med enorm rörelse och snabba direktskott som resulterade.

   • Kommentar avatar
    Svante, 3 månader sedanSvara

    Tycker din överskrift är bra. Är man i Lasch fack, då spelar man som en stjärna. Är man grovjobbare, då spelar man enkelt. Med serieledning få spelarna ett för stort självförtroende och börjar tulla på grunderna.
    De matcher där spelet inte klaffar måste det finnas en plan B, alltså spela ännu enklare och lyfta in puckar på kassen och in och kötta. Det enkla bör man kunna göra i alla lägen alla dagar i veckan. Böra för att Lasch och Rhett har dåliga dagar kan ju inte laget sluta fungera helt

    • Kommentar avatar
     Daniel B, 3 månader sedanSvara

     Visst har du rätt HL om att ett bättre pp kanske hade kunnat få matchen att se annorlunda ut. Men samtidigt är jag glad att en ok insats är nära att ta poäng mot Brynäs eller Malmö. Tänk då en bra insats. Det är väl en styrka att man är med i matcherna trots att det inte alltid stämmer. Gällande pp..... suck känner jag ibland. SKJUT SKJUT!!! Ibland måste man skjuta från blå bara för att få boxen att tänka att det kommer ett hot från blå. Sen kanske backen ska styra lite mer och lägga passningar till hjalle eller Rhett/lasch och skott från kanten. Sen kan man ha Joel special i backup, när tillfälle ges. Lite variation och lite bättre pucktempo kan göra susen.

     • Kommentar avatar
      Lars, 3 månader sedanSvara

      Tycker nog Jacob Peterson borde vara topp 5 igår...tyckte han rörde om rejält i zonen och var delaktig i mycket.
      Annars helt ok insats trots förlust...

      • Kommentar avatar
       Jonas, 3 månader sedanSvara

       Blir inte Sundström pååkt vid täcket för Brynäs 1-0 mål? Så inte riktigt hans fel.

        Kommentar avatar
        LG, 3 månader sedanSvara

        Njet, han är oattackerad och täcker inte på ett optimalt sätt

      • Kommentar avatar
       Helge , 3 månader sedanSvara

       Lasch ska inte spela som Lasch
       De långa byten #81 får från bänken är katastrof för laget Frölunda på sikt. Laget ska vara som bäst senare i vår och fram tills dess bör spelarna användas smartare. Alla formationer kommer i otakt med varierande speltid och laget blir alltför stillastående i anfallszon. Ovan gäller PP och 5 mot 5.

       • Kommentar avatar
        Conta , 3 månader sedanSvara

        Några funderingar till angående Frölundas powerplay. Gormley var ju lyckosam i slutspelet förra säsongen men hittills inte glänste i spelformen powerplay. Men skadorna har ju hindrat honom från att komma in i rytmer. Hoppas nu Gormley får vara skadefri en längre period framigenom. Bra med uppehåll nu. Sedan saknar jag Henrik Tömmernäs fina skott från blå.
        Gormley eller Lennström är inte riktigt där ännu. Men förhoppningsvis kommer det. Sedan vi supportrar blir upprörda och frustrerade över hackande powerplay nu.. Men jag har lärt mig att Rönnberg har allt några rävar bakom öronen också

        • Kommentar avatar
         Conta , 3 månader sedanSvara

         Rönnberg har nog flera ess i rockärmen vad gäller powerplay i slutspelet.
         Men dumt visa upp allt nu i serie lunken.
         Motståndarna i shl vet hur Frölunda spelar powerplay nu, men man undviker att visa upp hela registret redan nu.
         Sedan under jvm hoppas jag att J L Andersson får chansen, han gjorde det riktigt bra dom matcherna han spelade förra säsongen.

          Kommentar avatar
          Daniel B, 3 månader sedanSvara

          Conta, tror det ligger något i det du säger. Vi gnällde ju förra året också under serien men i slutspelet så hade vi ett bra pp. Tror allt det finns lite andra varianter som man kanske inte vill visa nu.

        • Kommentar avatar
         Herr Lakers, 3 månader sedanSvara

         Fanten kallas upp till team Elias. Frågan är om han få chansen nu. Riktigt bra fart på det unga Vancouver nu. spelade LA Kings efter noter för att sedan fullständigt dominera hajarna.

         • Kommentar avatar
          Per, 3 månader sedanSvara

          Jag skrev ju redan igår att Lasch är Lasch och spelar som Lasch. Men nu när flera tror att de kan spela som Lasch blir det problem. Kul att du nappade och skrev en rubrik och krönika baserad på mitt inlägg!

           Kommentar avatar
           Svante, 3 månader sedanSvara

           Royalty?

           Kommentar avatar
           Per, 3 månader sedanSvara

           Nejdå, jag bjuder på det. Det hade ju dock varit snyggt med lite cred. Det som så ofta efterlyses i andra sammanhang...

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

           Hej, Per. Sorry, men just det uttrycket har jag använt vid flera gånger förut, så du behöver inte skicka några tykna pilar i det avseendet. Dessutom hade jag inte läst att du skrivit något om det. Men kul om vi delade en åsikt den här gången. :)

           Kommentar avatar
           Per, 3 månader sedanSvara

           Eftersom du skrev i princip identiskt med det jag skrev så misstänkte jag att du inspirerats av det. Självklart var det inte så.

           Kommentar avatar
           Henrik Leman, 3 månader sedanSvara

           Ledsen, Per – jag vet inte ens i vilken text du skrev det i. Sorry, läste aldrig. Men kul att du höll med mig, eftersom jag varit inne på detta tidigare. Det ÄR viktigt att Lasch är Lasch, men att inte för många i Frölunda inspireras för mycket.

         • Kommentar avatar
          Robert Ström, 3 månader sedanSvara

          Hur vore det om vi kunde ta ner Ryan på jorden lite...han är nog den spelare som gör mest felpass under en match och han har en otrolig förmåga att hålla pucken för länge och sedan bli av med den så det blir kontringar varje match och han är dessutom ganska lat...

          • Kommentar avatar
           Bengt Andersson, 3 månader sedanSvara

           Robert Ström !
           Din kommentar är ju klockren ! Och jag tror Roger är tvungen att ge andra mer förtroende i "pawwer" istället för mastodont byte av Ryan match efter match där denna lirare nu visat att han är en i mängden.
           Roger skall ju även i år få hela gruppen till att känna sig delaktig i alla former av spel och bli en grupp där hela gruppen bara går ut och kör, och hittills resultat mässigt kan man ju inte trots dessa synpunkter klaga.


           Lämna en kommentar