För mycket fart, för lite respekt – oroande


► Ännu en hockeymålvakt påkörd. Nu Victor Brattström.
► Tim Söderlund syndade. Igen.
► Den här gången inte ens anmäld av situationsrummet.
► Betyder målvakters säkerhet så lite? Oroande.

Rakapuckar.com bild

Smällen från i går: Tim Söderlund på Victor Brattström. Foto: C MORE


TIMRÅS MÅLVAKT FRÅN Göteborg, Victor Brattström, tvingades utgå i går efter att Tim Söderlund kört in i honom på det här sättet.


Låt oss hoppas Brattström klarade sig utan hjärnskakning.

Det förändrar dock inget i sak.

Dylika situationer har jag sett för många av den senaste tiden, spelare som påhejade av tränares stridsrop (typ: ”Vi måste få fler mål i svensk hockey” och ”Gå hårt på kassen”) bryter in i målgården med alldeles för mycket fart och alldeles för lite respekt.

Det här är ett principresonemang mycket mer än att vilja hänga ut Tim Söderlund, en snäll kille som säkert inte har för avsikt att skada någon annan.

Men foten måste sättas ned, signaler skickas.

Rakapuckar.com bild

SHL, svensk hockey, behöver tydligt agera för att skydda målvakterna.

Tim Söderlund har tidigare gjort samma sak, då i Frölundas dress mot Timrås förstemålvakt Niklas Svedberg, följden den gången tre matchers avstängning.

Jag skrev vid det tillfället: 

Tre matchers avstängning för Tim Söderlund.
Inget konstigt i min bok. Tvärtom.
Hockeyn måste värna även om målvakters skallar.”

Tims ”full fart in i blåa färgen”-attack på Brattström tycker jag inte är ett dugg bättre, men facit av denna gärning oroar mig – och den torde verkligen oroa landets målvakter:

## Bara två minuters utvisning i matchen.

## Ingen anmälan till disciplinnämnden; situationsrummet bedömde inte förseelsen vara värd avstängning.

Rakapuckar.com bild

Är det någon som tror att det skickar en signal att målvakter ska skyddas?

Naturligtvis inte. Rakt motsatt effekt. Och det är, tycker jag, åt helsike.

Jag påpekar igen för att slippa elaka, nedsättande epitet om Tim Söderlund i kommentarsfältet nedan: detta är en mycket större fråga än Söderlund, det handlar om att välja väg.

Okej att målvakter körs på?

Inte okej?

Vad gäller huvudtacklingar på utespelare har svensk hockey tagit bra steg, tuffa straff de gånger tacklingarna är medvetna, men fokus har också varit på information, upplysning, respekt.

Frågan har lyfts för att alla spelare – och tränare! – verkligen ska förstå.

Precis samma sak krävs när målvakter allt oftare körs på.

Rakapuckar.com bild

När nu inte situationsrummet gör sitt jobb (i just det här fallet, det är absolut ingen svepande kritik) så hoppas jag att Skellefteås smarte och genomsympatiske tränare Tommy Samuelsson i dag sitter ned med Tim Söderlund och berättar ett och annat om vad som krävs av en hockeyspelare av i dag.

Det skulle skicka en signal i alla fall i Skellefteås omklädningsrum.

Men till resten av Hockeysverige då? Det är här jag hade hoppats på situationsrummet. Inte för att såga individen Tim Söderlund sönder och samman, men ett straff hade ändå tydliggjort vad som inte är okej. 

***

rakapuckar.com är inte en låst sajt, det är fritt fram att provläsa, men den är beroende av att läsarna betalar för sig.

1 kr/dag, 30 kr/månad, är rekommenderat minimipris.

Swish: 0736-854501
Bank: SEB 5001 00 769-13

***

Gillade ni läsningen? Dela gärna på sociala medier. Knappar för detta finns nedan. Följ gärna med på Facebook och Instagram.

Rakapuckar.com bild

   

KommenteraTillbakaNästa inläggDela på FacebookDela på Twitter
14 kommentarer
 • Kommentar avatar
  DD, 2 månader sedanSvara

  Riktigt dåligt gjort av Söderlund faktiskt. Inte för att han är en ful spelare men han kommer helt fel in i situationen och ingen tillstymmelse till att försöka undvika målvakten. Borde faktiskt vara avstängning. Har ju varit ett antal hjärnskakningar på målvakter denna säsongen. Oroande...

  • Kommentar avatar
   Sothöna , 2 månader sedanSvara

   Söderlund är oslipad på många sätt. Verkar inte lyssna på omgivningen.

   • Kommentar avatar
    Anna Agdestein , 2 månader sedanSvara

    Här vore det lämpligt att från SHL/Disciplinnämnden/situationsrmmet ge en förklaring till varför det INTE anmäldes?

    • Kommentar avatar
     JES, 2 månader sedanSvara

     Det är för jävligt, en av de värsta jag sett.
     Han blir inte intryckt, utan åker bara in i målvakten utan minsta tanke på att vika undan trotts att det finns plats.
     Hur är det möjligt att missa detta domaren står ju för fan bara 10m ifrån.

     • Kommentar avatar
      Kjelle13, 2 månader sedanSvara

      Inte för att såga (eller försvara) Tim så har han en tendens att ha blicken i isen. Har inte koll på varken motspelare eller medspelare.

      • Kommentar avatar
       AJ, 2 månader sedanSvara

       Den här situationen bekräftar egentligen en av farhågorna jag fick när Tim fick matchstraff och avstängning i samband med förra situationen.
       Där tyckte jag att det var tydligt att han ändå försökte undvika Svedberg men träffade ändå honom i huvudet. Det genererar 3 matchers avstängning. Ändå helt ok bedömning.
       Men i det här läget drämmer han rakt in i Brattström utan att han tydligt försöker undvika honom och då anser man att det bara är värt två minuter?
       I min värld så är den här situationen fulare än den som han fick avstängning för. Som man bedömmer här skickar man signalen att det är bättre att fortsätta igenom målvakten än att försöka undvika.

       • Kommentar avatar
        Rallyclay, 2 månader sedanSvara

        Riktigt ful och borde ha renderat en ny avstängning. Jag brukar inte förespråka att spelarna själva stävjar dessa saker på isen men är förvånad att ingen Timrå spelar visar Tim att detta inte var ok.
        Håller helt med Anna i hennes kommentar. / Claes

         Kommentar avatar
         mike, 2 månader sedanSvara

         Håller med dig Claes. Med tanke på att SHL inte vill ha slagsmål och dyl. på isen, då är det än viktigare att man markerar vid sådana här överträdelser, annars finns det en överhängande risk att spelarna själva vill stå för bestraffningen.

       • Kommentar avatar
        EDWARD 51, 2 månader sedanSvara

        Ja, inte är det väl meningen att hockeymålvakter ska vara några slags "krockkuddar". Hade Tim t.ex. i stället åkt rätt in i stålburen med den farten så hade det nog för honom ömmat mera.

        • Kommentar avatar
         Manne , 2 månader sedanSvara

         Man ska inte köra på målvakterna, punkt slut. Sedan kan man ta sig in på kassen och så ändå. Det mest korkade, det är när de egna backarna välter spelare över egen målvakt ibland. Hur tänker de där? Fullständigt galet det också.

         • Kommentar avatar
          Pehr, 2 månader sedanSvara

          Kan någon förklara hur en påkörning ena dagen kan rendera matchstraff och 3 matchers avstängning och nästa vara 2 minuters utvisning och ingen anmälan? Förstår att det är från situation till situation, men i dessa båda så är de ju enbart Söderlund som tar vägen dit, utan en motståndare som väljer hans väg. Då borde väl utgången vara densamma....

           Kommentar avatar
           Manne , 2 månader sedanSvara

           Absolut, utgången borde vara densamma. Inget snack om det. Men.. De kör väl tombolan och ser vad det blir. De är inte alls konsekventa.

         • Kommentar avatar
          Mattias L, 2 månader sedanSvara

          Tycker det är väldigt märkligt. Ena gången tre matchers avstängning, andra gången två minuter. Stor skillnad i straff, mindre skillnad mellan incidenterna. Förstår faktiskt inte detta.

          • Kommentar avatar
           Bengan, 2 månader sedanSvara

           Tim är ibland för snabb för sitt eget bästa, men det måste vara en avstängning, om det inte blir anmält så är de väldigt inkonsekventa in D-nämnden.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

            Disciplinnämnden kan inget göra med saker som inte anmäls. Så DN kan inte kritiseras här.

            Kommentar avatar
            Bengan, 2 månader sedanSvara

            Nej, du har rätt, kan inte kritisera Disciplinnämnden om inte anmälan kommer in, men kanske borde deras befogenhet utökas lite så inte sådana här situationer faller bort.

            Kommentar avatar
            Henrik Leman, 2 månader sedanSvara

            Sitter klokt folk i situationsrummet, fullt kapabla att sköta detta, tyvärr var de inte av samma åsikt som jag den här gången.

          • Kommentar avatar
           PP, 2 månader sedanSvara

           Well hade samma pååkning skett med Frölundatröja skulle det bli rappportering o avstängning. Tyvärr har vi inte opartiska domare

           • Kommentar avatar
            Conta, 2 månader sedanSvara

            Som så många gånger tidigare så är inte vad som görs av betydelse. Utan Vem och från vilket lag. Nu spelar ju lille Söderling i Skellefteå och då klarar man ju sig oftast. Norrlandskramandet fortsätter. Men när han var i elaka Frölunda så blev det ju avstängning direkt. Mycket är väldigt infekterad i shl både vad gäller domarna, situationsrummet och disciplinnämnden.

             Kommentar avatar
             Manuel, 2 månader sedanSvara

             Vi är helt överens Conta, men för skojs skull, har du några källor?

             Kommentar avatar
             Conta, 2 månader sedanSvara

             Ingen informatör nej, men har sett massor med shl matcher inte bara Frölundas. Vissa lag och spelare klarar sig väldigt ofta undan utvisning, matchstraff, avstängning m..m Tråkigt nog finns det flera sk experter på cmore som med har sina gullgossar och favoritlag, lyser ofta äckligt igenom. Opartiska kommentatorer bristvara på cmore.


           Lämna en kommentar